Warning: opendir(/home/reco4828/public_html/_public/content/coperti/) [function.opendir]: failed to open dir: No such file or directory in /home2/reco4828/arhiva.ecologic.rec.ro/application/controllers/Coperta.php on line 24
 Coincinerarea deșeurilor, între profit și nevoia de transparență - Reciclare & Recuperare | Ecologic
Acest site foloseşte cookies! Continuarea navigării implică acceptarea lor. Cititi politica cookies.

Reciclare & Recuperare

Coincinerarea deșeurilor, între profit și nevoia de transparență

13 March 2020 - 02:00 PM Reciclare & Recuperare

179-40_lrÎn februarie 2020 Digi24 a readus în discuție un documentar de anul trecut despre fabricile de ciment care ard deșeuri periculoase din import și nu sunt controlate în privința emisiilor. Ministrul Mediului, Costel Alexe, a declarat că va lua măsuri, deoarece apar tot mai multe sesizări pe această temă.
 Irina Tomșa

Documentarul „Cement's Dirty Business“ publicat în martie 2019 dezvăluia câteva afaceri foarte murdare din industria românească a cimentului. Filmul este disponibil cu subtitrare în română pe YouTube și merită văzut pentru a afla cum au colaborat multinaționale, parlamentari, șefi de la Mediu, mafioți și alți întreprinzători. Dar și pentru a înțelege necazurile românilor care trăiesc în preajma fabricilor de ciment sau ale italienilor înșelați cu deșeuri toxice oferite ca îngrășăminte.

Deșeurile ajung în betoanele din jurul nostru

Prin arderea deșeurilor fabricile de ciment economisesc sumele pe care le-ar plăti pentru combustibili și primesc bani pentru fiecare tonă de gunoaie incinerate. O cincime din deșeurile menajere din România, adică un milion de tone, ar putea fi arse anual în fabricile de ciment din țară. Dar ar trebui sortate, spălate și curățate de materii organice astfel încât să nu producă poluanți ca dioxina sau furanii (cauze dovedite de cancer și afecțiuni degenerative) și să nu crească emisiile peste cotele admise.

În Europa brokerii plătesc sute de euro pentru fiecare tonă de deșeuri menajere eliminate prin ardere, dar fabricile de ciment din țara noastră acceptă și 10-15 euro pe tonă. Iar cum calitatea nu prea este controlată, oportunitatea devine irezistibilă pentru traficanții de deșeuri periculoase.

În fabricile de ciment e interzisă arderea deșeurilor medicale, radioactive sau contaminate cu agenți patogeni, iar incinerarea cauciucurilor, PET-urilor și a uleiului uzat se poate face doar dacă emisiile se înscriu în normele de siguranță. Cine monitorizează în România aceste emisii e o cu totul altă poveste...

Coincinerarea a fost un procedeu de eliminare a deșeurilor acceptat de-a lungul timpului și de autoritățile de mediu, și de populație. Între timp însă autoritățile au devenit din ce în ce mai corupte iar cetățenii din ce în ce mai atenți la mediul în care trăiesc. E adevărat că și cantitățile de deșeuri arse au crescut mult față de acum 10-15 ani...

Pentru industria cimentului, nu numai din România, decizia Chinei de a interzice importul de deșeuri a fost pe de parte o mană cerească, dar pe de altă parte și un factor de risc prin conținutul deșeurilor coincinerate. Spre deosebire de incineratoarele clasice unde cenușa ajunge în depozitele de deșeuri, prin coincinerare cenușa este înglobată în cimentul produs, care ajunge apoi în betoane și de aici în clădiri, școli, grădinițe, șosele.

Situația actuală și intențiile Ministerului Mediului

Ministrul Costel Alexe a declarat recent că apar tot mai multe sesizări despre coincinerarea în fabricile de ciment din România a unor deșeuri periculoase din alte țări, deși transportul, depozitarea sau eliminarea acestora sunt complet interzise. Alexe a spus că vrea să se efectueze controale vamale „ale transporturilor de deșeuri care intră în țara noastră, în tranzit sau ca materie primă pentru industria reciclării“ și intenționează ca în paralel să controleze fabricile de ciment. Ministrul a spus că instituțiile din subordine trebuie să verifice nu doar documentația de transport, ci și să inspecteze camioanele cu deșeuri care intră în țară pentru a se asigura că acestea sunt reciclabile, nu „de altă natură“.

Acest avertisment vizează desigur și transporturile care vin pe Dunăre, pe Marea Neagră și cele care sosesc pe calea ferată.

Industria cimentului a declarat întotdea­una că respectă cu strictețe toată legislația din domeniu, un lucru insuficient în ziua de astăzi, când oamenii vor ca aceia care prin activitatea lor le pot pune în pericol sănătatea să dea dovadă de o mare transparență în tot ceea ce fac, mai ales dacă au trecut de la producerea de ciment la gestionarea deșeurilor. 



Alte articole in rubrica Reciclare & Recuperare