Warning: opendir(/home/reco4828/public_html/_public/content/coperti/) [function.opendir]: failed to open dir: No such file or directory in /home2/reco4828/arhiva.ecologic.rec.ro/application/controllers/Coperta.php on line 24
 Plasticul și transportul transfrontalier al deșeurilor, pe agenda IMPEL - Reciclare & Recuperare | Ecologic
Acest site foloseşte cookies! Continuarea navigării implică acceptarea lor. Cititi politica cookies.

Reciclare & Recuperare

Plasticul și transportul transfrontalier al deșeurilor, pe agenda IMPEL

16 November 2019 - 02:28 PM Reciclare & Recuperare

În perioada 16-17 octombrie 2019 s-a desfășurat la București conferința cu tema „Totul despre deșeurile din plastic“ organizată de IMPEL (European Network for the Implementation and Enforcement of Environmental Law) și Garda Națională de Mediu. IMPEL, Rețeaua Uniunii Europene pentru Implementarea și Controlul Aplicării Legislației de Mediu, este o asociație internațională nonprofit a autorităților de mediu din statele membre ale Uniunii Europene, țări aderente și țări candidate, SEE și EFTA. Despre temele abordate în cadrul evenimentului de la București și despre problemele de gestionare a deșeurilor la nivel european am vorbit cu coordonatorul conferinței, Simonne Rufener, expert team lider IMPEL.
ecologic

ecologic: Cum s-au desfășurat conferințele din cadrul evenimentului organizat de IMPEL în România? Care au fost temele dezbătute?

Simonne Rufener, expert team lider IMPEL: După cum știți, IMPEL este rețeaua care se ocupă cu punerea în aplicare a legislaţiei de mediu în diferitele țări europene. În cadrul acestei structuri există o echipă axată în mod special pe problematica deșeurilor și transporturilor transfrontaliere de deșeuri.

Reuniunea noastră principală este conferința despre transportul transfrontalier al deșeurilor, care are loc anual în diferite țări. Acesta este evenimentul la care ne întrunim și dezbatem datele actualizate primite din partea organizațiilor partenere semnatare ale Convenției de la Basel privind controlul transportului deșeurilor periculoase peste frontiere și al eliminării acestora, sau din partea Comisiei Europene, de la procurori și din diverse rețele de justiție. Anul acesta am fost invitați de Garda Națională de Mediu din România și am organizat evenimentul la București.

Conferinţa IMPEL

Conferința a durat două zile, dar a fost precedată de o întâlnire care nu a fost publică. A fost o reuniune închisă, la care au fost invitați reprezentanți ai autorităților de mediu și în cadrul căreia au fost dezbătute subiecte și informații care nu sunt destinate publicării, precum unele cazuri de transport ilegal de deșeuri. Prima zi a fost dedicată transportului transfrontalier al deșeurilor și problematicii deșeurilor în general. În a doua zi au fost invitați să ia cuvântul și reprezentanți ai industriei deșeurilor, deoarece colaborarea dintre autorități și mediul de afaceri este esențială pentru protecția mediului. Această zi a conferinței a fost deschisă publicului.

ecologic: Subiectul principal al conferinței a fost plasticul. Care sunt principalele acțiuni pe care le derulează IMPEL pentru combaterea fenomenului poluării cu deșeuri de plastic?

Simonne Rufener, expert team lider IMPEL: Acesta a fost și titlul conferinței noastre: „Totul despre deșeurile din plastic“. Este un subiect actual în lume, deoarece China a interzis importul anumitor materiale plastice, iar fluxurile de deșeuri se schimbă. De asemenea, chiar modul de aplicare a legislației de mediu este în plină schimbare datorită reacției politice din cadrul Convenției de la Basel la această interdicție de import a Chinei. Problematica deșeurilor din plastic este de o importanță esențială pentru rețeaua noastră, deoarece noi suntem cei care aplică legislaţia de mediu, deci noi trebuie să reacționăm la deciziile politice luate și tot noi trebuie să găsim modalități de a depista transferul ilegal și de a îmbunătăți aplicarea legislației în aceste zone specifice.
Întâlnirile ca cea de la București sunt esențiale în activitatea noastră fiindcă astfel îi reunim pe toți partenerii noștri și încercăm să rezolvăm unele dintre problemele complexe recent apărute. Detectarea transporturilor ilegale de deșeuri se poate face în diferite etape, nu numai în etapa de export, ci și în etapele de tranzit și depozitare temporară. Pe de altă parte, astfel de conferințe creează și o oportunitate de a împărtăși cele mai bune practici cu alte țări.

ecologic: În Europa există diferite abordări cu privire la punerea în aplicare a legislației de mediu de la o țară la alta. Există diferențe în problema plasticului între țările din vest și cele mai puțin dezvoltate, din est?

