Warning: opendir(/home/reco4828/public_html/_public/content/coperti/) [function.opendir]: failed to open dir: No such file or directory in /home2/reco4828/arhiva.ecologic.rec.ro/application/controllers/Coperta.php on line 24
 Peste 1.900 tone deșeuri din echipamente de iluminat colectate și reciclate în 2019 - Reciclare & Recuperare | Ecologic
Acest site foloseşte cookies! Continuarea navigării implică acceptarea lor. Cititi politica cookies.

Reciclare & Recuperare

Peste 1.900 tone deșeuri din echipamente de iluminat colectate și reciclate în 2019

11 April 2020 - 02:37 PM Reciclare & Recuperare

180-51_rrÎn 2019 Asociația Recolamp a colectat, tratat și reciclat 1.914 tone deșeuri din echipamente de iluminat, asigurând o țintă de colectare de 49,61% din media vânzărilor producătorilor din ultimii 3 ani. Această cantitate colectată prin parteneriatele cu peste 40 de colectori autorizați activi și reciclatori reprezintă o creștere cu 70% față de anul 2018.

„Recolamp a reușit să depășească ținta legală de colectare și reciclare a deșeurilor electrice și electronice impusă la nivel european (de 45%) prin eforturi considerabile, deoarece din păcate în România nu se colectează selectiv la nivelul la care ar trebui. Pentru a asigura cantitățile de deșeuri colectate, Recolamp a dezvoltat un sistem propriu care și-a dovedit eficiența și care este în continuă dezvoltare. În ultimii 12 ani am dezvoltat o rețea de colectare selectivă care a ajuns la 14.370 puncte de colectare, dintre care 2.500 sunt destinate publicului larg. Vom continua să investim în extinderea acestui sistem, mai ales pentru că din anul 2021 ținta va crește la 65%. Ne-am dori ca toate părțile implicate să fie conștiente că această țintă nu aparține numai producătorilor, ci și autorităților, și că o mai bună colaborare ne-ar ajuta pe toți. Acest proces nu este despre cine câștigă și cine pierde, ci despre a organiza un sistem funcțional și sustenabil“, a declarat Daniela Brumă, directorul general adjunct al companiei.

În anul 2019 Recolamp a reprezentat 262 de producători români cărora le-a preluat responsabilitatea legală cu privire la gestionarea deșeurilor din echipamente electrice și electronice puse pe piață și a depășit ținta de colectare impusă de legislația în vigoare, care este de 45%.

„În România aproximativ 200 tone de becuri economice ajung anual la coșul de gunoi, cu implicații grave asupra planetei și a viitorului nostru, deoarece becurile arse sunt deșeuri periculoase și trebuie colectate selectiv. Este necesar ca reciclarea să devină cu adevărat o prioritate în România, nu doar pentru asociațiile din domeniu, dar și pentru autorități și populație. Recolamp și-a asumat constant obiectivul de educare și informare a publicului larg, precum și oferirea de instrumente care să faciliteze procesul de colectare selectivă și reciclare. Un exemplu este aplicația ColțVerde, lansată anul trecut, care oferă posibilitatea de a vedea punctele de colectare selectivă, asigurând accesul mai facil la consumatorii casnici. Sunt încântată să observ cum campaniile dezvoltate de noi, adresate atât profesioniștilor din domeniu, cât și consumatorilor casnici, dau rezultate și ne ajută să ne atingem țintele de la an la an. Dar pe lângă toate acestea consider că sunt necesare acțiuni comune ale tuturor actorilor din piața de profil, care să poată susține o rată de colectare atât de ambițioasă, de 65% începând de anul viitor”, a completat Anca Lupusavei, directorul de marketing al Recolamp.

Așadar... Dacă s-a ars, reciclează-l!

180-52

Despre Recolamp

Înființată în 2007 de companiile Tungsram Operations Kft., Ledvance GMBH şi Signify România, Asociația Recolamp este unul dintre primii susținători din România ai colectării selective și reciclării deșeurilor din echipamente de iluminat. Procedura de colaborare este una extrem de simplă și presupune doar semnarea unui protocol în baza căruia Recolamp trimite recipiente de colectare selectivă speciale, în funcție de cantitatea și de tipul de deșeuri generate. Atunci când recipientele sunt pline, un colector autorizat ridică deșeurile în termen de 10 zile și le transportă în condiții de maximă siguranță la fabrica de reciclare GreenLamp Buzău, unde substanțele toxice sunt eliminate controlat, iar componentele reciclabile reintră în circuit pentru a fi valorificate. Până în prezent, Recolamp a colectat și reciclat peste 5.400 tone deșeuri din lămpi și corpuri de iluminat.
Mai multe informații pot fi găsite pe site-ul Asociației www.recolamp.ro sau la numărul de telefon 0800-888.666, care poate fi apelat gratuit pentru a solicita recipiente de colectare sau pentru ridicarea deșeurilor colectate. Aplicația ColțVerde poate fi descărcată din App Store și Google Play.

RECOLAMPAlte articole in rubrica Reciclare & Recuperare