Warning: opendir(/home/reco4828/public_html/_public/content/coperti/) [function.opendir]: failed to open dir: No such file or directory in /home2/reco4828/arhiva.ecologic.rec.ro/application/controllers/Coperta.php on line 24
 Sistemul garanţie-depozit este singura soluţie pentru atingerea obiectivelor de reciclare - Reciclare & Recuperare | Ecologic
Acest site foloseşte cookies! Continuarea navigării implică acceptarea lor. Cititi politica cookies.

Reciclare & Recuperare

Sistemul garanţie-depozit este singura soluţie pentru atingerea obiectivelor de reciclare

10 April 2020 - 02:48 PM Reciclare & Recuperare

180-29_rrImplementarea unui sistem garanție-depozit în România este o soluție prin care reciclarea deșeurilor de ambalaje se poate face eficient și la costuri reduse. Un studiu realizat de Academia de Studii Economice prezintă o serie de măsuri care pot asigura o rată mare de colectare, o mai bună valorificare a resurselor și tranziția către economia circulară.
Diana Uță

În data de 9 martie 2020, la sediul Academiei de Studii Economice din București a avut loc lansarea primului studiu românesc privind implementarea sistemului garanție-depozit în sistemul de gestionare a deșeurilor de ambalaje.

Studiul a pornit de la o realitate. La ora actuală toate străzile, spațiile verzi, câmpurile, pădurile, râurile și lacurile de acumulare sunt pline de ambalaje abandonate, în timp ce obiectivele României de colectare și reciclare sunt din ce în ce mai greu de atins.

În sistemul depozit ambalajele sunt folosite într-un singur ciclu de îmbuteliere, iar după folosire sunt reciclate printr-un proces în care emisiile de gaze cu efect de seră sunt mai mici decât cele rezultate în producția unor ambalaje noi. În plus reciclarea duce și la protejarea mediului prin refolosirea materialelor în defavoarea extragerii de materii prime, petrol și gaze naturale pentru producerea ambalajelor. Și nu în ultimul rând sistemul depozit va duce în scurt timp după implementare la creșterea semnificativă a procentelor de colectare și reciclare a deșeurilor de ambalaje și implicit la apariția unor firme de reciclare și la crearea de noi locuri de muncă.

Din punct de vedere economic sistemul depozit implică o serie de costuri ce revin în special producătorilor de băuturi, care suportă investițiile din sistemele de colectare și costurile de manipulare a ambalajelor. Aceste costuri nu afectează însă comercianții cu amănuntul.

Studiul relevă faptul că pentru implementarea unui sistem garanție-depozit funcțional este nevoie de o repartizare clară a costurilor și a rolurilor ce revin autorităților publice și sectorului privat.

Cea mai mare vulnerabilitate a sistemului o constituie posibilitatea ca statul să intervină în sistem prin controlul gestionării garanțiilor, ceea ce ar putea duce la naționalizarea sumelor investite. O problemă ar putea fi scăderea pe termen scurt a cererii de produse ambalate prin creșterea prețurilor acestora ca urmare a perceperii garanției.

180-30

Sistemul în alte țări

Pentru Belgia recuperarea deșeurilor de ambalaje nu a fost o mare problemă nici înainte de introducerea sistemului garanție-depozit. În 2013, rata de recuperare a acestora a fost de aproximativ 97%, iar rata de reciclare de aproximativ 79%.

Cu toate acestea, statul belgian a susținut implementarea unui sistem de garanție-depozit care acoperă toate ambalajele de băuturi din aluminiu și PET/HDPE cu un volum cuprins între 10 cl și 3 litri. Garanția se ridică la 0,25 euro pentru fiecare produs achiziționat.

În Finlanda sistemul de garanție include următoarele taxe, stabilite încă din 2005 și plătite de consumatori: 0,15 euro/doză (metal), 0,10 euro/sticlă de plastic mai mică de 0,35 l, 0,20 euro/sticlă de plastic de 0,35-1 l, 0,40 euro/sticlă de plastic mai mare de 1 l, 0,10 euro/recipient din sticlă. Niciun sistem de garanție din Finlanda nu este controlat de stat, ci toate sunt aproape total implementate de societatea civilă, în particular prin colaborarea dintre industria băuturilor și comercianți, influențată semnificativ de politica guvernamentală. Implementarea sistemului a durat aproape 20 de ani s-a îmbunătățit în timp, pe măsură ce se aplicau noi măsuri de stimulare sau de extindere.

