Warning: opendir(/home/reco4828/public_html/_public/content/coperti/) [function.opendir]: failed to open dir: No such file or directory in /home2/reco4828/arhiva.ecologic.rec.ro/application/controllers/Coperta.php on line 24
 Recolamp a reciclat peste 4.750 de tone de becuri și echipamente de iluminat - Reciclare & Recuperare | Ecologic
Acest site foloseşte cookies! Continuarea navigării implică acceptarea lor. Cititi politica cookies.

Reciclare & Recuperare

Recolamp a reciclat peste 4.750 de tone de becuri și echipamente de iluminat

12 July 2019 - 01:43 PM Reciclare & Recuperare

Corpuri de iluminatAsociația Recolamp este prima organizație colectivă din România care a sprijinit colectarea selectivă și reciclarea deșeurilor de echipamente de iluminat. Printr-un efort continuu, Recolamp a devenit cel mai important susținător din România al colectării selective și reciclării deșeurilor din echipamente de iluminat, construind de la zero, prin forțe proprii, cea mai mare rețea de colectare a deșeurilor de echipamente de iluminat la nivel național, un sistem care a fost pus în mod gratuit la dispozi-ția tuturor generatorilor de deșeuri din România.

În anul 2007 când s-a înființat Recolamp, tot ce însemna gestionarea deșeurilor în România era la început: legislația, colectarea, informarea și conștientizarea cetățenilor. De atunci și până acum asociația s-a implicat activ: a pus bazele sistemului de management al becurilor și deșeurilor de echipamente de iluminat, a făcut lobby pentru implementarea directivei europene în domeniu, a creat o infrastructură puternică și un amplu lanț de colectare și reciclare de la zero, a contribuit la atingerea țintelor europene în domeniu, a derulat parteneriate strategice, a contribuit la schimbarea legislației privind reciclarea, a devenit membru EucoLight (Asociația Europeană a organizațiilor care preiau răspunderea reciclării deșeurilor din echipamente de iluminat) și a derulat proiecte de educare și conștientizare.

RecolampAsociația Recolamp și-a consolidat infrastructura de colectare an de an, ajungând în 2019 la parteneriate cu peste 13.000 de generatori de deșeuri în întreaga țară și peste 50 de colectori și reciclatori activi.
În cei 12 ani de activitate Recolamp a colectat și reciclat mai mult de 4.750 tone de echipamente de iluminat, o cantitate semnificativă dacă luăm în calcul faptul că în România deșeurile de echipamente electrice și electronice (DEEE) reprezintă 5% din totalul deșeurilor generate, iar deșeurile din echipamente de iluminat (becuri și corpuri de iluminat) sunt doar 3% din totalul de DEEE-uri. Dacă la toate acestea adăugăm nepăsarea aproape generală a cetățenilor care aruncă anual la coșul de gunoi aproximativ 5 milioane de becuri economice, indiferenți față de pericolul pe care îl reprezintă pentru mediu aceste deșeuri periculoase care sunt becurile economice, activitatea Asociației Recolamp este cu atât mai semnificativă.

Pentru perioada următoare Recolamp își propune să atingă obiectivele de reciclare în numele producătorilor pe care îi reprezintă, să continue demersurile de educare și conștientizare, să extindă rețeaua de parteneri și colaboratori și infrastructura de colectare.

Ori de câte ori se arde, reciclează-l!

De la înființare și până în prezent, Recolamp a dezvoltat numeroase campanii de informare și colectare, a participat la multe conferințe și dezbateri publice, a extins rețeaua națională de centre de reciclare „colț verde“, a dezvoltat parteneriate strategice, a schimbat mentalități și a crescut încet dar sigur cantitățile de deșeuri colectate. Un instrument important în atingerea țintelor de colectare îl reprezintă campaniile dedicate profesioniștilor și companiilor publice și private, scopul acestora fiind implicarea profesioniștilor în colectarea selectivă de deșeuri din echipamente de iluminat și transformarea reciclării într-un obicei.

Campania „Ori de câte ori se arde un bec, reciclează-l și câștigă garantat premii!“ - aflată anul acesta la a VI-a ediție - este o acțiune de succes. Electricienii, care au acces prin activitatea lor zilnică la cantități mari de deșeuri din echipamente de iluminat, s-au alăturat asociației Recolamp în colectarea deșeurilor periculoase de pe tot teritoriul României. Dacă în campania din 2018 s-au colectat 20 tone de deșeuri din becuri economice, becuri LED și tuburi de neon, anul acesta, din luna ianuarie până în mai, profesioniștii au adus în cele peste 300 de magazine de produse electrice participante mai mult de 16 tone de deșeuri, înregistrând o dublare a cantităților față de cele colectate în primele cinci luni ale campaniei de anul trecut.

