Warning: opendir(/home/reco4828/public_html/_public/content/coperti/) [function.opendir]: failed to open dir: No such file or directory in /home2/reco4828/arhiva.ecologic.rec.ro/application/controllers/Coperta.php on line 24
 Mesajul ministrului Mediului, Apelor şi Pădurilor adresat la final de an cititorilor Revistei Ecologic - Reciclare & Recuperare | Ecologic
Acest site foloseşte cookies! Continuarea navigării implică acceptarea lor. Cititi politica cookies.

Reciclare & Recuperare

Mesajul ministrului Mediului, Apelor şi Pădurilor adresat la final de an cititorilor Revistei Ecologic

06 January 2020 - 01:32 PM Reciclare & Recuperare

„Dragi parteneri din sectorul managementului deşeurilor,

Am marea bucurie să mă adresez dumneavoastră acum, în preajma sărbătorilor de iarnă.

Chiar dacă am preluat mandatul de ministru al Mediului, Apelor şi Pădurilor de puţin timp, deşeurile reprezintă, alături de păduri, principala mea prioritate. Mi-am propus să fac tot ceea ce ţine de mine pentru a schimba situaţia gravă în care a ajuns ţara noastră.

Este clar pentru toată lumea că lucrurile nu mai pot continua în felul în care se desfăşoară astăzi. Am ajuns să fim codaşii Europei la reciclare, întreg sistemul este cufundat în haos, toate ţintele par a fi deziderate imposibil de atins, iar singurul capitol la care excelăm şi la care suntem adevăraţi campioni este depozitarea.

În timp ce noi ne zbatem în propria neputinţă, tot mai multe voci din comunitatea internaţională vorbesc despre starea de urgenţă referitoare la schimbările climatice şi despre impactul acestora asupra vieţii tuturor locuitorilor Planetei. Iar una dintre cele mai eficiente arme în această luptă globală este tranziţia către economia circulară şi atingerea dezideratului zero-waste. În cadrul conferinţei mondiale COP25 de la Madrid de la începutul lunii decembrie s-a discutat mult despre aceste concepte, iar avansul pe care multe state îl au față de noi este uriaş. Avem nevoie de un efort comun pentru a recupera teren şi nu o putem face decât împreună.

Doar atunci când toţi actorii din lanţ - autorităţi centrale şi locale, cetăţeni, producători, operatori de salubritate, colectori şi reciclatori - îşi vor face treaba şi vor înţelege că interesul nostru este unul comun, vom putea vedea cu adevărat rezultate.

Vă mulţumesc încă de pe acum pentru implicarea dumneavoastră şi vă asigur că aveţi în mine un partener. Am convingerea că împreună, cu pasiune şi dedicare pentru ceea ce facem, dar şi cu responsabilitate, vom reuşi să ducem la îndeplinire obiectivul de a transforma sectorul deşeurilor din România într-unul cu adevărat de nivel european.

Mulţumesc totodată Revistei Ecologic pentru că susţine aceste demersuri şi acţiuni ale dumneavoastră şi, de ce nu, pentru că face cunoscute ideile şi hotărârea noastră de a nu mai lăsa lucrurile la voia întâmplării. Proiectul nostru comun „Tribuna Verde“ - singura publicaţie de profil adresată exclusiv autorităţilor publice locale - va continua şi anul viitor. Cred că este foarte important ca mesajele noastre şi ale industriei să ajungă în mod direct la administraţiile locale din România pentru a întări gradul de informare, responsabilizare şi educare al unuia dintre actorii cheie din sistemul de management al deşeurilor.

Vă doresc din toată inima să aveţi un Crăciun fericit şi un An Nou bogat, plin de sănătate şi de realizări, atât pe plan personal, cât şi pe plan profesional. La mulţi ani!

Cu deosebită stimă,
Costel Alexe, ministrul Mediului, Apelor şi Pădurilor“Alte articole in rubrica Reciclare & Recuperare