Máthé László: „Probleme mari noi nu mai avem, fiindcă le-am rezolvat pe toate la timpul lor“
18 December 2019 - 12:20 PM Reciclare & RecuperareJudețul Covasna este exemplul cel mai bun al faptului că gestionarea deșeurilor se poate face și în România la fel ca în statele dezvoltate din Uniunea Europeană. În timp ce în restul țării depozitarea rămâne pentru majoritatea autorităților locale singura soluție de rezolvare a problemei deșeurilor, Covasna a demonstrat că se poate face colectare selectivă și în orașe și în sate, fără cheltuieli uriașe, numai printr-o relație corectă între autoritățile locale, societățile de salubrizare și cetățeni. Despre aceste subiecte am vorbit cu Máthé László, directorul general al companiei TEGA SA, cea mai mare societate de salubrizare din județul Covasna. ecologic
ecologic: Vă rugăm să faceți o scurtă prezentare a societății. Când a fost înființată TEGA SA, în ce localități își desfășoară activitatea și câți angajați aveți?
Máthé László, directorul general TEGA SA: De mai mult de 20 de ani, TEGA SA funcționează prin Hotărârea Consiliului Local nr. 41/1996 ca succesor de drept al RAADP, fiind la ora actuală cea mai mare companie din județul Covasna care gestionează serviciile publice de salubrizare și colectare a deșeurilor.
TEGA prestează servicii de salubrizare pe teritoriul a 38 de unități administrativ-teritoriale din județul Covasna, colectând și transportând atât deșeurile menajere, cât și cele colectate selectiv. În municipiul Sfântu Gheorghe societatea mai prestează servicii de colectare a deșeurilor biodegradabile, de curățare a spațiilor publice, se ocupă de administrarea pieței agroalimentare, a pensiunii Agora, a cimitirului comun, precum și a adăpostului de câini din localitatea Câmpul Frumos. Numărul total al angajaților este de 308 în luna noiembrie 2019.
ecologic: Ați reușit să implementați un sistem de colectare separată a deșeurilor municipale. De când funcționează acest sistem? Vă rugăm să ne spuneți cum a fost începutul, ce probleme ați întâmpinat și cum le-ați rezolvat.
Máthé László, directorul general TEGA SA: Sistemul de colectare selectivă a fost implementat în municipiul Sfântu Gheorghe în anul 2007, iar în cele 37 de comune unde TEGA operează (în total 110 localități) sistemul a fost implementat în anii 2008- 2009. Au fost înființate puncte de colectare selectivă dotate cu recipiente pentru deșeurile PET și hârtie, iar în cursul anului 2010 au fost amplasate și recipi-ente pentru deșeurile de sticlă.
În ceea ce privește problemele întâmpinate, în primii ani de la implementarea acestui sistem s-a observat faptul că deșeurile nu erau colectate selectiv, fiind amestecate PET-uri cu sticlă, hârtie etc. Pentru a rezolva această problemă, am schimbat recipientele tip container cu cele tip iglu, în care nu puteau fi introduse alte deșeuri decât cele cărora le erau destinate.
În mediul rural problema principală a fost distanța prea mare între punctele de colectare și unele gospodării. Ca urmare, am desființat punctele de colectare selectivă, iar din 2017 am introdus colectarea selectivă din ușă în ușă.
ecologic: Care sunt localitățile în care ați înregistrat cele mai bune rezultate în colectarea deșeurilor reciclabile?
Máthé László, directorul general TEGA SA: Cele mai bune rezultate la colectarea selectivă au fost obținute în municipiul Sfântu Gheorghe, unde în acest an am ajuns la un grad de colectare selectivă de aproape 40%, iar în mediul rural pe primele locuri sunt comunele Comandău (45%), Bodoc (28%) și Arcuș (27%).
ecologic: Cât de importantă a fost introducerea plății diferențiate? Cum și cât plătesc cetățenii?
