Warning: opendir(/home/reco4828/public_html/_public/content/coperti/) [function.opendir]: failed to open dir: No such file or directory in /home2/reco4828/arhiva.ecologic.rec.ro/application/controllers/Coperta.php on line 24
 ECOTIC a lansat campania naţională „Fii la tine-n ţară la fel ca afară!“ - Reciclare & Recuperare | Ecologic
Acest site foloseşte cookies! Continuarea navigării implică acceptarea lor. Cititi politica cookies.

Reciclare & Recuperare

ECOTIC a lansat campania naţională „Fii la tine-n ţară la fel ca afară!“

24 April 2020 - 10:30 AM Reciclare & Recuperare

178-36_lrPe 14 ianuarie 2020 ECOTIC a lansat în parteneriat cu Ministerul Mediului, Apelor și Pădurilor prima campanie națională de informare privind colectarea deșeurilor electrice și electronice: „Fii la tine-n țară la fel ca afară!“.

Campania promovează bunele practici de protecția mediului din țările Uniunii Europene prin informarea publicului în ceea ce privește importanța colectării separate a deșeurilor de echipamente electrice și electronice (DEEE). Acoperirea campaniei va fi amplă și se va realiza prin rularea spotului video pe cele mai importante canale naționale de televiziune, precum și pe principalele rețele de socializare și platforme online, iar în paralel ECOTIC va desfășura acțiuni de colectare.

Ca stat membru al Uniunii Europene, România are obligația de a colecta 45% din deșeurile de echipamente electrice și electronice, iar din 2021 ținta va crește la 65% din echipamentele puse pe piață sau 85% din DEEE-urile generate. În contextul acestor ținte europene greu de atins, contribuția publicului larg prin predarea corectă a deșeurilor electronice este esențială. Studiul ECOTIC „Cuantificarea deșeurilor de echipamente electrice și electronice generate în România, situație comparativă 2019 vs. 2015“ relevă faptul că în țara noastră sunt generate anual în medie 5,5 kilograme DEEE per locuitor. Din acestea doar 3 kilograme sunt predate corespunzător la magazine, puncte de colectare sau în campanii de colectare și ajung în fluxurile de tratare și reciclare. Restul de 2,5 kilograme per locuitor ajung în fiecare an la groapa de gunoi sau la fier vechi, provocând o poluare gravă și ireversibilă a mediului.

178-37

Prin campania „Fii la tine-n țară la fel ca afară!“ cetățenii sunt încurajați să conștientizeze importanța colectării și reciclării deșeurilor de echipamente electrice și electronice din două perspective: protecția mediului (DEEE-urile conțin substanțe extrem de toxice și periculoase pentru mediu) și recuperarea materiilor prime secundare (80-90% din componentele lor pot fi reciclate și reutilizate în economie).

„Colectarea și reciclarea echipamentelor electrice și electronice, dincolo de aspectele privind protecția mediului, reprezintă garanția noastră că resursele conținute de acestea - indiferent că vorbim despre metale, plastic sau sticlă - vor fi reutilizate. România nu își mai permite să susțină modelul nostru actual de consum. Acest lucru este valabil de fapt pentru întreaga Planetă, deoarece exploatarea irațională a resurselor este o problemă la nivel global. Țara noastră trebuie să recupereze decalajele pe care le are față de restul Europei și trebuie să o facă într-un ritm accelerat, pentru că Pactul Ecologic European nu este altceva decât o nouă accentuare a nevoii noastre de a avea grijă de natură și de oameni“, a declarat Costel Alexe, ministrul Mediului, Apelor și Pădurilor.

Campania „Fii la tine-n țară la fel ca afară!“ beneficiază de recomandarea Consiliului Național al Audiovizualului, deoarece are un mesaj de interes public. Dincolo de informarea despre importanța colectării separate a deșeurilor electronice, ECOTIC le propune oamenilor soluții concrete, îndrumându-i spre punctele de colectare autorizate (magazinele care comercializează echipamente electrice și electronice, care au obligația legală de a prelua aparatele vechi la achiziționarea altora noi de același tip), spre punctele de colectare municipale sau spre programele de colectare pe care ECOTIC le desfășoară regulat, atât în mediul urban, cât și în cel rural. În perioada campaniei ECOTIC va organiza programe de colectare zonale în Muntenia, Transilvania și Moldova.

178-38

„Avem convingerea că prin promovarea acestor exemple de bune practici în domeniul colectării și reciclării deșeurilor electrice și electronice contribuim la dezvoltarea unei mentalități noi și a unei atitudini responsabile a cetățenilor români față de mediul înconjurător“, a declarat Valentin Negoiță, președintele ECOTIC.

Mai multe detalii pe www.ecotic.ro sau pe fiiintara.ecotic.ro.

ECOTICAlte articole in rubrica Reciclare & Recuperare