Warning: opendir(/home/reco4828/public_html/_public/content/coperti/) [function.opendir]: failed to open dir: No such file or directory in /home2/reco4828/arhiva.ecologic.rec.ro/application/controllers/Coperta.php on line 24
 Toolkitul UrbanWINS: un ghid pentru politici și acţiuni mai eficiente privind deșeurile urbane - Reciclare & Recuperare | Ecologic
Acest site foloseşte cookies! Continuarea navigării implică acceptarea lor. Cititi politica cookies.

Reciclare & Recuperare

Toolkitul UrbanWINS: un ghid pentru politici și acţiuni mai eficiente privind deșeurile urbane

12 July 2019 - 01:02 PM Reciclare & Recuperare

UrbanWINSDoriți să vă îmbunătățiți activitățile de gestionare a deșeurilor? Consultați Toolkitul UrbanWINS (www.urbanwins.eu/toolkit) - un ghid privind utilizarea metabolismului urban și a proceselor participative pentru elaborarea de politici mai eficiente privind deșeurile urbane.

Strategiile actuale de prevenire și gestionare a deșeurilor din 24 de orașe europene au fost analizate în cadrul UrbanWINS, un proiect european finanțat prin Programul de cercetare și inovare Orizont 2020, pentru a găsi cele mai bune politici și acțiuni concrete care pot fi implementate în Europa.

UrbanWINS urmărește abordarea metabolismului urban, concept care prezintă orașele drept organisme vii care utilizează resursele naturale și creează un flux de materiale și energii. Rezultatele proiectului au fost utilizate pentru a defini obiectivele și indicatorii pentru planurile strategice de prevenire și gestionare a deșeurilor în opt orașe pilot.

La acțiuni au participat 27 de parteneri din 6 țări (Austria, Italia, Spania, Suedia, Portugalia și România), autorități locale, organisme de cercetare și universități, companii și ONG-uri, sub coordonarea orașului italian Cremona.

În ultimii 3 ani numeroase instrumente au fost testate în programul UrbanWINS pentru a sprijini părțile implicate să implementeze mai bine proiecte de prevenire și gestionare a deșeurilor în orașele lor. Proiectul UrbanWINS a utilizat diferite metode și instrumente cantitativ-analitice și calitative, împreună cu procese participative.

ToolkitMetodologia testată în cele opt orașe europene:

- actori importanți din industria deșeurilor din cele șase țări participante la proiect au fost intervievați pentru a identifica cele mai bune 50 de strategii și practici de gestionare a deșeurilor din Europa;
- au fost organizate dezbateri online și offline (cele din urmă fiind reuniunile denumite „agore“) pentru a analiza și stabili obiective și indicatori care au fost apoi utilizați în elaborarea planurilor strategice de prevenire și gestionare a deșeurilor în cele opt orașe pilot implicate în proiect;
- în timpul proiectului au fost implementate o serie de acțiuni menite să prevină generarea și să îmbunătățească sistemul de gestionare a deșeurilor în orașele-pilot, folosind abordările dezvoltate în cadrul planurilor strategice.

Toate instrumentele și abordările utilizate în cadrul programului UrbanWINS sunt integrate într-unul din documentele finale ale proiectului: toolkitul UrbanWINS.

Setul de instrumente (toolkitul) este publicat online și poate fi utilizat de orice autoritate publică europeană, factor de decizie urbană, expert în gestionarea deșeurilor, ONG, organizație privată și orice altă organizație care caută soluții eficiente pentru prevenirea și reducerea generării de deșeuri precum și îmbunătățirea gestionării.

Toolkitul este interactiv și cei interesați pot contribui în mod constant: pot trimite partenerilor UrbanWINS informații utile despre alte instrumente, alte practici de gestionare a deșeurilor care merită să fie popularizate, iar aceștia le vor integra în ghid pentru a servi drept îndrumare şi altor organizații europene.

Ce puteţi găsi în ghidul UrbanWINS?

• cele mai bune 70 de practici de gestionare a deșeurilor implementate în întreaga Uniune Europeană, care acoperă toate fluxurile de deșeuri relevante și pot fi sursă de inspirație, meritând să fie replicate;
• exemple specifice din experiențele celor opt orașe europene pilot implicate în proiectul UrbanWINS - procese participative (întâlniri) organizate pentru îmbunătățirea strategiilor/activităților de gestionare a deșeurilor din Manresa, Sabadell (Catalonia, Spania), Leiria (Portugalia) Torino, Cremona, Pomezia, Albano Laziale (Italia), București (România);
• instrumente inovatoare pentru îmbunătățirea gestionării deșeurilor;
• lecții învățate, provocări și oportunități.

Puteți accesa toolkitul UrbanWINS pe www.urbanwins.eu/toolkit. Este gratuit. Setul de instrumente a fost dezvoltat de Asociația Ecoteca din România împreună cu alți parteneri europeni din UrbanWINS: Ecosistemi, CTM (Eurecat), IUAV, Linea Gestioni, ISTAT, orașul Roma, Camera de Comerț din Cremona și Municipalitatea Cremona. Mai multe informații despre proiectul UrbanWINS găsiți pe www.urbanwins.eu/the-project.

UrbanWINS

Toolkit ProjectAlte articole in rubrica Reciclare & Recuperare