Există o legătură între COVID-19 și schimbările climatice?
Prezentul ne arată într-un mod înfricoșător cât de mult ne-am mințit crezând că noi, specia umană, vom supraviețui dezastrului pe care îl creăm în jurul nostru.
Martie 2020
România, sub o avalanșă de proceduri de infringement
În 12 februarie 2020 Comisia Europeană a transmis statelor membre pachetul de acțiuni referitoare la stadiul de îndeplinire a obligațiilor asumate.
Fonduri europene pentru Cluj şi Sălaj
Compania de Apă Someș din subordinea Consiliului Județean Cluj a început lucrările de extindere și modernizare a rețelelor de apă și canalizare din 174 de localități de pe raza județelor Cluj și Sălaj.
Planurile de gestionare a deșeurilor reprezintă o prioritate strategică
Ministrul Fondurilor Europene, Marcel Boloș, a participat pe 12 februarie a.c. la reuniunea de lucru privind stadiile de pregătire a Planurilor Județene pentru Gestionarea Deșeurilor și a Planului pentru București.
Februarie 2020
La fiecare un euro dat, România a primit trei
În perioada 1 ianuarie 2007 - 30 noiembrie 2019 România a primit 54,43 miliarde euro de la Comisia Europeană și a contribuit la bugetul Uniunii cu 18,91 miliarde euro.
Ianuarie 2020
Ursula von der Leyen anunţă declanșarea unei revoluţii verzi în Uniunea Europeană
La peste patru luni de la alegerea Ursulei von der Leyen în funcția de președinte al Comisiei Europene și după multe amânări, contestații și probleme de integritate pentru mulți candidați, echipa comisarilor europeni a primit în data de 27 noiembrie 2019 votul Parlamentului European. Este prima oară în istoria Uniunii când Comisia Europeană este condusă de o femeie.
Sondaj: ce-i încălzește pe români
Rezultatele unui sondaj INSCOP referitor la sistemele de încălzire arată că 43,4% dintre români folosesc sobe cu lemne, cărbuni sau gaz, 35,7% centrale proprii cu gaz, 13,5% o rețea de încălzire centralizată la nivel de bloc sau cartier, 1,8% un sistem electric și 5,5% alte sisteme, dintre care cele mai frecvent menționate au fost centralele pe lemne și peleți.
Decembrie 2019
Marș pentru apărarea pădurilor și pădurarilor
Mii de oameni au participat pe 3 noiembrie 2019 în București, Cluj, Brașov, Iași și în alte orașe la un marș pentru salvarea pădurilor și împotriva violențelor asupra silvicultorilor organizat de Declic, Agent Green și Greenpeace.
Un minister cu o lungă listă de provocări
România are 13 proceduri de infringement și 11 de pre-infringement pe mediu, a declarat Costel Alexe la preluarea mandatului de ministru al Mediului, Apelor și Pădurilor.
Noiembrie 2019
Romsilva începe licitațiile pentru lemn
Regia Naţională a Pădurilor - Romsilva a anunțat că în 2020 va recolta 9,5 milioane metri cubi de lemn din pădurile statului, adică 1% din totalul actual.
Octombrie 2019
Pădurari ucişi de hoţii de lemne
Cazurile de agresiune la adresa personalului silvic al Regiei Naționale a Pădurilor - Romsilva s-au menținut la un nivel foarte ridicat în ultimii cinci ani, ca urmare a întăririi măsurilor de prevenire și combatere a tăierilor ilegale și preluare în pază a unor păduri private care nu aveau asigurate servicii silvice, se arată într-un comunicat al Ministerului Apelor și Pădurilor.
Septembrie 2019
Patru noi proceduri de infringement deschise împotriva României
Comisia Europeană a declanșat patru noi proceduri de infringement împotriva României. Țara noastră nu a anunțat cum va sancționa încălcarea normelor UE referitoare la gazele fluorurate cu efect de seră și nu și-a respectat obligațiile de remediere a eșecului sistemic în privința monitorizării poluării aerului.
August 2019
Noul președinte al Comisiei Europene vrea o Europă curată din punct de vedere al emisiilor
Parlamentul European a ales-o în ședința din 16 iulie 2019 în funcția de președinte al Comisiei Europene pe Ursula von der Leyen, care își va începe mandatul de cinci ani la începutul lunii noiembrie a acestui an. Votul a fost destul de strâns, în condițiile în care 383 de eurodeputați au votat pentru, 327 - printre care și grupul verzilor europeni - au votat împotrivă, iar 22 s-au abținut.
Iunie 2019
România, pe locul doi la fraude cu bani UE
În primii şapte ani de la aderare, România a cheltuit incorect peste 200 milioane de euro, arată un raport al Curții de Conturi Europene.
Aprilie 2019
Programele Rabla 2019 vor fi demarate în luna aprilie
Forumul Industriei Auto 2019 a avut loc la Craiova în cadrul Președinției române a Consiliului Uniunii Europene. Cu această ocazie, premierul Viorica Dăncilă a spus că va simplifica Programul Prima Mașină pentru a stimula industria auto din România, un program care nu a avut succes până în prezent.
Februarie 2019
Poluarea şi sclavagismul, costurile ascunse ale vehiculelor electrice
Tesla, Volvo, General Motors și Ford sunt doar câteva dintre companiile care au anunțat că vor lansa noi modele de mașini electrice anul acesta. General Motors, cel mai mare producător de automobile din SUA, are ca obiectiv producerea a douăzeci de modele diferite de vehicule electrice până în anul 2023. Deși nu sunt la fel de poluante ca mașinile clasice, autovehiculele electrice implică în procesul de producție probleme de mediu deloc neglijabile.
Garda Națională de Mediu, la bilanț
În primele 11 luni ale anului 2018 comisarii Gărzii Naționale de Mediu (GNM) au efectuat 37.632 acțiuni de control la nivel național (în scădere cu 1,12% față de aceeași perioadă din 2017) și au aplicat amenzi în valoare de peste 36,7 milioane de lei, cu 2,62% sub nivelul din anul anterior, reiese din Raportul de activitate al instituției.
Ianuarie 2019
„Capsula timpului“, un angajament pentru generaţiile următoare
În prezenţa comisarului european pentru Mediu, Karmenu Vella, autorităţile de la Bucureşti au prezentat în data de 6 decembrie 2018 la Cercul Militar Naţional macheta noului Centru de Excelenţă pentru Protecţia Mediului care va fi construit în România şi se va afla în coordonarea Ministerului Mediului şi Ministerului Apărării Naţionale. În cadrul aceluiaşi eveniment, Ministerul Mediului a lansat proiectul economiei circulare „Deşeu = Resursă. Deşeu zero pentru români în 2050“.