Tu reciclezi, Recolamp te premiază

O altă campanie importantă este cea dedicată companiilor specializate în facility management și iluminat public - „Tu reciclezi, Recolamp te premiază“. Deși se află la prima ediție, în campanie s-au înscris mai mult de 50 de companii care în doar șase luni au colectat în vederea reciclării și tratării peste 140 tone de deșeuri din echipamente de iluminat. Acțiunea va continua cu o nouă etapă începând din iulie 2019.
Anca Irina Lupusavei, directorul de marketing al Recolamp ne-a declarat: „Deși există voci sceptice care încă susțin că nu se face primăvară cu o floare, nici reciclare cu un bec ars, noi considerăm că fiecare deșeu colectat corect care ajunge la centrele de reciclare are un impact important asupra mediului. Pentru că prin reciclare sunt valorificate și reintroduse in circuitul economic toate materiile prime dintr-un bec, iar substanțele toxice ca mercurul sunt extrase și depozitate în condiții de maximă siguranță. Mai este mult de lucru pe piață, iar noi continuăm să ne extindem rețeaua de colaboratori, să invităm companiile și instituțiile să aleagă Recolamp ca partener, mai ales că serviciile noastre sunt gratuite. Continuăm de asemenea să dezvoltăm și să implementăm noi campanii de conștientizare pentru a ajunge cât mai aproape de oameni și a-i determina să colecteze selectiv deșeurile din echipamentele de iluminat“.

Recolamp

Din 15 iunie 2019, Recolamp este prezent cu campanii pentru publicul larg în aproximativ 300 de locații noi din rețelele de magazine Hornbach și respectiv LaDoiPași. Punctele de colectare Recolamp sunt disponibile pentru oricine își dorește să colecteze selectiv deșeurile din echipamente de iluminat și să contribuie activ la un mediu curat. Punctele de colectare „Colț Verde“ pot fi identificate rapid consultând harta de pe site-ul www.recolamp.ro.

Reciclează și luminezi o casă!

„Tu reciclezi, iar SIGUREC și RECOLAMP luminează o casă“ este numele proiectului organizat de Green Group și Asociația Recolamp în perioada octombrie 2018 - aprilie 2019. Scopul campaniei de conștientizare și colectare selectivă a becurilor arse a fost acela de a „transforma“ deșeurile colectate într-o casă luminată.

Pe lângă componenta de informare și reciclare, campania și-a propus ca prin implicarea populației de a aduce becuri la stațiile de colectare SIGUREC să susțină o cauză socială în comunitate. Astfel, sub provocarea colectării unui milion de becuri, oamenii au răspuns pozitiv și s-au mobilizat pentru a putea lumina cu panouri solare o casă care nu beneficia de electricitate.

Recolamp

SIGUREC și Asociația Recolamp sunt parteneri cu tradiție deja în organizarea campaniilor de conștientizare asupra beneficiilor colectării selective a deșeurilor din echipamente de iluminat. Campania din acest an a pus la dispoziția oamenilor peste 35 de stații SIGUREC de colectare selectivă în spații comerciale și a colectat peste 2,5 tone de becuri arse. Acestea vor ajunge în condiții optime la fabricile de reciclare și nu în gropile de gunoi.

„Ideea de a lumina o casă a unei familii fără posibilități susține misiunea pe care noi o urmăm, anume să dăm deșeurilor valoare: o dată prin reciclarea într-un mediu controlat, dar și prin a oferi cetățenilor posibilitatea de a transforma becul lor ars în lumină sub altă formă, prin racordarea la energie cu panouri solare. Dacă în anul 2015 Asociația Casa Share a construit o casă în Popricani, județul Iași pentru familia Hrișcu, cu nouă copii care sunt crescuți doar de mamă, astăzi, prin implicarea noastră, a partenerului Recolamp și a cetățenilor am creat premisele esențiale pentru construirea unei comunități puternice de oameni educați, care acționează pentru îmbunătățirea calității vieții într-un mod sustenabil“, a declarat Mihaela Sofronea, reprezentant comunicare Green Group.  ecologic

RecolampAlte articole in rubrica Reciclare & Recuperare