Máthé László, directorul general TEGA SA: Încă de la introducerea sistemului de colectare selectivă, locuitorii din aria de acoperire a TEGA plătesc tarif pentru salubrizare. Plata diferențiată a fost introdusă în anul 2019, cu precădere în mediul rural și la casele din Sfântu Gheor ghe. Tariful diferențiat în mediul rural este în valoare de 7 lei pe lună pentru cei care colectează selectiv, respectiv 12 lei pentru restul persoanelor.
În Sfântu Gheorghe aceste valori sunt de 9 lei, respectiv 15 lei pe lună.
Introducerea tarifului diferențiat a fost un pas foarte important. De exemplu, anul trecut din 10 familii doar 5 colectau selectiv, iar după introducerea acestui sistem s-a ajuns ca 8-9 familii din 10 să colecteze selectiv. De asemenea, dacă anul trecut într-o lună colectam 300 tone de deșeuri prin sistemul de colectare selectivă, după introducerea tarifului diferențiat am ajuns la peste 500 de tone într-o lună. În ceea ce privește deșeurile menajere, dacă într-o lună colectam peste 3.000 de tone, anul acesta avem 2.500 de tone pe lună.
ecologic: Cum ați implementat colectarea separată la case? Dar la blocuri? A fost nevoie de investiții?
Máthé László, directorul general TEGA SA: La casele particulare avem două variante separate pentru mediul rural și cel urban. În comune am distribuit saci speciali pentru deșeurile selective, iar colectarea se face în săptămâni alternative - deșeuri selective, respectiv deșeuri menajere.
În mediul urban (Sfântu Gheorghe), la casele particulare am distribuit pubele de 140 litri pentru deșeuri biodegradabile pe care le colectăm săptămânal, iar pentru deșeurile selective am distribuit saci speciali pe care îi colectăm din două în două săptămâni alternativ.
În ceea ce privește investițiile, acum colectarea se face cu două utilaje care merg la casele particulare, de asemenea și recipientele și sacii speciali au fost cumpărați de către TEGA. Toate investițiile sunt făcute de către societatea noastră și le suportăm din scăderea cantității deșeurilor menajere pentru care nu mai plătim taxa de depozitare și, mai nou, taxa pentru economia circulară.
În cazul blocurilor, aici avem mai multe tipuri de colectare: cu containere semiîngropate, cu puncte de colectare închise, dar și de tipul „door-to-door“.
ecologic: Cum lucrați cu Organizațiile de Implementare a Responsabilității Extinse a Producătorilor (OIREP)? Dar cu autoritățile locale?
Máthé László, directorul general TEGA SA: Cu OIREP-urile am lucrat foarte bine, de exemplu din 2007 am lucrat cu Eco-Rom Ambalaje, iar după aceea cu FEPRA International. Pentru că de anul acesta în județul Covasna funcționează sistemul integrat gestionat de ADI-SMID, contractul cu OIREP-urile este încheiat de aceștia, TEGA având un contract de colaborare cu ADI-SMID.
Cu autoritățile locale relația este una destul de bună, avem ședințe semestriale și am primit sprijin pentru implementarea măsurilor la nivel local.
ecologic: Ce vă propuneți în continuare? Și cu ce probleme vă confruntați în prezent?
Máthé László, directorul general TEGA SA: Printre planurile de viitor se numără introducerea colectării deșeurilor biodegradabile și la blocuri, unde deja am început distribuirea recipientelor pentru fiecare apartament și până la sfârșitul anului 2020 le vom distribui către toți locuitorii din Sfântu Gheorghe. De asemenea, din 2021 dorim să introducem și separarea deșeurilor textile. Probleme mari noi nu mai avem, fiindcă le-am rezolvat pe toate la timpul lor.

Alte articole in rubrica Reciclare & Recuperare
-
Sistemul de garanţie-returnare este un instrument important al economiei circulare
11 August 2020 - 04:27 PMSubiecte precum schimbările climatice, poluarea terestră şi marină, dependenţa de combustibilii fosili pe fondul creşterii cererii de resurse pe ...
