Warning: opendir(/home/reco4828/public_html/_public/content/coperti/) [function.opendir]: failed to open dir: No such file or directory in /home2/reco4828/arhiva.ecologic.rec.ro/application/controllers/Coperta.php on line 24
 Opinii | Ecologic
Acest site foloseşte cookies! Continuarea navigării implică acceptarea lor. Cititi politica cookies.

Opinii

O planetă care nu ne mai vrea

08 April 2020 - 02:01 PM 0 comentarii

Vremurile teribile pe care le trăim acum ne arată cât de fragili suntem de fapt noi oamenii în fața naturii.

Martie 2020

Afacerea

09 March 2020 - 12:44 PM 0 comentarii

Mi-e greu să cred că țara noastră va fi în stare să se alinieze în viitorul apropiat la politicile de mediu ale Uniunii Europene. Ani la rând cei care au administrat domeniul mediului au privit cu mare detașare atât obligațiile pe care România și le-a asumat în momentul aderării, cât și obiectivele europene din ce în ce mai ambițioase.

Februarie 2020

Plata nepăsării noastre

09 February 2020 - 12:14 PM 0 comentarii

Incapacitatea autorităților de a rezolva problemele de mediu ale României este din ce în ce mai evidentă. Poluarea aerului, a solului și a apelor, tăierea cu nesaț pădurilor, gunoaiele, mizeria, toate sunt realități ale lumii în care trăim.

Ianuarie 2020

La mulți ani!

11 January 2020 - 12:51 PM 0 comentarii

S-a încheiat un an dificil pentru toți cei care au activități în domeniul mediului, un an în care Statul a administrat și controlat sectorul mediului de pe o poziție de forță fără precedent.

Decembrie 2019

Taxați și taxatori

18 December 2019 - 11:27 AM 0 comentarii

În plin război climatic, cu un pas în prăpastie și cu o mână în buzunarul nostru, actualii decidenți politici ne cer să fim mai responsabili față de mediul înconjurător, să consumăm mai puțin, să reciclăm, să ne cumpărăm mașini mai noi și să evităm risipa alimentară.

Noiembrie 2019

Dubla măsură

14 November 2019 - 01:59 PM 0 comentarii

În numai un an cei care au condus Ministerul Mediului au reușit distrugerea întregii industrii de reciclare din România. Miniștri, secretari de stat, consultanți externi, șefi de comisii parlamentare, toți și-au unit forțele pentru a direcționa contribuțiile producătorilor către aleșii locali, către primari.

Octombrie 2019

Ultimii ani ai lumii așa cum o știm

09 October 2019 - 01:36 PM 0 comentarii

Poate că nici un alt eveniment din istoria recentă nu ilustrează mai bine inconștiența societății în care trăim decât incendiile provocate de om în acest an. Zone uriașe de teren din Africa, America de Sud, Asia și din alte părți ale globului au fost incendiate cu bună-știință pentru a fi transformate în terenuri agricole sau pentru a deschide drumul firmelor de exploatare a resurselor minerale.

Septembrie 2019

Nepăsarea în numele dezvoltării

06 September 2019 - 11:19 AM 0 comentarii

În lumea în care trăim astăzi, profitul, goana după resurse, mineritul, extinderea suprafețelor agricole sunt elementele care guvernează relația omului cu natura. O relație care va distruge definitiv și în scurt timp tot ce înseamnă viață sălbatică, de la copacii care nu-și mai găsesc utilitatea decât prin valoarea lemnului, până la animalele care distrug culturile agricole și păsările care reduc recoltele piscicole.

August 2019

Un oraș ca un simbol al neputinței naționale

08 August 2019 - 02:29 PM 0 comentarii

Primarul Bucureștiului nu a fost decât rareori un om dedicat orașului. Cei care au fost cu adevărat primari ai Capitalei României se pot număra pe degete și toți, absolut toți, au condus orașul cu mulți ani înainte de venirea comuniștilor la putere.

Iulie 2019

Între datorie și nepăsare

11 July 2019 - 12:14 PM 0 comentarii

Noi, toți cetățenii acestei țări, ne ducem viața încercând să ne achităm datoriile pe care le avem față de societatea din care facem parte. Angajați sau angajatori, toți avem de plătit taxe și impozite.

Iunie 2019

O opțiune, câțiva beneficiari

11 June 2019 - 04:04 PM 0 comentarii

În scurt timp expiră termenul de șase luni acordat cu mărinimie de Ministerul Mediului autorităților publice locale pentru conformarea la cerințele Ordonanței de Urgență nr. 74/2018. În aceste șase luni primăriile ar fi trebuit să își finalizeze contractarea serviciilor de salubrizare și să pună la punct sisteme de colectare selectivă a deșeurilor pe cel puțin două fracții. Tot autoritățile locale ar fi trebuit să modifice contractele existente prin includerea unor instrumente de plată diferențiată a deșeurilor colectate de la populație și să încheie contracte cu organizațiile de transfer de responsabilitate în domeniul deșeurilor de ambalaje.

O idee periculoasă

11 June 2019 - 04:02 PM 0 comentarii

De la sfârșitul anului trecut, odată cu punerea în dezbatere publică a Ordonanței nr. 74/2018, toate organizațiile colectorilor și reciclatorilor au semnalat problemele majore pe care le va produce intrarea în vigoare a acestei ordonanțe. S-au organizat conferințe, s-au trimis memorii către ministere, către comisiile parlamentare, către primul ministru, totul în zadar.

Aprilie 2019

Strategii, dar pentru cine?

09 April 2019 - 12:09 PM 0 comentarii

Strategiile din orice domeniu, în cazul fericit în care în România s-ar putea vorbi de așa ceva, se limitează la o perioadă de maximum 4 ani, de la un an electoral la altul, de la o campanie la alta, de la o promisiune la alta.

Martie 2019

Prețul nepăsării

10 March 2019 - 11:43 AM 0 comentarii

Un amalgam de interese, de nepăsare și de incompetență a blocat punerea în funcțiune la timp a celor 32 de Sisteme de Management Integrat al Deșeurilor.

Februarie 2019

Consultanță păguboasă

11 February 2019 - 01:08 PM 0 comentarii

Anul trecut printr-o ordonanță de guvern a fost aruncat în aer tot sistemul de colectare a deșeurilor din România. S-a vorbit atunci de nevoia unei resetări a unui mecanism care ar avea probleme.