Casa solară românească: rezultate de top la nivel mondial
Casa solară creată și prezentată de echipa de studenți EFdeN la Solar Decathlon Dubai, cea mai importantă competiție internațională de case solare, a obținut locul al IV-lea în clasamentul general mondial, cea mai bună performanță din istoria participării României la concurs.
Studiu: 29% dintre români sunt îngrijoraţi de poluarea mediului
Conform unui sondaj recent realizat de institutul de cercetare Puls pentru E.ON, 26,8% dintre români consideră că în prezent schimbările climatice reprezintă cea mai mare provocare pentru societate.
Decembrie 2018
Societatea JT Grup a fost premiată pentru performanță în protecția mediului
Consiliul Național al IMM-urilor din România (CNIPMMR) a organizat în data de 2 noiembrie 2018 la Hotelul Mariott din București cea de-a XXVI-a ediție a „Topului Național al Firmelor Private din România“, cel mai mare eveniment de recunoaștere a meritelor antreprenorilor prin promovarea celor mai performante întreprinderi din România.
Un infringement de neevitat pentru un București fără speranță
Curtea Europeană de Justiţie a deschis procesul împotriva României pentru calitatea aerului din Bucureşti. Capitala României este un oraş care la 1.000 de locuitori are 600 de maşini, majoritatea cu norme de poluare 0, 1, 2 sau 3. Cu toate acestea, autorităţile refuză să ia măsuri nepopulare de interzicere a autoturismelor poluante, continuă tăierea arborilor şi cumpără 400 de autobuze diesel în condiţiile în care aceste motoare sunt interzise din ce în ce mai mult atât în Europa, cât şi în lume.
Noiembrie 2018
Gala Premiilor Pentru Un Mediu Curat împlineşte 10 ani
Unul dintre cel mai de succes concursuri pentru proiecte de mediu desfășurat în România este organizat de către Asociația ECOTIC. Vă prezentăm în continuare un scurt interviu cu președintele ECOTIC, Valentin Negoiță, referitor la cea de-a zecea ediție a Galei Premiilor Pentru Un Mediu Curat.
Fonduri pentru înregistrări cadastrale
Viceprim-ministrul Paul Stănescu, ministrul Dezvoltării Regionale și Administrației Publice, a semnat un contract de finanțare pentru înregistrarea în Sistemul integrat de cadastru și carte funciară a proprietăților din zonele rurale.
Înscrieri în timp record la eco-vouchere
Înscrierile în programul „Eco-voucher în schimbul unui autovehicul uzat“ organizat de Primăria București au început pe 25 octombrie 2018 și s-au închis în seara zilei următoare.
Octombrie 2018
De la 1 septembrie nu se mai vând becuri cu halogen
Becurile cu halogen au fost interzise la comercializare în România și în celelalte state ale Uniunii Europene începând cu 1 septembrie 2018.
Septembrie 2018
Ministrul Mediului a prezentat bilanţul activităţii din primele şase luni ale anului
În data de 31 iulie 2018 ministrul Mediului, Grațiela Gavrilescu, a făcut un bilanț al activității ministerului pe care îl conduce.
Bilanțul pe şase luni al Ministerului Fondurilor Europene
România a atras 5,8 miliarde de euro și a atins un nivel de 19%, puțin sub media europeană, iar cele mai multe fonduri au fost în sănătate, educație, IT, infrastructură și capital uman, a declarat ministrul Fondurilor Europene, Rovana Plumb.
Specie unică de lalea, întâlnită în Delta Moldovei
Un grup de experți în habitate din cadrul Societății Ornitologice Române (SOR) a găsit o specie foarte rară de lalea, semnalată într-un singur loc din țară.
Bilanțul Ministerului Apelor și Pădurilor la finalul primelor şase luni ale anului
Ministrul Ioan Deneș a prezentat raportul „Realizările din domeniile Ape, Păduri și Cinegetic după șase luni de activitate a Cabinetului Viorica Dăncilă“, care include și acțiuni mai puțin cunoscute decât cele de prevenirea inundațiilor sau protejarea pădurilor.
Eco-vouchere pentru bucureşteni
În perioada 2018 - 2019 Primăria Capitalei urmează să acorde 5.000 de eco-vouchere în valoare de 9.000 de lei fiecare pentru achiziționarea de autovehicule cu nivel redus de emisii, obiecte electronice sau electrocasnice în schimbul predării spre casare a mașinilor uzate, conform unui proiect recent adoptat.
Ajutor de stat pentru industria reciclării
Ministrul Mediului, vicepremierul Grațiela Gavrilescu, a anunțat că în noiembrie va fi lansat ghidul de finanțare pentru o schemă de ajutor de stat de 40 milioane de euro destinată repornirii industriei de reciclare.
August 2018
Protest împotriva poluării din nord-vestul Bucureștiului
Un grup de cetățeni a protestat pe 18 iulie a.c. în fața Ministerului Mediului împotriva emisiilor de gaze de la groapa de gunoi din nord-vestul Capitalei.
Iulie 2018
UrbanWINS propune trei acţiuni prioritare pentru Bucureşti
În urmă cu un an începeau Agorele UrbanWINS, o serie de dezbateri tehnice între Primăria Municipiului București, reprezentanți ai unor firme de reciclare și valorificare, generatori de deșeuri, colectori și producători de deșeuri, consultanți, reprezentanți ai primăriilor de sector, alte autorități publice, ONG-uri de mediu, grupuri de inițiativă, autorități de mediu, institute de cercetare, ziariști și cetățeni.
Iunie 2018
Comisia Europeană atenționează România cu privire la calitatea aerului pe care îl respirăm
Comisia Europeană a deschis în data de 17 mai 2018 o procedură de infringement împotriva României şi a altor cinci ţări, considerând că acestea nu au întreprins măsuri pentru respectarea valorilor-limită convenite privind calitatea aerului. Dosarul a fost înaintat de Comisia Europeană la Curtea de Justiţie a Uniunii Europene.
Bogdan Nicolae Badea: "Râurile şi lacurile de acumulare ale României sunt pline de gunoaie de tot felul"
Societatea Hidroelectrica, evaluată la peste 3,5 miliarde de euro, este cea mai valoroasă companie românească cu capital de stat și în același timp cel mai mare producător de energie din țară. Poluarea cu deșeurile lăsate în urmă de turiști, cele aruncate de locuitorii din zonă și resturile de lemn rămase în urma tăierii copacilor afectează puternic toate cursurile de apă și barajele din România.
