Warning: opendir(/home/reco4828/public_html/_public/content/coperti/) [function.opendir]: failed to open dir: No such file or directory in /home2/reco4828/arhiva.ecologic.rec.ro/application/controllers/Coperta.php on line 24
 Cinci paşi de urmat pentru a susţine reciclarea în România - Reciclare & Recuperare | Ecologic
Acest site foloseşte cookies! Continuarea navigării implică acceptarea lor. Cititi politica cookies.

Reciclare & Recuperare

Cinci paşi de urmat pentru a susţine reciclarea în România

07 September 2019 - 05:06 PM Reciclare & Recuperare

Cum reciclăm?Când vorbim despre reciclare în România știm sigur că orice pas făcut înseamnă o schimbare. Iar companiile private și organizațiile ar putea contribui în mod activ la sprijinirea demersurilor făcute de asociațiile de profil: schimbarea mentalității în ceea ce privește colectarea selectivă și crearea condițiilor potrivite pentru a se realiza efectiv colectarea selectivă și reciclarea.

Cum putem implementa proiecte de sustenabilitate și responsabilitate socială, cum putem determina și încuraja un comportament responsabil în ceea ce privește reciclarea sau reducerea consumului de resurse la locul de muncă și nu numai, toate acestea rămân pe lista de priorități pentru companiile care doresc să devină mai verzi.

Cum reciclăm?Și cum rezultatele sunt pe măsura implicării, Asociația Recolamp a adunat peste 734 tone de deșeuri din echipamente de iluminat din peste 14.000 puncte de colectare la nivel național, iar asta doar în primul semestru al anului 2019.

Este adevărat că eforturile depuse sunt mari, atât în ceea ce privește extinderea rețelei de colectare, cât și comunicarea constantă și campaniile de informare și de colectare desfășurate în permanent de la începutul anului, dedicate profesioniștilor, companiilor publice și private, precum și cetățenilor. Este un exemplu bun pentru orice companie să se implice și să sprijine reciclarea în România. Schimbarea pornește întotdeauna din noi și de aceea e important să știm că acțiunile noastre produc o diferență.

Pasul 1: comunicare internă activă

Cu toții știm - mai mult sau mai puțin, e adevărat - despre prevederile legale în privința reciclării și despre beneficiile acesteia. Acum, când digitalizarea este în plină glorie, ne putem informa și putem folosi proactiv comunicarea online pentru a disemina informațiile. Astfel ne asigurăm că toți colegii citesc despre materialele care pot fi reciclate, despre punctele de colectare din cadrul companiei și legislația în vigoare. Putem pune postere în bucătărie, deasupra coșurilor de gunoi și deasupra punctelor de colectare pentru a atrage atenția, iar dacă mai trimitem și o notificare o dată pe lună cu privire la acest subiect, lucrurile se vor pune ușor-ușor în mișcare. O acțiune susținută pe termen lung va da roade.

Pasul 2: colțul verde de la birou

Următorul pas este amenajarea unor puncte de colectare selectivă la birou. Fiecare tip de material reciclabil trebuie să aibă un spațiu special dedicat: hârtie, plastic, metal, sticlă, electrocasnice, becuri etc. În ceea ce privește becurile, Recolamp pune la dispoziție recipiente speciale pentru colectare, pe care le ridică și le transportă la fabrica de reciclare de la Buzău. E foarte important ca deșeurile rezultate din echipamente electrice să fie colectate selectiv corect pentru a obține materii prime secundare de calitate cât mai bună.

Pasul 3: motivația noastră cea de toate zilele

Atunci când simțim că eforturile noastre sunt recunoscute ne simțim motivați, atât în business, cât și în celelalte aspecte ale vieții. Fiecare dintre noi a experimentat asta măcar o dată. Știi despre ce vorbesc, și mai știi că este valabil și pentru cei din jur. Așa că tu, director de marketing sau tu, director de HR poți lansa oricând o campanie de colectare selectivă în compania la care lucrezi și poți implica direct membrii echipei pe partea de comunicare, în amenajarea colțului verde, în verificarea recipientelor pentru colectarea deșeurilor pentru ca materialele reciclabile să fie depozitate corespunzător. Dacă vrei ca provocarea să fie mai antrenantă, poți organiza competiții între departamente: de exemplu, departamentul care reciclează cel mai corect sau refolosește anumite materiale primește un premiu la finalul lunii.