O barieră ce trebuie depăşită

11 February 2019 - 01:06 PM 0 comentarii

Anul care este pe cale a se încheia a fost unul destul de confuz pentru cei care lucrează în domeniul gestionării deşeurilor. Că au fost producători, organizaţii de preluare de responsabilităţi, colectori, salubrişti, valorificatori, reciclatori, toţi au aşteptat legile, ordonanţele, ordinele de ministru, normele şi alte documente care au fost anunţate, dar care au întârziat să apară.
Chiar şi primarii, preşedinţii Consiliilor Judeţene, ai Asociaţiilor de Dezvoltare Intercomunitară şi conducerile Sistemelor de Management Integrat al Deşeurilor s-au aflat în aceeaşi situaţie.

O întrebare

11 February 2019 - 01:03 PM 0 comentarii

Se încheie alt an, un an în care incertitudinea în care au lucrat cei din domeniul deșeurilor a fost strâns legată de lipsa asumării unor decizii din partea celor care le reglementează sau ar trebui să le reglementeze activitatea. Fiindcă în afara unor semnale, care de care mai alarmist, nu s-a întâmplat nimic în 2018.

Trezirea la realitate

11 February 2019 - 01:00 PM 0 comentarii

Un val de inițiative, care de care mai ambițioase, se revarsă dinspre instituțiile europene către țările membre, chiar acum în preajma alegerilor europarlamentare. Plasticul și economia circulară sunt, se pare, subiectele zilei la Bruxelles.

Octombrie 2018

O răspântie periculoasă

10 October 2018 - 03:05 PM 0 comentarii

În ultimele luni ale acestui an Ministerul Mediului are niște decizii greu de luat, de a căror formă va depinde în mod esențial și iremediabil atingerea obiectivelor europene pe care ni le-am asumat în tot ceea ce înseamnă gestionarea deșeurilor, de la evitarea aplicării procedurilor de infringement până la evitarea suspendării fondurilor europene.

Septembrie 2018

Cum se scade o taxă

06 September 2018 - 03:04 PM 0 comentarii

Tot ce se întâmplă în jurul nostru de ceva timp poartă amprenta improvizației, a nesiguranței. Parcă o entitate nehotărâtă și abulică ne poartă pe un drum pe care o luăm când înainte, când înapoi, niciodată către o destinație clară, ca niște străini plini de îndoieli pe un drum necunoscut.

August 2018

O ordonanță cu dedicație

09 August 2018 - 12:45 PM 0 comentarii

Ca și cum toată legislația din domeniul deșeurilor nu era destul de stufoasă, Guvernul a venit cu o ordonanță de urgență care modifică unele legi, impune o serie de obligații, de sancțiuni și creionează întrucâtva un circuit în care se dorește să se regăsească contribuțiile producătorilor, de fapt banii pe care cei care pun pe piață produse ambalate îi plătesc pentru colectarea, valorificarea și reciclarea deșeurilor de ambalaje.

Iulie 2018

Responsabilitatea ca datorie

10 July 2018 - 12:47 PM 0 comentarii

Uniunea Europeană a crescut de curând obiectivele de reciclare la deșeurile municipale, a redus drastic procentul de deșeuri municipale care mai pot fi depozitate și a anunțat că incinerarea și coincinerarea nu mai sunt metode sustenabile de gestionare a deșeurilor. Altfel spus, chiar dacă este generatoare de energie, incinerarea este similară depozitării.

Iunie 2018

O îngrijorare necesară

12 June 2018 - 11:51 AM 0 comentarii

De parcă nu ar fi fost oricum prea mult pentru noi, acum Uniunea Europeană vine cu o nouă Directivă privind deșeurile. Din anul 2007 și până acum noi nu am reușit să închidem gropile de gunoi, denumite pompos depozite neconforme, în fapt niște focare de infecție și o sursă continuă de îmbolnăvire. Nu am fost în stare să asigurăm serviciu de salubritate pentru toți cetățenii din țara asta, nicidecum să mai facem colectarea selectivă.

Mai 2018

Vinovaţii de serviciu

10 May 2018 - 01:23 PM 0 comentarii

În timp ce noi ne pierdem timpul cu tot felul de proiecte legislative, cu dezbateri interminabile, seminarii şi conferinţe inutile, Uniunea Europeană creşte ţintele de reciclare, scade drastic procentul de deşeuri care vor mai putea fi depozitate, fixează date limite pentru atingerea acestor obiective şi anunţă impunerea unor norme de comportament pentru cetăţenii Europei. Şi, mai nou, vrea să impună statelor membre un cadrul legislativ unic şi comun.

Aprilie 2018

Obligaţii uitate?

05 April 2018 - 11:53 AM 0 comentarii

Când am scos pe piaţă primul număr al Revistei ecologic, prin toamna anului 2004, am fost sigur că cel puţin în zona mediului suntem cu toţii pe un drum bun, un drum care va duce România acolo unde îi este locul, în rândul ţărilor europene. Mi-aduc aminte de o altă lume, una în care era o mândrie să lucrezi în ministere. Şi oricine putea oricând să stea de vorbă cu specialiştii de la Ministerul Mediului sau de la cel al Industriei. O lume care a apus.

Martie 2018

Condamnaţi la subdezvoltare

12 March 2018 - 11:35 AM 0 comentarii

Întârzierile pe care ţara noastră a reuşit să le înregistreze în toate domeniile ce ţin de Ministerul Mediului au creat oportunităţi de neimaginat cu câţiva ani în urmă pentru grupuri de interese conectate la centrele de putere de la Bruxelles.

Februarie 2018

Mici în lumea mare

12 February 2018 - 01:41 PM 0 comentarii

Uniunea Europeană şi-a propus să fie liderul mondial în lupta împotriva poluării cu materiale plastice, o poluare care a atins niveluri de neimaginat în urmă cu numai câţiva ani.

Ianuarie 2018

Responsabilitate şi iresponsabilitate

07 January 2018 - 11:14 AM 0 comentarii

Activitatea de preluare de responsabilitate în România trece de ceva timp printr-o perioadă incertă, o perioadă în care nimeni din domeniu nu ştie ce se va întâmpla cu organizaţiile de transfer de responsabilitate din anul 2018.

Decembrie 2017

Contagioasa toleranţă

06 December 2017 - 12:37 PM 0 comentarii

În mai puţin de un an de zile, urşii din România au devenit o problemă naţională, un pericol public care ar trebui „rezolvat“ de autorităţile din România spre binele cetăţenilor cărora aceste animale le pun viaţa în pericol.

