Warning: opendir(/home/reco4828/public_html/_public/content/coperti/) [function.opendir]: failed to open dir: No such file or directory in /home2/reco4828/arhiva.ecologic.rec.ro/application/controllers/Coperta.php on line 24
 Taxarea plasticului nereciclat este un impediment major în adoptarea bugetului UE - Reciclare & Recuperare | Ecologic
Acest site foloseşte cookies! Continuarea navigării implică acceptarea lor. Cititi politica cookies.

Reciclare & Recuperare

Taxarea plasticului nereciclat este un impediment major în adoptarea bugetului UE

12 March 2020 - 01:34 PM Reciclare & Recuperare

179-30_rrAdoptarea bugetului Uniunii Europene pentru noul cadru financiar multianual (CFM) 2021-2027 se anunță a fi o sarcină extrem de dificilă pentru Charles Michel, președintele Consiliului European. Unul dintre subiectele sensibile în negocieri este dorința Uniunii Europene de a introduce o taxă pentru plasticul nereciclat.
 ecologic

Golul de 13 miliarde euro lăsat în bugetul Uniunii de plecarea Marii Britanii și nevoia de a găsi alte surse de finanțare au readus în discuție un subiect lansat în urmă cu doi ani: taxarea ambalajelor de plastic nereciclate cu 1 euro pe kilogram. Pe atunci suma părea atât de mare încât nimeni nu s-a gândit că ar putea deveni vreodată un subiect serios de discuție.

În documentul prezentat în Consiliul Europei pe 21 februarie a.c. referitor la buget, pe ultima dintre cele 53 de pagini apare capitolul „Noi resurse proprii“ care include Articolul 139 ce prevede că „se va introduce un pachet ce va cuprinde noi resurse proprii, alcătuit dintr-o parte din veniturile obținute din:
1. O contribuție națională calculată la greutatea deșeurilor de ambalaje din plastic nereciclate de 0,80 euro pe kilogram, cu un mecanism pentru a evita impactul excesiv asupra contribuțiilor naționale;
2. Orice venit generat de sistemul de tranzacționare a emisiilor din Uniunea Europeană care depășește veniturile medii anuale pe fiecare stat membru, generate de cotele licitate în perioada 2016-2018“.

Prin cele 14 miliarde euro pe care le-ar aduce anual la buget taxarea plasticului nereciclat ar acoperi gaura lăsată de Brexit și ar contribui decisiv la rezolvarea problemei poluării cu plastic la nivel european. Pentru România și alte țări care au evitat sistematic să se alinieze la politicile europene privind deșeurile, această taxă ar fi ultimul imbold spre conformare. Taxa pe plastic nu ar fi o binecuvântare nici pentru țările nordice, care au ales varianta incinerării deșeurilor. De aceea această taxă este acum unul dintre impedimentele majore care blochează adoptarea bugetului Uniunii Europene.

Introducerea taxei pe plastic în noul proiect de buget al Uniunii a fost pregătită încă din 2018, când Comisia Europeană a finanțat prin programul Life un amplu studiu realizat de New Economics Foundation pentru Zero Waste Europe.

Conform studiului, în Uniunea Europeană sunt generate în fiecare an aproximativ 25,8 milioane tone deșeuri de plastic, din care numai 30% sunt colectate pentru a fi reciclate. La nivel global 13 milioane tone de plastic ajung în mări și oceane în fiecare an, iar producția de plastic și incinerarea deșeurilor de plastic produc 400 milioane tone de CO2 anual. Pe de altă parte, cererea de plastic reciclat este foarte scăzută, iar „potențialul de reciclare a deșeurilor de plastic rămâne în mare parte neexploatat“.

Studiul evidențiază scopurile introducerii taxei pe plastic: schimbarea comportamentului consumatorilor - cetățeni și companii - și „internalizarea“ daunelor cauzate de poluatori, respectiv mutarea costurilor economice asociate cu daunele de mediu în sarcina poluatorilor care prin activitatea lor cauzează aceste costuri. Aceasta este în mod fundamental o problemă de redistribuire: mutarea costurilor generate de problemele de mediu către cei care le provoacă, astfel încât să nu mai fie suportate de societate în ansamblul ei. Alte articole in rubrica Reciclare & Recuperare