Warning: opendir(/home/reco4828/public_html/_public/content/coperti/) [function.opendir]: failed to open dir: No such file or directory in /home2/reco4828/arhiva.ecologic.rec.ro/application/controllers/Coperta.php on line 24
 În România nu se colectează atât de multe becuri pe cât s-ar putea recicla - Reciclare & Recuperare | Ecologic
Acest site foloseşte cookies! Continuarea navigării implică acceptarea lor. Cititi politica cookies.

Reciclare & Recuperare

În România nu se colectează atât de multe becuri pe cât s-ar putea recicla

19 December 2019 - 01:23 PM Reciclare & Recuperare

Asociația Recolamp este una dintre principalele asociații nonprofit din România care sprijină colectarea și reciclarea deșeurilor provenite din echipamente de iluminat uzate, la standarde europene și în condiții de maximă siguranță. Pentru a afla care sunt problemele cu care se confruntă cei care încearcă să atingă obiectivele europene de colectare și reciclare ale acestor tipuri de deșeuri am adresat câteva întrebări Danielei Brumă, directorul general adjunct al asociației.
ecologic

ecologic: Cum apreciați ultimele inițiative legislative privind obiectivele de colectare și reciclare ale deșeurilor electrice și electronice?

Daniela Brumă, directorul general adjunct al Asociației Recolamp: Inițiativele legislative din acest an au pus nenumărate piedici colectării selective a deșeurilor în general. Interzicerea accesului colectorilor la deșeurile provenite de la populație a afectat semnificativ activitatea economică a acestora și indirect relația comercială cu OTR-urile de pe celelalte fluxuri de deșeuri. Să ne amintim că ținte de colectare nu avem doar la ambalaje, ci și la deșeurile de echipamente electrice și electronice (DEEE) și baterii.

O altă problemă ar fi cea legată de modificarea legislativă privind schema de funcționare a sistemului de gestionare a deșeurilor, care practic s-a schimbat într-un timp foarte scurt, fără perioadă de tranziție, ceea ce va duce la o scădere semnificativă a cantităților de deșeuri colectate în anul 2019. Cine va suporta consecințele, cine va plăti? Producătorii, pentru că nu și-au îndeplinit țintele. În plus, trebuie să ținem cont și de faptul că modificările legislative nu au fost supuse în totalitate dezbaterilor publice, iar operatorii economici nu au avut timp să-și adapteze bugetele la noile direcții.

ecologic: Este piața din Romania capabilă să asigure aceste cantități? Dacă nu, care sunt în opinia dumneavoastră principalele cauze?

Daniela Brumă, directorul general adjunct al Asociației Recolamp: În România deșeurile nu se colectează selectiv la nivelul la care ar trebui. An de an se depun eforturi considerabile de către OTR-urile din domeniu pentru a îndeplini țintele de colectare și reciclare ale deșeurilor electrice și electronice. Principala cauză rămâne în continuare gradul scăzut de conștientizare atât la nivelul cetățenilor, cât și al companiilor, neaplicarea corectă a prevederilor legale, neimplicarea primăriilor în înființarea punctelor de colectare municipale, neaplicarea corecțiilor acolo unde este cazul etc.

În ceea ce privește categoria deșeurilor provenite din surse de lumină putem vorbi și de o scădere a cantităților de pe piață datorată LED-urilor, care au intrat puternic în România, dar care au o durată de viață destul de lungă și practic țintele de colectare la categoria a III-a ar trebui îndeplinite cu becuri clasice (becuri economice, tuburi de neon, becuri de la iluminatul public etc.).

ecologic: Cum a fost pentru Recolamp anul 2019 din punct de vedere al realizărilor?