Noiembrie 2017

Condamnabila nepăsare

11 November 2017 - 12:03 PM 0 comentarii

Inspecţiile pe care ministrul Mediului le-a făcut în ultima perioadă la depozitele de deşeuri, întâlnirile pe care le-a avut cu şefii de consilii judeţene, cu prefecţii şi cu primarii din Transilvania şi din Moldova sunt o imagine a disperării.

Octombrie 2017

După 13 ani

05 October 2017 - 11:24 AM 0 comentarii

În această lună ecologic împlineşte 13 ani de la apariţia primului număr, în septembrie 2004, an în care România se pregătea pentru aderarea la Uniunea Europeană.

Septembrie 2017

Un alt fel de transfer de responsabilitate

01 September 2017 - 02:44 PM 0 comentarii

De la începutul anului şi până acum au avut loc câteva zeci de conferinţe, seminarii, dezbateri pe tema deşeurilor, fără a mai pune la socoteală aşa-zisele consultări din Parlament. Multe evenimente pentru nimic.

August 2017

Un set de instrumente inutil

10 August 2017 - 01:58 PM 0 comentarii

Autorităţile ne anunţă schimbări mari în această toamnă în politica de mediu din România, schimbări care ar trebui, spun oficialii, să ducă la recuperarea întârzierilor majore pe care le înregistrăm în gestionarea deşeurilor.

Iulie 2017

Pastile mici, la ore fixe

06 July 2017 - 09:05 AM 0 comentarii

Acum câţiva ani, multora dintre noi ni se părea că sunt prea multe alegeri în ţara asta, prea multe campanii electorale, că circul vine prea des şi că durează prea mult.

Iunie 2017

Zece proceduri de infringement sau plata nepăsării

09 June 2017 - 08:39 AM 0 comentarii

Planul Naţional de Gestionare a Deşeurilor, cea mai importantă condiţionalitate ex-ante din domeniu, este un document de o importanţă majoră nu numai pentru tot ce înseamnă managementul deşeurilor în ţara noastră, ci şi pentru accesul în continuare al României la fondurile europene.

Mai 2017

Între vinovăţie şi băşcălie

11 May 2017 - 10:46 AM 0 comentarii

Cine vorbeşte în România de managementul deşeurilor face de fiecare dată trimitere la Comisia Europeană şi ne aminteşte nouă, poporului neştiutor, că instituţia în cauză ne va penaliza pentru că nu am făcut ceea ce ni s-a cerut.

Aprilie 2017

Aliniaţii din spatele atelajului

03 April 2017 - 01:17 PM 0 comentarii

A fost supărare mare atunci când luxemburghezul care conduce Comisia Europeană a spus că ţările Uniunii Europene se deplasează cu viteze diferite.

Martie 2017

O relație ca un transfer de responsabilitate nereușit

07 March 2017 - 01:19 PM 0 comentarii

De ani buni Comisia Europeană atenționează România asupra problemelor legate de gestionarea deșeurilor. Toate recomandările, toate semnalele venite de la Bruxelles s-au lovit de fiecare dată ca de un zid de nepăsarea autorităților de la București. Iar infringementul, care acum câțiva ani părea o amenințare îndepărtată, este în prezent o realitate căreia actuala conducere a Ministerului Mediului va trebui să îi facă față.

Februarie 2017

Eco-paradoxuri româneşti

09 February 2017 - 01:39 PM 0 comentarii

România este ţara cu cele mai mari probleme de mediu din Uniunea Europeană, ţara unde deşeurile nu se reciclează, ci ajung în gropile de gunoi, unde apa potabilă e plină de nitraţi, nitriţi şi bacterii, unde toaletele sunt în fundul curţii, iar băile sunt o necunoscută pentru mulţi dintre locuitorii satelor noastre.

Ianuarie 2017

Un an pierdut

16 January 2017 - 01:21 PM 0 comentarii

Pentru cei care se mai ocupă în ţara asta de reciclare, pentru cei care mai speră că România se va alinia vreodată la politicile europene de protecţie a mediului, de trecerea la o altfel de economie, anul 2016 a fost un alt an pierdut.

Decembrie 2016

O lună până când vom fi îngropaţi în gunoaie

10 December 2016 - 12:53 PM 0 comentarii

De la 1 ianurie 2017 intră în vigoare taxa de depozitare a deşeurilor municipale. În toate ţările europene această taxă există şi are o valoare mai mare sau mai mică, în funcţie de cât de dezvoltat este sistemul de management al deşeurilor în fiecare dintre ele.

Noiembrie 2016

Producători versus reciclatori, adevăruri necesare

08 November 2016 - 01:53 PM 0 comentarii

Valoarea amenzii aplicate de către AFM celor care pun pe piaţă produse ambalate, o penalitate în valoare de 2 lei/kg care se aplică la cantităţile de deşeuri pentru care aceştia nu şi-au îndeplinit obligaţiile anuale de valorificare prin reciclare, este în atenţia atât a industriei de produse ambalate, cât şi a industriei de reciclare.

Octombrie 2016

O problemă care nu se rezolvă cu bani

10 October 2016 - 01:12 PM 0 comentarii

O linişte specifică ţării noastre s-a aşternut şi asupra scandalului deşeurilor de ambalaje, scandal care a zgâlţâit din temelii sistemul de preluare de responsabilităţi din România în primele luni ale anului acesta.

August 2016

Acasă, cu ochii în televizor şi cu gândul la 2035

02 August 2016 - 11:29 AM 0 comentarii

Nimeni nu cred că ştie cât timp îşi va mai susţine Uniunea Europeană politicile de protecţie a mediului, de reducere a emisiilor, de reducere a cantităţilor de deşeuri generate, de ţinte de colectare sau de ţinte de reciclare.

Iulie 2016

Trasul de lanţ şi gustul libertăţii

09 July 2016 - 09:29 AM 0 comentarii

Poate că pentru nimeni, nici măcar pentru englezi, nu e mai rău decât este pentru noi românii ieşirea Marii Britanii din Uniunea Europeană.

Iunie 2016

Mecanismul nepăsării

13 June 2016 - 10:49 AM 0 comentarii

Încet, încet, începe să se liniştească şi scandalul ambalajelor. Ca într-un film poliţist prost, este găsită agenda în care o contabilă bătrână trecea riguros data şi numele celor cărora le dădea şpagă. Ordinul de ministru privitor la autorizarea şi controlul Organizaţiilor de Transfer de Responsabilitate este semnat, iar cei care mai aveau de făcut plăţi la Administraţia Fondului pentru Mediu au rămas foarte puţini.