Lebedele furate din Târgu Mureș au fost returnate
Lebedele dispărute de la Centrul de Reabilitare a Animalelor Sălbatice din Târgu Mureș au fost returnate pe 9 mai.
Mai 2018
România vrea măriri de buget la politica de coeziune
Reuniunea Consiliului de Afaceri Generale în format Coeziune (CAG) a avut loc pe 12 aprilie a.c. la Luxemburg, cu participarea miniștrilor care gestionează politica de coeziune în statele membre.
Proces contra Ministerului Fondurilor Europene
Președintele Consiliului Județean Ilfov, Marian Petrache dă în judecată Ministerul Fondurilor Europene pentru tergiversarea unei cereri de finanțare privind un master plan de apă și canal.
Noi acțiuni pentru ocrotirea sturionilor
Ziua Mondială a Peștilor Migratori are loc o dată la doi ani, pe 21 aprilie. În acest an, WWF și Societatea Mondială pentru Conservarea Sturionilor (World Wide Sturgeon Conservation Society) au marcat evenimentul prin lansarea Declarației de la Viena privind conservarea sturionilor la nivel mondial.
Numărul turiștilor străini din Deltă a scăzut cu 50%
Numărul turiștilor străini în Deltă a scăzut cu aproximativ 50% în ultimii trei ani, arată datele Administrației Rezervației Biosferei Delta Dunării (ARBDD). Dacă în 2015 Delta era vizitată de 36.950 de străini, în anul următor au fost 22.097, iar în 2017 doar 18.111.
Dosar penal pentru poluare
În cazul poluării cu ulei de transformator provocată de Termocentrala Iernut pe râul Mureș a fost deschis un dosar penal la Parchetul de pe lângă Judecătoria Luduș.
Aprilie 2018
Programul Rabla 2018 va asigura finanțarea a 2000 de autovehicule hibrid și electrice
Unul dintre cele mai importante programe derulate începând din anul 2005 de Ministerul Mediului a fost Programul de înnoire a parcului auto național, așa-numitul Program Rabla. Cu mici sincope, an de an, Ministerul Mediului a încercat prin finanțarea achiziționării de către populație a autoturismelor noi să vină în ajutorul cetățenilor, al producătorilor și importatorilor de autovehicule, dar și în sprijinul industriei de reciclare.
Gestionarea deşeurilor din Bucureşti, blocată încă la stadiul de dezbatere
Deșeurile au fost dintotdeauna o problemă pentru București. Dacă până nu de mult măturarea străzilor, ridicarea deșeurilor și transportarea lor la depozite erau singurele metode prin care autoritățile locale își îndeplineau obligațiile față de cetățeni menținându-le un mediu relativ curat, acum gestionarea deșeurilor a devenit o obligație complexă, care nu se reduce doar la a depozita, ci implică politicile europene de prevenție, de refolosire și de valorificare a deșeurilor.
Campania ECOTIC „Orașe Curate“ continuă în 2018. Primele două opriri: la Galați și Brăila
Orașe Curate, campania itinerantă ECOTIC dedicată colectării echipamentelor electrice și electronice uzate din mediul urban a luat startul și în acest an. În martie 2018, încă două localități s-au înscris pe lista Orașelor Curate: Galați și Brăila.
Colaborare româno-germană pentru prevenirea încălzirii globale
Problema schimbărilor climatice este una globală, semnificativă pentru că ne afectează pe toți, iar eforturile făcute de omenire până în prezent au fost zadarnice. Acum este nevoie poate mai mult ca oricând de acțiuni fără precedent pentru diminuarea efectelor încălzirii globale.
O nouă meserie: expert în dezvoltare durabilă
Ocupația de „expert în dezvoltare durabilă“ va fi introdusă în nomenclatorul Clasificarea ocupațiilor din România, după ce Ministerul Muncii a aprobat solicitarea Departamentului pentru Dezvoltare Durabilă din cadrul Secretariatului General al Guvernului.
O nouă stație de epurare la Codlea
Compania Protan SA, unul dintre cei mai cunoscuți jucători de pe piața de colectare a deșeurilor nepericuloase din România și cel mai mare colector de subproduse de origine animală încă din anii 1950, a inaugurat Stația de Epurare din Codlea, în care a investit aproape 2 milioane de euro.
Cât va mai exista ArcelorMittal Galați?
Grupul ArcelorMittal face demersuri pentru cumpărarea Combinatului Ilva din Italia, cel mai mare combinat siderurgic din Europa, dar ar putea fi obligat de Uniunea Europeană sa vândă câteva unități pe care le deține în prezent dacă se va stabili că prin preluarea colosului italian va dobândi o poziție dominantă pe piața comunitară.
Noi numiri la autorităţile de mediu
Gabriela Dorojan, fosta șefă a Agenției de Protecția Mediului Ilfov, a fost numită în funcția de comisar general cu rang de secretar de stat al Gărzii Naționale de Mediu, printr-o decizie a premierului Viorica Dăncilă.
Martie 2018
98,2 milioane de euro pentru economia circulară
În cadrul Programului pentru mediu și acțiuni climatice LIFE, Comisia Europeană a aprobat în februarie 2018 un pachet de investiții în valoare de 98,2 milioane de euro pentru a sprijini tranziția Europei către o economie circulară cu emisii reduse de carbon.
Karmenu Vella, o vizită neașteptată într-un moment delicat
Comisarul european pentru Mediu, Afaceri Maritime și Pescuit, Karmenu Vella, a efectuat o vizită fulger în România la scurt timp după ce s-a întâlnit la Bruxelles cu ministrul român al Mediului Grațiela Gavrilescu.
Ministerul Fondurilor Europene, reînfiinţat
Ministerul Fondurilor Europene (MFE) a fost reînființat ca minister de sine stătător pe 1 februarie 2018, conducerea acestuia fiind preluată de Rovana Plumb.
Restricţii pentru maşinile poluante
Autoritatea pentru Transport București-Ilfov (ATBI) intenționează să introducă o taxă de tranzit pentru centrul Capitalei care ar urma să fie plătită de posesorii mașinilor cu Euro 5 şi Euro 6, iar cele poluante nu vor acea acces în zona delimitată de Piața Victoriei, strada Mihai Eminescu, strada Traian, Parcul Carol, Parcul Izvor și strada Buzești.