Germania a introdus sistemul de garanție începând cu anul 2003, sub autoritatea Ministerului Mediului. În anul 2014 sistemul reprimea 97% din ambalaje, 98% doze și 96% PET.

În Germania taxa sau garanția pentru ambalajele de metal, plastic, sticlă (0,1l – 3l) este de 0,25 euro. Sistemul de colectare este 80% automatizat și 20% manual.

Și în Lituania sistemul de garanție a fost introdus începând cu anul 2016, sub autoritatea Ministerului Mediului. În același an sistemul reprimea deja 74% din ambalaje. În Lituania sunt colectate astfel recipientele de plastic, metal și sticlă, de la 0,1 litri la 3 litri. Tipurile de produse vizate sunt bere, cidru și alte băuturi fermentate, băuturi alcoolice și nealcoolice mixte, toate tipurile de apă, suc și nectar, lapte, vin și băuturi spirtoase vândute în recipiente de sticlă, plastic și metal. Taxa, respectiv garanția este de 0,10 euro pe ambalaj.

În Suedia sistemul de garanție a fost adoptat în 1981, iar în 2014 reprimea 88,5% din dozele de metal și ambalajele PET vândute. Garanția diferă aici în funcție de tipul și dimensiunea ambalajelor astfel: pentru metal 0,11 euro/ambalaj, pentru cele din plastic mai mici de 1 litru 0,11 euro şi pentru cele din plastic mai mari de 1 litru 0,22 euro.

În România, dacă se va implementa acest sistem, în afară de beneficiile substanțiale aduse mediului prin dispariția ambalajelor aruncate în natură, ratele de recuperare ale acestora sunt estimate de realizatorii studiului la 73% în primul an de funcționare a sistemului, la 80% în al doilea an, la 90% în al treilea an și la aproximativ 92% pentru fiecare din anii următori. Numărul total de ambalaje returnate în sistem a fost evaluat la 4.306 milioane bucăți în primul an, 4.743 milioane în al doilea an și 5.364 milioane de bucăți în anul al treilea, raportat la un volum total de aproximativ 6 miliarde bucăți introduse anual pe piață.

180-31Printre cei care au participat la conferința de prezentare a studiului au fost Nicolae Istudor, rectorul Academiei de Studii Economice, Teodor Cristian, profesor la Facultatea de Economie Agroalimentară și a Mediului, Constantin Damov, președintele Asociației Coaliția pentru Economie Circulară, şi Costel Alexe, ministrul Mediului, Apelor și Pădurilor.

„Consider că sistemul garanție-depozit este un instrument economic care cu siguranță nu poate decât să ne ajute. M-aș bucura să facem pașii pe care dumneavoastră îi considerați necesari ca să îl implementăm cât se poate de repede. Dacă a funcționat în alte state, sunt convins că va funcționa și la noi“, a declarat în cadrul evenimentului ministrul Costel Alexe.

Președintele Asociației Coaliția pentru Economie Circulară, Constantin Damov, care a fost și inițiatorul studiului privind implementarea în România a sistemului garanție-depozit, a declarat că organizația pe care o conduce va demara împreună cu unul dintre marile institute de statistică din România un sondaj al opiniei publice pentru a vedea dacă și consumatorii sunt de acord cu acest sistem. „Vom continua astfel de studii pentru că avem multe teme unde este necesară o cercetare și o reevaluare amănunțită a fenomenului pentru ca astfel să se poată lua deciziile cele mai înțelepte atunci când se reglementează legislativ domeniul deșeurilor. Noi vom promova în continuare tot mai puțin termenul «managementul deșeurilor» și o să vorbim numai de managementul resurselor“, a spus Constantin Damov. Alte articole in rubrica Reciclare & Recuperare