Warning: opendir(/home/reco4828/public_html/_public/content/coperti/) [function.opendir]: failed to open dir: No such file or directory in /home2/reco4828/arhiva.ecologic.rec.ro/application/controllers/Coperta.php on line 24
 „România Reciclează“: Trei ediții, 162 de acțiuni de colectare, 250 de tone de aparatură electrică reciclată - Reciclare & Recuperare | Ecologic
Acest site foloseşte cookies! Continuarea navigării implică acceptarea lor. Cititi politica cookies.

Reciclare & Recuperare

„România Reciclează“: Trei ediții, 162 de acțiuni de colectare, 250 de tone de aparatură electrică reciclată

09 August 2019 - 12:09 PM Reciclare & Recuperare

România RecicleazăPeste 100.000 kilograme deșeuri de echipamente electrice și electronice (DEEE) au fost colectate din 62 de localități din țara noastră în mai puțin de 3 luni în cadrul celei de-a treia ediții a programului „România Reciclează“, organizat de Asociația Environ și Asociația SNRB în parteneriat cu autoritățile locale. Rezultatele sunt direct proporționale cu gradul de implicare, iar cele peste 100 de tone s-ar putea dubla sau tripla cu ușurință dacă și alte localități ar răspunde pozitiv acestei inițiative.

Lansată în iunie 2018, campania „România Reciclează“ a devenit în mai puțin de un an un program național funcțional de colectare, în care mii de români au predat spre reciclare peste 250.000 de kilograme de aparate electrice vechi și baterii uzate.

În cea de-a treia ediție, desfășurată în perioada 15 aprilie - 30 iunie 2019, au fost colectate peste 100.000 kilograme de echipamente electrice vechi. Dintre deșeurile care au luat drumul reciclării, cele mai numeroase au fost televizoarele, monitoarele și unitățile PC și frigiderele.

Dintre localitățile din care s-au colectat cantități record de DEEE-uri sunt fruntașe orașe mari precum Buzău, Caracal, Râmnicu Vâlcea, dar și localități mai mici precum Lupeni sau Berceni (Prahova). Încurajați de sloganul „DEEEgeaba păstrezi deșeurile de echipamente electrice și electronice. Reciclează-le și câștigi premii pe loc“, peste 2.000 de români susținuți de autoritățile locale din 62 de localități au predat vechile aparate electrice.

În derularea programelor de colectare a deșeurilor de echipamente electrice și electronice de la populație autoritățile locale joacă un rol critic - de acestea depinde cum și unde vor sfârși aparatele electrice vechi dintr-o localitate. Aruncate la întâmplare sau la groapa de gunoi, DEEE-urile și bateriile uzate afectează nu doar mediul înconjurător, ci și sănătatea umană din cauza substanțelor toxice și conținutului ridicat de metale grele.

Conform OUG nr. 5/2015 și Legii nr. 211/2011 republicată, autoritățile locale au obligația de a asigura colectarea DEEE-urilor provenite din gospodării prin centre fixe sau mobile și organizând campanii de colectare cel puțin o dată la trei luni.

„De la o ediție la alta «România Reciclează» și-a confirmat statutul de mișcare națională, atât în privința numărului de localități implicate, cât și din punct de vedere al cantităților colectate. Sunt orașe în care am revenit pentru a doua sau a treia oară în ultimul an, pentru că localnicii și autoritățile ne-au solicitat prezența, reușind să convingă și alți concetățeni să se implice în reciclare. Mobilizarea acestor oameni reprezintă o dovadă clară că timpul, comunicarea și sprijinul autorităților sunt factori esențiali în cultivarea obiceiului reciclării. Să nu uităm însă că un sistem de management al deșeurilor performant este dependent de implicarea autorităților publice locale, motiv pentru care reiterăm primăriilor invitația de a se alătura demersurilor noastre de a face România mai curată“, a declarat Roxana Puia, directorul de marketing al Asociației Environ.

Autoritățile publice care doresc să se implice pot transmite solicitarea pe adresa office@environ.ro sau prin telefon la numărul 031.827.0000. La programul „România Reciclează“ pot participa municipii, orașe, localități mari și mici, iar colectarea DEEE-urilor se realizează în baza unui protocol de colaborare.

Campania se adresează locuitorilor persoane fizice din localitățile participante și instituie un mecanism de premiere pe loc a participanților care predau aparatura veche sau defectă la punctele de colectare. Pentru echipamentele de mari dimensiuni, cetățenii pot solicita ridicarea de la domiciliu în baza unei programări prin Call Center la 031.827.0000 sau e-mail pe adresa logistica@environ.ro. Programările pentru ediția a IV-a (septembrie 2019) se pot face pe adresa office@environ.ro sau prin telefon la 031.827.0000.

Asociația EnvironAlte articole in rubrica Reciclare & Recuperare