Noi reglementări pentru gestionarea deșeurilor
România are nevoie de o legislație care să crească viteza în administrarea deșeurilor în toată țara, a declarat ministrul Mediului, Graţiela Gavrilescu, cu ocazia lansării în dezbatere publică a proiectului de Ordonanță pentru modificarea și completarea legislației privind regimul deșeurilor și modalitatea de gestionare a ambalajelor și a deșeurilor de ambalaje.
Februarie 2018
Comisia Europeană ne-a rambursat peste 454 milioane euro
La începutul lunii ianuarie, Comisia Europeană a transferat României 454.061.256 euro, reprezentând rambursarea unor fonduri solicitate de autorități pentru trei programe.
În ce condiții se face restituirea taxei auto
Persoanele care vor să recupereze taxa auto trebuie să depună o cerere până pe 31 august 2018. Orice solicitare ulterioară nu va mai fi soluționată.
Ianuarie 2018
România încheie 2017 cu 5% absorbție bani europeni
„România va termina anul acesta cu un procent de 5% absorbție. Comisia Europeană va rambursa până în 31 decembrie sumele pe care le-am trimis la Bruxelles. Este un rezultat mulțumitor dacă ne raportăm la evoluția anului 2016. Estimez că vom avea 1,24 miliarde euro la finalul anului. Este un rezultat care nu ne satisface în perspectiva anului 2018. Per total, împreună cu Politica Agricolă Comună, procentul de absorbție la sfârșitul anului va fi undeva la 10%“, a spus ministrul delegat pentru Fonduri Europene, Marius Nica.
Înregistrări cadastrale gratuite
Programul Național de Cadastru și Carte Funciară vizează înregistrarea gratuită a tuturor imobilelor din România până în 2023 și beneficiază de peste 310 milioane de euro fonduri europene atrase prin Programul Operațional Regional 2014-2020.
Decembrie 2017
Stejari plantați în memoria eroilor
Aproape 50.000 de stejari au fost plantați lângă Mărășești pe 18 noiembrie a.c. în memoria eroilor căzuți în Primul Război Mondial.
Deponeul Chiajna-Rudeni, închis temporar
Compania Iridex, operatorul depozitului de deșeuri Chiaj-na-Rudeni, a fost amendată cu 60.000 lei și activitatea deponeului a fost suspendată până la înnoirea autorizației de mediu, precizează un comunicat al Gărzii Naționale de Mediu (GNM) din 10 noiembrie 2017.
Noiembrie 2017
Ioana Botezatu: „Operaţiunea INTERPOL «30 de Zile de Acţiune» s-a încheiat, dar anchetele continuă“
Transportul ilegal de deșeuri este o activitate care a intrat de mai mult timp în atenția INTERPOL, cea mai mare organizație internațională de poliție la nivel global, din care fac parte 192 de state.
Fraudele au limitat absorbția de fonduri europene
Ministrul delegat pentru Fonduri Europene, Marius Nica, a declarat într-un dialog cu cetățenii că România ar fi avut probabil o rată de absorbție a fondurilor europene apropiată de 100% „dacă nu am fi permis atâtea fraude în sistem“.
Record Rabla Clasic. Apare RO-LA
Guvernul a suplimentat bugetul pentru Programul Rabla Clasic cu aproximativ 25 milioane de lei și a oferit 3.800 de vouchere în plus, care s-au epuizat într-un interval record, de numai 30 de minute.
Poliţia locală va monitoriza depozitele de deșeuri
Guvernul a aprobat pe 5 octombrie 2017 o ordonanță de urgență potrivit căreia atribuțiile poliției locale în domeniul protecției mediului vor include și monitorizarea depozitelor de deșeuri.
Octombrie 2017
Bilanț: un an de UrbanWINS
Partenerii proiectului UrbanWINS s-au reunit pe 13 și 14 septembrie la București pentru a prezenta bilanțul primului an. Peste 60 de participanți din cele 27 de organizații europene partenere au prezentat la Arcub Gabroveni rezultatele obținute, au dezbătut aspectele prioritare și au stabilit pașii următori. Gazda evenimentului a fost Primăria Municipiului București, partener în proiect.
Cetățenii vor putea vinde energie regenerabilă
În curând, românii care dețin instalații solare cu puteri instalate mai mici de 100 KW vor putea vinde din energia produsă operatorilor de distribuție la care sunt racordați.
Septembrie 2017
Acțiuni pentru protejarea biodiversităţii
Autoritatea de Management pentru Programul Operațional Infrastructură Mare (AM POIM) din Ministerul Dezvoltării Regionale, Administrației Publice și Fondurilor Europene a anunțat lansarea apelului de proiecte pentru creșterea gradului de protecție și conservare a biodiversității și finalizarea Ghidului solicitantului pentru proiectele programului.
București: amenzi pentru gunoaiele de pe străzi
La inițiativa Primăriei Generale, la începutul lunii august a.c., Poliția Locală a Municipiului București a controlat 297 de străzi bucureștene și a constatat că în 376 de locuri fuseseră depozitate gunoaie pe domeniul public.
Solicitări scrise pentru lemne
Ministerul Apelor și Pădurilor a emis un comunicat în ca-re declară că solicitările pentru lemnul de foc și de lucru pentru populație vor fi făcute în scris către unitatea administrativ-teritorială, care le va centraliza și va comunica necesarul de lemn către ocolul silvic.
OMV Petrom, suspectată de poluare
„România Liberă“ a publicat pe 14 august a.c. o investigație despre o pată de petrol uriașă apărută pe Marea Neagră lângă o platformă a OMV Petrom.
Romenvirotec: expoziţie dedicată mediului
În perioada 11-14 octombrie 2017 va avea loc la Romexpo ediția cu numărul 24 a Romenvirotec, expoziție internațională de tehnologii și echipamente pentru protecția mediului.
August 2017
Premierul va urmări personal absorbția fondurilor europene
otrivit unui comunicat al Guvernului, premierul Mihai Tudose a avut pe 12 iulie a.c. o întâlnire de lucru cu vicepremierul Sevil Shhaideh, ministru al Dezvoltării Regionale, Administrației Publice și Fondurilor Europene, și cu ministrul delegat pentru Fonduri Europene, Rovana Plumb. Șeful Executivului a cerut celor doi miniștri să pregătească până la 20 septembrie simplificarea tuturor procedurilor necesare pentru absorbția fondurilor europene.
Doar 49% dintre români au acces la apă potabilă şi canalizare
Potrivit Institutului Național de Statistică, în România lungimea rețelei de distribuție a apei potabile a fost în 2016 de 79677,6 km, cu doar 3,6% mai mare față de 2015, iar lungimea conductelor de canalizare a fost de 34.353,4 km, cu 8,4% mai mare față de 2015.
