Warning: opendir(/home/reco4828/public_html/_public/content/coperti/) [function.opendir]: failed to open dir: No such file or directory in /home2/reco4828/arhiva.ecologic.rec.ro/application/controllers/Coperta.php on line 24
 88% din deșeurile Rusiei sunt aruncate la gropile de gunoi - Reciclare & Recuperare | Ecologic
Acest site foloseşte cookies! Continuarea navigării implică acceptarea lor. Cititi politica cookies.

Reciclare & Recuperare

88% din deșeurile Rusiei sunt aruncate la gropile de gunoi

10 February 2020 - 01:47 PM Reciclare & Recuperare

178-42_lrCu 60 milioane tone de deșeuri produse anual din care doar 7-8% sunt reciclate, Rusia are o mare problemă cu gunoiul, iar Moscova este cel mai poluat oraș din țară, conform datelor Greenpeace Rusia. Situația a ajuns atât de alarmantă încât autoritățile au început să ia măsuri și pun bazele primelor sisteme de reciclare a deșeurilor.
Diana Uță

Manifestațiile de protest din Rusia sunt tot mai des legate de problemele de mediu, iar oamenii sunt nemulțumiți față de depozitele de deșeuri și poluarea aerului. Autoritățile au pus bazele primelor sisteme de gestionare a deșeurilor și speră să poată recicla în curând la nivel național 50% din deșeurile care ajung la gropile de gunoi, respectiv 60% până în 2024. Noile sisteme au fost aprobate pentru întreaga țară, dar surse oficiale spun că numai 43 de regiuni întrunesc condițiile necesare implementării. Conform Euronews, în prezent aproximativ 88% din deșeurile Rusiei sunt aruncate la gropile de gunoi.

Protecția mediului a devenit o temă care alertează tot mai mult populația globală. Potrivit unui studiu al Școlii Superioare de Economie din Moscova, 94% din cetățenii Rusiei consideră poluarea mediului drept o problemă, 5% conștientizează această problemă, în timp ce 1% nu cred că există poluare în regiunile lor, a scris The Moscow Times.

Anunțul autorităților ruse de a construi cel mai mare depozit de deșeuri solide din Europa în Shiyes a provocat o mobilizare masivă a activiștilor de mediu și a populației. Mii de oameni din regiunea Arkhangelsk au protestat în nenumărate rânduri față de această decizie. La capătul unui an plin de tensiuni și conflicte, o instanță rusească a decis ca depozitul de deșeuri să fie demolat, ceea ce a constituit o victorie importantă pentru activiști și cetățeni. În februarie 2019 autoritățile locale din Arkhangelsk au dat în judecată compania care a construit depozitul din Shiyes.

178-43

Greenpeace Rusia a constatat că Moscova și Sankt Petersburg sunt cele mai poluate orașe din țară, cu cea mai mare concentrație de dioxid de azot, o particulă toxică eliberată de motoarele diesel. Aerul Moscovei a înregistrat cele mai ridicate concentrații de dioxid de carbon dintr-un clasament al celor mai poluate 15 orașe rusești, potrivit măsurătorilor realizate cu ajutorul unor imagini transmise de sateliți în perioada 2018-2019.

Datele Agenției Europene de Mediu indică o creștere de 16% a ratei de reciclare a deșeurilor municipale în intervalul 2004-2017 la nivelul Uniunii. Rusia nu este parte a blocului comunitar, unde regulile de reciclare sunt aplicate de peste zece ani, dar dacă noul sistem de gestionare a deșeurilor va fi implementat pe plan național, lucrurile s-ar putea schimba în bine în următorii ani.Alte articole in rubrica Reciclare & Recuperare