Warning: opendir(/home/reco4828/public_html/_public/content/coperti/) [function.opendir]: failed to open dir: No such file or directory in /home2/reco4828/arhiva.ecologic.rec.ro/application/controllers/Coperta.php on line 24
 Diferențe mari între țările europene la colectarea deșeurilor de echipamente electrice şi electronice - Reciclare & Recuperare | Ecologic
Acest site foloseşte cookies! Continuarea navigării implică acceptarea lor. Cititi politica cookies.

Reciclare & Recuperare

Diferențe mari între țările europene la colectarea deșeurilor de echipamente electrice şi electronice

12 July 2019 - 11:55 AM Reciclare & Recuperare

DEEE-uriCererea din ce în ce mai mare de aparatură electronică necesită cantități uriașe de resurse care nu mai pot fi asigurate decât prin reciclarea echipamentelor electronice uzate. Eurostat, instituţia care se ocupă cu rapoartele statistice ale Uniunii Europene, semnalează faptul că la ora actuală Europa nu reuşeşte să colecteze electronicele vechi pentru a le putea recicla.ecologic

În Uniunea Europeană gestionarea deșeurilor de echipamente electrice și electronice (DEEE) este reglementată de Directiva 2012/0019/UE a Parlamentului European și a Consiliului din 4 iulie 2012. Prima directivă privind DEEE (Directiva 2002/96/CE), care a intrat în vigoare în februarie 2003, prevedea crearea unor sisteme de colectare în care consumatorii să se poată debarasa gratuit de DEEE-uri în vederea creșterii reciclării și/sau reutilizării acestor echipamente.

Directiva 2012/19/UE privind deșeurile de echipamente electrice și electronice a abrogat Directiva 2002/96/CE în 15 februarie 2014 şi a introdus o creștere treptată a obiectivelor de colectare.

  Totalul deşeurilor de echipamente electrice şi electronice colectate în anul 2016

În prezent o nouă Directivă europeană se află în curs de elaborare. În pregătirea noului act normativ, Comisia Europeană a mandatat Agenția Națională de Mediu a Austriei să realizeze unui studiu referitor la cantitățile și tipurile de DEEE-uri generate la nivelul fiecărei țări membre, studiu care va fi finalizat probabil până la data de 31 decembrie 2019.

Potrivit unui raport Eurostat publicat la începutul acestui an, în 2013 cantitatea de echipamente electrice și electronice (EEE) introdusă pe piață în Uniunea Europeană a fost de 8,8 milioane tone, în scădere faţă de anii precedenţi cu 7,2%. Scăderea, cauzată de criza mondială, a fost însă compensată din plin în anii următori. Astfel, în anul 2014 s-a ajuns la 9,3 milioane tone, iar în 2015 și 2016 la 9,8 și respectiv 10,1 milioane tone. Procentual, cantitatea de EEE introdusă pe piață a crescut cu 2,9% în perioada 2015-2016 și cu 6,8% în perioada 2010-2016.

  Echipamentele electrice şi electronice introduse pe piaţă şi deşeurile de echipamente   electrice şi electronice tratate în perioada 2010-2016 (mii de tone)

Aparatele de uz casnic mari sunt categoria cea mai importantă de produse cumpărate în toate țările Uniunii Europene, proporția lor din totalul de EEE introduse pe piață reprezentand între 42,1% în Luxemburg și 71,4% în Bulgaria. Urmează echipamentele informatice și de telecomunicații care reprezintă 4,8% din piaţă în Malta până la 16,6% în Austria și Luxemburg. Aparatele de uz casnic mici se situează pe cel de-al treilea sau al patrulea loc în majoritatea țărilor UE.

  Echipamentele electrice şi electronice introduse pe piaţă, pe categorii, în anul 2016

Dispozitivele medicale, echipamentele de monitorizare și control și dozatoarele automate reprezintă doar o mică parte din totalul EEE introduse pe piață. Împreună, aceste trei categorii reprezintă mai puțin de 5% din totalul cantităţilor introduse pe piață în 26 din cele 28 de țări. Numai Malta și Danemarca raportează cifre mai mari pentru aceste categorii.

  Totalul deşeurilor de echipamente electrice şi electronice colectate în 2008 şi 2016 (kg per locuitor)

Ca de obicei, suntem ultimii şi aici

În anul 2016 cea mai mare cantitate de deşeuri electrice a fost colectată de Suedia: 16,5 kg per locuitor. În acelaşi clasament România se află la polul opus cu numai 1,6 kg per locuitor.

Diferenţa considerabilă a cantităților colectate reflectă şi diferențele dintre nivelurile de consum ale echipamentelor electrice și electronice dar și nivelurile de performanță ale schemelor de colectare a deșeurilor la nivelul ţărilor europene, se arată în raportul Eurostat.

  Rata totală de colectare a deşeurilor de echipamente electrice şi electronice colectate în 2016 ca procent   din greutatea medie a EEE introduse pe piaţă în cei trei ani precedenţi (2013-2015) (%)

Aparatele de uz casnic mari reprezintă aproximativ 55,6% din totalul DEEE colectate în 2016. Echipamentele informatice și de telecomunicații 14,8%, echipamentele pentru consumatori și panourile fotovoltaice 13,5%, aparatele de uz casnic mici 9,0%, iar celelalte șapte categorii calculate împreună la capitolul „altele“ 7,2% din DEEE colectate în UE în 2016.

Potrivit datelor, 18 state membre (Bulgaria, Croația, Estonia, Suedia, Ungaria, Marea Britanie, Irlanda, Portugalia, Slovacia, Luxemburg, Cehia, Austria, Danemarca, Olanda, Finlanda, Polonia, Franța și Germania), Liechtenstein și Norvegia au depășit obiectivul de 45% în 2016, în timp ce Spania, Lituania, Belgia, Italia, Grecia, Slovenia și Islanda au rămas aproape de obiectivul de 45%. România, Cipru și Malta au înregistrat procente foarte mici de colectare, de aproximativ 20%.

  Totalul deşeurilor de echipamente electrice şi electronice colectate în 2016 după sursă în raport cu   EEE introduse pe piaţă în cei trei ani precedenţi (2013-2015) (kg per locuitor)

Bulgaria a înregistrat la un moment dat o creştere, dar aceasta s-a datorat numai unor campanii de colectare desfăşurate pe o perioadă relativ scurtă de timp.

Gospodăriile reprezintă principala sursă de deşeuri electrice şi electronice în toate țările Uniunii Europene. Rate semnificative de colectare a DEEE, de peste 1 kg per locuitor din alte surse decât cele provenite din gospodăriile particulare au fost raportate în 2016 de doar câteva state membre: Estonia: 5,1 kg/locuitor, Italia: 1,6 kg/ locuitor, Suedia: 2,5 kg/locuitor, Irlanda: 1,4 kg/locuitor, Norvegia: 6,0 kg/locuitor și Islanda cu 3,0 kg/ locuitor. Cu toate că se observă o creştere a cantităţilor de deşeuri electrice colectate, ea este influenţată de reticenţa cetăţenilor de a renunţa gratuit la aparatura veche, chiar dacă aceasta este nefuncţională. Programele de colectare derulate de autorităţile din diferite ţări europene prin care se oferă cetăţenilor compensaţii materiale în schimbul deşeurilor electrice nu au făcut decât să acrediteze ideea că DEEE-urile pe care le deţin, chiar dacă sunt deşeuri periculoase, pot fi valorificate. 

Deşeurile de echipamente electrice şi electronice colectate, pe categorii, în 2016 (tone)Alte articole in rubrica Reciclare & Recuperare