Iulie 2017
„România - 10 ani în mediul european“
Sub Înaltul Patronaj al Ministerului Mediului, Asociația Planeta Verde, în parteneriat cu Asociația Română de Mediu, a organizat conferința „România - 10 ani în mediul european“ în cadrul căreia s-a semnat prima „Declarație de Mediu din România’’, de către ministrul Mediului, Grațiela Gavrilescu și foștii miniștri ai Mediului.
Cooperarea din cadrul Granturilor SEE și norvegiene împlineşte 10 ani
Granturile SEE și norvegiene sprijină dezvoltarea socială și economică a României, precum și cooperarea dintre România și Norvegia, Islanda și Liechtenstein încă din anul 2007.
PNDL2: Finanțare pentru 9500 de obiective
La mijlocul lunii iunie a început etapa a doua a Programului Național de Dezvoltare Locală (PNDL 2), prin care se finanțează 9.500 de obiective, din care 2.500 de creșe și grădinițe, 2.000 de școli și 5.000 de alte proiecte, din toate domeniile eligibile. Pentru aceste investiții s-au alocat 30 miliarde de lei, credite de angajament.
Proiect de lege pentru înființarea unor stații de încărcare a vehiculelor electrice
Un nou proiect de lege prevede ca primăriile din orașele mai mari de 100.000 de locuitori să fie obligate să înființeze cinci puncte de încărcare a mașinilor electrice, fiecare cu capacitatea de a alimenta cel puțin patru autoturisme în același timp.
Ministerul Public se implică în combaterea infracțiunilor de mediu
De Ziua Mediului, pe 5 iunie, Ministerul Public a anunțat că și-a stabilit un obiectiv pentru acest an din combaterea infracțiunilor privind mediul, prin operaționalizarea și specializarea unei rețele de procurori în vederea investigării cauzelor din domeniu.
Parlamentul obligă primăriile să colecteze selectiv
Plenul Camerei Deputaților a adoptat, în data de 13 iunie 2017, Ordonanța de Urgență a Guvernului nr. 68/2016 pentru modificarea Legii privind regimul deșeurilor, prin care impune autorităților locale colectarea separată a deșeurilor pe patru fracții: hârtie, metal, plastic și sticlă și dă posibilitatea primăriilor să aplice sistemul „Plătești cât arunci“.
Iunie 2017
Coaliția pentru Economia Circulara în România solicita Ministerului Mediului și Guvernului României să nu proroge taxa în vederea eliminării finale prin depozitare
Coaliția pentru Economia Circulara în România solicita Ministerului Mediului și Guvernului României să nu renunțe și să nu amâne nivelul taxei în vederea eliminării finale prin depozitare, măsură ce are ca efect direct falimentarea tuturor programelor în domeniul recuperării și reciclării materialelor refolosibile în România, creste viteza umplerii depozitelor de deșeuri, distruge zeci de hectare de teren și afectează pânza freatică și - în cele din urmă - duce la îngroparea țării sub un munte de gunoaie.
UrbanWINS lansează Agorele publice
După lansarea agorelor online, în martie 2017, UrbanWINS (www.urbanwins.eu) lansează şi Agorele fizice (întâlniri faţă în faţă), cu scopul de a împărtăși cunoștințe și de a dezbate idei pe tema deșeurilor, resurselor și inovării. Aceste întâlniri vor avea loc în opt orașe pilot din Europa - Cremona, Torino, două orașe din cadrul municipalității Roma - Albano Laziale și Pomezia (Italia), București (România), Leiria (Portugalia), Manresa și Sabadell (Spania).
Dezbateri publice în regim de urgență pe tema deșeurilor
Riscul pierderii fondurilor europene și amenințarea procedurilor de infringement au grăbit în ultima lună luarea unor decizii în domeniul deșeurilor.
Peste 1500 de dosare acceptate la Casa Verde 2016
Administrația Fondului pentru Mediu (AFM) a anunțat că a acceptat peste 1500 de dosare înscrise la programul Casa Verde 2016. Depunerea dosarelor a avut loc în perioada 10-24 octombrie 2016, iar lista finală a beneficiarilor a fost publicată pe site-ul AFM pe 12 mai 2017.
Pagubă de 6 milioane de euro la CFR
Polițiștii structurilor de combatere a criminalității organizate și cei de la transporturi, sub coordonarea procurorilor DIICOT Timișoara au realizat, la începutul lunii mai, 63 de percheziții domiciliare în București și în județele Timiș, Caraș-Severin, Hunedoara, Prahova, Mehedinți, Călărași, Arad, Teleorman, Dâmbovița, într-un dosar cu un prejudiciu de peste 6 milioane de euro, provenit din subevaluarea unor cantităţi mari de deșeuri de fier vechi.
Bucureștenii vor plăti amenzi uriaşe dacă nu păstrează curăţenia oraşului
La propunerea primarului general, Gabriela Firea, Consiliul General al Municipiului București a aprobat în data de 18 mai a.c. un proiect de hotărâre prin care vor fi majorate substanțial amenzile pentru nerespectarea curățeniei.
Mai 2017
Strategia generală de descentralizare a fost adoptată
Guvernul a adoptat în data de 12 aprilie a.c. Strategia generală de descentralizare.
Programele Rabla Clasic și Rabla Plus au fost aprobate
Grațiela Gavrilescu, ministrul Mediului, a aprobat programele Rabla Clasic și Rabla Plus.
Administrația Fondului pentru Mediu are un nou preşedinte
Noul președinte al Administrației Fondului pentru Mediu (AFM) este Cornel Brezuică.
Graţiela Gavrilescu: „Cetăţenii nu vor fi penalizaţi pentru nişte nerealizări de care nu ei se fac vinovaţi“
Alinierea ţării noastre la politicile privind transformarea economiei europene într-o economie circulară, în care deşeurile sunt percepute ca materii prime pentru industrie şi agricultură, impune ţării noastre recuperarea unor întârzieri majore în modul de gestionare a deşeurilor.
Aprilie 2017
UrbanWins - Online Agora: dezbateri dedicate managementului deşeurilor
UrbanWINS, proiect finanţat de Uniunea Europeană, a lansat Agorele UrbanWINS, o comunitate virtuală participativă pentru împărtăşirea de cunoştinte şi discuţii pe tema deşeurilor, a resurselor şi a inovaţiei.
