Warning: opendir(/home/reco4828/public_html/_public/content/coperti/) [function.opendir]: failed to open dir: No such file or directory in /home2/reco4828/arhiva.ecologic.rec.ro/application/controllers/Coperta.php on line 24
 VIITORUL VA FI VERDE SAU NU VA FI DELOC - Reciclare & Recuperare | Ecologic
Acest site foloseşte cookies! Continuarea navigării implică acceptarea lor. Cititi politica cookies.

Reciclare & Recuperare

VIITORUL VA FI VERDE SAU NU VA FI DELOC

10 May 2019 - 02:08 PM Reciclare & Recuperare

Reciclăm împreunăTendința de a trăi sănătos atrage din ce în ce mai mulți consumatori la nivel global, cu efecte vizibile și pe plan local. Accesul la hrana sănătoasă, calitatea produselor și chiar impactul pe care acestea îl au asupra mediului intră - încet, dar sigur - pe lista de preocupări și criterii care influențează achiziția bunurilor de larg consum.
Totuși, în contextul în care a fi și a trăi sănătos se află în strictă legătură cu obiceiurile de consum, cumpărătorul preferă să se așeze la intersecția dintre stil de viață sănătos și comoditate și să găsească direct la raft alternative fresh, eco, bio sau organice.

Luând în calcul statisticile privind nivelul de poluare a planetei și viteza accelerată de consum a resurselor, dezideratul pentru o viață bio e mai degrabă utopic. Asta pentru că grija față de propria persoană e strâns legată de grija pentru mediul înconjurător, aceste două „case“ (corp și planetă) în care trăim cu toții, indiferent de ce parte a mesei ne aflăm: consumatori, retaileri, producători sau organizații de mediu.

De la achiziționarea de alimente nemodificate genetic în ambalaje biodegradabile și aplicații care măsoară calitatea aerului până la transportul cu bicicleta, plantare de copaci și reciclare, trendul arată că lucrurile o iau în direcția verde sau nu se mai urnesc deloc.

Adio, bio

În ceea ce privește natura, principiul „ce semeni, aceea culegi“, sau cum zic vesticii „what goes around comes around“ funcționează negreșit. O baterie aruncată azi la întâmplare plantează automat „semințe“ de cadmiu, mercur sau litiu, din care vor crește viitoare plante. Ingerate de animale, apoi de om, substanțele toxice ajung prin lanțul trofic înapoi la noi, doar că într-o formulă mult mai periculoasă și mai toxică. Iar pentru că nimeni nu vrea să mănânce baterii, conștientizarea impactului negativ al acestor mici bombe ecologice determină adesea comportamente mai responsabile, cum ar fi colectarea selectivă.

Responsabilitatea socială, o cerință obligatorie chiar și pentru magazinul din colț

Dacă pentru consumatori e important, atunci devine important și pentru producători. Companiile mari au înțeles de mult acest lucru și au creat divizii bio, mai prietenoase cu natura și omul, au schimbat ambalajele și au dezvoltat programe de CSR prin care repară sau compensează consumul excesiv de resurse (energie, plastic, hârtie ș.a.) pe care l-au produs.

Marii retaileri s-au adaptat și ei, venind în întâmpinarea clienților cu noi concepte - mai sănătos, mai fresh, mai sustenabil - încurajând un comportament responsabil față de mediu. Reală sau nu, implicarea organizațiilor a lansat mesajul că „le pasă“, fapt care undeva în mintea consumatorului a contat și l-a făcut să rămână fidel brandului.

Însă responsabilitatea socială nu mai este de mult caracteristică doar brandurilor mari. Nu doar organizațiile arhicunoscute se preocupă de protecția mediului și iau măsuri pentru binele comunității în care activează, ci și companiile mici. Aspecte precum reciclarea și sustenabilitatea au devenit importante și pentru comercianții mai puțin renumiți. Nu doar din considerente ecologice, dar mai ales din punct de vedere legal.

Legislația, din ce în ce mai limitativă și la noi în țară

Și în România au apărut și continuă să apară restricții pe care comercianții sunt obligați să le respecte. Interzicerea pungilor de transport din plastic subțire și foarte subțire și reintroducerea garanției la sticlă sunt printre cele mai recente. Mai mult decât atât, din 2022 garanția pentru ambalaje va trebui achitată de comercianți și pentru ambalajele nereutilizabile (sticlă, plastic sau metal) cu volume cuprinse între 0,1 și 3 litri.

De ani buni există legi și în privința gestionării bateriilor și acumulatorilor uzați și echipamentelor electrice defecte. Hotărârea de Guvern nr. 1132/2008 prevede ca orice magazin care comercializează baterii să accepte să primească în mod gratuit bateriile și acumulatorii uzați aduși în punctele de colectare de către consumatori și de a le preda ulterior către un sistem organizat.

ENVIRON SNRB

Aceeași condiție este valabilă și când vine vorba despre deșeuri de echipamente electrice și electronice (DEEE-uri), unde lucrurile sunt chiar mai complicate. Potrivit OUG nr. 5/2015, la furnizarea unui produs nou, la solicitarea cumpărătorului, distribuitorii sunt obligați să preia DEEE în sistem „unul la unul“, în mod gratuit, în aceleași condiții precum cele de livrare a produsului nou (dacă echipamentul este de tip echivalent și a îndeplinit aceleași funcții ca echipamentul nou furnizat) și să informeze cumpărătorul despre această posibilitate înainte de achiziționarea produsului.

Distribuitorii care au spații de vânzare în domeniul echipamentelor electrice și electronice de cel puțin 400 metri pătrați au obligația să asigure colectarea cu titlu gratuit a DEEE de dimensiuni foarte mici de la utilizatori finali, în cadrul magazinelor sau în imediata apropiere a acestora, fără obligația de a cumpăra echipamente de tip echivalent.

Chiar și așa, când vine vorba de reciclarea deșeurilor de echipamente electrice sau baterii, România este codașa Uniunii Europene. Printre cauze se numără infrastructura deficitară și lipsa de informare a populației privind necesitatea reciclării.

Retailul de proximitate, o soluție

Retailul de proximitate joacă un rol cheie în privința infrastructurii și informării, putând oferi consumatorilor soluții la îndemână pentru reciclare. Comercianții locali pot contribui la eliminarea riscului provocat de substanțele periculoase din baterii și aparate electrice care ajung în natură.

Environ și SNRB oferă soluții simple și la îndemână pentru comercianții care vor să devină „mai verzi“, prin amplasarea cutiilor de colectare în magazine și integrarea în rețeaua „Un-de Reciclăm“. Prin intermediul aplicației mobile „Unde Reciclăm“ (prima hartă interactivă a reciclării, care integrează pes- te 5.000 de puncte de colectare pentru deșeurile electrice și bateriile uzate) consumatorii pot vedea pe hartă și pot recicla simplu și ușor deșeuri electrice sau baterii, aducând un beneficiu enorm mediului înconjurător pe termen lung.

De 10 ani, branduri mari și mici, comercianți sau retaileri locali se alătură mișcării #ReciclămÎmpreună inițiată de Environ și SNRB, îndeplinindu-și obligațiile legale și promovând reciclarea în rândul clienților pe care îi servesc.

Olivia Pantazică,
project manager comunicare Asociația EnvironAlte articole in rubrica Reciclare & Recuperare