Warning: opendir(/home/reco4828/public_html/_public/content/coperti/) [function.opendir]: failed to open dir: No such file or directory in /home2/reco4828/arhiva.ecologic.rec.ro/application/controllers/Coperta.php on line 24
 Problema deșeurilor nu se poate rezolva doar prin impunerea unor obiective ambițioase - Reciclare & Recuperare | Ecologic
Acest site foloseşte cookies! Continuarea navigării implică acceptarea lor. Cititi politica cookies.

Reciclare & Recuperare

Problema deșeurilor nu se poate rezolva doar prin impunerea unor obiective ambițioase

19 December 2019 - 02:15 PM Reciclare & Recuperare

176-32_rrAgenția Europeană de Mediu (EEA) a publicat la sfârșitul lunii octombrie un nou studiu referitor la problematica deșeurilor de plastic, electronice și textile ale țărilor Uniunii Europene, document care nu prezintă nimic nou, ci este doar o altă reconfirmare a ceea ce cunoaștem cu toții. Datele privind cantitățile de deșeuri generate la nivel european și efectele acestora asupra mediului înconjurător sunt în mare parte cunoscute, iar concluzia că „reutilizarea și reciclarea sunt esențiale pentru a rezolva problema deșeurilor europene și pentru a încuraja o economie mai circulară“ nu este o noutate.
 Matei Dumitru

Reducerea exporturilor de deșeuri din plastic poate fi o oportunitate?

Conform studiului EEA, producția mondială de plastic a crescut de la 2 milioane de tone cât era în anul 1950, la 380 milioane de tone în prezent și urmează să se dubleze până în 2035 și să fie de patru ori mai mare până în anul 2050.

176-33Potrivit asociației PlasticsEurope, în cele 28 de state ale Uniunii plus Norvegia și Elveția, cererea totală de plastic s-a ridicat în anul 2017 la aproximativ 51 milioane de tone, din care 39,7% în sectorul ambalajelor, 19,8% în construcții, 10,1% în sectorul auto, 6,2% în sectorul producerii de echipamente electrice și electronice, 4,1% în gospodării, petrecerea timpului liber și sport, 3,4% în agricultură și 16,7% în alte sectoare.

În 2015 au fost generate în Uniunea Europeană 30 milioane tone deșeuri de plastic, din care 17% (5 milioane tone) au fost colectate, refolosite și reciclate și 83% (25 milioane tone) au fost pierdute din punct de vedere economic, 57% din ele ajungând în depozitele de deșeuri sau în instalațiile de incinerare.

La începutul anului 2019 Uniunea Europeană a exportat în fiecare lună aproximativ 150.000 tone deșeuri de plastic, jumătate din cantitatea exportată în 2015 și 2016, în principal în China. Noile interdicții impuse de această țară, la care se adaugă alte restricții venite din partea Organizației Națiunilor Unite pentru o serie de tipuri de plastic dificil sau chiar imposibil de reciclat obligă UE și țările membre să își îmbunătățească propriile capacități de gestionare a deșeurilor. Se așteaptă o creștere pe termen scurt a cantităților de deșeuri depozitate și incinerate, dar și apariția în viitor a unor investiții în capacități de reciclare și sisteme de reutilizare a deșeurilor de plastic, cred specialiștii Agenției Europene de Mediu.

În aceste condiții potențialul de creștere a reutilizării și reciclării în următorii ani este unul imens, se spune în studiul EEA, care menționează printre măsurile luate în acest sens Directiva UE privind materialele plastice de unică folosință și noile obiective pentru reciclarea plasticului din directivele actualizate ale UE privind deșeurile din 2018.

176-34

Lăsând la o parte studiul Agenției Europene de Mediu și previziunile sale destul de optimiste referitoare la investițiile în noi capacități de reciclare, nu putem decât să ne întrebăm cine vor fi cei care vor face aceste investiții, în condițiile în care la nivel european sectorul de reciclare nu beneficiază de nicio facilitate.
Știm cu toții că reciclarea plasticului este necesară pentru a rezolva problema deșeurilor. Ceea ce nu spun oficialii europeni este că plasticul obținut prin reciclarea deșeurilor este astăzi mult mai scump decât cel obținut din petrol și mai nou din gaze de șist. În plus, reciclatorii plătesc la fel ca toți ceilalți agenți economici toate utilitățile și au aceleași impozite și taxe. Unica diferență este că ei sunt singura soluție pentru rezolvarea problemei create de toți ceilalți.

Fondurile europene din domeniul gestionării deșeurilor s-au dat ani de zile și cu mare mărinimie pentru colectare, în pregătirea pentru reciclare și într-o puzderie de studii, analize, proiecte și campanii pe cât de scumpe pe atât de inutile.

