Warning: opendir(/home/reco4828/public_html/_public/content/coperti/) [function.opendir]: failed to open dir: No such file or directory in /home2/reco4828/arhiva.ecologic.rec.ro/application/controllers/Coperta.php on line 24
 Un primar și câteva zeci de mii de cetățeni încearcă în zadar să închidă un depozit de deșeuri - Reciclare & Recuperare | Ecologic
Acest site foloseşte cookies! Continuarea navigării implică acceptarea lor. Cititi politica cookies.

Reciclare & Recuperare

Un primar și câteva zeci de mii de cetățeni încearcă în zadar să închidă un depozit de deșeuri

11 June 2019 - 05:35 PM Reciclare & Recuperare

Bucureștenii generează anual peste un milion de tone de deșeuri care ajung în două depozite cu care Primăria Capitalei a avut până în acest an relații contractuale: depozitul Chitila administrat de compania Iridex și depozitul Vidra administrat de societatea Eco Sud. Deși ambele depozite și-au depășit de mult și capacitatea de stocare și termenele contractuale, continuă să funcționeze în ciuda multelor proteste ale locuitorilor și beneficiază din plin de bunăvoința Primăriei Municipiului București. Despre cum încearcă un edil de sector să închidă o groapă de gunoi și despre cum se va face gestionarea deșeurilor în Sectorul 1 am vorbit cu primarul Daniel Tudorache.  ecologic

ecologic: Ați anunțat schimbarea modului în care se vor gestiona deșeurile menajere în Sectorul 1. În ce constau aceste schimbări?

Daniel Tudorache, primarul Sectorului 1: În primul rând vom înființa în cadrul primăriei o direcție de gestionare a deșeurilor care se va ocupa strict de problema aceasta de mediu căreia nu i s-a acordat până acum importanța cuvenită.

Este adevărat că apartenența noastră la Uniunea Europeană ne aduce niște obligații și că riscăm declanșarea unor proceduri de infringement dacă nu ne conformăm acestor obligații, dar la fel de adevărat este și că cetățenii din Sectorul 1 merită să trăiască într-un mediu curat și sănătos. În plus, trebuie să fim conștienți că trăim într-o lume cu resurse din ce în ce mai limitate, în care nu ne mai putem permite să îngropăm deșeurile în loc să le valorificăm.

Dacă ne raportăm la țările din vestul Europei, la Germania, Olanda sau Norvegia, dacă vrem să fie curat ca în aceste țări trebuie ca fiecare să acționăm în funcție de locul pe care îl ocupăm în societate: și noi ca autoritate locală și cetățenii ca principalii noștri parteneri în menținerea unui mediu curat și sănătos.

Încercăm prin înființarea acestei noi direcții să extindem la nivelul întregului sector colectarea selectivă a deșeurilor, la început pe două fracții, umedă și uscată. Pentru jumătate din cetăţenii Sectorului 1 care locuiesc la case, implementarea unui asemenea sistem va fi mai simplă. Fiecare familie va avea câte două pubele colorate diferit unde va depune separat deșeurile pe două fracții, umedă și uscată. Societatea de salubrizare a primăriei va ridica fracția umedă într-o anumită zi, iar cea uscată în altă zi.

Probleme apar în găsirea unei soluții cu adevărat eficiente în zona de blocuri unde locuiesc mai mulți cetățeni și unde este mai greu să facem o colectare selectivă a deșeurilor. La o casă atunci când vezi că cetățeanul nu a selectat deșeurile, găsești o metodă să-l convingi: îl amendezi, poți să nu-i ridici gunoiul, găsești o soluție, dar la bloc unde ai 100 de familii este mai greu să faci acest lucru fiindcă nu știi care dintre persoane nu a respectat regula.

Daniel Tudorache, primarul Sectorului 1ecologic: Cum vreți să faceți colectarea selectivă în zonele de blocuri? Și câți oameni vor lucra în direcția pe care doriți să o înființați?

Daniel Tudorache, primarul Sectorului 1: Vom amplasa în zonele de blocuri sisteme îngropate de colectare separată a deșeurilor, pentru a evita sustragerea deșeurilor reciclabile din containere. Personalul direcției din primărie va identifica în zonele de blocuri spațiile unde vor putea fi amplasate aceste pubele îngropate, spații care vor fi bineînțeles îngrădite și dotate cu camere de luat vederi. Poliția Comunitară va juca un rol foarte important în buna funcționare a sistemului fiindcă va face verificări prin sondaj și va aplica amenzi celor care nu vor selecta deșeurile așa cum am spus, pe două fracții, umedă și uscată.

În plus, angajați ai direcției vor monitoriza online prin sistemele de luat vederi modul în care cetățenii respectă regulile și vor putea lua măsurile care se impun, fie îmbunătățirea sistemului, fie penalizarea celor care încalcă regulile.

De multe ori s-a spus că oamenii ar dori să depună deșeurile selectiv dar nu au o infrastructură pentru a face acest lucru. De la începutul anului viitor toți vor avea condițiile pentru a depune selectiv deșeurile pe raza întregului Sector 1.