Mai 2016

O problemă pentru Mediu este o resursă pentru Economie

04 May 2016 - 01:18 PM 0 comentarii

Primele luni ale anului 2016 au adâncit criza în care se află sistemul de preluare de responsabilitate din domeniul ambalajelor şi al deşeurilor de ambalaje, o criză care loveşte operatorii economici care pun pe piaţă produse ambalate, organizaţiile de transfer de responsabilitate, colectorii, valorificatorii, reciclatorii, dar aduce atingere în primul rând intereselor României ca ţară membră a Uniunii Europene.

Aprilie 2016

Sfârşitul unui vis frumos

08 April 2016 - 10:40 AM 0 comentarii

Tot ceea ce se întâmplă în Europa în ultimul timp ne prefigurează nouă, tuturor celor care trăim pe acest continent, un viitor nu prea fericit.

Martie 2016

Întotdeauna a fost nevoie de bani la AFM

07 March 2016 - 01:37 PM 0 comentarii

Scandalul ambalajelor a ridicat mult statutul Ministerului Mediului în cadrul Guvernului României. Cauza, efectele sau modul cum se desfăşoară ostilităţile în acest caz sunt toate lucruri discutabile.

Februarie 2016

Ambalaje, profit şi multă ipocrizie

08 February 2016 - 04:47 PM 0 comentarii

Există încă ideea că Ministerul Mediului este cel mai lipsit de importanţă minister din Guvern, cu toate că de Mediu sunt legate toate activităţile din ţara asta.

Ianuarie 2016

Două lumi pe o piață răvășită

07 January 2016 - 01:52 PM 0 comentarii

Se termină un alt an. Un an complicat, cu prea puține lucruri bune, cu multe schimbări și cu câteva nedumeriri. Schimbările au vizat în primul rând modul în care se va mai putea face de acum încolo transfer de responsabilitate în România.

Decembrie 2015

Un nou ministru, două probleme, sărăcia și grupurile de interese

10 December 2015 - 04:51 PM 0 comentarii

Schimbarea Guvernului, numirea unor tehnocrați în fruntea ministerelor ar putea să constituie pentru România punctul de cotitură, șansa care ni s-a dat pentru a face o schimbare.

Noiembrie 2015

Totul pentru primării

11 November 2015 - 03:07 PM 0 comentarii

Sunt deșeurile o problemă în România? Răspunsul depinde de persoana căreia i se adresează întrebarea.

Octombrie 2015

Apă pentru animale și silozuri pentru mere poloneze

15 October 2015 - 10:49 AM 0 comentarii

A trăi la țară în România zilelor noastre nu e nici pe departe o fericire. Imaginile cu prințul Charles plimbându-se pe ulițele unui sat mai mult unguresc decât românesc sunt bune pentru a contrabalansa cât de cât imaginea cerșetorilor, a „fetelor“ și a hoților români care au năpădit țările Europei, dar ele nu schimbă o realitate tristă.

Septembrie 2015

Parfum de București cu iz de Zăbrăuți

11 September 2015 - 02:05 PM 0 comentarii

Recunosc că îmi era greu să îmi închipui cum va arăta frumoasa noastră Capitală atunci când vor fi desființate ghenele de gunoi din blocurile minunatelor ei cartiere.

August 2015

Țara în care unii vor pubele, iar alții au ajuns să vorbească singuri

01 August 2015 - 06:11 PM 0 comentarii

Că suntem ultima țară din Europa în ceea ce privește reciclarea deșeurilor ni se spune de către oficialii Comisiei Europene de mulți ani.

Iulie 2015

Colaborarea este cheia

01 July 2015 - 12:31 PM 0 comentarii

Poate mai mult ca niciodată România trebuie să se conformeze acum politicilor europene de management al deșeurilor. Pentru că amânările în luarea unor decizii în ceea ce privește politicile naționale, politici care trebuie să se alinieze la cele europene, nu mai pot fi prelungite la nesfârșit.

Iunie 2015

Vinovaţi, cauze şi strategii

08 June 2015 - 11:02 AM 0 comentarii

Deși puțini ar fi crezut că asta s-ar fi putut întâmpla vreodată, Ministerul Mediului a devenit unul de mare importanță în cadrul Guvernului, depășind ca mediatizare ministere care până acum îl surclasau, cum ar fi cel al Economiei sau cel al Dezvoltării.

Mai 2015

Resursa, sau ce a mai rămas din ea

10 May 2015 - 11:26 AM 0 comentarii

Afacerile cu deșeuri începeau odată cu câte o Dacie 1300 cu care se căra câte un portbagaj de cartoane. Erau începuturile amărâților din România, nu ale străinilor care au devenit milionari în dolari după ce au cărat pe vapoare industria României comuniste.

Aprilie 2015

Dragoste de investitor

09 April 2015 - 01:23 PM 0 comentarii

Peste tot în lume campaniile electorale abundă de promisiuni și de declarații populiste. Nicăieri însă, toate aceste promisiuni nu se încalcă cu o mai mare ușurință ca în țara noastră.

Martie 2015

Sărăcie într-un minister bogat

13 March 2015 - 04:18 PM 0 comentarii

Ni se spune continuu că suntem o țară săracă. Din această cauză nu avem șosele, autostrăzi, un sistem medical acceptabil sau orice altceva ți-ai dori să ai în țara ta.

Februarie 2015

Finanţarea inacţiunii funcţionarului public

13 February 2015 - 01:02 PM 0 comentarii

Reciclarea deșeurilor. O temă care-i interesează mult pe oamenii de rând, puțin pe politicienii de la noi, și spre deloc pe funcționarii puși să reglementeze domeniul gestionării deșeurilor în așa fel încât să-l facă eficient și pentru societate, și pentru mediul de afaceri, și pentru cetățean.

Ianuarie 2015

Multe despre nimic şi nimic despre ceea ce ar fi contat

12 January 2015 - 12:39 PM 0 comentarii

Se încheie un an destul de agitat, un an în care politica, alegerile, Președinția au făcut agenda cetățeanului român.

Decembrie 2014

Noiembrie 2014

Un circ inutil

13 November 2014 - 01:05 PM 0 comentarii

Trăim o perioadă de scandaluri, de reglări de conturi, de dezvăluiri și de clarificări de poziție. Nimic nou. Mai mult decât de dezvăluiri, România are însă nevoie acum de investiții, de locuri de muncă, de dezvoltare.