Romsilva a început lucrările de primăvară cu „Luna plantării arborilor“
Pe 15 martie 2017, Ministerul Apelor și Pădurilor și Regia Națională a Pădurilor Romsilva au dat startul campaniei „Luna plantării arborilor“ printr-o acțiune de plantare în raza Ocolului Silvic Slobozia. Pentru această primăvară, Romsilva a planificat regenerări pe o suprafață de 10.172 de hectare, adică 75,2% din programul anual. În campanie se vor planta aproximativ 32 de milioane de puieți, iar valoarea lucrărilor va fi de 42,4 milioane lei.
AFM nu va susține nicio investiție în domeniul gestionării deșeurilor în 2017
Proiectul de act normativ cu privire la aprobarea bugetului de venituri și cheltuieli pe anul 2017 al Fondului pentru Mediu, din care reiese că anul acesta nu se va finanța din credite bugetare nicio investiție în domeniul gestionării deșeurilor a stârnit reacții ale operatorilor economici din domeniu.
Defrișări masive în două situri Natura 2000
În două situri Natura 2000 din România au avut loc defrișări masive în perioada 2006-2010, conform unui studiu finanțat de Islanda, Liechtenstein și Norvegia pentru un program al Ministerului Mediului.
România are 109 depozite neconforme de deșeuri și 10 proceduri de infringement
În cadrul unei ședințe desfășurate la Parlament pe 21 martie a.c., președintele Comisiei pentru Mediu din Camera Deputaților, Remus Borza, a declarat că România are 10 proceduri de infringement pe probleme de mediu și 109 depozite de deșeuri neconforme.
Grevă la Garda de Mediu şi ANPM
Ministrul Mediului, Daniel Constantin, a aprobat greva din 14 martie a.c. a angajaților din agențiile de protecția mediului, promițând creșterea cu minimum 50% a salariilor acestora și ale lucrătorilor de la Garda de Mediu și Biosfera Delta Dunării, începând din 1 iulie.
Campanii de educare despre deșeuri, finanțate de Ministerul Mediului
Conform unui proiect aflat în dezbatere publică până pe 27 martie a.c., Ministerul Mediului ar urma să finanțeze cu câte 450.000 de lei fiecare proiect de educare și conștientizare a publicului în privința gestionării deșeurilor.
Martie 2017
După 4 luni, avem ministru la Mediu
Ministrul pentru Relaţia cu Parlamentul, Graţiela Gravrilescu, a fost votată pentru a asigura interimatul la Ministerul Mediului.
1.400 de operatori încep,de mâine,curățenia de primăvară
În Sectorul 1, curățenia de primăvară începe din Cartierul Aviației. Primarul Dan Tudorache va da startul campaniei sâmbătă, 11 martie 2017, începând cu orele 10:30, în cadrul unui comandament organizat în colaborare cu compania de salubrizare Romprest.
OPP REMAT, dezbatere pe tema raportărilor privind trasabilitatea deșeurilor
În perioada 20-21 februarie 2017 a avut loc la Sinaia Conferința anuală a Organizației Patronale și Profesionale REMAT (OPP REMAT), eveniment care a reunit reprezentanți ai celor mai importanți valorificatori de deșeuri din România și ai organizațiilor de transfer de responsabilitate din domeniul deșeurilor.
România are în continuare probleme serioase cu depozitarea deșeurilor
Comisia Europeană a publicat în data de 6 februarie 2017 un ultim raport de evaluare a aplicării de către țările membre a politicilor de mediu în Uniunea Europeană, un raport care se dorește a fi începutul unui proces prin care Comisia Europeană se va implica mai activ în rezolvarea problemelor de mediu din țările membre.
Un nou ministru la Fondurile Europene
Pe 23 februarie a.c., Rovana Plumb a preluat mandatul de ministru delegat pentru fonduri europene de la predecesorul său Mihaela Toader, în prezența viceprim-ministrului Sevil Shhaideh.
Infringement pentru 68 de depozite ilegale de deșeuri
Așa cum era de așteptat, Comisia Europeană aduce România în fața Curții de Justiție a UE pentru că nu a închis și reabilitat 68 de depozite ilegale de deșeuri, fapt care constituie un risc grav pentru sănătatea umană și pentru mediu.
Februarie 2017
Aplicația „Inspectorul Pădurii“, descărcată de 60.000 de utilizatori
Aplicația informatică „Inspectorul Pădurii“, lansată în iulie 2016 de Ministerul Mediului, Apelor și Pădurilor, a fost descărcată de 60.000 de utilizatori și a înregistrat aproximativ un milion de accesări din partea cetățenilor până la începutul anului 2017.
Românii plătesc 17 taxe de mediu
Potrivit Institutului Național de Statistică (INS), citat într-un articol din 27 decembrie 2016 de Economica.net, românii plătesc 17 taxe pentru mediu.
Iluminatul public în Capitală se va realiza cu ajutorul „stației de tratare termică a deșeurilor“
Primarul general, Gabriela Firea, a declarat pe 17 ianuarie a.c. la o conferință de presă că proiectul de strategie energetică a Capitalei prevede posibilitatea ca iluminatul public din București să fie susținut cu energia electrică furnizată de o stație de tratare termică a deșeurilor.
Ministerul Mediului s-a împărţit între ALDE şi PSD
Fostul Minister al Mediului, Apelor şi Pădurilor s-a împărţit, conform algoritmului, între membrii coaliţiei de guvernare. Ministerul Mediului, condus de Daniel Constantin, a revenit ALDE, iar Ministerul Apelor şi Pădurilor, condus de Adriana Petcu, a revenit PSD.
Adina Vălean este preşedinta Comisiei pentru Mediu din Parlamentul European
Adina Vălean a fost aleasă în data de 23 ianuarie, în funcţia de președinte al Comisiei parlamentare pentru Mediu, Sănătate publică și Siguranță alimentară (ENVI). Daciana Sârbu și-a păstrat poziția de vice-președinte al acestei comisiii. Este pentru prima dată când un europarlamentar român ocupă poziția de președinte al unei comisii parlamentare.
Ianuarie 2017
Gala Premiilor Pentru Un Mediu Curat şi-a desemnat câştigătorii
Ajunsă la cea de-a VIII-a ediţie, Gala Premiilor Pentru Un Mediu Curat este un concurs anual de tradiţie, organizat de ECOTIC şi dedicat iniţiativelor de protecţie a mediului şi conservare a resurselor planetei. 98 de proiecte au fost înscrise în ediţia din acest an, cele mai multe din istoria concursului.
Pădurile vor fi păzite cu ajutorul sateliţilor
România are o nouă aplicație dedicată sectorului forestier - Portalul exploatărilor legale și transporturilor de masă lemnoasă. Noul sistem care operează cu imagini satelitare a costat 30.000 de euro, iar firma care a implementat proiectul și de la care ministerul de resort a achiziționat codul-sursă este Indaco, a precizat Cristiana Pașca-Palmer, ministrul Mediului.
