Warning: opendir(/home/reco4828/public_html/_public/content/coperti/) [function.opendir]: failed to open dir: No such file or directory in /home2/reco4828/arhiva.ecologic.rec.ro/application/controllers/Coperta.php on line 24
 „Amintirile rămân cu tine, vechiturile rămân la noi“ - Reciclare & Recuperare | Ecologic
Acest site foloseşte cookies! Continuarea navigării implică acceptarea lor. Cititi politica cookies.

Reciclare & Recuperare

„Amintirile rămân cu tine, vechiturile rămân la noi“

19 November 2019 - 12:11 PM Reciclare & Recuperare

Expoziţia „Amintirile rămân cu tine, vechiturile rămân la noi“Anul acesta, cu ocazia Zilei Internaționale a Deșeurilor Electrice, Asociația Environ și-a propus să tragă linie între nostalgie și locul real al electrocasnicelor vechi sau defecte, printr-un eveniment-expoziție cu tema „Amintirile rămân cu tine, vechiturile rămân la noi“.

Peste 100 de persoane - lideri de opinie din domeniu, reciclatori, membri ai mediului de afaceri și reprezentanți mass-media - au participat pe 17 octombrie 2019 la o expoziție în care au putut revedea aparatele electrice care le-au însoțit copilăria sau adolescența. De la eveniment nu au lipsit copiii pentru care magnetofonul Kashtan, vechiul frigider Fram sau walkmanul au fost la propriu „exponate de muzeu“.

ExponateConceptul evenimentului a fost inspirat din tendința românilor de a păstra aparatele electrice vechi, fie ele chiar și stricate. Potrivit unui studiu Daedalus, peste 35% din cetățeni păstrează în casă echipamentele vechi, lucru demonstrat și de ratele reduse de reciclare a deșeurilor de echipamente electrice și electronice (DEEE) prin care țara noastră se clasează pe ultimul loc în UE, conform Eurostat.

„Atașamentul față de aparatele vechi este oarecum justificat, dacă ne gândim la cât de dificilă era achiziționarea lor în trecut și la amintirile asociate acelor vremuri. Nu-i de mirare că în unele gospodării încă se mai găsesc mașini de spălat Albalux sau televizoare cu tub, iar în unele apartamente undeva într-un sertar încă se mai păstrează primul telefon mobil.

Astăzi, piața electronicelor este atât de variată și avansată încât nu prea mai există timp sau motive pentru un astfel de atașament emoțional. Ce se strică nu se mai repară, ci se înlocuiește, iar progresul tehnologic determină chiar un consumerism necumpătat. Practic, acum suntem legați de aparatele electrice din casă pentru că ne ușurează viața într-atât încât credem că nu putem trăi fără ele. Să nu uităm însă că ele sunt și au fost doar niște mijloace pentru a ne simți bine și nu ar trebui să ne ocupe nici timpul, nici spațiul. Indiferent că sunt noi sau vechi, locul aparatelor electrice defecte este la reciclat, nu în casă, nu la gunoi“, a declarat în deschiderea evenimentului Roxana Puia, directorul de marketing al Asociației Environ.

Exponate

Evenimentul a fost organizat în parteneriat cu SNRB și cu sprijinul RematHolding, Reciclare Urbană și GreenWEEE, care au pus la dispoziție o parte din aparatele electrice de colecție. Participanții au contribuit la expoziție cu echipamente electrice vechi și au împărtășit amintiri despre obiectele cu valoare sentimentală - primul calculator, primul telefon mobil - pe care le-au marcat în scris sau online cu hashtagul #memorieswithmyfirst.
Pentru a vedea cu ce asociază românii primul telefon sau primul televizor color, organizatorii au lansat și un chestionar despre amintirile pe care ni le trezesc aparatele vechi. Completarea răspunsurilor se poate face online pe bit.ly/chestionarenviron, iar rezultatele vor fi publicate pe www.environ.ro și pe pagina de Facebook a Asociației Environ. 

ExponateAlte articole in rubrica Reciclare & Recuperare