Warning: opendir(/home/reco4828/public_html/_public/content/coperti/) [function.opendir]: failed to open dir: No such file or directory in /home2/reco4828/arhiva.ecologic.rec.ro/application/controllers/Coperta.php on line 24
 Ca să trăim mai sănătos trebuie să predăm corect deșeurile - Reciclare & Recuperare | Ecologic
Acest site foloseşte cookies! Continuarea navigării implică acceptarea lor. Cititi politica cookies.

Reciclare & Recuperare

Ca să trăim mai sănătos trebuie să predăm corect deșeurile

12 March 2020 - 01:25 PM Reciclare & Recuperare

179-29-_LRCreșterea consumului și suprapopularea din ultimul secol au pus o mare presiune pe resursele naturale. Conform unei analize realizate de Global Footprint Network, peste 80% din populația lumii trăiește în țări cu deficit ecologic, consumând mai mult decât pot produce ecosistemele în decursul unui an. Dincolo de epuizarea resurselor însă, consumul accelerat mai are un efect: generarea unor cantități imense de deșeuri aruncate la întâmplare pe tot globul.

Din totalul deșeurilor municipale solide generate, componenta cu cea mai rapidă creștere o reprezintă deșeurile de echipamente electrice și electronice. Soluțiile inovatoare propuse de dezvoltatorii tehnologiei menite să ne ușureze viața și faptul că devenim tot mai dependenți de aparatura electronică au determinat o proliferare fără precedent a deșeurilor electrice. Se estimează că numai în anul 2019 peste 50 milioane tone deșeuri electrice și electronice au fost generate la nivel global, iar din acestea doar 20% au fost colectate și reciclate.

„Tehnologia modernă îi datorează scuze ecologiei“, spunea Alan M. Eddison, iar afirmația este încă și mai relevantă dacă luăm în considerare impactul negativ ireversibil pe care depozitarea la groapa de gunoi sau incinerarea deșeurilor electrice îl au asupra mediului înconjurător. Indiferent de dimensiune, cele mai multe aparate au în componență pe lângă plastic substanțe periculoase și metale grele precum plumb sau mercur, pulberi, freon, hidrocarburi etc. cu efecte devastatoare atât asupra mediului, cât și direct asupra sănătății umane. De pildă, tubul catodic al unui televizor sau monitor vechi poate polua până la 80.000 litri de apă din cauza conținutului de fosfor și cadmiu, iar condensatorii cu PCB afectează sistemul imunitar, provoacă dereglări ale glandei tiroide și tulburări de comportament.

Potrivit legislației naționale și europene, ținta minimă anuală de colectare și reciclare a deșeurilor electrice este de 45%, iar din 2021 va crește la 65% din greutatea medie a aparatelor introduse pe piață în ultimii trei ani. Pentru România obiectivele sunt cu atât mai ambițioase și provocatoare cu cât țara noastră nu este foarte performantă la capitolul managementul deșeurilor, având un nivel de colectare selectivă foarte scăzut și puncte municipale de colectare insuficiente.

În acest context Asociația Environ - unul dintre principalii actori din piața deșeurilor electrice - derulează de peste 13 ani numeroase proiecte de conștientizare și campanii de educație ecologică pentru a-i convinge pe români să recicleze. Rezultatele programului „România Reciclează“ organizat începând din 2018 în peste 150 localități confirmă că există speranță ca numele campaniei să devină realitate dacă se întrunesc trei condiții esențiale: implicarea autorităților, comunicarea consecventă și soluții practice, adică puncte de colectare accesibile pentru toți cetățenii.

Dacă doriți să predați aparate spre reciclare și nu știți unde, găsiți răspunsul accesând undereciclam.ro sau descărcând aplicația mobilă cu același nume. Aplicația reprezintă un instrument util pentru încurajarea comportamentului responsabil față de mediu și este de fapt o hartă interactivă care integrează peste 5.000 de puncte naționale de colectare a deșeurilor electrice și bateriilor uzate amplasate în magazine, lanțuri de retail, benzinării, farmacii, asociații de proprietari sau clădiri de birouri.

Pe măsură ce tendința de a trăi sănătos atrage din ce în ce mai mulți adepți sporește și numărul celor care știu că grija față de propria persoană este strâns legată de grija pentru mediul înconjurător, acestea fiind cele două „case“ - corp și planetă - în care trăim cu toții. Așadar, fie că suntem consumatori, retaileri, companii, fie organizații de mediu sau autorități, toți ar trebui să facem din alegerile sustenabile un stil de viață și un model de business.
Mai multe detalii despre organizația Environ și proiectele pe care le derulează găsiți pe environ.ro și reciclamimpreuna.ro.

ENVIRONAlte articole in rubrica Reciclare & Recuperare