Decembrie 2016
Limitarea încălzirii globale, misiune imposibilă după alegerile din Statele Unite
Victoria lui Donald Trump în alegerile din Statele Unite ale Americii ar putea anula toate eforturile pe care omenirea le-a făcut în ultimii ani pentru reducerea efectelor activităţilor care au dus la încălzirea globală. SUA, ţara care ocupă primul loc în topul celor care au contribuit la acest fenomen, fiind responsabilă pentru o creştere a temperaturii la nivel global cu 0,15 grade Celsius, are acum un preşedinte care crede că încălzirea globală nu e decât o minciună.
Interzicerea vânătorii de trofee şi combaterea tăierilor ilegale, cele mai importante realizări ale Ministerului Mediului
Guvernul Cioloş a făcut public înainte de alegeri un raport al primului an de guvernare, un raport în care sunt menţionate cele mai importante măsuri pe care le-a luat în acest timp şi realizările fiecărui minister din guvernul tehnocrat.
Se caută administrator pentru Parcul Natural Văcărești
Asociația Parcul Natural Văcărești solicită Ministerului Mediului urgentarea dării în administrare a parcului printr-o licitație în care orice persoană juridică să poată prezenta o ofertă prin care să arate că este capabilă de a administra obiectivul.
Incinerator de deşeuri pe terenul SRI-ului
Consilierii generali ai Capitalei au adoptat pe 31 octombrie a.c. o hotărâre prin care solicită Guvernului să aprobe trecerea din administrarea Serviciului Român de Informații în proprietatea Municipiului București a unui teren de 110.133 mp de pe șoseaua Chitila pentru amplasarea unei centrale de incinerare a deșeurilor.
Serviciile publice de salubrizare, în dezbatere publică
Consiliul Concurenței a lansat în dezbatere publică pe data de 7 noiembrie a.c. recomandările pentru îmbunătățirea mediului concurențial în domeniul serviciilor de salubrizare.
Pază gratuită pentru păduri
Proprietarii care dețin păduri cu suprafețe mai mici sau egale cu 30 de hectare vor beneficia de servicii gratuite de pază, informează un comunicat al Executivului.
Ministerul Mediului a lansat în dezbatere publică Ghidul Compost
Ministerul Mediului, Apelor și Pădurilor lansează în dezbatere publică Ghidul Compost, prin care cetățenii vor putea beneficia de finanțare pentru gestionarea deșeurilor biodegradabile în gospodării.
Noiembrie 2016
România aruncă zilnic la gunoi peste 6.000 de tone de alimente
România a devenit recent a treia țară din Uniunea Europeană care are o legislație specifică privind lupta împotriva risipei de hrană, iar în următoarele șase luni autoritățile ar trebui să elaboreze normele de aplicare.
Mai multe fonduri norvegiene pentru România
Norvegia va acorda României 502 milioane de euro în exerciţiul 2014-2021, după ce la Bucureşti reprezentanţii celor două state au semnat memorandumurile de aprobare a mecanismelor SEE şi Fondul Norvegian, potrivit Mediafax.
Fonduri nerambursabile pentru tehnologii verzi
Firmele care dezvoltă tehnologii de producere a materialelor sau produselor ecologice pentru introducerea acestora în diferite sectoare ale economiei verzi ar putea beneficia de un ajutor financiar în cuantum de maximum 200.000 de euro de la Fondul pentru Mediu, potrivit unui proiect de Ordin al Ministerului Mediului.
Împrumut pentru controlul integrat al poluării cu nutrienţi
Preşedintele Klaus Iohannis a semnat decretul privind supunerea spre ratificare Parlamentului a Acordului de împrumut - finanţare adiţională pentru Proiectul privind controlul integrat al poluării cu nutrienţi - dintre România şi Banca Internaţională pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare.
Furtună la Apele Române stârnită de o scrisoare deschisă
O scrisoare deschisă trimisă în data de 21 octombrie 2016 premierului Dacian Cioloș, semnată de un lider sindical, tulbură Apele Române.
Măsuri pentru un aer curat
Unul dintre capitolele în care România riscă declanşarea procedurilor de infringement este calitatea aerului.
Colectarea selectivă a deşeurilor rămâne la latitudinea primăriilor
După cum era de aşteptat, Guvernul a lăsat la latitudinea autorităţile publice locale modul în care îşi gestionează deşeurile municipale. OUG nr. 68/2016 pentru modificarea şi completarea Legii nr. 211/2011 privind regimul deşeurilor nu aduce prea multe obligaţii pentru acestea.
Octombrie 2016
În numai o lună, pe www.transferderesponsabilitate.ro au fost tranzacţionate 2000 de tone de deşeuri
După cum am anunţat în numărul trecut al revistei ecologic, pe piaţa preluării de responsabilităţi în ceea ce priveşte obligaţiile de colectare a ambalajelor a apărut o platformă on-line: www.transferderesponsabilitate.ro.
István Jakab: „Un număr mare de operatori economici intră în incapacitate de plată şi nu își mai achită obligațiile către stat“
Administraţia Fondului pentru Mediu a avut în ultimul an o activitate intensă, în special în ceea ce priveşte încasările la bugetul instituţiei.
Polițiștii au confiscat peste 14.000 de tone de lemne
Ministrul Afacerilor Interne, Dragoș Tudorache, a declarat pe 15 septembrie a.c. că în urma controalelor efectuate de Poliția Română în ultimele două săptămâni au fost indisponibilizați 12.489 de metri cubi de material lemnos, în valoare totală de peste 3,4 milioane lei.
Septembrie 2016
Start la reciclare, start la premii!
Ne aflăm aproape de jumătatea lunii septembrie, clopoțelul sună de intrare și se strigă iar catalogul pentru câteva milioane de copii din toată țara.
Pașca-Palmer: Capitala are probleme grave de mediu, iar Primăria Generală are pârghiile necesare să le rezolve
Bucureștiul are probleme grave de mediu pe care Primăria Generală a Capitalei trebuie să le rezolve, pentru că are pârghiile necesare și responsabilitatea să o facă, dar doamna primar general, Gabriela Firea, evită dialogul cu Ministerul Mediului din considerente pe care nu le înțeleg, a declarat, marți, pentru AGERPRES, ministrul Mediului, Apelor și Pădurilor, Cristiana Pașca-Palmer.