Daniela Brumă, directorul general adjunct al Asociației Recolamp: Recolamp are an de an ținte de colectare din ce în ce mai mari, ca și celelalte OTR-uri. Pentru noi 2019 este încă un an în care ținta de colectare se va atinge cu mari eforturi din partea echipei și a colaboratorilor implicați. Pentru a realiza acest lucru, am extins rețeaua de colectare și am desfășurat campanii de colectare selectivă atât la nivelul companiilor și organizațiilor publice, cât și pentru generatorii casnici. Pentru 2019 estimăm o colectare totală de aproximativ 1.970 tone, cu aproximativ 10% mai mult decât ținta minimă obligatorie, de 45%.

ecologic: Există producători care eludează legea, așa-numiții free-rideri. Constituie vânzările online o problemă pentru organizațiile de transfer de responsabilitate din domeniu? De ce și cine ar trebui să intervină pentru rezolvarea acestei probleme și cum?

Daniela Brumă, directorul general adjunct al Asociației Recolamp: Într-adevăr tot mai mulți consumatori achiziționează produse electrice de pe platforme de vânzare online. Eucolight - organizație europeană din care Recolamp face parte din 2015 - a realizat un studiu pe această temă și a atenționat că foarte multe astfel de produse puse la vânzare nu respectă obligațiile de mediu, legale și financiare. Studiul a examinat șapte tipuri de produse vândute online în 10 țări din Uniunea Europeană. Rezultatele au arătat că în cele mai multe cazuri peste 80% din produsele verificate nu sunt conforme cu reglementările privind deșeurile din echipamente electrice și electronice. Acest nivel extrem de ridicat de încălcare a obligațiilor duce la concurență neloială, deșeuri nedeclarate și probleme de mediu.

176-13

Tocmai pentru a mai clarifica unele aspecte legate de acest subiect, Eucolight a organizat la Bruxelles pe 6 noiembrie a.c. un workshop cu tema „Preventing Evasion of Extended Producer Responsibility Obligations Through Online Platforms“, la care au participat reprezentanți ai marilor platforme online. Unii au declarat că ei nu ar trebui să fie implicați în responsa-bilitățile privind gestionarea DEEE-urilor, alții au spus că ar putea să-și asume doar o parte.

Despre cine și cum ar trebui să intervină, rămâne o temă pentru o dezbatere deschisă, dar cel mai probabil ar trebui să existe o reglementare la nivel european care să impună norme și un sistem de control pentru înlăturarea acestor situații.

ecologic: Are România capacități suficiente pentru reciclarea becurilor, lămpilor și a celorlalte categorii de deșeuri electrice?

Daniela Brumă, directorul general adjunct al Asociației Recolamp: Încă nu ne-am lovit de situația în care să colectăm mai mult decât se poate recicla. Deci răspunsul la această întrebare este că nu procesul de reciclare ne pune probleme, ci mai degrabă cantitatea deșeurilor colectate. Realitatea este că oamenii nu colectează selectiv nici deșeuri mai uzuale precum plasticul, sticla și cartonul. Deșeurile din echipamente de iluminat rămân cumva pe ultimul loc în lista priorităților românilor.

Cred că și investitorii ar putea fi interesați de industria reciclării dacă ar fi asigurate cantitățile necesare procesării și nu ar mai trebui să aducă deșeuri din alte țări.

ecologic: În condițiile actuale, care sunt modalitățile cele mai eficiente de colectare? De la cetățeni, prin colaborare cu autoritățile locale sau cu societățile comerciale?

Daniela Brumă, directorul general adjunct al Asociației Recolamp: Recolamp folosește un sistem care îmbină mai multe tactici. Pe principiul facem tot ce putem, am dezvoltat mai multe modalități de a ajunge la deșeuri. Este bineînțeles un sistem în continuă îmbunătățire, dar până acum a dat rezultate.

În ultimii 12 ani am dezvoltat o rețea de colectare selectivă care a ajuns la peste 13.800 de puncte de colectare, dintre care 2.000 sunt puncte de colectare destinate publicului larg.