Direcția de gestionare a deșeurilor va avea aproximativ 350 de angajați. Noi sperăm ca în ședința următoare de Consiliu Local să reușim aprobarea acestui proiect. Nu va fi ușor fiindcă avem și adversari care se opun renunțării la actualul sistem, dar eu sper ca propunerea noastră să fie aprobată.

Referitor la operatorul de salubritate actual pot să vă spun că noi am preluat un contract pe 25 de ani cu Romprest, în care societatea se obliga să se ocupe și de colectarea selectivă și de selectarea gunoiului. Tot ei trebuiau să construiască și o stație de sortare a gunoiului. Nu știu ce probleme au avut în instanță, am aflat că se judecă, că se reclamă, nu știu ce se întâmplă. Ceea ce știu este că ei nu au putut să continue acest proiect, nu au mai reușit să facă stația de sortare a deșeurilor, chiar dacă am înțeles că au un teren pe undeva prin Buftea. Așa că ne gândim să facem noi, primăria, o stație de sortare a deșeurilor.

ecologic: Primăria Sectorului 1 și dumneavoastră ca primar sunteți un caz unic în administrația publică din România fiindcă ați luat atitudine împotriva funcționării unui depozit de deșeuri municipale. Vă rugăm să ne spuneți ce reproșați operatorului depozitului de deșeuri din Chiajna.

Daniel Tudorache, primarul Sectorului 1: Da este adevărat. Nu numai eu, ci și colegi din primărie ne-am luptat cu operatorul depozitului de deșeuri Chiajna, societatea Iridex. Eu personal am fost dat în judecată și mi s-a cerut plata unor daune în valoare de 600.000 euro. Vă puteți da seama cât i-am deranjat.

Povestea depozitului Chiajna e lungă. Funcționează din 1999, dar a devenit o sursă majoră de poluare începând cu anul 2014. Ce s-a modificat în modul său de funcționare, în amplasare sau exploatare o să rezulte din expertizele ajunse în instanță în procesul pe care Primăria Sectorului 1 și Poliția Locală îl poartă de mai bine de doi ani cu societatea Iridex.

Cetățenii care stau la aproape un kilometru de depozit spun că în anumite perioade ale zilei mirosul este de-a dreptul insuportabil, mai ales pe timpul verii când nimeni din zonă nu mai poate deschide ferestrele fiindcă în loc de aer în casă intră duhoarea gropii de gunoi. Și vă dați seama că oamenii sunt supărați, pe Iridex, pe administrația locală, pe Guvern. Cei mai la îndemână suntem noi, cei din administrația locală, care am fost aleși pentru a le apăra lor interesele și care avem obligația de a-i reprezenta în conflictele cu cei care le afectează traiul zilnic pe raza sectorului.

Protest

Dar orice încercare de apăra dreptul cetățenilor la un aer curat te transformă automat în dușmanul societății Iridex. Nu ne interesează cum suntem catalogați de unii sau de alții, ceea ce dorim este ca și această societate, ca orice cetățean și orice altă societate comercială din țară, să respecte legea.

În încercarea noastră de a opri eliberarea unei noi autorizații de mediu am trimis sesizări către toate instituțiile responsabile: Ministerul Mediului, Garda de Mediu, Agenția pentru Protecția Mediului şi am explicat argumentat de ce noi considerăm că nu mai trebuia emisă o nouă autorizație integrată de mediu pentru depozitul Chiajna. Degeaba, autorizația a fost emisă de Agenția pentru Protecția Mediului ca și cum nici noi, nici cetățenii nu am fi existat.

Am atacat în justiție eliberarea acestei autorizații, un demers la care s-au alăturat și cele câteva ONG-uri de mediu care reprezintă interesele miilor de cetățeni direct afectați de mirosul insuportabil degajat de depozitul de deșeuri al Iridex. Ce să vă spun? Noi nu avem nimic cu societatea Iridex. Nu vrem decât respectarea legilor în vigoare.

ecologic: Care sunt neregulile pe care le-ați constatat în activitatea desfășurată de Iridex la depozitul Chiajna?

Daniel Tudorache, primarul Sectorului 1: După cum v-am spus, totul a plecat de la mirosul greu, insuportabil, degajat de munții de gunoi. Reclamațiile cetățenilor au fost confirmate de analizele făcute de Agenția pentru Protecția Mediului privitoare la depășirea nivelului de hidrogen sulfurat din aer în zona de nord a Capitalei.

Noi, încercând să înțelegem de unde provine această poluare, am constatat o întreagă serie de nereguli pe care le-am semnalat în instanță. Execuția a două depozite de deșeuri în locul unuia singur și acoperite de un singur contract cu Primăria Municipiului București, extinderea cu cel de-al doilea depozit pe teren privat, încălcându-se astfel flagrant normele de mediu - atât cele europene cât și cele românești - depășirea semnificativă a cantităților depozitate, încălcarea legislației privitoare la arondarea localităților care pot depozita aici deșeuri, producerea de energie electrică și livrarea acestei energii contra cost în sistemul de energie național fără delegarea PMB și multe, multe altele.

ecologic: Care a fost reacția autorităților la neregulile semnalate de dumneavoastră?

