Warning: opendir(/home/reco4828/public_html/_public/content/coperti/) [function.opendir]: failed to open dir: No such file or directory in /home2/reco4828/arhiva.ecologic.rec.ro/application/controllers/Coperta.php on line 24
 Colectarea deşeurilor de echipamente electrice şi electronice din Marea Britanie, în declin - Reciclare & Recuperare | Ecologic
Acest site foloseşte cookies! Continuarea navigării implică acceptarea lor. Cititi politica cookies.

Reciclare & Recuperare

Colectarea deşeurilor de echipamente electrice şi electronice din Marea Britanie, în declin

10 May 2019 - 01:55 PM Reciclare & Recuperare

DEEEPentru cel de-al doilea an consecutiv, cifrele privind deșeurile de echipamente electrice și electronice (DEEE) colectate în Marea Britanie indică o scădere față de ținta națională. Statisticile DEFRA (Departamentul pentru Mediu, Alimente și Afaceri Rurale al Guvernului britanic) arată că în 2018 volumul total colectat a scăzut cu aproximativ 30.000 tone și s-a cifrat la puțin sub 495.000 tone. Ce se află în spatele declinului?

O sursă importantă de date este studiul anual privind atitudinea consumatorilor realizat de organizația britanică REPIC, care oferă informații despre comportamentul și motivele acțiunilor legate de reciclare ale oamenilor. Rezultatele dezvăluie o gamă surprinzător de largă de căi utilizate pentru DEEE.

Traseele utilizate sunt influențate de grupul de vârstă, ușurința reciclării/reutilizării și atitudinile personale și variază în funcție de tipul de dispozitiv sau echipament. Studiul din 2018 a relevat o schimbare semnificativă a comportamentelor de debarasare a DEEE-urilor în rândul tinerilor. În 2018 numai 7% dintre persoanele cu vârste cuprinse între 16 și 24 de ani au declarat că predau în mod corect DEEE-urile, comparativ cu 36% în 2015. Cei cu vârste cuprinse între 16 și 29 de ani sunt mai puțin dispuși decât persoanele de peste 60 de ani să recicleze elementele electrice - fie că sunt stricate sau în stare bună de funcționare – și preferă să le vândă online. Acest flux aparent crescut de produse la mâna a doua ajută la explicarea motivului pentru care vânzarea unui produs nou nu are întotdeauna ca rezultat apariția unui produs vechi.

Reutilizare sau reciclare?

Aceste schimbări au fost provocate de creșterea valorii aparatelor hi-tech, dar percepția oamenilor despre „starea“ acestora este diferită între generații, ceea ce constituie încă un factor care poate influența traseul articolelor care sunt revândute, donate sau reciclate. Persoanele cu vârste între 16 și 29 de ani estimează valoarea curentă a echipamentelor electronice uzate sau stricate la circa 700-800 lire sterline. Este vorba de peste 100 de lire sterline mai mult decât valorile estimate de grupul de vârstă 30-44 ani și cu peste 600 de lire mai mult decât estimările celor cu vârsta de 60 de ani și peste.

DEEEUșurința de a cumpăra și de a vinde articole online a avut un impact semnificativ asupra fluxurilor DEEE-urilor de mâna a doua. Creșterea pieței second-hand duce la obținerea de echipamente care pot avea o valoare relativ ridicată, fiind transmise de către primul utilizator cu mult înainte de sfârșitul duratei de viață a produsului. Acest lucru este evident în special pe piața de telefoane inteligente second-hand, unde tranzacționarea depășește ansamblul pieței cu patru până la cinci ori. Numai în 2016 au fost vândute de utilizatori din întreaga lume 120 de milioane de smartphone-uri folosite.

Găsirea unei utilizări legale la a doua sau a treia mână pentru produsele electronice nedorite contribuie la economia circulară și trebuie încurajată. Cu toate acestea, cantitatea de produse care ajunge pe acest traseu nu este raportată în statisticile oficiale.

Valoarea crescută a echipamentelor, împreună cu confuzia cu privire la modalitatea de predare a acestora și depozitarea lor în caz că utilizatorul va mai avea nevoie de ele par să îi determine pe consumatori să le păstreze. Echipamentele care ar putea fi refolosite sau reciclate sunt acum depozitate în case, hale și garaje în toată Marea Britanie. În ceea ce privește produsele electrice mici, medii și mari, aproximativ 16% dintre respondenții cercetării din 2018 ar stoca obiectele care sunt stricate și nu mai funcționează. Când vine vorba despre produsele care sunt nedorite, dar în stare bună, acestea sunt păstrate de 22% dintre respondenți. Tendința de a păstra apare cu precădere în cazul telefoanelor mobile și a playerelor MP3, cu o pondere de 26,5% la echipamentele stricate.

Securitatea datelor este și ea un element important în luarea deciziei privind predarea sau nu a unui DEEE. În 2016, 12% dintre persoane au declarat că securitatea datelor le-a împiedicat să predea spre reciclare dispozitivele vechi, iar 16% din respondenți au invocat în 2017 datele cu caracter personal drept motiv pentru care nu și-au predat spre reciclare vechile echipamente electronice.

O altă constatare recurentă este lipsa de conștientizare în legătură cu echipamentele reciclabile și unde pot fi acestea predate. Sondajul din 2015 a arătat că peste o treime dintre respondenți nu știau că ar putea fi reciclate aragazurile (33%), aparatele de prăjit pâine (34%), telefoanele (34%) sau uscătoarele (37%). Deși aceste cifre sunt îngrijorătoare, nivelurile de confuzie par să scadă. În 2016, din totalul respondenților 28% au declarat că nu știau că ar putea recicla DEEE, față de 17% în 2017.

Aceste cunoștințe despre consumatori sunt esențiale pentru înțelegerea canalelor prin care se realizează „predarea“ aparatelor electrice și electronice de către primul utilizator și pentru determinarea duratei de viață a echipamentelor.

Sursa: Mark Burrow-Smith, Isonomia blog, aprilie 2019
ECOTICAlte articole in rubrica Reciclare & Recuperare