Warning: opendir(/home/reco4828/public_html/_public/content/coperti/) [function.opendir]: failed to open dir: No such file or directory in /home2/reco4828/arhiva.ecologic.rec.ro/application/controllers/Coperta.php on line 24
 O companie de salubritate reciclează într-un mod inovator sticla pe care o colectează în Deltă - Reciclare & Recuperare | Ecologic
Acest site foloseşte cookies! Continuarea navigării implică acceptarea lor. Cititi politica cookies.

Reciclare & Recuperare

O companie de salubritate reciclează într-un mod inovator sticla pe care o colectează în Deltă

08 August 2019 - 04:28 PM Reciclare & Recuperare

Delta Dunării este una dintre cele mai dificile zone pentru organizarea unui serviciu de salubritate modern. Cu toate acestea, compania J.T. Grup din Tulcea preia și reciclează deșeurile generate de localnici și turiști în Deltă. Mai mult decât atât, a găsit un mod de a recicla sticla producând un tip de beton cu proprietăți superioare. Vă prezentăm în continuare un interviu cu Ionuț Tudorache, directorul general al societății J.T. Grup.    ecologic

ecologic: Cum a început activitatea J.T. Grup?

Ionuț Tudorache, directorul general J.T. Grup: Noi am pornit ca firmă de valorificare a deșeurilor; am fost REMAT-iști, cum se spune. În octombrie 2004 am avut ideea de colecta ambalajele de carton din hotelurile, restaurantele și piețele din județul Tulcea. Am început de la zero, cu o presă pe care o făcusem noi din bucăți de fier vechi din deșeurile pe care le colectam.

Acesta a fost începutul, apoi am avut un parcurs ascendent și în anul 2009, din nevoia de a colecta cât mai multe deșeuri reciclabile am solicitat și am obținut autorizația de mediu și licența de operare ca societate de salubrizare de la Autoritatea Națională de Reglementare a Serviciilor Comunitare (ANRSC). Prima localitate din care am strâns deșeurile menajere a fost Mahmudia, amplasată la limita Deltei Dunării. Am început cu o singură mașină pentru colectarea deșeurilor municipale, iar în momentul de față am ajuns să deținem o flotă de 12 vehicule.

Acum suntem singurii operatori de salubritate din Europa care colectează deșeurile municipale dintr-o zonă de deltă și sunt mândru de această realizare. Trebuie să spun că activitatea în Deltă implică mai multă muncă și consumă mai multe resurse decât în alte zone. Intervin elemente specifice, din care cel mai important este transportul pe apă al deșeurilor. Și colectarea se face altfel, fiindcă în Deltă majoritatea localităților nu au drumuri asfaltate: sunt mici ulițe de pământ pe care abia încape o mașină de colectare. Totul diferă de la o comună la alta, fiecare are particularități specifice la care trebuie să ne adaptăm.

Avem contracte cu fiecare primărie din Deltă, lucrăm cum s-ar spune într-un sistem descentralizat, fiindcă deocamdată nu este finalizat SMID-ul din Tulcea, care va fi operațional la finalul acestui an. În prezent J.T. Grup este colectorul unic de deșeuri al județului Tulcea. Colectăm deșeurile municipale din 45 de localități: 41 de comune și 4 orașe - Babadag, Măcin, Sulina și Isaccea. Din cele 41 de comune 9 sunt situate în Deltă. Aici densitatea populației este foarte mică, dar pe timpul verii populația se înmulțește chiar și de cinci ori ca urmare a venirii turiștilor și odată cu ei crește și cantitatea de deșeuri. Noi colectăm aceste deșeuri și încasăm contravaloarea serviciului pe care îl prestăm de la pensiuni și hoteluri conform numărului de turiști pe care îl declară.

J.T. Grup, Tulcea

ecologic: Cum intenționați să faceți colectarea selectivă a deșeurilor în județul Tulcea?

Ionuț Tudorache, directorul general J.T. Grup: Încă de acum trei ani am început să punem la punct un sistem de colectare separată a deșeurilor. Ne dorim foarte mult să colectăm deșeurile în mod profesionist, pe patru fracții, și suntem conștienți că acest lucru ne va crește semnificativ cheltuielile.

Am făcut și refăcut multe calcule și într-un final am optat pentru un sistem care din punctul meu de vedere este conform principiului „Plătești pentru cât arunci“, urmând ca viitoarele investiții pe care le avem bugetate să ne crească gradul de valorificare a deșeurilor prin reciclare sau prin coincinerare.