Daniel Tudorache, primarul Sectorului 1: Niciuna. Din anul 2016 de când am sesizat toate autoritățile statului care au competențe în domeniu, am constat că există o reacție generală de non-combat în favoarea operatorului Iridex. Nimeni nu a dorit să verifice dacă cele semnalate de zeci de ori și în toate modurile cu putință de Primăria Sectorului 1 și de cei peste 46.000 de cetățeni semnatari ai petiției „Aer Curat - bun de respirat“. Nimeni nu a dorit să verifice documentele pe care le-am pus la dispoziția autorităților.

ecologic: Ați anunțat la un moment dat că după ce expiră contractul cu societatea Iridex veți depune deșeurile la depozitul Vidra, chiar dacă cheltuielile vor fi ceva mai mari. Ce s-a întâmplat până la urmă?

Daniel Tudorache, primarul Sectorului 1: La o săptămână de la declarația mea cu privire la dorința noastră de a depozita deșeurile la Vidra am primit o adresă de la Primăria Municipiului București prin care ni se comunica obligativitatea de a transporta deșeurile colectate din Sectorul 1 la Iridex și nu în altă parte.

Dar așa cum am promis, din data de 1 iunie tot gunoiul colectat de pe raza Sectorului 1 va fi transportat la o stație ultramodernă de sortare unde va fi selectat și de unde numai jumătate va mai ajunge la groapă. Din păcate însă, această măsură nu va îmbunătăți semnificativ calitatea aerului din sector fiindcă la depozitul Chiajna vor ajunge gunoaiele din celelalte sectoare al Bucureștiului și din zonele limitrofe.

Protest

ecologic: Ce măsuri ați luat împotriva depozitului Iridex? Și cum ați primit știrea că Primăria Capitalei a prelungit contractul cu societatea? Pentru că ulterior anunțului făcut de dumneavoastră cu privire la schimbarea depozitului, Primăria Capitalei a decis să prelungească prin Actul Adițional nr. 3 valabilitatea contractului. Care sunt condițiile în care s-a încheiat acest act adițional? Ne puteți spune la ce se referă actele adiționale nr. 1 și 2?

Daniel Tudorache, primarul Sectorului 1: Noi am atacat în instanță autorizațiile de funcționare care au fost emise. Da, este adevărat că pe noi ne-a deranjat foarte mult faptul că a fost prelungit acel contract încheiat între Primăria Generală și Iridex, care începuse în 1999 și expira în acest an în luna martie. Primăria Generală, în loc să ia în considerare cererile și sesizările noastre și ale cetățenilor sectorului, a prelungit în martie contractul cu Iridex cu încă un an. Astfel, anul acesta alte sute de mii de tone de deșeuri vor ajunge în acest depozit.
Eu, sincer vă spun, nu mă așteptam la prelungirea contractului. S-a dovedit însă astfel că pentru Primăria Generală nu a contat nimic din ceea ce am sesizat noi, așa că depozitul Chiajna - care este în continuare singurul depozit de deșeuri din oraș - își poate poate continua încă cel puțin un an activitatea poluând în continuare aerul pe care îl respiră cei care locuiesc în Chiajna, în Chitila și firește cei din Sectorul 1 care sunt cei mai afectați de această decizie.

Oamenii vin în continuare cu speranță la noi fiindcă nu mai au unde să se ducă. Au fost la Garda de Mediu, la Agenția de Mediu, au manifestat în fața Ministerului Mediului și nu au rezolvat nimic. Așa că vin la primarul pe care l-au ales pentru a le rezolva o problemă gravă de pe raza sectorului.

Referitor la anexele contractului nr. 955/1999 încheiat pe 20 de ani între Primăria Municipiului București și SC Iridex pe baza cărora s-a făcut prelungirea funcționării depozitului ni s-a comunicat în scris de către Primăria Municipiului București că PMB „nu deține aceste anexe“, drept pentru care nici noi nu avem cunoștință de conținutul lor.

Ce pot să vă spun? În scurt timp Sectorul 1 va avea, și vă garantez acest lucru, cel mai modern sistem de colectare selectivă a deșeurilor din Capitală. Pe de altă parte, trăim un sentiment de mare nemulțumire fiindcă în încercarea de a opri depozitarea gunoiului la depozitul Chiajna, oricâtă dreptate am avea, orice am face, oricâtă susținere am avea din partea cetățenilor, oricâte documente am depune, totul pare a fi în zadar. Ceea ce pot să vă spun este că nu vom renunța şi indiferent de toate piedicile care ni se pun, noi vom merge înainte fiindcă dreptatea este de partea noastră. Alte articole in rubrica Reciclare & Recuperare