Warning: opendir(/home/reco4828/public_html/_public/content/coperti/) [function.opendir]: failed to open dir: No such file or directory in /home2/reco4828/arhiva.ecologic.rec.ro/application/controllers/Coperta.php on line 24
 1.136 tone deșeuri din echipamente de iluminat, colectate și reciclate în 2018 de Asociația Recolamp - Reciclare & Recuperare | Ecologic
Acest site foloseşte cookies! Continuarea navigării implică acceptarea lor. Cititi politica cookies.

Reciclare & Recuperare

1.136 tone deșeuri din echipamente de iluminat, colectate și reciclate în 2018 de Asociația Recolamp

10 April 2019 - 03:00 PM Reciclare & Recuperare

Becuri vechiAsociația Recolamp, unul dintre primii susținători din România ai colectării selective și reciclării deșeurilor din echipamente de iluminat, a anunțat că în anul 2018 a colectat și tratat 1.136 tone deșeuri, ceea ce reprezintă o creștere de aproape 20% față de 2017.  ecologic

Recolamp a început de la zero și a construit prin forțe proprii în cei 11 ani de activitate cea mai mare rețea națională de colectare, oferindu-și gratuit serviciile către generatorii de deșeuri de toate categoriile. Astfel, anul trecut numărul „colțurilor verzi“ a ajuns la 13.298 la nivel național, iar din rapoartele logistice reiese că în 63% din aceste locații au fost colectate cel puțin o dată deșeuri, iar 55% din deșeuri au venit către Recolamp, ceea ce arată o creștere reală a nivelului de conștientizare în ceea ce privește importanța colectării selective a deșeurilor periculoase.

Béla Kovács, directorul general al RecolampPrin parteneriatele cu locațiile, cu colectorii și reciclatorii (53 de companii active), Recolamp a reprezentat anul trecut 251 de producători români cărora le-a preluat responsabilitatea legală cu privire la gestionarea deșeurilor din echipamente electrice și electronice puse pe piață (categoria 5), echipamente de iluminat, conform clasificării din OUG nr. 5/2015. Astfel, în numele membrilor săi, Recolamp a îndeplinit ținta legală de colectare de 46,9% din media vânzărilor producătorilor din ultimii 3 ani.

„Recolamp este o prezență foarte activă pe piața din România, în cei 11 ani de existență devenind deja un nume în industria reciclării. De la an la an ne-am dezvoltat atât infrastructura de colectare, cât și rețeaua de parteneri cu ajutorul cărora ne asigurăm că aceste deșeuri extrem de periculoase ajung la centrele de reciclare specializate. În 2018 am înregistrat 11.428 de apeluri din 7.927 de locații din rețeaua noastră și am făcut 2.038 de vizite la 1.638 de locații. Sistemul de colectare pune la dispoziție un număr de telefon gratuit, unde ne pot apela cei care au containerele pline cu deșeuri, iar în maxim 10 zile lucrătoare un colector autorizat le ridică și lasă la schimb noi recipiente pentru a fi utilizate în continuare“, a declarat Béla Kovács, directorul general al Recolamp.

În 2018 Recolamp a împlinit unsprezece ani de existență în Romania, iar numărul punctelor de unde compania ridică deșeuri a crescut, ajungând la 1.165 de unități din educație și învățământ, 1.660 de instituții publice, 500 de companii din sănătate și 543 de locații din sistemul HoReCa.

Și în 2019 Recolamp poate fi partenerul de reciclare al oricărei instituții publice sau private. Solicitând containerele personalizate Recolamp, companiile pot beneficia de întreaga in- frastructură națională de colectare pe care a dezvoltat-o. Colaborarea este gratuită, iar organizația asigură preluarea deșeurilor de la cantitatea minimă de 20 de kilograme sau 100 de bucăți de becuri și/sau tuburi fluorescente și pentru minim 50 de kilograme în cazul corpurilor de iluminat.

Punct de colectare„Anul acesta vom continua să ne extindem infrastructura și să dezvoltăm campanii de colectare și educare. Pentru că ne dorim ca orice companie, indiferent de cât de mare sau mică este, să înțeleagă că poate face diferența în acest domeniu complex al reciclării. Din păcate, nu toate organizațiile au politici bine definite în acest sens, iar majoritatea reciclabilelor sunt pur si simplu aruncate la gunoi. De aceea este esențial să ne gândim cum putem acționa astfel încât compania în care lucrăm să devină mai verde, cum putem stabili și comunica intern politici, proiecte de sustenabilitate și responsabilitate socială, cum putem încuraja un comportament responsabil precum colectarea selectivă sau reducerea consumului de resurse. Ce se întâmplă dacă vom continua să nu acționăm? Ne așteaptă sancțiuni, proceduri de infringement - amenzi care se vor plăti din banii noștri... Ca să nu ne referim la gropile de gunoi care poluează masiv și care au un impact negativ asupra sănătății noastre. Dacă aveți becuri arse acasă și nu știți unde le puteți duce, intrați pe www. recolamp.ro/colt-verde și identificați pe hartă cele mai apropiate puncte de colectare. Dezvoltând un comportament responsabil, veți vedea cum reciclarea este o acțiune care are rezultate vizibile pe termen lung. Și pentru că implicarea fiecăruia dintre noi contează!“, a declarat Anca Lupusavei, directorul de marketing al Recolamp.

Despre Recolamp
Recolamp este o organizație nonprofit înființată în septembrie 2007 care are ca membri fondatori companiile General Electric Hungary Kft., Ledvance GMBH și Signify Româ- nia. Misiunea organizației constă în preluarea de la producători a responsabilității privind gestionarea deșeurilor de echipamente de iluminat, respectiv colectarea și reciclarea lor în condiții de siguranță pentru mediu și sănătatea popu-lației. Până în prezent, în cei 11 ani de activitate, Recolamp a colectat și reciclat peste 4.700 tone deșeuri din lămpi și corpuri de iluminat.
Mai multe informații pot fi găsite pe www.recolamp.ro sau la numărul de telefon 0800-888.666 care poate fi apelat gratuit pentru a solicita recipiente de colectare sau ridicarea deșeurilor colectate.

Recolamp este membru al EucoLight
Fondată la mijlocul anului 2015 și cu sediul la Bruxelles, Belgia, EucoLight este asociația europeană a organizațiilor de colectare și reciclare pentru deșeurile provenite din lămpi și echipamente de iluminat. Membrii EucoLight colectează și reciclează în total 79% din deșeurile de lămpi colectate în cele 18 țări în care își desfășoară activitatea. Mai multe in-formații sunt disponibile pe www.eucolight.org.Alte articole in rubrica Reciclare & Recuperare