Octombrie 2014

O țară ca o pradă

10 October 2014 - 02:09 PM 0 comentarii

Că noi românii suntem un neam atipic, iute iubitor de străini s-a văzut cu vârf și îndesat în ultimii douăzeci de ani.

Septembrie 2014

România ca după cataclism

10 September 2014 - 11:57 AM 0 comentarii

Suntem, orice s-ar spune, un popor amărât care trăiește într-o țară săracă. Și așa am fost dintotdeauna.

Iulie 2014

Un furnizor de servicii nu trebuie să aducă deservicii ţării sale

31 July 2014 - 10:42 AM 0 comentarii

De prea mult timp cetățeanul de rând din țara asta e angrenat fără voia lui în lupte politice fără de sfârșit, în scandaluri de corupție care au depășit orice limită pe care și-ar fi putut-o imagina.

După noi potopul, varianta Piteşti

01 July 2014 - 11:42 AM 0 comentarii

În ultimul timp o serie de evenimente extrem de importante au fost estompate de o alta, fără prea mare relevanță, dar cu un puternic iz de scandal politic, de corupție la cel mai înalt nivel.

Iunie 2014

În lipsa unui model european, Legea de salubrizare a localităților produce controverse

09 June 2014 - 02:00 PM 0 comentarii
În lipsa unui model european, Legea de salubrizare a localităților produce controverse

Legea nr. 101/2006, aşa cum este formulată în acest moment, va afecta în mod semnificativ activitatea de colectare și reciclare a deșeurilor, cu un efect direct și imediat asupra capacității României de a-și respecta angajamentele internaționale, dar care va avea și un impact pe termen mediu și lung asupra economiei naționale, prin creșterea semnificativă a costurilor de achiziție a materiilor prime secundare/deșeurilor reciclabile.

Un decalaj periculos

09 June 2014 - 10:23 AM 0 comentarii

Dezbaterile, campaniile, alegerile, analizele post electorale sunt prioritățile României la ora actuală. Nu construcția de autostrăzi sau sprijinirea producției interne, creșterea nivelului de trai sau crearea de locuri de muncă pentru tineri. Nici planurile naționale și nici strategiile naționale nu au fost în ultimii ani prioritățile politice ale României. Nu a contat decât interesul imediat al celor care, ajunși la Putere, au făcut tot ce au putut pentru a-și consolida și afacerile, și influența, și interesele.

Mai 2014

Un raport şi câteva întrebări printre multele sărbători

08 May 2014 - 11:10 AM 0 comentarii

Un ultim studiu Eurostat referitor la reciclarea deşeurilor ne plaseză şi în acest an pe ultimul loc cu un nemeritat 1% reciclare şi 99% depozitare.

Aprilie 2014

Un minister care acum are şansa schimbării...

08 April 2014 - 08:19 AM 0 comentarii

De ceva timp avem un nou ministru la Mediu. Un ministru care a mai condus acest minister.

Martie 2014

Mințim cam prost

11 March 2014 - 01:53 PM 0 comentarii

Suntem o țară săracă. Ce a fost de furat s-a furat de mult. Ce a fost de vândut s-a vândut de mult.

Februarie 2014

Cum se legiferează piața neagră și hoția

04 February 2014 - 09:48 AM 0 comentarii

Anul care abia a început nu se anunță a fi unul prea bun. La criza economică fără de sfârșit anul 2014 vine cu noi taxe și impozite.

Decembrie 2013

Reciclatorii şi nepăsarea funcţionarului public

09 December 2013 - 02:52 PM 0 comentarii

Industria deșeurilor reciclabile din România trebuie ajutată. Iar ajutorul pe care această industrie ar trebui să-l primească nu constă nici în bani europeni și nici în ajutoare de la stat.

Octombrie 2013

O toamnă a celor care sunt altfel

08 October 2013 - 01:06 PM 0 comentarii

Toamna acestui an este anotimpul clarificărilor. Majoritatea parlamentară este nevoită, împinsă parcă de la spate de forțe necunoscute încă, să își scoată masca cu care a câștigat alegerile și să-și arate adevăratele obligații și interese.

Septembrie 2013

Profituri din infringement

11 September 2013 - 12:14 PM 0 comentarii

Grecia, țară care plătește acum prețul nepăsării din ultimii ani, poate fi însă un exemplu nedorit pentru viitorul imediat al României.

August 2013

Vă mulţumim!

06 August 2013 - 11:33 AM 0 comentarii

În toamna anului 2004 am scos din tipar primul număr al revistei ecologic.

Iunie 2013

Programe, strategii şi priorităţi

24 June 2013 - 09:54 AM 0 comentarii

Programe în România nu sunt puține. Varujan Vosganian și-a propus reindustrializarea României. O reindustrializare care a început cu întâlniri și consultări ale reprezentanților mediului de afaceri din România.

Mai 2013

Gazele de şist, şansa României?

30 May 2013 - 11:24 AM 0 comentarii

Îmi este foarte greu să cred că în țărișoara asta se va mai putea vreodată derula vreun program de anvergură națională.

Vin vremuri grele pentru REMAT-uri

08 May 2013 - 12:13 PM 0 comentarii

Schimbări mari se anunță în zona colectării deșeurilor feroase și neferoase, a REMAT-urilor. Prea mult timp aceste societăți au stat în gâtul unor nou veniți pe piața deșeurilor din România ca să nu vină și aici vântul schimbării.

Aprilie 2013

Acarul Păun

02 April 2013 - 12:24 PM 0 comentarii

Din când în când, dar mai ales atunci când se pune la cale câte o mare potlogărie, pornesc campaniile privitoare la hoții de fier vechi. Atunci când ministrul Fenechiu a anunțat cu tristețe declanșarea procedurilor de privatizare a Căilor Ferate Române, au început și acuzațiile.

Martie 2013

O lecţie în limba rusă

06 March 2013 - 12:57 PM 0 comentarii

Că se taie industria, devenită acum și ea veche și neperformantă, poate că nu e un lucru rău. Era de mult timp previzibil că asta va fi odată și odată soarta marilor combinate din țara asta care va ajunge în noua ordine europeană o țară agrară, producătoare de alimente mai mult sau mai puțin ecologice.

Ianuarie 2013

Chiar mai vrem o taxă! Sincer...

