Warning: opendir(/home/reco4828/public_html/_public/content/coperti/) [function.opendir]: failed to open dir: No such file or directory in /home2/reco4828/arhiva.ecologic.rec.ro/application/controllers/Coperta.php on line 24
 Máthé László: „Probleme mari noi nu mai avem, fiindcă le-am rezolvat pe toate la timpul lor“ - Reciclare & Recuperare | Ecologic
Acest site foloseşte cookies! Continuarea navigării implică acceptarea lor. Cititi politica cookies.

Reciclare & Recuperare

Máthé László: „Probleme mari noi nu mai avem, fiindcă le-am rezolvat pe toate la timpul lor“

18 December 2019 - 12:20 PM Reciclare & Recuperare

Județul Covasna este exemplul cel mai bun al faptului că gestionarea deșeurilor se poate face și în România la fel ca în statele dezvoltate din Uniunea Europeană. În timp ce în restul țării depozitarea rămâne pentru majoritatea autorităților locale singura soluție de rezolvare a problemei deșeurilor, Covasna a demonstrat că se poate face colectare selectivă și în orașe și în sate, fără cheltuieli uriașe, numai printr-o relație corectă între autoritățile locale, societățile de salubrizare și cetățeni. Despre aceste subiecte am vorbit cu Máthé László, directorul general al companiei TEGA SA, cea mai mare societate de salubrizare din județul Covasna.    ecologic

ecologic: Vă rugăm să faceți o scurtă prezentare a societății. Când a fost înființată TEGA SA, în ce localități își desfășoară activitatea și câți angajați aveți?

Máthé László, directorul general TEGA SA: De mai mult de 20 de ani, TEGA SA funcționează prin Hotărârea Consiliului Local nr. 41/1996 ca succesor de drept al RAADP, fiind la ora actuală cea mai mare companie din județul Covasna care gestionează serviciile publice de salubrizare și colectare a deșeurilor.
TEGA prestează servicii de salubrizare pe teritoriul a 38 de unități administrativ-teritoriale din județul Covasna, colectând și transportând atât deșeurile menajere, cât și cele colectate selectiv. În municipiul Sfântu Gheorghe societatea mai prestează servicii de colectare a deșeurilor biodegradabile, de curățare a spațiilor publice, se ocupă de administrarea pieței agroalimentare, a pensiunii Agora, a cimitirului comun, precum și a adăpostului de câini din localitatea Câmpul Frumos. Numărul total al angajaților este de 308 în luna noiembrie 2019.

176-23

ecologic: Ați reușit să implementați un sistem de colectare separată a deșeurilor municipale. De când funcționează acest sistem? Vă rugăm să ne spuneți cum a fost începutul, ce probleme ați întâmpinat și cum le-ați rezolvat.

Máthé László, directorul general TEGA SA: Sistemul de colectare selectivă a fost implementat în municipiul Sfântu Gheorghe în anul 2007, iar în cele 37 de comune unde TEGA operează (în total 110 localități) sistemul a fost implementat în anii 2008- 2009. Au fost înființate puncte de colectare selectivă dotate cu recipiente pentru deșeurile PET și hârtie, iar în cursul anului 2010 au fost amplasate și recipi-ente pentru deșeurile de sticlă.

În ceea ce privește problemele întâmpinate, în primii ani de la implementarea acestui sistem s-a observat faptul că deșeurile nu erau colectate selectiv, fiind amestecate PET-uri cu sticlă, hârtie etc. Pentru a rezolva această problemă, am schimbat recipientele tip container cu cele tip iglu, în care nu puteau fi introduse alte deșeuri decât cele cărora le erau destinate.

176-24

În mediul rural problema principală a fost distanța prea mare între punctele de colectare și unele gospodării. Ca urmare, am desființat punctele de colectare selectivă, iar din 2017 am introdus colectarea selectivă din ușă în ușă.

ecologic: Care sunt localitățile în care ați înregistrat cele mai bune rezultate în colectarea deșeurilor reciclabile?

