Warning: opendir(/home/reco4828/public_html/_public/content/coperti/) [function.opendir]: failed to open dir: No such file or directory in /home2/reco4828/arhiva.ecologic.rec.ro/application/controllers/Coperta.php on line 24
 3R Green valorifică prin sortare 60% din deșeurile municipale colectate - Reciclare & Recuperare | Ecologic
Acest site foloseşte cookies! Continuarea navigării implică acceptarea lor. Cititi politica cookies.

Reciclare & Recuperare

3R Green valorifică prin sortare 60% din deșeurile municipale colectate

22 November 2019 - 01:46 PM Reciclare & Recuperare

Florin Dobrescu, directorul general al 3R Green SRLRomânia are probleme mari în gestionarea deșeurilor municipale. Colectarea separată, aplicarea sistemului „Plătești pentru cât arunci“ și taxa la depozitare sunt inexistente în România, iar țara noastră are de îndeplinit obiectivele europene de valorificare a deșeurilor și de reducere a cantităților depozitate. În aceste condiții sortarea deșeurilor este esențială. Pentru a afla care sunt problemele cu care se confruntă cei care lucrează în acest domeniu am stat de vorbă cu Florin Dobrescu, directorul general al 3R Green SRL, societatea care deține una dintre cele mai mari stații de sortare din România.
ecologic

ecologic: Se poate vorbi de colectare selectivă în România?

Florin Dobrescu, directorul general al 3R Green: Colectarea separată a deșeurilor municipale, care ar trebui să se facă pe patru sau pe cinci fracții atât în mediul urban, cât și în cel rural, nu există. Nici administrația publică locală și nici organizațiile de transfer de responsabilitate nu se ocupă de această problemă. Noi, societatea 3R Green, am încercat să implementăm în câteva localități din județul Ilfov un sistem de colectare selectivă și chiar am reușit într-o anumită măsură în unele părți. În comunele Tunari, Brănești, Ciolpani, Moara Vlăsiei, Berceni, în unele zone din comuna Vidra și în alte localități am reușit să punem la punct un sistem de colectare a fracției reciclabile cu saci speciali. Sunt 11 localități în care ne-am implicat în campanii de informare a populației deoarece sortarea ulterioară a deșeurilor depinde foarte mult de modul în care le depune cetățeanul.

ecologic: Cât de importantă este calitatea pentru creșterea cantității de deșeuri valorificabile extrase?

Florin Dobrescu, directorul general al 3R Green: La o stație de sortare este foarte importantă calitatea deșeurilor care intră pe poartă. Dacă ele sunt pre-sortate de către cetățean, situația este mult mai bună decât dacă pe linia de sortare ajung deșeuri de ambalaje colectate în amestec cu alte tipuri de deșeuri.

Dacă deșeurile reciclabile sunt colectate separat, chiar dacă acest lucru nu se face pe mai multe fracții - plastic, hârtie-carton, fier, sticlă - atunci într-o stație de sortare se pot extrage deșeuri reciclabile care pot fi valorificate în mod corespunzător.

Ceea ce ne încurcă pe noi foarte mult este amestecul de deșeuri reciclabile cu alte tipuri de deșeuri, cu resturi vegetale, cu alte deșeuri biodegradabile, cu pietre, nisip, cu pământ rezultat din măturarea curților, din ghivecele de flori sau gunoaie din alte părți pe care oamenii le depun în pubele în amestec cu PET-uri și cu alte ambalaje de plastic, de carton și sticlă.

Noi, cei care ne ocupăm de sortare, încercăm să valorificăm aceste deșeuri și nu să le depozităm, fiindcă nu acesta este scopul muncii noastre.

Deşeuri municipale

ecologic: Cum lucrați cu fabricile de ciment și care sunt principalele probleme cu care vă confruntați?

Florin Dobrescu, directorul general al 3R Green: Un deșeu din care a fost extrasă partea reciclabilă, dar care are o putere calorică mare și nu conține pietre, deșeuri din construcții, pământ și resturi vegetale este un deșeu de calitate pentru industria cimentului. La trecerea acestui deșeu prin instalația de tip wind-shift pe care 3R Green o deține putem extrage cam 75% deșeuri care pot fi valorificate prin cogenerare în fabricile de ciment.

Prin colectarea separată de la cetățean, fracția reciclabilă a ajuns în acele localități de care vă spuneam la aproximativ 35%.

