Warning: opendir(/home/reco4828/public_html/_public/content/coperti/) [function.opendir]: failed to open dir: No such file or directory in /home2/reco4828/arhiva.ecologic.rec.ro/application/controllers/Coperta.php on line 24
 Reîncepe „România Reciclează“. Campania care încurajează românii să recicleze echipamentele vechi - Reciclare & Recuperare | Ecologic
Acest site foloseşte cookies! Continuarea navigării implică acceptarea lor. Cititi politica cookies.

Reciclare & Recuperare

Reîncepe „România Reciclează“. Campania care încurajează românii să recicleze echipamentele vechi

10 May 2019 - 01:46 PM Reciclare & Recuperare

România recicleazăSub sloganul „DEEEgeaba păstrezi deșeurile de echipamente electrice și electronice. Reciclează-le și câștigi premii pe loc!“, Asociația Environ și Asociația Sistemul Național de Reciclare a Bateriilor (SNRB) în parteneriat cu autoritățile publice locale derulează în perioada 15 aprilie - 30 iunie 2019 o nouă campanie de colectare a deșeurilor de echipamente electrice și electronice (DEEE) și a bateriilor uzate din gospodării.

Aflat la a treia ediție, programul „România Reciclează“ are drept obiective creșterea nivelului de conștientizare a populației cu privire la importanța colectării selective și reciclării și încurajarea formării unor obiceiuri responsabile față de mediul înconjurător. Campania urmărește totodată potențarea cantităților de aparate electrice vechi colectate și trimise către reciclare în vederea onorării angajamentelor luate de țara noastră în domeniul protecției mediului și protejării sănătății cetățenilor.

În prima etapă a campaniei s-au înscris deja 60 de localități din toate județele țării, calendarul acțiunilor de colectare fiind publicat pe pagina campaniei www.reciclamimpreuna.ro/romania-recicleaza. Primăriile care doresc să se alăture programului își pot exprima interesul printr-un email pe adresa office@environ.ro.

Campania se adresează locuitorilor persoane fizice din localitățile participante și instituie un mecanism de premiere pe loc a participanților care predau aparatura veche sau defectă la punctele de colectare. Pentru echipamentele de mari dimensiuni, cetățenii pot solicita ridicarea de la domiciliu în baza unei programări realizate prin Call Center la 031.827.0000 sau e-mail pe adresa logistica@environ.ro.

„Relansarea campaniei «România Reciclează» reprezintă o continuare firească a unui demers care s-a bucurat de un real succes încă de la prima ediție din iunie 2018. Numele programului nu este o alegere pur întâmplătoare, ci reprezintă expresia intenției Asociației Environ de a transforma un program de colectare într-o mișcare națională care sperăm că va atrage un număr tot mai mare de susținători, atât din rândul persoanelor fizice care aleg să recicleze, cât și al autorităților publice implicate activ în derularea campaniei.

Deși țara noastră mai are încă mulți pași de parcurs pentru a atinge acel deziderat de «Societate a Reciclării», considerăm că un sistem de management al deșeurilor funcțional și performant este dependent de implicarea autorităților publice locale, de aceea reiterăm invitația de a se alătura și în acest an demersurilor noastre de a face România mai curată“, a declarat Roxana Puia, directorul de marketing al Asociației Environ.

Conform OUG nr. 5/2015, autoritățile locale au obligația de a asigura colectarea DEEE-urilor provenite de la gospodăriile particulare prin centre fixe, puncte mobile de colectare (un centru la 50.000 de locuitori, dar nu mai puțin de un centru per localitate) sau colectarea periodică cu operatori desemnați.

În primele două ediții ale campaniei „România Reciclează“ din 2018 s-au colectat în total peste 150 tone deșeuri electrice din cele 100 de localități participante, iar din punct de vedere al cantităților de echipamente preluate 48% au fost televizoare și calculatoare, 7% frigidere și 6% mașini de spălat.

Atunci când nu sunt gestionate corect, DEEE-urile și bateriile uzate sunt extrem de periculoase pentru sănătatea umană și mediul înconjurător din cauza substanțelor toxice și a conținutului ridicat de metale grele.

Conform celor mai recente date publicate de Eurostat, în 2016 România s-a clasat pe ultimul loc în Uniunea Europeană în ceea ce privește colectarea deșeurilor de echipamente electrice și electronice (media colectată per locuitor a fost de 1,6 kg, iar media europeană de 8,9 kg). Acest lucru este condiționat de obiceiurile de achiziție ale românilor, dar și de nivelul de trai mai scăzut în comparație cu alte țări din UE.

Regulamentul oficial al campaniei „România Reciclează“ și calendarul acțiunilor de colectare sunt disponibile pe www.reciclamimpreuna.ro/romania-recicleaza.

Asociația EnvironAlte articole in rubrica Reciclare & Recuperare