28 January 2013 - 03:01 PM 0 comentarii

Că prin conturile Fondului pentru Mediu suflă vânt de iarnă, se știe. Nu prea se spune, dar asta este situația. S-au dus vremurile când taxa auto astâmpăra foamea de bani a unor baroni locali, a unor lideri de partid sau a unor ONG-uri mai mult sau mai puțin românești. Acum, foamea a rămas, iar alții așteaptă la rând găsirea unei modalități de umplere a visteriei. Așa că a apărut soluția de avarie. Un timbru pentru mediu. Iar știrea emisiunii filatelice pe piața taxelor s-a lansat nu ca un nou bir, ci ca ceva bun pentru oameni, necesar pentru mediu și bineînțeles acceptat de Uniunea Europeană.

Generali și investitori gata să ne scape de griji

28 January 2013 - 02:57 PM 0 comentarii

De alegerile din acest an s-au legat și niscaiva interese ale unor binevoitori gata să ne scape de câteva apăsătoare poveri pentru națiune, cum ar fi aurul de la Roșia Montană și gazele de șist din Dobrogea. Că dacă tot se alegea noua conducere politică a țării, de ce să nu i se și impună, așa din start, și începerea unor exploatări atât de mult așteptate.

Secetă, sărăcie şi nepăsare

28 January 2013 - 02:53 PM 0 comentarii

Anul care tocmai se sfârșește a fost unul dificil pentru o mare parte din români. Nu mă gândesc la cei care locuiesc în orașe, ci la cei care reprezintă mai mult de 50% din populația acestei țări, oameni care trăiesc oarecum într-un univers paralel. Nu au locuri de muncă, din simplul motiv că nu au ce și unde să muncească. Fostele întreprinderi, combinate sau fabrici s-au tăiat de mult și au luat calea topitoriilor. Altele nu a construit nimeni, în lumea asta paralelă, fiindcă nici un „băiat deștept“ nu a fost interesat în toți acești ani decât de propria persoană și de bunăstarea nevestelor, a amantelor și a haimanalelor lor de copii.

Ministere la seral

28 January 2013 - 02:50 PM 0 comentarii

România este cred singura țară din Uniunea Europeană care nu are în Parlament nici măcar un reprezentant al unui partid „verde“. În Guvern nici atât. Și nu știu dacă, pe foamea fără de sfârșit a clasei politice actuale, va avea vreodată un ministru al Mediului ecologist. Fiindcă niciodată un reprezentant al unui partid ecologist, oricât de bine ar fi pregătit din punct de vedere profesional nu va depăși un politician sprijinit de un partid puternic, care va veni pe acest post, și acum ca întotdeauna spunându-ne că va învăța din mers. Așa s-a întâmplat întotdeauna la mediu. După ce au învățat din mers, miniștrii au fost îndepărtați și au fost aduși alți politicieni, care au început și ei să învețe, de parcă funcția de ministru al Mediului ar fi un fel de loc la învățământul seral într-un stabiliment de lux.

O ţară de bătrânei înfometaţi

28 January 2013 - 02:47 PM 0 comentarii

Anul acesta a fost unul greu și pentru urși. Înfometați, bolnavi și înghesuiți prin câteva domenii de vânătoare, ei au ieșit din păduri și au intrat în localități după hrană.

Proştii ţării ăsteia

28 January 2013 - 02:44 PM 0 comentarii

Spectacolul luptei politice din țărișoara asta care, am aflat acum, nu mai este a noastră decât cu numele, pare unul fără de sfârșit. Pe micile ecrane superproducția luptei politice ține cu tot dinadinsul se pare să depășească ca durată, pe nervii și pe viața noastră, serialul „Tânăr și neliniștit“.

Un vot ca o taxă de protecţie

28 January 2013 - 02:41 PM 0 comentarii

În prostia mea până acum am crezut sincer că apartenența României la Uniunea Europeană este marea șansă a acestui popor. Popor care și-a ales mai mereu greșit conducătorii. Am sperat că de aici va veni schimbarea. Şi că un președinte sau un prim ministru nu va mai putea patrona de acum hoția și abuzurile în țara asta care este acum, nu-i așa, o țară europeană.

O industrie care nu mai trebuie vămuită

28 January 2013 - 02:38 PM 0 comentarii

Avem un prim-ministru ecologist, consiliat de preşedintele unui partid ecologist şi foarte apropiat de marele grup de activişti ecologişti din ţara asta mică cu probleme mari. Avem un ministru nou, secretari de stat noi şi noi priorităţi.
Din păcate însă, nici această ultimă schimbare politică nu a adus în posturile cheie din Ministerul Mediului vreun specialist. Ca şi până acum, numirile au fost politice, urmând ca oamenii să se familiarizeze cu funcţiile şi să se specializeze pe parcurs.

Hoţii, Bursa de la Londra şi certificările ISO

28 January 2013 - 02:35 PM 0 comentarii

Piaţa neagră a deşeurilor este o realitate. Că ea a existat dintotdeauna, este poate adevărat. Ceea ce se întâmplă acum în acest domeniu depăşeşte însă ca amploare orice altă perioadă.
Pentru cei vechi pe piaţa colectării, valorificării şi reciclării deşeurilor şi care au investit ani de zile în utilaje, în instalaţii de reciclare, ceea ce se întâmplă acum este de neconceput.

Şanse nule de aliniere la practicile europene

28 January 2013 - 02:26 PM 0 comentarii

Raportul Comisiei Europene din care publicăm în acest număr al revistei o mică parte aruncă asupra noastră o lumină deloc favorabilă. După ce citeşti o parte din acest raport şi după ce vezi cum s-au implicat responsabilii din mai toate ţările europene în rezolvarea problemei deşeurilor, toţi în afară de cei ai ţării noastre, eşti tentat să ceri explicaţii. Nu prea ai cui însă, şi nici nu prea ai de ce.

Corupţia, cel mai mare poluator

28 January 2013 - 02:23 PM 0 comentarii

Obligaţiile ce revin României în materie de mediu în anii care vin sunt doborâtoare. Termenele se suprapun însă campaniilor electorale parcă fără de sfârşit dintr-o ţărişoară atât de mică, cu probleme atât de mari. O ţară în care corupţia este un fenomen real, care a afectat România mai puternic decât orice dezastru natural. Fiindcă un dezastru natural are o perioadă de timp în care se desfăşoară. Corupţia din societatea românească este însă un fenomen care se extinde continuu, accelerat, în toate direcţiile şi la toate nivelurile. Nu scapă nimic, nicăieri. Iar criza este catalizatorul acestei creşteri parcă fără precedent. Criza şi lipsa măcar a unei singure sentinţe de condamnare a unui mare corupt din România.