Simonne Rufener, expert team lider IMPEL: Nu aș zice că țările din Europa de Est nu sunt într-o formă bună. Se poate spune că fiecare țară se află într-o etapă diferită de punere în aplicare a legii și de aceea avem o multitudine de programe de schimb de experiență în cadrul IMPEL, unde ne concentrăm pe câte un subiect specific. Acest subiect poate fi depozitarea de deșeuri, poate fi instruirea vamală sau definiția deșeurilor.

Avem o gamă uriașă de subiecte diferite și credem că în fiecare țară ar trebui să fie definită o problemă cu care aceasta se confruntă și care poate fi dezbătută.
Principala noastră sarcină, a rețelei IMPEL, este să împărtășim cele mai bune practici, să învățăm unul de la celălalt și să ne antrenăm reciproc pentru a ajunge cu toții la un nivel satisfăcător de aplicare a legislației de mediu. Așadar, ceea ce pot sugera țărilor din estul Europei este să participe la astfel de conferințe, să se implice în proiecte și chiar să inițieze proiecte dedicate anumitor probleme naționale. Noi suntem foarte deschiși să primim propuneri de proiecte și să le inițiem, suntem foarte bucuroși să colaborăm cu toate statele membre.

ecologic: Deșeurile de echipamente electrice și electronice (DEEE) reprezintă și ele o problemă în Europa. Multe sunt exportate, în special în unele țări din Africa. Reprezintă aceste exporturi o preocupare pentru rețeaua IMPEL?

Simonne Rufener, expert team lider IMPEL: Da, exporturile de deșeuri electrice și electronice sunt o problemă reală. În urmă cu câțiva ani a existat și un proiect de colaborare cu țările africane, în special în materie de deșeuri electronice, pe care IMPEL l-a derulat conform Convenției de la Basel. Pe agenda noastră se află un proiect privind DEEE-urile. În acest domeniu avem o experiență chiar mai mare decât în ceea ce priveşte deșeurile din plastic. Avem o definiție a deșeurilor electronice care pot fi reutilizate sau reciclate și prin urmare suntem puțin mai avansați în comparație cu deşeurile din plastic.

Eu am lucrat în Ghana în anul 2014. Pot să vă spun că țări-le africane vor echipamente electrice și electronice second hand, dar acestea trebuie să fie de bună calitate. Astfel de echipamente sunt importante pentru dezvoltarea acestor țări. De aceea noi trebuie să fim foarte atenți, să nu le trimitem deșeuri electronice de proastă calitate, ci echipamente care pot fi cu adevărat refolosite.

La final

Atunci când aceste echipamente ajung la sfârșitul ciclului de viață apare însă a doua problemă, și anume faptul că țările africane nu au soluții adecvate de reciclare cum are Europa. Așadar trebuie să ne gândim la preluarea deșeurilor, dar de asemenea ar trebui să oferim unui computer sau unui telefon mobil șansa la o a doua sau o a treia viață, lucru benefic în ceea ce privește utilizarea resurselor și a consumului. Trebuie să luăm în considerare toate aceste aspecte.

ecologic: În România se discută pe tema oportunității construirii unui incinerator de deșeuri municipale. Ar putea fi incinerarea o soluție pentru rezolvarea problemei deșeurilor plastice? Iar dacă da, în ce condiții?

Simonne Rufener, expert team lider IMPEL: Incinerarea deșeurilor poate fi o soluție bună dacă este făcută într-o manieră ecologică, dacă se ține cont de toate aspectele de mediu și dacă este eficientă din punct de vedere al resurselor. Există o ierarhie: trebuie în primul rând să reutilizăm obiectele, apoi să le reciclăm, iar la final mai există o cantitate care dacă este arsă într-o manieră ecologică poate produce energie.

Reciclarea este mai importantă în ierarhia deșeurilor decât incinerarea. Colectarea separată a deșeurilor la nivelul gospodăriilor, adică la sursă, este esențială. Dar cu deșeurile care nu pot fi nici reutilizate și nici reciclate trebuie să facem ceva. Aici există două variante: fie sunt depozitate, fie sunt incinerate, însă depozitarea deșeurilor la groapa de gunoi nu mai este considerată o opțiune. Incinerarea poate fi o soluție foarte bună dacă - și subliniez acest lucru - se ține seamă de impactul asupra mediului. Alte articole in rubrica Reciclare & Recuperare