Warning: opendir(/home/reco4828/public_html/_public/content/coperti/) [function.opendir]: failed to open dir: No such file or directory in /home2/reco4828/arhiva.ecologic.rec.ro/application/controllers/Coperta.php on line 24
 SNRB a marcat Săptămâna Europeană a Reciclării Bateriilor - Reciclare & Recuperare | Ecologic
Acest site foloseşte cookies! Continuarea navigării implică acceptarea lor. Cititi politica cookies.

Reciclare & Recuperare

SNRB a marcat Săptămâna Europeană a Reciclării Bateriilor

22 November 2019 - 02:35 PM Reciclare & Recuperare

175-45_lrPentru Asociația Sistemul Național de Reciclare a Bateriilor, luna septembrie a marcat două momente importante: Săptămâna Europeană a Reciclării Bateriilor (1-15 septembrie) și participarea la evenimentul „Noaptea Cercetătorilor Europeni“ (27-18 septembrie).SNRB

În săptămâna dedicată reciclării bateriilor au avut loc acțiuni de conștientizare menite să le reamintească cetățenilor europeni despre importanța colectării, sortării și reciclării bateriilor uzate. În completarea acestora s-au adăugat și alte evenimente destinate informării și educării cetățenilor.

„Noaptea Cercetătorilor Europeni“

Asociația Sistemul Național de Reciclare a Bateriilor (SNRB) a participat pentru al treilea an consecutiv la „Noaptea Cercetătorilor Europeni“, un eveniment desfășurat în peste 300 de orașe din Uniunea Europeană. În România proiectul a avut loc în 21 de orașe, printre care și Bucureștiul, unde evenimentul s-a derulat pe 27 și 28 septembrie.

La standul SNRB din parcul Lumea Copiilor, sute de copii au putut accesa jocul Climate Change Monopoly, o valiză misterioasă cu instrumente pentru măsurarea eficienței energetice (folosită și în proiectul BEACON) creată pentru a-i ajuta pe cei tineri să descopere într-un mod interactiv ecologia. În plus, copiii au predat spre reciclare bateriile uzate de la jucării în cutiile speciale de colectare, dovedind astfel că responsabilitatea față de mediul înconjurător nu ține cont de vârstă.

Chiar dacă bateriile aduse de cei mici nu au fost de ordinul sutelor de kilograme, cantitățile colectate se adaugă celor colectate de EUCOBAT, Asociația paneuropeană a organizațiilor de transfer de responsabilitate în care SNRB este membru fondator.

175-46Una câte una, se colectează 10 milioane de baterii uzate pe zi

În fiecare zi, membrii EUCOBAT colectează mai mult de 10 milioane de baterii. Acest lucru înseamnă aproape 2,5 miliarde de baterii în fiecare an, adică 55.000 de tone pe an, reprezentând peste 75% din toate bateriile portabile colectate în Europa. Greutatea acestora ar echivala cu greutatea a 7,5 turnuri Eiffel.

Cum decurge procesul?

Toate aceste baterii sunt mai întâi sortate, apoi tratate în diverse fabrici din Europa unde sunt recuperate materialele valoroase conținute de baterii: cobalt, nichel, metale rare, zinc, litiu, plumb, mangan sau oțel. Materiale obținute sunt apoi transformate în produse noi: bijuterii, rame pentru ochelari, cuțite, furci, jgheaburi și chiar baterii pentru mașini și biciclete electrice.

Directiva Europeană privind bateriile

În momentul în care s-a pus problema revizuirii Directivei pentru Baterii, organizația EUCOBAT s-a implicat, mai ales pentru că o parte din prevederile Directivei apărute în 2006 nu mai corespund cu situația și realitățile anului 2019. De exemplu, orice țintă de colectare poate fi considerată adecvată numai dacă se raportează la cantitățile de deșeuri disponibile pentru colectare. În acest fel se permite atât măsurarea performanței, cât și eficacitatea schemei de colectare.

În viziunea EUCOBAT, primul element care ar trebui luat în considerare în noua Directivă este durata de viață a unei baterii. Modul de calcul utilizat în prezent pentru rata de colectare se bazează pe o durată medie de viață de trei ani de zile pentru o baterie.

Prioritățile EUCOBAT

175-47Pentru a asigura un nivel ridicat de eficiență și performanță, EUCOBAT încearcă să îndeplinească principii uniforme în ceea ce privește politica și implementarea. Toți membrii trebuie să se asigure că bateriile uzate sunt colectate, inclusiv cele cu o valoare negativă și cele din regiunile sărace. Organizațiile de conformitate și producătorii au responsabilitatea de a crea o rețea de colectare cu suficiente puncte de colectare pentru a facilita reciclarea în rândul consumatorilor.

„Una dintre piedicile care stau în calea reciclării bateriilor este faptul că oamenii își doresc să recicleze, dar vor să facă acest lucru cât mai aproape de casă sau de locul de muncă. Din acest motiv SNRB a creat aplicația «Unde Reciclăm», o hartă interactivă care localizează utilizatorul și îi afișează cele mai apropiate puncte de colectare pentru baterii uzate și electronice vechi. Aplicația calculează inclusiv distanța și traseul prin conectarea la sistemul GPS al telefonului, orientând cetățeanul spre punctul de colectare cel mai apropiat. «Unde Reciclăm» este disponibilă atât pentru terminalele cu sistem de operare GooglePlay, cât și pentru cele cu iOS, dar poate fi accesată și online pe undereciclam.ro“, a declarat Elena Gaspar Ion, președintele SNRB.

Obiectivele de reciclare trebuie să fie realiste, măsurabile și bazate pe valori, nu pe masă. Ar fi de dorit să se asigure reciclarea materialelor periculoase și valoroase până la cel mai înalt grad, atât cât este posibil din punct de vedere tehnic, evitând totodată costuri excesive. Facturarea separată a costurilor nete de colectare și reciclare aduce beneficii mediului, consumatorilor, autorităților și tuturor actorilor economici implicați în distribuirea bateriilor noi, deoarece garantează finanțarea investițiilor necesare. Alte articole in rubrica Reciclare & Recuperare