Warning: opendir(/home/reco4828/public_html/_public/content/coperti/) [function.opendir]: failed to open dir: No such file or directory in /home2/reco4828/arhiva.ecologic.rec.ro/application/controllers/Coperta.php on line 24
 Educație ecologică pentru toate vârstele, o preocupare permanentă a asociațiilor Environ și SNRB - Reciclare & Recuperare | Ecologic
Acest site foloseşte cookies! Continuarea navigării implică acceptarea lor. Cititi politica cookies.

Reciclare & Recuperare

Educație ecologică pentru toate vârstele, o preocupare permanentă a asociațiilor Environ și SNRB

20 December 2019 - 12:27 PM Reciclare & Recuperare

176-46_lrÎn perioada 11 - 17 noiembrie 2019 asociațiile Environ și SNRB (Sistemul Național de Reciclare a Bateriilor) au participat la cea de-a treia ediție a GreenTech Film Festival, platforma care promovează stilul de viață sustenabil, grija față de mediu și tehnologiile verzi prin filme documentare, dezbateri, ateliere și expoziții.

ZOO DEEE - Grădina Deșeurilor de Echipamente Electrice și Electronice

Pe toată durata evenimentului GreenTech Film Festival, Environ a oferit o experiență vizuală și de învățare inedită printr-o expoziție dedicată deșeurilor de echipamente: „ZOO DEEE - Grădina Deșeurilor de Echipamente Electrice și Electronice“.
Expoziția care a avut loc în ParkLake Shopping Center i-a înfățișat pe cei mai periculoși „DEEE-voratori de mediu“ ilustrând în mod captivant pericolele la care ne expunem atunci când nu reciclăm aparatura electrică veche.

Vizitatorii au putut citi despre cei trei mari monștri care pun mediul în pericol: frigiderul (DEEE-voratorul din bucătărie), televizorul (DEEE-voratorul din sufragerie) și telefonul (DEEE-voratorul din buzunar) și au fost încurajați să recicleze aparatura electrică nefuncțională.

176-47

Cu ajutorul unor roboți-monștri construiți din deșeuri și izolați într-o cușcă, organizatorii au arătat că în componența tuturor acelor aparate intră substanțe poluante și toxice, precum și gaze periculoase pentru sănătatea noastră și pentru mediul înconjurător: clorfluorcarbon (CFC) hidrofluorocarburi (HFC), hidroclorfluorcarbon (HCFC), bifenili policlorurați, PVC, mercur, substanțe ignifuge bromurate ș.a.

Pe parcursul expoziției, copiii care au vizitat ZOO DEEE au învățat alături de voluntari despre colectarea selectivă și despre cum pot proteja mediul înconjurător și au primit insigne personalizate.

Bateromatul și un Monopoly gigant, preferatele copiilor

În programul festivalului GreenTech alte activități educative pentru copii și tineri au fost introduse de Asociația SNRB. Unul dintre preferatele evenimentului, jocul Climate Change Monopoly a fost deschis în fiecare zi pentru sutele de copii care au învățat într-o manieră distractivă despre eficiența energetică și ecologie.

Climate Change Monopoly a fost gândit pentru a promova în mod interactiv proiectul BEACON. Bridging European and Local Climate Action (BEACON) este un proiect finanțat prin Inițiativa europeană pentru climă (EUKI) a Ministerului Federal al Mediului din Germania (BMU) care urmărește să sprijine municipalitățile și școlile din România interesate de dezvoltarea unor comunități cu emisii scăzute de carbon, adaptarea la schimbările climatice și creșterea expertizei prin schimburi de experiență la nivel european. Acesta implică 34 de municipalități din Republica Cehă, Germania, Grecia, Polonia, Portugalia și România și 55 de unități de învățământ din Germania, Cehia, România și Bulgaria.

176-48

În una dintre zilele de festival, Amy (din serialul „2 minute cu Amy“) și Baterel, prietenii celor mici, au susținut un atelier despre reciclare și eficiență energetică la care au participat peste 50 de copii. Cei mici au învățat care sunt acele gesturi mărunte pe care le pot face pentru a proteja Planeta, cum și de ce se reciclează bateriile și deșeu-rile electrice și alte noțiuni despre colectarea selectivă.

Bateromatul - automatul care le „răspunde“ celor care reciclează 5 baterii vechi cu o baterie nouă - a fost înconjurat de copii și adulți curioși să înțeleagă cum funcționează, dornici să recicleze și să-și primească recompensele.

„De noi, cei mari, depinde ca generațiile următoare să înțeleagă că resursele de care dispunem nu sunt inepuizabile și că fiecare individ poate contribui având grijă de natură și respectând câteva reguli simple. Când facem asta prin joc, șansele ca informația să se sedimenteze cresc considerabil. Educația ecologică face parte din educația pentru viață; e important să înceapă din timp și mai ales să se păstreze pe tot parcursul evoluției noastre“, a declarat Elena Gaspar, președintele Asociației SNRB. Alte articole in rubrica Reciclare & Recuperare