Pădurile private vor fi păzite cu bani de la stat
Statul va finanța cu 14,5 milioane de lei paza și administrarea pădurilor cu suprafețe mai mici de 30 de hectare, în cazul în care proprietarii acestora au încheiat contracte în acest sens cu ocoalele silvice din țară.
August 2016
Calitatea apelor din zonele pentru scăldat: vești bune pentru vacanța din 2016
Raportul Agenției Europene de Mediu arată că 96% din zonele de scăldat din Europa îndeplinesc cel puțin cerințele minime de calitate a apei conform normelor impuse de directiva Uniunii Europene.
Cum va arăta România în anul 2035, în viziunea cabinetului Cioloş
Guvernul României, prin Ministerul Dezvoltării Regionale și Administrației Publice (MDRAP), a organizat în perioada 4-5 iulie 2016 la Palatul Parlamentului din Bucureşti, Forumul Administrației Publice Locale.
Iulie 2016
ECOTIC lansează „Stația de Reciclare“, o campanie de colectare DEEE în mediul rural
După lansarea recentă a unei campanii naționale de colectare a deșeurilor de echipamente electrice și electronice (DEEE) în mediul urban - ORAȘE CURATE, Organizația ECOTIC, în parteneriat cu Asociația de Dezvoltare Intercomunitară pentru Salubritate Iași (ADIS) și Agenția pentru Protecția Mediului Iași inițiază o campanie dedicată mediului rural.
Final de etapă: Caravana ECOTIC merge mai departe!
Pornit în noiembrie 2014, proiectul Caravana ECOTIC este unul dintre cele mai ample proiecte de conştientizare în domeniul colectării deşeurilor de echipamente electrice şi electronice (DEEE), co-finanţat prin programul Life+ al Uniunii Europene.
România, semnatară a Pactului de la Amsterdam
În perioada 29-30 mai 2016, Președinția Uniunii Europene a Olandei și Ministerul olandez al Internelor și Relațiilor au organizat la Amsterdam întâlnirea informală a miniștrilor responsabili cu planificarea și dezvoltarea urbană.
Etapa a doua a laserului de la Măgurele a fost aprobată
Comisia Europeană a aprobat a doua fază a laserului de mare putere de la Măgurele, proiect cunoscut sub numele „Extreme Light Infrastructure -Nuclear Physics“ (ELI-NP).
Scandal cu deşeuri medicale la marginea Capitalei
Garda Națională de Mediu și Parchetul de pe lângă Tribunalul Ilfov verifică modul în care compania Stericycle tratează deşeurile medicale, conform publicaţiei Libertatea.
Raul Călin Pop este noul secretar de stat pe deșeuri
În data de 15 iunie 2016 a fost publicată în Monitorul Oficial decizia de numire a lui Raul Călin Pop în funcţia de secretar de stat în cadrul Ministerului Mediului.
Aproximativ 100 de tăieri ilegale pe zi în 2015
În anul 2015, potrivit autorităților de mediu, numărul tăierilor ilegale de arbori identificate este creștere, de la 62 de cazuri pe zi în perioada 2013-2014 la 96 de cazuri în anul 2015.
Notificări confidenţiale pentru 100.000 de tone de deşeuri din Italia
De la începutul anului 2016 până în prezent Agenţia Naţională pentru Protecţia Mediului a primit de la autorităţile competente din Italia 6 documentaţii de notificare privind transferul a 105.000 tone de deşeuri nepericuloase, cod EWC 191210 (combustibil waste), în vederea valorificării prin COINCINERARE.
16 proceduri de infringement pe mediu pentru România
Din păcate, la ora actuală România are pe listă 16 proceduri de infringement în domeniul Mediului, dintre care două, care se referă la netranspunerea în legislație a acquis-ului de mediu, au fost deja rezolvate, potrivit Agerpres.
Iunie 2016
Un nou director la Eco Anvelope SA
Din luna mai a acestui an, societatea de transfer de responsabilitate Eco Anvelope SA are un nou director general. Acesta este Liviu Buzeţelu, absolvent al Facultăţii de construcţii de aeronave, promoţia 1988.
10 afaceri sociale finanţate de OMV Petrom prin programul Fabricat în Țara lui Andrei
OMV Petrom a selectat 10 câștigători ai celei de-a doua ediții a competiției de afaceri sociale Fabricat în Țara lui Andrei.
Un ministru nou pentru banii europeni
În data de 27 aprilie 2016, Cristian Ghinea a fost învestit în funcția de ministru al Fondurilor Europene.
Lacul Văcăreşti este în sfârşit parc natural
În data de 11 mai 2016, după multe eforturi și după aproximativ patru ani de la demararea campaniei, proiectul de Hotărâre de Guvern privind înființarea Parcului Natural Văcărești a fost aprobat.
Un nou director la Eco Anvelope SA
Din luna mai a acestui an, societatea de transfer de responsabilitate Eco Anvelope SA are un nou director general. Acesta este Liviu Buzeţelu, absolvent al Facultăţii de construcţii de aeronave, promoţia 1988.
Cristiana Paşca-Palmer: „Cea mai complexă şi sensibilă moştenire care mi-a fost lăsată din guvernările trecute la Ministerul Mediului este cea a deşeurilor“
La ora actuală, problemele de mediu ale României sunt multe şi foarte complexe. Deşeurile de ambalaje, organizaţiile de transfer de responsabilitate, iazurile de decantare şi declanşarea procedurilor de infringement pentru neîndeplinirea obligaţiilor de ţară membră, sunt numai câteva din prolemele cu care se confruntă actuala conducere a Ministerului Mediului.
Mai 2016
Primăria Bucureşti a ecologizat Pădurea Băneasa
Primarul general, Răzvan Sava, a participat în data de 5 aprilie a.c., împreună cu 150 de elevi din clasele primare ale Liceului Teoretic „Alexandru Vlahuță“ la o acțiune de ecologizare a Pădurii Băneasa.
43.500 de acţiuni de control privind calitatea mediului
Comisarii Gărzii Naționale de Mediu au efectuat pe parcursul anului 2015 aproximativ 43.500 de acțiuni de inspecții și control, cele mai multe fiind consemnate în județul Argeș, iar cele mai puține în județul Covasna, informează Agerpres.
Conducere nouă la AFM şi GNM
Noul preşedinte al Administraţiei Fondului pentru Mediu este Istvan Jakab (foto), după ce premierul Dacian Cioloş a semnat eliberarea din funcţie a lui Dorel Tudor, la propunerea ministrului Mediului, Apelor şi Pădurilor, Cristiana Paşca-Palmer.