Pasul 4: nu uita de responsabilul cu întreținerea clădirii

Dacă vrei ca programul tău de colectare și reciclare să funcționeze trebuie să te asiguri că firma de curățenie știe unde se află punctele de colectare și care sunt materialele care pot fi reciclate. De ce? Pentru că orice inițiativă de schimbare a unor comportamente în interiorul unei companii nu are succes dacă există persoane la care mesajul nu a fost transmis. Ședințele cu personalul responsabil de curățenie, pază și întreținerea clădirii sunt esențiale; nimic nu înlocuiește comunicarea directă și instruirea corespunzătoare.

173-44Pasul 5: redu, reutilizează, reciclează

Cei 3 R sunt elementele esențiale ale unui comportament eco-responsabil. De ce e important să reducem consumul de resurse? Sau să le reutilizăm pe cât posibil? De ce e important să colectăm selectiv și să reciclăm? Să ne gândim câtă energie și apă sau cât combustibil am putea economisi prin colectare selectivă și reciclare. O tonă de aluminiu reciclat economisește 14.000 kWh, o tonă de oțel economisește 286.177 litri de combustibil, iar 30% din totalul sticlei folosite pentru produsele noi provine din sticlă reciclată (conform unui studiu făcut de US EPA). Studiile Greenpeace estimează că din 2007 și până în prezent au fost produse mai mult de 7 miliarde de telefoane inteligente. Un astfel de dispozitiv este folosit în medie doar 2 ani, dar pentru a le putea pune pe piață producătorii consumă atâta energie cât consumă India într-un an. Doar 20% din aceste deșeuri electronice sunt reciclate, restul ajung la gropile de gunoi sau sunt incinerate. Este o risipă imensă. Să ne gândim la gropile de gunoi care poluează masiv și au un impact negativ asupra sănătății oamenilor. Să ne gândim la eficiența utilizării resurselor și la conservarea resurselor naturale ale Pământului, la emisiile de gaze cu efect de seră din atmosferă. Și lista poate continua.

Rezultate pe măsura implicării

Conform legislației în vigoare, toate instituțiile publice și companiile private au obligația să operaționalizeze colectarea selectivă cel puțin pentru principalele categorii de deșeuri reciclabile: hârtie, plastic, metal, sticlă și deșeuri de echipamente electrice și electronice. Ultima categorie de deșeuri prezintă anumite particularități din cauza faptului că multe dintre ele sunt periculoase, mai ales cele provenite din sursele de iluminat.

Rezultatele sunt întotdeauna pe măsura implicării: dezvoltând un comportament responsabil, vei vedea cum reciclarea este o acțiune care are rezultate vizibile pe termen lung.

Asociaţia Recolamp

Despre Recolamp

Recolamp este o organizație nonprofit înființată în septembrie 2007 și are ca membri fondatori companiile Tungsram Hungary Kft., Ledvance GMBH și Signify România. Misiunea organizației constă în preluarea de la producători a responsabilității privind gestionarea deșeurilor de echipamente de iluminat, respectiv colectarea și reciclarea lor în condiții de siguranță pentru mediu și sănătatea populației. Până în prezent, în cei 11 ani de activitate Recolamp a colectat și reciclat peste 4.750 tone deșeuri din lămpi și corpuri de iluminat. Mai multe informații pot fi găsite pe site-ul asociației, www.recolamp.ro. Pentru a solicita recipiente de colectare sau ridicarea deșeurilor colectate sunați la 0800.888.666 - apel gratuit.

Recolamp este membru al EucoLight

Fondată la mijlocul anului 2015 și cu sediul la Bruxelles, Belgia, EucoLight este asociația europeană a organizațiilor de colectare și reciclare pentru deșeurile provenite din lămpi și echipamente de iluminat. Membrii EucoLight colectează și reciclează în total 79% din deșeurile de lămpi colectate în cele 18 țări în care își desfășoară activitatea. Mai multe informații sunt disponibile pe www.eucolight.org.Alte articole in rubrica Reciclare & Recuperare