Warning: opendir(/home/reco4828/public_html/_public/content/coperti/) [function.opendir]: failed to open dir: No such file or directory in /home2/reco4828/arhiva.ecologic.rec.ro/application/controllers/Coperta.php on line 24
 „România Reciclează“: 50.000 kilograme de DEEE-uri predate în prima lună de campanie - Reciclare & Recuperare | Ecologic
Acest site foloseşte cookies! Continuarea navigării implică acceptarea lor. Cititi politica cookies.

Reciclare & Recuperare

„România Reciclează“: 50.000 kilograme de DEEE-uri predate în prima lună de campanie

12 June 2019 - 04:15 PM Reciclare & Recuperare

România recicleazăPeste 50.000 kilograme de aparate electrice vechi și baterii uzate au fost predate pentru a fi reciclate în prima lună a campaniei „România Reciclează“ organizată de Asociația Environ și Asociația Sistemul Național de Reciclare a Bateriilor (SNRB) în parteneriat cu autoritățile publice locale. Încurajați de sloganul „DEEEgeaba păstrezi deșeurile de echipamente electrice și electronice. Reciclează-le și câștigi premii pe loc!“ și de recompense, sute de români au predat pentru a fi reciclată aparatura electrică veche.

Î prima etapă a programului (15 aprilie - 15 mai 2019) au avut loc acțiuni de colectare în 35 de orașe și comune din județele Prahova, Suceava, Maramureș, Hunedoara, Constanța, Olt și altele unde cetățenii s-au mobilizat pentru reciclare. În topul localităților din care s-au colectat cele mai mari cantități de deșeuri de echipamente electrice și electronice (DEEE) se numără Caracal, Hârșova și Baia Sprie (Maramureș). În următoarele săptămâni alte 40 de localități, printre care Buzău, Râmnicu Vâlcea și Târgu Jiu, se pregătesc să recicleze. Campania va continua până pe 30 iunie 2019, iar primăriile care doresc să se alăture își pot exprima interesul printr-un email pe adresa office@environ.ro.

Aflat la a treia ediție, programul „România Reciclează“ are drept obiective creșterea nivelului de conștientizare a populației cu privire la importanța colectării selective și reciclării, precum și încurajarea formării unor obiceiuri responsabile față de mediul înconjurător. Campania urmărește totodată potențarea cantităților de aparate electrice vechi colectate și trimise la reciclare în vederea onorării angajamentelor luate de țara noastră în domeniul protecției mediului și protejării sănătății cetățenilor.

România reciclează,,De la o ediție la alta, «România Reciclează» își confirmă statutul de mișcare națională, atât în privința numărului de localități implicate, cât și din punct de vedere al cantităților colectate. Sunt orașe în care am fost solicitați să venim pentru a doua sau a treia oară în ultimul an, pentru că localnicii și autoritățile au reușit să convingă și alți concetățeni să se implice în reciclare. Mobilizarea acestor oameni reprezintă o dovadă clară că timpul, comunicarea și sprijinul autorităților sunt factori esențiali în cultivarea obiceiului reciclării. Un sistem de management al deșeurilor funcțional și performant este dependent de implicarea autorităților publice locale, motiv pentru care reiterăm invitația adresată primăriilor de a se alătura demersurilor noastre de a face România mai curată“, a declarat Roxana Puia, directorul de marketing al Asociației Environ.

Campania „România Reciclează“ se adresează locuitorilor persoane fizice din localitățile participante și instituie un mecanism de premiere pe loc a cetățenilor care predau aparatura veche sau defectă la punctele de colectare. Pentru echipamentele de mari dimensiuni cetățenii pot solicita ridicarea de la domiciliu în baza unei programări prin Call Center la 031.827.0000 sau prin e-mail pe adresa logistica@environ.ro.

Conform OUG nr. 5/2015, autoritățile locale au obligația de a asigura colectarea DEEE-urilor provenite de la gospodăriile particulare prin centre fixe de colectare, puncte mobile de colectare (un centru la 50.000 de locuitori, dar nu mai puțin de un centru pe localitate) sau colectarea periodică prin operatori desemnați.

Atunci când nu sunt gestionate corect, DEEE-urile și bateriile uzate sunt extrem de periculoase pentru sănătatea umană și mediul înconjurător din cauza substanțelor toxice și a conținutului ridicat de metale grele.

Regulamentul oficial al campaniei „România Reciclează“ și calendarul acțiunilor de colectare sunt disponibile pe www.reciclamimpreuna.ro/romania-recicleaza.

 ecologicAlte articole in rubrica Reciclare & Recuperare