Există însă o mare problemă. Pe lângă faptul că adunăm deșeurile turiștilor din Deltă, noi colectăm și o parte semnificativă din deșeurile Europei, pentru că toate deșeurile care sunt în Dunăre ajung şi în Deltă. Chiar dacă nu suntem plătiți de nimeni, nu putem să lăsăm deșeurile să treacă pe lângă noi.

Suntem în contact cu foarte multe ONG-uri de mediu care sper că ne vor sprijini în demersurile de conștientizare a populației din întreaga țară, nu numai din județul Tulcea, cu privire la pericolul pe care îl reprezintă pentru mediu deșeurile aruncate pe cursurile de apă. Cele mai multe ajung în Delta Dunării, o zonă unică în Europa, pe care noi toți ar trebui să o păstrăm curată.

Certificareecologic: Ce planuri de perspectivă aveți în domeniul reciclării?

Ionuț Tudorache, directorul general J.T. Grup: Societatea pe care am înființat-o și pe care o conduc se ocupă de salubrizare, dar și de reciclarea deșeurilor. Avem o echipă tânără, cu foarte multe idei pe care în timp le vom pune în practică. Deocamdată reciclăm sticla, lemnul și plasticul dur, dar în viitor ne vom extinde activitatea.

În urmă cu câțiva ani am încercat să găsim o modalitate de reciclare a sticlei, am studiat și am găsit în final o soluție pe care am aplicat-o primii în România. Timp de șase ani am cercetat cu ajutorul unor ingineri din Canada și România posibilitatea producerii unui beton de calitate superioară prin folosirea deșeurilor de sticlă. Am reușit și într-un final am ajuns la o rețetă de glass beton care datorită mixului de granulație din sticlă are niște caracteristici extraordinare.

Am depus de curând rezultatele testelor și toată documentația necesară la Consiliul Tehnic Permanent pentru Construcții din cadrul Ministerului Dezvoltării Regionale și Administrației Publice și sper că vom avea cât de curând și o certificare europeană pentru cărămizile realizate de noi cu glass beton. Acest material are niște proprietăți extraordinare, este rezistent chiar la foc, are o duritate și o rezistență la compresiune mult mai bună decât betoanele clasice. În plus, cărămizile realizate de noi din glass beton sunt de două ori mai mari decât cărămizile normale și le întrec la toate testele de rezistență.

Secretul constă în tehnologia pe care o folosim. Avem un utilaj extrem de performant prin care deșeurile de sticlă sunt supuse unui proces de implozie, ceea ce face ca cioburile rezultate să nu aibă muchii ascuțite și să poată fi astfel înglobate în beton, conferindu-i proprietăți superioare.

Deşeuri de sticlăecologic: Există opinii diferite cu privire la înglobarea deșeurilor în materialele de construcții. Această operațiune este sau nu reciclare?

Ionuț Tudorache, directorul general J.T. Grup: Pot să vă spun că la nivel european există o federație a sticlei, Federația Europeană a Producătorilor de Recipiente din Sticlă cu care am avut multe discuții pe această temă și vă spun de ce părerile sunt împărțite. În ultimii doi ani se tot vorbește despre economia circulară și apar foarte mulți care au idei proprii despre acest subiect. Unii susțin că sticla introdusă în materia- lele de construcții, în beton, nu va mai putea fi reciclată fiindcă rămâne acolo.

În această situație, Federația Europeană a Sticlei ne-a comunicat că datorită faptului că astfel folosită sticla protejează anumite resurse naturale - în speță nisipul și celelalte agregate naturale - fiind utilizată drept agregat artificial, operațiunea de includere în materialele de construcții este considerată reciclare. Definiția reciclării precizează că nu trebuie ca deșeul să se întoarcă în același produs, ci poate fi inclus și în alte produse. Având în vedere că betonul sau cărămizile sunt produse, eu cred că nu mai este loc de nicio îndoială când vorbim de reciclarea sticlei.

Noi deținem certificatul „End-of-Waste“ la sticlă. În prezent implementăm un proiect european pentru a moderniza fabrica de materiale de construcții cu un buget de 1.200.000 euro. La final gama de produse va fi diversificată de la 1 la 4 și producția va crește de la 15 la 45 tone pe zi. Ceea ce ne bucură pe toți foarte mult este că există o cerere fantastică pentru produsele noastre, care le depășesc calitativ cu mult pe cele tradiționale. 

Cărămizi cu sticlă reciclatăAlte articole in rubrica Reciclare & Recuperare