Din cantitatea aceasta de 35% prin sortare ulterioară rezultă aproximativ 80% deșeu care poate fi valorificat prin reciclare. Comuna Moara Vlăsiei este prima în privința calității deșeurilor depuse în sacul de reciclabile. Cei din Moara Vlăsiei sunt de asemenea primii în relațiile cu organizațiile de implementare a responsabilității extinse a producătorului și primii care au încasat contribuția de la aceste organizații.

Implicarea reprezentanților autorității publice locale în rezolvarea problemei colectării selective este esențială. Sunt primari care verifică ei înșiși sacii cu reciclabile, vin la noi și văd cu ochii lor ce deșeuri intră la sortare. Mai sunt și primari cărora nu le pasă. Este adevărat că în localitățile mici primarul este cheia, cum se spune.

Linie de sortareecologic: Cum credeți că s-ar putea rezolva aceste probleme?

Florin Dobrescu, directorul general al 3R Green: Există pârghiile coercitive, care sunt foarte importante. Prima dintre acestea este taxa la depozitare, care dacă ar fi aplicată și în România ar duce la diminuarea masivă a cantităților de deșeuri duse la groapă. Acum, când nu există această taxă, este mai ieftin să duci deșeurile la o groapă de gunoi decât la o stație de sortare. Pe de altă parte, banii care ar ajunge la stațiile de sortare ar contribui direct la creșterea investițiilor în domeniu. Știm foarte bine că la un depozit de deșeuri ai niște cheltuieli la început în investiția inițială, în stratul impermeabil, în stația de tratare a levigatului și așa mai departe, după care ai numai încasări. Într-o stație de sortare deșeurile trebuie selectat mecanic, dar și manual de oameni care trebuie să extragă cât mai multe materiale reciclabile. Dacă se va aplica până la urmă această taxă, va crește implicit și capacitatea de sortare a deşeurilor, o zonă unde necesarul de investiții este enorm.

La noi taxa de depozitare a apărut prin anul 2014, a fost aplicată o jumătate de an în 2017 și a fost apoi transformată cumva într-o taxă mică, numită „taxa pentru economia circulară“, care nu influențează în niciun fel reducerea cantităților ajunse la depozitare.

ecologic: Care este situația ambalajelor de sticlă? Ajung la sortare?

Florin Dobrescu, directorul general al 3R Green: Ambalajele sunt mai nou nu numai reciclabile, ci și reutilizabile. În ierarhia deșeurilor de ambalaje pe primul loc este reducerea cantităților de deșeuri generate, urmată de reutilizare, reciclare și valorificare.

Eu pot să vă spun - nu numai din statistici, ci și ca un om care se ocupă de acest domeniu de mulți ani - că de reducere nu poate fi vorba deoarece cantitățile de deșeuri de ambalaje au crescut. Dacă vrem să vorbim de reutilizare am putea lua ca exemplu ambalajele de sticlă. Există undeva vreun site unde pot fi găsite tipurile de ambalaje de sticlă reutilizabile? Nu, nu există.

Noi, românii, ne-am obișnuit să mergem la supermarket cu mașina goală și să ne întoarcem cu ea plină de tot felul de produse ambalate. Apoi aruncăm ambalajele pe unde putem și alții scormonesc în maldărele de gunoi ca să le scoată pentru că nouă nu ne pasă, deși noi le-am cumpărat.

Staţie de cogenerare

La fel de adevărat este că nici comercianții nu au interesul de a promova ambalajele reutilizabile. Fiindcă pentru a gestiona un asemenea flux au nevoie de personal suplimentar, de spații de depozitare, de linii de spălare și de îmbuteliere speciale. Ei sunt primii care ar trebui să fie preocupați să-și asume această răspundere, iar dacă nu sunt preocupați, ar trebui constrânși. Sticla ar trebui reutilizată în proporție de 100%.

Dacă e depusă în sacul de deșeuri reciclabile sticla nu mai poate fi recuperată decât în proporție de sub 40%, deoarece după toate manevrele de încărcare, descărcare și transport se sparge înainte de a ajunge pe banda de sortare.

ecologic: Cu ce probleme vă confruntați în privința deșeurilor de ambalaje și a organizațiilor de preluare a responsabilității producătorului?