Imagine a neputinţei naţionale

28 January 2013 - 02:21 PM 0 comentarii

Zăpada care a căzut peste România a afectat puternic şi operatorii economici din reciclare şi nu numai pe cei din zonele calamitate. Fiindcă blocarea, cu sau fără motiv, mai mult fără motiv a căilor de transport a „îngheţat“ un comerţ care depinde în cel mai ridicat grad de şosele şi de cale ferată.
Pe Centura Bucureştiului, fapt fără precedent, zăpada a atins în acest an înălţimi de 3-4 metri. Şi pentru că oficialii de la transporturi au fost prinşi şi acum, ca şi în toţi ceilalţi ani, total nepregătiţi, oamenii au ajuns să moară îngropaţi în zăpadă la câteva aruncături de băţ de capitala unei ţări europene.

Previziuni 2012. Pică taxa, rămâne piaţa şi câştigă milogii

28 January 2013 - 02:18 PM 0 comentarii

Nici nu a început bine anul acesta că pieţele marilor oraşe s-au umplut de oameni nemulţumiţi. Nemulţumiţi de clasa politică, de preşedinte, de guvern şi... de taxa auto. De necrezut a fost pentru mine cum o taxă poate scoate mii de oameni în stradă într-o ţară care a înghiţit pe nemestecate tăieri de salarii, concedieri în masă, creşteri de TVA, impozitarea pensiilor, desfiinţarea spitalelor şi dezastrul din învăţământ.

Supravieţuitori într-o lume cam nebună

28 January 2013 - 02:15 PM 0 comentarii

A trecut un an care se anunţa a fi unul extrem de dificil. Nu prea a fost aşa. Profituri au fost şi anul acesta, cu toate nemulţumirile legate de o piaţă a deşeurilor care a cunoscut an creşteri şi coborâri destul de abrupte. Îmi spunea un prieten că pe piaţa fierului, noi românii suntem poate unici. Când preţurile scădeau, noi aveam cele mai mari preţuri din lu-me, iar când preţurile creşteau noi aveam cele mai mici preţuri. Tot din lume. O lume, e adevărat, cam nebună, în care noi, românii suntem, şi nu de puţine ori, nebuni de legat.

Lăsaţi-i să facă microhidrocentrale!

28 January 2013 - 02:12 PM 0 comentarii

Scandalul creat de marii oameni de afaceri argeşeni care după ce s-au pricopsit din imobiliare şi componente auto au trecut la energie verde, devenind peste noapte hidrotehnicieni, mi-a trezit amintiri din tinereţe, când construiam socialismul prin munţii patriei, ca inginer hidrotehnician.

După Nokia ar putea urma ArcelorMittal Galaţi?

28 January 2013 - 02:08 PM 0 comentarii

Plecarea celor de la Nokia din Cluj ar putea fi urmată cât de curând de închiderea celui mai mare combinat siderurgic din România, ArcelorMittal Galaţi. Nu ştiu ce a însemnat pentru Cluj plecarea Nokia, dar ceea ce ştiu este că închiderea combinatului de la Galaţi ar fi un dezastru nu numai pentru economia românească, ci o nenorocire pentru tot oraşul Galaţi.

Din România ce a fost de luat, s-a luat. Urmează infringement-ul

28 January 2013 - 02:06 PM 0 comentarii

De ceva timp, ţări pe care le consideram prietene, au început să fie vădit deranjate de prezenţa ţării noastre în Comunitatea Europeană. De vină se pare că ar fi unii români care au găsit în ţările occidentale un loc bun pentru cerşit. Sau pentru furat. Cam murdari, cam needucaţi şi cu prea mulţi copii, românii, mai mult sau mai puţini ţigani, au devenit acum o problemă pentru unii politicieni care nu pot, sau poate nu vor să vadă o realitate.

7% absorbţie, un rezultat lăudabil

28 January 2013 - 01:42 PM 0 comentarii

La noi, funcţiile primite în fruntea câte unui minister, şi aici nu mă refer strict la cea de ministru, ci şi la secretarii de stat, vin de regulă, la pachet cu îngâmfarea.
Brusc, cu foarte puţine excepţii, toţi devin peste noapte extrem de importanţi, de preţioşi, stare de care se contaminează imediat şi apropiaţii lor, consilierii şi şefii de cabinet.
Şi poate că acest lucru nu ar fi prea deranjant, dacă el ar fi compensat de rezultate cât de cât vizibile.

Uniţi în cuget şi simţiri

28 January 2013 - 01:39 PM 0 comentarii

Orice semnal negativ venit de la Comisia Europeană către Ministerul Mediului, semnal legat de posibile sancţiuni ce vor fi aplicate României, primeşte de la Bucureşti, invariabil, de la cel mai înalt nivel, acelaşi răspuns: Nu suntem singurii în această situaţie!
Că vom fi suspendaţi de la tranzacţionarea certificatelor de emisii de gaze cu efect de seră? Ce dacă, nu suntem singurii, ni se spune, mai sunt şi alte ţări care au fost suspendate.

Ministerul Transporturilor vrea cântare în toată ţara

28 January 2013 - 01:36 PM 0 comentarii

Ministerul Transporturilor lucrează de ceva timp împotriva agenţilor economici din domeniul colectării şi valorificării deşeurilor reciclabile.
În ultimul timp acest minister a emis o serie de acte cu putere de lege contrare oricărei reguli economice europene. A interzis colectarea unor anumite tipuri de deşeuri neferoase, motivând că acestea ar putea proveni de la calea ferată. Aceasta în condiţiile în care cei care au devalizat calea ferată din România au lucrat şi lucrează nu în reciclare, ci chiar în acest minister.

Lacrimi, urlete şi multă ipocrizie

28 January 2013 - 01:32 PM 0 comentarii

Imaginile cu caii din Pădurea Letea, chinuiţi îngrozitor de câţiva imbecili îndobitociţi de atâta alcool cât au turnat toată viaţa în ei, au făcut înconjurul lumii. Reacţiile au fost pe măsură. Vedete, gospodine, preşedinţi de ONG-uri, au venit cu mic cu mare şi au salvat cele câteva animale încărcate în maşina morţii spre abator. Lacrimi, urlete şi multă, multă ipocrizie.