Máthé László, directorul general TEGA SA: Cele mai bune rezultate la colectarea selectivă au fost obținute în municipiul Sfântu Gheorghe, unde în acest an am ajuns la un grad de colectare selectivă de aproape 40%, iar în mediul rural pe primele locuri sunt comunele Comandău (45%), Bodoc (28%) și Arcuș (27%).

176-25ecologic: Cât de importantă a fost introducerea plății diferențiate? Cum și cât plătesc cetățenii?

Máthé László, directorul general TEGA SA: Încă de la introducerea sistemului de colectare selectivă, locuitorii din aria de acoperire a TEGA plătesc tarif pentru salubrizare. Plata diferențiată a fost introdusă în anul 2019, cu precădere în mediul rural și la casele din Sfântu Gheor ghe. Tariful diferențiat în mediul rural este în valoare de 7 lei pe lună pentru cei care colectează selectiv, respectiv 12 lei pentru restul persoanelor.

În Sfântu Gheorghe aceste valori sunt de 9 lei, respectiv 15 lei pe lună.

Introducerea tarifului diferențiat a fost un pas foarte important. De exemplu, anul trecut din 10 familii doar 5 colectau selectiv, iar după introducerea acestui sistem s-a ajuns ca 8-9 familii din 10 să colecteze selectiv. De asemenea, dacă anul trecut într-o lună colectam 300 tone de deșeuri prin sistemul de colectare selectivă, după introducerea tarifului diferențiat am ajuns la peste 500 de tone într-o lună. În ceea ce privește deșeurile menajere, dacă într-o lună colectam peste 3.000 de tone, anul acesta avem 2.500 de tone pe lună.

ecologic: Cum ați implementat colectarea separată la case? Dar la blocuri? A fost nevoie de investiții?

Máthé László, directorul general TEGA SA: La casele particulare avem două variante separate pentru mediul rural și cel urban. În comune am distribuit saci speciali pentru deșeurile selective, iar colectarea se face în săptămâni alternative - deșeuri selective, respectiv deșeuri menajere.

176-26

În mediul urban (Sfântu Gheorghe), la casele particulare am distribuit pubele de 140 litri pentru deșeuri biodegradabile pe care le colectăm săptămânal, iar pentru deșeurile selective am distribuit saci speciali pe care îi colectăm din două în două săptămâni alternativ.

176-27În ceea ce privește investițiile, acum colectarea se face cu două utilaje care merg la casele particulare, de asemenea și recipientele și sacii speciali au fost cumpărați de către TEGA. Toate investițiile sunt făcute de către societatea noastră și le suportăm din scăderea cantității deșeurilor menajere pentru care nu mai plătim taxa de depozitare și, mai nou, taxa pentru economia circulară.

În cazul blocurilor, aici avem mai multe tipuri de colectare: cu containere semiîngropate, cu puncte de colectare închise, dar și de tipul „door-to-door“.

ecologic: Cum lucrați cu Organizațiile de Implementare a Responsabilității Extinse a Producătorilor (OIREP)? Dar cu autoritățile locale?

Máthé László, directorul general TEGA SA: Cu OIREP-urile am lucrat foarte bine, de exemplu din 2007 am lucrat cu Eco-Rom Ambalaje, iar după aceea cu FEPRA International. Pentru că de anul acesta în județul Covasna funcționează sistemul integrat gestionat de ADI-SMID, contractul cu OIREP-urile este încheiat de aceștia, TEGA având un contract de colaborare cu ADI-SMID.

Cu autoritățile locale relația este una destul de bună, avem ședințe semestriale și am primit sprijin pentru implementarea măsurilor la nivel local.

ecologic: Ce vă propuneți în continuare? Și cu ce probleme vă confruntați în prezent?

Máthé László, directorul general TEGA SA: Printre planurile de viitor se numără introducerea colectării deșeurilor biodegradabile și la blocuri, unde deja am început distribuirea recipientelor pentru fiecare apartament și până la sfârșitul anului 2020 le vom distribui către toți locuitorii din Sfântu Gheorghe. De asemenea, din 2021 dorim să introducem și separarea deșeurilor textile. Probleme mari noi nu mai avem, fiindcă le-am rezolvat pe toate la timpul lor. 

176-28

 

 Alte articole in rubrica Reciclare & Recuperare