-
Constantin Damov: „Economia circulară este ultima şansă pe care omenirea o are pentru a renaşte economic şi sustenabil“
11 August 2020 - 04:08 PMCoaliţia pentru Economie Circulară este o organizaţie neguvernamentală care şi-a propus să promoveze în România principiului european privi ...
-
Campania „Fii la tine-n țară la fel ca afară“ a ajuns în Brașov
24 April 2020 - 11:14 AMCampania naţională de informare „Fii la tine-n ţară la fel ca afară” organizată de ECOTIC în parteneriat cu Ministerul Mediului, Apelor şi ...
-
ECOTIC a lansat campania naţională „Fii la tine-n ţară la fel ca afară!“
24 April 2020 - 10:30 AMPe 14 ianuarie 2020 ECOTIC a lansat în parteneriat cu Ministerul Mediului, Apelor și Pădurilor prima campanie națională de informare privind cole ...
-
Peste 1.900 tone deșeuri din echipamente de iluminat colectate și reciclate în 2019
11 April 2020 - 02:37 PMÎn 2019 Asociația Recolamp a colectat, tratat și reciclat 1.914 tone deșeuri din echipamente de iluminat, asigurând o țintă de colectare de 49, ...
-
Industria reciclării deșeurilor electrice în anul 2020, sub semnul întrebării
11 April 2020 - 01:55 PMImpactul la nivel mondial al pandemiei COVID-19 este încă foarte greu de anticipat, însă în mod cert consecințele se vor resimți pentru mult ti ...
-
Industria cimentului declară că respectă integral legislația din domeniul deșeurilor
11 April 2020 - 01:29 PMCIROM (Patronatul din industria cimentului și altor produse minerale pentru construcții din România) face următoarele precizări ca urmare a infor ...
-
Cristian Pocol: „Obiectivul nostru comun trebuie să fie crearea unei puternice industrii naţionale de reciclare“
11 April 2020 - 01:18 PMDeşeurile de echipamente electrice şi electronice (DEEE) reprezintă o mare problemă la nivel global, iar îndeplinirea obiectivelor de colectare d ...
-
Sistemul garanţie-depozit este singura soluţie pentru atingerea obiectivelor de reciclare
10 April 2020 - 02:48 PMImplementarea unui sistem garanție-depozit în România este o soluție prin care reciclarea deșeurilor de ambalaje se poate face eficient și la co ...
-
Noi reguli pentru Iridex și Ecosud
09 April 2020 - 01:29 PMÎn martie a.c. Garda Națională de Mediu a efectuat o serie de controale la depozitele de deșeuri Iridex și Ecosud. Comisarii au constatat mai mul ...
-
Coincinerarea deșeurilor, între profit și nevoia de transparență
13 March 2020 - 02:00 PMÎn februarie 2020 Digi24 a readus în discuție un documentar de anul trecut despre fabricile de ciment care ard deșeuri periculoase din import și ...
-
Ionuţ Georgescu: „Unul dintre principiile fundamentale ale companiei FEPRA este transparența“
12 March 2020 - 02:00 PMFost ONG-ist, apoi șef al Direcției deșeuri din Ministerul Mediului și acum antreprenor, Ionuț Georgescu este unul dintre cei mai cunoscuți spec ...
-
Clienţii magazinelor LaDoiPaşi au predat spre reciclare 1.000 kilograme baterii
12 March 2020 - 01:44 PMAsociația Sistemul Național de Reciclare a Bateriilor (SNRB) a colectat în 2019 din rețeaua LaDoiPași peste 1.000 kilograme baterii uzate aduse d ...
-
Taxarea plasticului nereciclat este un impediment major în adoptarea bugetului UE
12 March 2020 - 01:34 PMAdoptarea bugetului Uniunii Europene pentru noul cadru financiar multianual (CFM) 2021-2027 se anunță a fi o sarcină extrem de dificilă pentru Cha ...
-
Ca să trăim mai sănătos trebuie să predăm corect deșeurile
12 March 2020 - 01:25 PMCreșterea consumului și suprapopularea din ultimul secol au pus o mare presiune pe resursele naturale. Conform unei analize realizate de Global Foot ...