Fiindcă până de curând China era dispusă să ne preia problema reciclării. Iar faptul că acum Uniunea Europeană ne vorbește de economie circulară, de deșeuri care nu mai sunt deșeuri ci materii prime secundare, este o mare ipocrizie. Ani la rând Uniunea a fost preocupată doar de creșterea obiectivelor de colectare, fără a fi preocupată de locul unde ajungeau deșeurile pentru a fi reciclate.

176-35

Informarea EEA privind resursele și gestionarea deșeurilor arată că în spațiul comunitar pe lângă deșeurile de materiale plastice sunt multe alte milioane de tone de deșeuri electrice și electronice (DEEE) și deșeuri textile, în mare parte îmbrăcăminte, care ajung la gunoi.

Colectarea, reutilizarea și reciclarea redusă sau inadecvată a acestor fluxuri de deșeuri, precum și conștientizarea scăzută în rândul consumatorilor cu privire la deșeuri sunt probleme care ar trebui rezolvate pentru schimbarea situației actuale. În plus, folosirea în fabricație a unor substanțe periculoase sau proiectarea inadecvată a produselor pot să împiedice reciclarea acestora.

176-36

Pierdem 60% din deșeurile electrice și electronice

Europa se bazează foarte mult pe resursele materiale pentru aproape toate activitățile societății. În plus, extracția și producerea resurselor minerale au un impact semnificativ asupra mediului și sănătății umane, precum și asupra economiei. Este esențial să reutilizăm astfel de resurse , păstrându-le valoarea ridicată, furnizând valoare pe perioade mai lungi și reducând nevoia de utilizare a materialelor virgine pentru consolidarea economiei circulare din Europa.

În timp ce Europa face progrese în implementarea unei politici ambițioase privind deșeurile și a cadrului legislativ pentru tranziția la economia circulară, se pierd în continuare cantități semnificative de resurse valoroase prin practici ineficiente de gestionare a deșeurilor.

176-37

În spațiul comunitar sunt generate anual 10,3 milioane tone deșeuri electrice și electronice. Din acestea numai 40% sunt colectate eficient, 60% fiind pierdute pentru economie. Din ultima categorie 0,75 milioane tone sunt aruncate de cetățeni la gunoi, 2,2 milioane tone sunt colectate ca fier vechi, 0,95 milioane tone sunt reciclate în moduri neconforme, 0,75 milioane tone sunt dezmembrate de colectorii informali și 1,5 milioane tone sunt exportate.

Deșeurile de echipamente electrice și electronice conțin pe lângă metale prețioase și multe materii prime rare care sunt fundamentale pentru funcționarea sectoarelor industriale cheie. Deși metalele de bază, cum ar fi metalele feroase, aluminiul și cuprul, sunt în mare parte reciclate, multe alte materii prime sau materiale rare nu pot fi recuperate eficient, în special din cauza prețurilor scăzute de pe piață care nu acoperă costurile de reciclare. În plus se constată o lipsă de soluții și tehnologii de reciclare pentru o gamă largă de produse și chiar unele limitări în recuperarea prin procese metalurgice a acestor elemente valoroase.

Cu toate acestea, există dovezi că reciclarea de înaltă calitate poate asigura recuperarea eficientă atât a materialelor, cât și a energiei din DEEE. Un studiu norvegian recent semnalează că aproximativ 1 kg de echivalent CO2 este economisit prin reciclarea responsabilă a unui singur telefon mobil. Numai prin colectarea și reciclarea telefoanelor mobile, Norvegia ar putea preveni producerea a 2.000 tone de emisii CO2 în fiecare an.

Multe din produsele electrice și electronice nu sunt însă concepute pentru a fi reciclate. Soluțiile de proiectare care cresc durabilitatea echipamentelor de înaltă tehnologie creează greutăţi în găsirea soluţiilor pentru reciclarea şi recuperarea materialelor. De exemplu, miniaturizarea și materialele structurale integrate îngreunează demontarea și recuperarea. Deși colectarea și gestionarea deșeurilor sunt esențiale pentru reducerea pierderilor, proiectarea și producția echipamentelor în sistem circular folosind materiale reciclate ar putea duce la o durată de viață mai lungă a produselor, la modularitate și la o standardizare a pieselor, ceea ce va face refabricarea acestora mult mai ușoară.

Deșeurile de baterii portabile

Din datele Eurostat rezultă că mai mult de 1,9 milioane tone deșeuri de baterii portabile sunt generate anual în Europa. Din acestea doar 46% sunt colectate și reciclate, iar 54% sunt pierdute pentru economie, bateriile fiind fie aruncate la gunoi, fie păstrate în aparatele vechi și nefolosite din locuințe, fie rămase în deșeurile de echipamente electrice și electronice.

