Warning: opendir(/home/reco4828/public_html/_public/content/coperti/) [function.opendir]: failed to open dir: No such file or directory in /home2/reco4828/arhiva.ecologic.rec.ro/application/controllers/Coperta.php on line 24
 WEEELABEX - eticheta de excelență în materie de reciclare a DEEE-urilor - Reciclare & Recuperare | Ecologic
Acest site foloseşte cookies! Continuarea navigării implică acceptarea lor. Cititi politica cookies.

Reciclare & Recuperare

WEEELABEX - eticheta de excelență în materie de reciclare a DEEE-urilor

10 October 2019 - 01:39 PM Reciclare & Recuperare

Planificarea producţieiIntrodus în aprilie 2011 la nivel european, standardul WEEELABEX are drept obiectiv impunerea respectării acelorași norme de calitate în ceea ce privește colectarea, sortarea, depozitarea, transportarea, pregătirea pentru reutilizare, tratarea, procesarea și reciclarea deșeurilor de echipamente electrice și electronice.

Standardul WEEELABEX reprezintă o etichetă ce confirmă faptul că activitatea întreprinsă de operatori, colectori și reciclatori este în conformitate cu legislația în vigoare, cu normele de mediu și cele de securitate în muncă. Totodată, confirmă că materialele rezultate din tratarea unui deșeu sunt reciclate la un nivel maxim, conducând astfel la diminuarea cantității de deșeu care ajunge la eliminare și depozitare finală, practic la gropa de gunoi. Singurele materiale eliminate și depozitate sunt cele care sunt complet nereciclabile.

În ceea ce privește tratarea și reciclarea, standardul impune respectarea aceloraşi norme de calitate la nivel european, spre exemplu reciclarea peste 80% a unui DEEE.

Deși la nivel european implementarea standardului este opțională, anumite țări l-au inclus in legislația internă, impunând astfel aceleași norme de calitate tuturor operatorilor. Câteva exemple în acest sens sunt Olanda, Franța, Irlanda, Luxemburg și Belgia, zona flamandă, unde toți operatorii, fie colectori sau reciclatori, sunt obligați să fie certificați WEEELABEX pentru a primi autorizația de funcționare.

Dorința de a avea un standard în ceea ce privește colectarea și reciclarea DEEE-urilor a pornit de la Comisia Europeană şi a fost îmbrățișată de marii producători de echipamente electrice și electronice care au încercat să impună folosirea acestui standard de către operatori. Pe fondul unui interes din ce în ce mai mare pentru colectarea corectă şi reintroducerea în circuit a diverselor componente sau materiale provenite din DEEE-uri și în contextul existenței unor materiale critice pentru industria producătoare de echipamente electrice și electronice, standardul WEEELABEX s-a prezentat ca o confirmare a unui grad înalt de reciclare și, implicit, o utilizare mai eficientă a resurselor.

Fluxuri

În România numărul operatorilor certificați WEEELABEX este relativ mic, doar doi: GreenWEEE și RematHolding. Totuși, este important de menționat faptul că față de restul țărilor din Uniunea Europeană, unde fiecare operator este specializat și certificat pe un singur flux, operatorii români lucrează pe mai multe fluxuri, fiecare din cei menționați mai sus fiind certificat pe câte 4 fluxuri.

Resursele financiare, umane și logistice pe care le implică certificarea operatorilor pe standardul WEEELABEX duce la o plusvaloare a acestora în fața producătorilor preocupați din din ce in ce mai mult de colectare și reciclare.

Standardul WEEELABEX deși se adresează în mod direct operatorilor, colectorilor și reciclatorilor, are efect şi asupra consumatorului final prin confirmarea faptului că deșeurile de echipamente electrice și electronice colectate sunt tratate și reciclate corect, fără a avea un impact negativ asupra mediului.

Diana Grosu,
ECOTICAlte articole in rubrica Reciclare & Recuperare