Urşii nebotezaţi ai României

28 January 2013 - 01:29 PM 0 comentarii

României i se reproşează de către Comisia Europeană diverse nereguli în ceea ce priveşte Conservarea biodiversităţii, un capitol la care noi am avea, după părerea oficialilor de la Bruxelles, restanţe mari. Mai mult, ţara noastră riscă aplicarea procedurii de infringement în cazul în care nu respectă directivele şi deciziile din tratat, fără ca România să fi beneficiat de vreo perioadă de tranziţie în acest domeniu.

Şi rablele se fură, nu-i aşa?

28 January 2013 - 01:26 PM 0 comentarii

Facem ce facem noi românii şi reuşim să stricăm orice. Pe de o parte încercăm ca ţară să ne aliniem la practici europene, iar pe de altă parte se găsesc câţiva care reuşesc să strice munca a sute de oameni.

De la pierderea de timp la excesul de zel

28 January 2013 - 01:19 PM 0 comentarii

Un vânt al schimbării bate prin Ministerul Mediului şi prin instituţiile subordonate acestuia. Speriaţi probabil de stilul prusac al actualului ministru, angajaţii care au rămas aici după repetatele reduceri de personal au trecut acum de la pierderea de timp la excesul de zel. Exemple ar fi destule.

Februarie 2011

O interdicţie curioasă

28 February 2011 - 07:02 PM 0 comentarii
O interdicţie curioasă

Avem multe obligaţii faţă de Uniunea din care facem parte. Anul acesta trebuie să implementăm legislaţia europeană, trebuie să definitivăm analize, proiecte şi să ne atingem ţintele de colectare şi de reciclare a deşeurilor asumate în anii trecuţi. Cu un colectiv din care mare parte din specialişti au plecat în anii trecuţi împinşi de salariile foarte mici la care ajunseseră, Ministerul Mediului nu va avea o sarcină prea uşoară în viitorul apropiat.

Septembrie 2010

Buy-back-ul, între obligaţii şi ipocrizie

10 September 2010 - 05:20 PM 0 comentarii

Campanile buy-back au înfierbântat spiritele în rândul asociaţiilor de preluare de responsabilităţi din domeniul echipamentelor electrice şi electronice.
Eu unul nu ştiu dacă toată această tărăşenie este sau nu legală, atât timp cât şi Caritas-ul, jocul piramidal de la Cluj, a fost la un moment dat legal, până când s-a demonstrat că nu a fost altceva decât o golănie, o manevră de îmbogăţire a unor cetăţeni, puţini, prin sărăcirea altora, mulţi.

Buy-back-ul, între obligaţii şi ipocrizie

O generaţie care mă uimeşte

10 September 2010 - 05:12 PM 0 comentarii

Inundaţiile din acest an au dat măsura incapacităţii societăţii noastre de a se situa în istoria acestui neam, cât de cât, pe o poziţie decentă. Sincer vorbind, pe mine viaţa politică şi reprezentanţii ei mă interesează de la puţin spre deloc. Este atât de falsă şi chiar oarecum comică toată această luptă de idei, de ideologii şi de imagine a unor persoane care sunt rupte total de realităţile dintr-o ţară pe care o conduc vremelnic.

O generaţie care mă uimeşte

La ce vă aşteptaţi?

10 September 2010 - 04:49 PM 0 comentarii
La ce vă aşteptaţi?

România va ieşi din criza economică mai devreme sau mai târziu, cu sau fără vreo minunăţie de guvern mioritic care, prin absurd vorbind, ar fi mai interesat de ţară decât de propriile persoane şi afaceri.
Va ieşi din criză această ţară prin simplul fapt că nu mai suntem singuri. Nimeni nu va avea interesul de a ţine în Uniunea Europeană o ţară falimentară.

Iulie 2010

Buy-back în stil dâmboviţean

02 July 2010 - 05:02 PM 0 comentarii

Buy-back-ul este un instrument de marketing practicat de producătorii de echipamente electronice şi electrocasnice în numeroase ţări, cu scopul de stimulare a vânzărilor de echipamente electrice şi electronice.
În acele ţări, buy-back-ul este în mod tradiţional finanţat exclusiv de producători şi, eventual, împreună cu retailerii. La noi, ca la nimeni, buy-back-ul este finanţat din fondurile încasate din aplicarea la fiecare produs ce se vinde a „timbrului verde“, plătit de consumatori.

Buy-back în stil dâmboviţean

Mai 2010

De la ecologie, la profit prin ipocrizie

21 May 2010 - 05:46 PM 0 comentarii
De la ecologie, la profit prin ipocrizie

Trăim într-o uniune de state în care politicile de protecţie a mediului sunt o realitate. O realitate nu de puţine ori nedreaptă şi dureroasă pentru noi care facem parte, fără dubii, din rudele sărace ale Uniunii. Că nu am fost atât de săraci înainte de aderare, este şi aceasta o realitate.
Acum, săraci dar liberi, stăm cu urechile pâlnie la Uniunea Europeană, de unde mai nou ne vine lumina. Şi ca nişte copii cuminţi, care tot speră să fie şi ei băgaţi în seamă, ne conformăm.

Aprilie 2010

Amărâţii ce stau la baza unei industrii

26 April 2010 - 11:06 PM 0 comentarii

În orice ţară din lumea asta, fierul vechi reprezintă o resursă importantă pentru industrie. Iar activitatea de colectare şi valorificare a fierului este o meserie sau o afacere ca oricare alta. O meserie grea, la baza căreia stau, în cea mai mare parte, năpăstuiţii sorţii, oameni amărâţi pentru care fierul reprezintă şansa supravieţuirii. Îi vedem zilnic pe străzile din marile oraşe în căutarea bucăţilor de tablă ruginită, cu cărucioare sau cu vechi Dacii papuc. Adună sau cumpără fier.

Amărâţii ce stau la baza unei industrii

Februarie 2010

Spre o lume a lupilor?

16 February 2010 - 03:31 PM 0 comentarii
Spre o lume a lupilor?

250.000 de oameni se nasc zilnic pe Pământ, cam un milion la patru zile. Aceste cifre au ajuns pe ordinea de zi la marea reuniune de la
Copenhaga, din decembrie 2009. Subiectul a fost discutat, fără a se ajunge, nici aici, la un acord global. Tema suprapopulării planetei a venit tot din partea Chinei, ţară care a blocat prin poziţia sa, de o inflexibilitate fără precedent, un acord mondial pentru reducerea emisiilor de gaze cu efect de seră.