Desfășurăm în fiecare an campanii de promovare și informare. Credem în continuare că cea mai bună strategie rămâne continuarea extinderii, mai ales că începând cu anul 2021 ne îndreptăm spre ținta de 65% din ce s-a pus pe piață. Sigur că ne-ar ajuta foarte mult ca toți factorii implicați să fie conștienți că această țintă nu aparține numai producătorilor, ci și autorităților și că o mai bună colaborare ne-ar ajuta pe toți.

Până la urmă acest proces nu este despre cine câștigă și cine pierde, despre cine e mai mare și cine e mai mic, ci este vorba despre a organiza un sistem funcțional pentru toată lumea.

ecologic: Cum apreciați colaborarea cu UAT-urile? Au interesul de a se implica în colectarea becurilor și corpurilor de iluminat uzate?

Daniela Brumă, directorul general adjunct al Asociației Recolamp: În ultimii ani UAT-urile au avut alte priorități, iar gestionarea deșeurilor a rămas mereu un fel de Cenușăreasă. Acolo unde există viziune și implicare s-au văzut și rezultatele. Sigur că avem și exemple pozitive. Noi am încheiat protocoale cu aproximativ 900 de primării, dintre care aproximativ 600 ne dau deșeuri. Dar aceste deșeuri provin în mare parte din sistemul de iluminat public și mai puțin de la cetățeni.

176-14ecologic: Vă rugăm să ne spuneți dacă la nivel european sunt țări care vor reuși să își îndeplinească obiectivele de colectare și reciclare a DEEE-urilor. Care sunt aceste obiective și cum reușesc să le atingă alte state?

Daniela Brumă, directorul general adjunct al Asociației Recolamp: Până acum rata de colectare era de 6,9 kg/persoană (45%), dintr-un total de 11,9 kg/persoană de DEEE generate, țintă pe care Recolamp a îndeplinit-o și în 2018. În schimb, din 2020 rata minimă de colectare anuală pentru statele membre UE va fi de 65% din greutatea medie a aparatelor introduse pe piață în ultimii trei ani sau, alternativ, 85% din DEEE generate.

Norvegia de exemplu, la nivelul anului 2016 colecta selectiv 19,8 kg/locuitor, iar Suedia 16,4 kg/locuitor. În aceste țări sancțiunile pentru aruncarea deșeurilor în locuri nepermise sunt foarte mari. Dar mai este și o problemă de mentalitate. Suedezul este obișnuit de foarte mult timp să colecteze selectiv, pe când românul încă nu.

ecologic: Va putea România să-și îndeplinească obiectivele asumate?

Daniela Brumă, directorul general adjunct al Asociației Recolamp: Pentru următorii ani obiectivul de colectare a deșeurilor din echipamente de iluminat este de aproximativ 20 kg per locuitor. O rată de colectare atât de ambițioasă este imposibil de atins fără implicarea tuturor, inclusiv a populației.

ecologic: Comisia Europeană a trimis o scrisoare României prin care i se cere să rezolve problema întârzierii raportărilor privind deșeurile, printre care și a celor electrice și electronice, întrucât aceste rapoarte nu au fost trimise CE încă din anul 2015. Cum comentați?

Daniela Brumă, directorul general adjunct al Asociației Recolamp: Când ai de rezolvat o problemă este important să știi unde te afli, unde vrei să ajungi și care sunt acțiunile pe care vrei să le întreprinzi. Noi știm unde vrem să ajungem, dar nu știm cum stăm; ca urmare chiar dacă întreprindem ceva, nu știm care ar fi rezultatele. Ca să poți face niște prognoze îți trebuie niște date reale, nu estimări. Probabil că va mai dura până când vom deține date în timp real. Conform prevederilor legislative producătorii raportează lunar autorităților, iar începând cu anul 2020 OTR-urile vor raporta o dată la 3 luni. Eu cred că ar putea fi publicate date intermediare, urmând ca după validare să fie anunțate datele finale. 

176-15Alte articole in rubrica Reciclare & Recuperare