Warning: opendir(/home/reco4828/public_html/_public/content/coperti/) [function.opendir]: failed to open dir: No such file or directory in /home2/reco4828/arhiva.ecologic.rec.ro/application/controllers/Coperta.php on line 24
 Protest în fața GNM pentru sancționarea autorităților locale - Reciclare & Recuperare | Ecologic
Acest site foloseşte cookies! Continuarea navigării implică acceptarea lor. Cititi politica cookies.

Reciclare & Recuperare

Protest în fața GNM pentru sancționarea autorităților locale

19 November 2019 - 11:13 AM Reciclare & Recuperare

ProtestDin data de 1 iulie 2019 autoritățile publice locale au obligația de a pune la dispoziția cetățenilor sisteme de colectare selectivă a deșeurilor municipale. Cu toate acestea, în foarte puține localități din România sistemul a fost implementat cu succes, iar autoritățile din București și din celelalte mari orașe ale țării au tratat subiectul cu o mare nepăsare. Indiferența lor a început să provoace reacții ale societății civile.
ecologic

Câțiva membri ai comunității Declic au protestat pe 17 octombrie 2019 în fața sediului Gărzii Naționale de Mediu împotriva lipsei de reacție de care dau dovadă comisarii GNM față de neîndeplinirea obligațiilor legale care revin autorităților publice locale în privința implementării sistemelor de colectare selectivă a deșeurilor municipale.

Protestatarii au adus sticle, plastic, carton, doze de aluminiu și al-te ambalaje pe care le-au depus în fața instituției și au fost primiți la discuții de conducerea Gărzii de Mediu și de directorii Direcției Deșeuri din Ministerul Mediului.

„Am fost întâmpinați de o adevărată armată de reprezentați ai Gărzii de Mediu și chiar ai Ministerului Mediului, dar din păcate, nimeni nu a venit cu o soluție. Mai grav, șefii Gărzii de Mediu ne-au spus că nu consideră că sancțiunile sunt o soluție și ne-au trimis să protestăm cu gunoiul la primărie. Le amintim din nou pe această cale că una dintre principalele lor responsabilități este tocmai să îi sancționeze pe cei care încalcă legea“, a declarat Luminița Dejeu, campaigner Declic, la finalul întâlnirii cu reprezentanții Ministerului Mediului.

În comunicatul de presă al Gărzii Naționale de Mediu s-a precizat faptul că instituția „salută orice campanie națională privind colectarea separată inițiată de autoritățile locale, societatea civilă, platforme online sau operatori economici lansată în scopul încurajării reciclării și reutilizării deșeurilor. Ne bucurăm că există asemenea demersuri în măsură să sprijine eforturile făcute de noi, ca insti-tuție de control, în sensul educării cetățenilor în spiritul protejării mediului înconjurător și al conservării resurselor“.

Referitor la acțiunile desfășurate de GNM pentru verificarea în- deplinirii obligațiilor ce revin primăriilor pentru colectarea selectivă a deșeurilor, Gabriela Dorojan, comisarul general al GNM, ne-a declarat: „Noi felicităm primăriile care au înțeles obligativitatea implementării sistemului de colectare separată și care au făcut demersurile necesare astfel încât să evite plata unor amenzi care se vor răsfrânge tot asupra cetățenilor. Există însă și administrații locale care nu au pus în aplicare prevederile stabilite de lege. În cursul acestui an, Garda Națională de Mediu a realizat peste 20.000 de inspecții în domeniul controlului poluării, biodiversității și ariilor naturale protejate, dintre care 2.512 acțiuni de inspecție și control care au vizat inclusiv modul de gestionare a ambalajelor și a deșeurilor de ambalaje. În urma acestor controale au fost aplicate 680 de sanc-țiuni contravenționale, dintre care 485 de amenzi în valoare totală de 3.477.801 lei și 195 de avertismente. Vă asigurăm că aceste acțiuni de control vor continua și în perioada următoare și nu vom renunța la aplicarea de sancțiuni până când toți actorii responsabili pentru implementarea sistemului de colectare separată nu vor înțelege care sunt obligațiile pe care trebuie să le îndeplinească“.

Nu poți să nu te întrebi: cum este posibil să te trimită GNM să protestezi cu deșeurile la primăria pe care ar trebui s-o amendeze chiar GNM, acel GNM care se jură că nu se lasă până nu-i sancționează pe toți actorii responsabili? Alte articole in rubrica Reciclare & Recuperare