Florin Dobrescu, directorul general al 3R Green: Marea noastră problemă în gestionarea deșeurilor de ambalaje a fost legislația nou apărută. Relația noastră cu organizațiile de transfer de responsabilitate trebuie să treacă acum prin administrația publică locală, prin UAT-uri, lucru care ne-a ocupat aproape tot timpul. Pentru mine 2019 a fost cel mai greu an de când lucrez în domeniul deșeurilor. O stație de sortare nu are decât dezavantaje conform noilor reglementări. În primul rând acordul organizației de implementare a responsabilității extinse a producătorului cu primăria s-a făcut numai la insistențele noastre. Noi, firmă de sortare, am fost cei care i-am așezat la aceeași masă pe primari și pe OTR-iști. Cei mai mulți primari au înțeles că trebuie să treacă toată documentația prin consiliile locale, drept pentru care și la ora actuală, după un an de zile, nu s-a reușit încheierea contractelor decât pentru jumătate din primăriile cu care lucrăm.

Nici primăriile și nici organizațiile de transfer nu s-au agitat, cred eu, atât cât ar fi trebuit. Pe de altă parte și ei s-au reautorizat abia în luna martie. O altă mare problemă este cea a TVA-ului, fiindcă primăria nu poate încasa TVA, ceea ce ne face pe noi să pierdem niște bani. În plus ni s-a introdus și taxa la AFM de 2% pentru orice tranzacție cu deșeuri.

La toate acestea se adaugă şi faptul că în legislație stațiile de sortare nu au fost văzute ca entitate. S-a vorbit numai de salubrişti, ori ei nu prea au și stații de sortare. Sau dacă au, acestea sunt stații mici, care sunt sau nu sunt autorizate.

ecologic: Ce investiții ați făcut în ultimii ani și care au fost rezultatele obținute?

Florin Dobrescu, directorul general al 3R Green: Societatea 3R Green a împlinit 11 ani de activitate, iar în ultimii patru ani s-a ocupat în mod special de sortarea deșeurilor municipale amestecate și de sortarea deșeurilor de ambalaje amestecate. Cel mai bun an al nostru a fost 2017, când a fost introdusă taxa de depozitare a deșeurilor. Atunci foarte mulți primari au înțeles că le vor crește cheltuielile și ne-au chemat să ne solicite sprijinul pentru reducerea costurilor cu gestionarea deșeurilor. A fost o efervescență în acel an fiindcă pe atunci primarii, indiferent de mărimea localităților pe care le conduceau, voiau să se implice în reducerea cantităților de deșeuri ajunse la depozitare.

În prezent ne-am mărit suprafața betonată, construim o hală deasupra buncărelor de încărcare pentru cele două stații de deșeuri municipale în amestec și o altă hală pentru depozitarea pe perioada iernii a deșeului destinat valorificării prin cogenerare. Totodată am finalizat rigolele și decantoarele. Următoarea investiție pe care o pregătim este în ambalarea baloturilor de „refuz de sortare“.

Indiferent de modul în care se face colectarea deșeurilor municipale, indiferent de numărul de fracții, stațiile de sortare au un rol foarte important în gestionarea deșeurilor. Stații de sortare cu o capacitate de 50.000 - 60.000 tone deșeuri municipale pe an, cum este Stația 3R Green, nu sunt multe în țară. În trei ani de funcționare nouă ne-au trecut prin mână aproximativ 130.000 - 140.000 tone deșeuri municipale.

Dacă ar trebui să fac un clasament al localităților cu care lucrăm și care au înțeles importanța colectării selective, pe primul loc ar fi Moara Vlăsiei, urmată de Brănești și Dragomirești. Pot să vă spun însă că în Ilfov numărul localităților în care se selectează gunoiul la sursă este din ce în ce mai mare. Noi îi ajutăm pe toți, îi învățăm, îi punem în legătură cu OTR- urile, le punem la dispoziție saci pentru reciclabile și le preluăm aceste deșeuri.

Și cu Hidrolectrica am lucrat și lucrăm foarte bine. Preluăm toate deșeurile din lacurile de acumulare din bazinul Oltului inferior, de la Călimănești, Căciulata până la Dunăre. Primim deșeuri pentru sortare de la Romprest, Salserv, Rebu, din Sectorul 3 al Capitalei, dar și din alte localități și de la alte societăți comerciale.

În prezent reușim să valorificăm 60% din totalul deșeurilor pe care le primim spre sortare, ceea ce în condițiile în care colectarea separată este încă la început, când nu se aplică taxa la depozitare și când ne confruntăm cu o acută lipsă de personal este, credem noi, un rezultat bun. Alte articole in rubrica Reciclare & Recuperare