Warning: opendir(/home/reco4828/public_html/_public/content/coperti/) [function.opendir]: failed to open dir: No such file or directory in /home2/reco4828/arhiva.ecologic.rec.ro/application/controllers/Coperta.php on line 24
 În două luni românii au predat spre reciclare peste 150 de tone aparate electrice defecte - Reciclare & Recuperare | Ecologic
Acest site foloseşte cookies! Continuarea navigării implică acceptarea lor. Cititi politica cookies.

Reciclare & Recuperare

În două luni românii au predat spre reciclare peste 150 de tone aparate electrice defecte

13 January 2020 - 01:37 PM Reciclare & Recuperare

177-18_lrMii de români din 68 de localități din țară au predat spre reciclare în toamna acestui an peste 150 tone aparatură electrică veche și 200 kilograme de baterii uzate în cadrul campaniei „România Reciclează“ organizată de Asociația Environ în parteneriat cu Asociația SNRB și autoritățile locale.

În cea de-a patra ediție a programului, care s-a desfășurat în perioada 30 septembrie - 30 noiembrie 2019, tone de deșeuri electrice, în special televizoare, monitoare, mașini de spălat, dar și alte electrocasnice vechi sau defecte au luat calea reciclării. Obișnuiți deja cu acțiunile periodice de colectare care se organizează primăvara și toamna, oamenii au fost convinși de sloganul „DEEEgeaba păstrezi deșeurile de echipamente electrice și electronice. Noi le reciclăm și tu câștigi premii pe loc“ și au renunțat la aparatele electrice uzate sau pe care nu le mai foloseau.

Pentru prima dată de la lansare, campania „România Reciclează“ a fost implementată anul acesta la nivel regional prin încheierea unui parteneriat cu Serviciul Județean de Gestionare a Deșeurilor și Activități de Salubrizare Gorj, autoritățile implicându-se alături de Asociația Environ într-un efort de comunicare cu cetăţenii și de colectare a deșeurilor electrice din gospodării. Astfel, timp de două săptămâni s-au organizat acțiuni de colectare în 33 de comune și orașe gorjene, printre care și Târgu Jiu, iar la final au fost colectate aproximativ 60 de tone deșeuri electrice și baterii uzate.

„Consecvența și seriozitatea acțiunilor noastre, dublate de eforturile de comunicare prin cât mai multe canale, ne-au dovedit că românii sunt dispuși să recicleze și să se implice în astfel de campanii atunci când sunt informați corespunzător, dar mai ales când au încredere în program. Susținerea la nivel local este esențială - afișul de la dispensarul din sat, fluturașul din cutia poștală și mai ales «gura lumii» - sunt cele mai sigure căi prin care mesajele noastre ajung la oameni, iar deșeurile la reciclare. Când acțiunile de colectare sunt vizibile la televizor, în ziar sau la magazinul din colț sau se aud la radio, rata de succes crește considerabil.

La finalul campaniei am constatat cu entuziasm trendul ascendent al cantităților colectate de la o ediție la alta, direct proporțional cu susținerea din partea autorităților care rămâne un factor cheie în succesul unui astfel de program. Le mulțumim pe această cale celor 68 de primării care au arătat că le pasă și sperăm ca în 2020 să dublăm numărul autorităților responsabile“, a declarat Roxana Puia, directorul de marketing al Asociației Environ.

Organizată pentru prima dată în iunie 2018, campania „România Reciclează“ a devenit în prezent un program național funcțional de colectare în care cetățenii predau spre reciclare aparatura electrică veche și bateriile uzate. În total, pe parcursul celor patru ediții derulate au avut loc 230 de acțiuni de colectare în toate județele țării, în urma cărora aproximativ 400 tone de aparatură electrică și baterii au fost trimise spre reciclare.

Programul are potențial de acoperire mai mare, însă susținerea acțiunilor de colectare a deșeurilor de echipamente electrice și electronice (DEEE) de la populație rămâne dependentă de autoritățile locale. Potrivit OUG nr. 5/2015 și Legii nr. 211/2011 republicată, autoritățile locale au obligația de a asigura colectarea DEEE-urilor provenite din gospodării prin centre fixe sau mobile și organizând campanii de colectare cel puțin o dată la trei luni.
Autoritățile publice care doresc să se implice în program anul viitor pot transmite o solicitare pe adresa office@environ.ro sau prin telefon la numărul 031.827.0000.

Pot participa municipii, orașe, localități mari și mici, iar organizarea campaniilor de colectare a DEEE-urilor se realizează în baza unui protocol de colaborare.
Regulamentul campaniei este disponibil online pe reciclamimpreuna.ro/romania-recicleaza. Alte articole in rubrica Reciclare & Recuperare