176-38

Bateriile auto în schimb sunt colectate și reciclate în proporție de 99%. Reciclarea bateriilor cu plumb este bine stabilită din punct de vedere legal și deoarece procesul de reciclare este unul relativ simplu, este și profitabil. Eficiența reciclării conținutului de plumb al bateriilor auto depășește 95% în majoritatea țărilor UE. Utilizarea plumbului secundar poate reduce emisiile de gaze cu efect de seră cu două treimi în comparație cu producția primară de plumb.

Antimoniul, care este o materie primă critică, este recuperat în mare parte și este la ora actuală principala sursă de antimoniu secundar la nivel mondial.

Spre deosebire de bateriile auto, la cele portabile există variații enorme între diferitele tipuri, în funcție de construcția și compoziția lor chimică. Bateriile conțin o mare varietate de materiale, cum ar fi metale de bază, materii prime critice și substanțe periculoase. Prin urmare, ratele de colectare și reciclare, rentabilitatea reciclării și impactul asupra mediului și sănătății depind enorm de tipul bateriei. Recuperarea materialelor din deșeurile de baterii este determinată atât de politicile pentru deșeuri, cât și de valoarea economică a materialelor.

176-39

Rata medie de colectare a bateriilor portabile este de doar 46%, iar cantitatea de baterii care ajunge anual în deșeurile municipale este estimată la 35 kilotone. În bateriile cu ioni de litiu, diverse materiale active sunt utilizate în acoperiri subțiri, ceea ce complică procesul de reciclare și nu îl face foarte profitabil. Cu toate acestea, sectorul bateriilor litiu-ion este de așteptat să crească în viitorul apropiat, în special bateriile industriale și cele pentru vehiculele electrice.

Deșeurile de materiale textile

În Europa se consumă anual peste 9,5 milioane tone de textile, iar eliminarea textilelor este de 5,6 milioane tone anual. Peste 4 milioane tone de deșeuri textile nu sunt colectate separat și în general ajung în depozitele de deșeuri municipale mixte, iar 1,5 milioane tone de textile uzate sunt exportate în afara Uniunii Europene.

Datele exacte sunt limitate pentru deșeurile textile, reutilizarea informală (donarea între familie și prieteni) sau reutilizarea lor prin intermediul magazinelor second-hand nefiind in- clusă în statisticile deșeurilor.

176-40

Deși există unele studii recente în mai multe țări, nu există date generale pentru ansamblul Uniunii cu privire la ratele de colectare separată a deșeurilor textile. Pe baza unui studiu efectuat pe șapte țări, care folosește date din anul 2014 sau mai devreme, s-a estimat că doar 20% din textile sunt colectate separat pentru reutilizare și reciclare, iar 80% sunt pierdute. Dintre textilele colectate separat, fracția reutilizabilă este în principal exportată și vândută pe piețele externe, în timp ce fracția nereu- tilizabilă este folosită la nivel inferior (downcycled).

La deșeurile textile amestecul de diferite tipuri de fibre și substanțele periculoase încorporate îngreunează reciclarea. Decidenții politicilor de mediu ar trebui ca în viitorul apropiat să includă în legislație proiectarea pentru circularitate, identificarea ușoară a materialelor și o serie de sisteme îmbunătățite de colectare pentru reducerea impactului acestei industrii asupra mediului. Deoarece Europa este un importator net de materiale textile, efectele acestor măsuri se vor resimţi în principal în ţările din afara Uniunii.

176-41

Potrivit raportului Agenției Europene de Mediu (EEA) din 28 octombrie 2019, modelele de afaceri circulare favorabile din punct de vedere climatic și politicile de stimulare a reutilizării și reciclării, precum și o mai bună conștientizare a consumatorilor vor ajuta Uniunea Europeană să abordeze tema din ce în ce mai complicată a deșeurilor de plastic, baterii, electronice și textile. Statele membre au nevoie urgentă să găsească o rezolvare a problemei milioanelor de tone de deșeuri generate în Europa anual, pe fondul unui număr tot mai mare de interdicții și al unor reguli inter-naționale tot mai stricte privind exportul anumitor deșeuri în alte țări.

Creșterea continuă a obiectivelor naționale de valorificare prin reciclare, educarea cetățenilor, aplicarea unor penalități și declanșarea unor proceduri de infringement nu vor rezolva problema deșeurilor la nivel european fără găsirea de urgență a unor modalități de sprijinire financiară a sectorului de reciclare, inclusiv prin acordarea unor facilități speciale celor care activează în domeniu. Alte articole in rubrica Reciclare & Recuperare