Warning: opendir(/home/reco4828/public_html/_public/content/coperti/) [function.opendir]: failed to open dir: No such file or directory in /home2/reco4828/arhiva.ecologic.rec.ro/application/controllers/Coperta.php on line 24
 UrbanWINS: conştientizare privind colectarea separată a deşeurilor în şcoli - Reciclare & Recuperare | Ecologic
Acest site foloseşte cookies! Continuarea navigării implică acceptarea lor. Cititi politica cookies.

Reciclare & Recuperare

UrbanWINS: conştientizare privind colectarea separată a deşeurilor în şcoli

10 April 2019 - 02:51 PM Reciclare & Recuperare

Educaţie în şcoliÎn cadrul proiectului european UrbanWINS (www.urbanwins.eu), ECOTIC împreună cu ECOTECA și Primăria București au implementat una dintre acțiunile votate drept prioritare de cetățenii și reprezentanții industriei de deșeuri care au participat la dezbateri.

Acțiunea selectată în Agorele (întâlnirile publice) din proiect a fost implementarea unei campanii de conștientizare privind prevenirea generării și gestionarea corespunzătoare a deșeurilor și a constat în:
• echiparea a trei instituții bucureștene de învățământ - Liceul „Ștefan Odobleja“, Școala nr. 190 și Școala „Federico Garcia Lorca“ - cu filtre de apă și recipiente destinate colectării separate;
• prezentări susținute la fiecare clasă despre prevenirea generării și colectarea separată a deșeurilor reciclabile;
• sesiuni de informare a corpului profesoral și a personalului administrativ privind gestionarea corespunzătoare a deșeurilor.

Scopul acțiunii a fost implementarea unui sistem sustenabil de prevenire a generării și de colectare separată a deșeurilor prin:
- montarea a 28 de filtre de apă în fiecare grup sanitar din cele trei instituții, cu scopul de a reduce numărul de sticle de plastic generate de elevi, care consumă cel mai adesea apă îmbuteliată;
- instalarea a 412 coșuri și a 21 de containere pentru colectare separată pe patru fracții, conform legii în vigoare - hârtie și carton; metal și sticlă; plastic; deșeuri menajere. În fiecare sală de clasă a fost înlocuit coșul destinat tuturor deșeurilor cu patru coșuri pentru colectare selectivă. Suplimentar, ECOTIC a oferit fiecărei școli recipiente destinate colectării deșeurilor de baterii și acumulatori, precum și a deșeurilor de echipamente electrice de mici dimensiuni.

Punct de colectare selectivă

Deoarece acțiunea a implicat o schimbare majoră pentru aceste școli, în primul rând din punct de vedere administrativ, ECOTECA a pus la dispoziția participanților expertiza sa în managementul deșeurilor. Astfel, în fiecare școală a fost implementat un sistem integrat de management al deșeurilor, ceea ce presupune colectarea separată a deșeurilor reciclabile, păstrarea unei evidențe a deșeurilor generate, predarea lor către colectori autorizați în vederea valorificării, transmiterea rapoartelor legale către autoritățile de mediu și îndeplinirea tuturor obligațiilor legale privind gestionarea acestor deșeuri.

Un factor decisiv pentru succesul acțiunii a fost campania de comunicare privind importanța implementării acestui sistem de prevenire a generării și colectare separată a deșeurilor.
ECOTIC, cu sprijinul logistic al ECOTECA, a preluat rolul de a susține prezentări destinate tuturor elevilor din cele trei unități școlare. În total, 4.051 de elevi din clasele 0-XII au fost informați despre:
• impactul obiceiurilor cotidiene de consum asupra mediului;
• colectarea corespunzătoare a deșeurilor reciclabile;
• importanța consumului de apă de la robinet/filtrată (scăderea numărului de sticle din plastic generate prin oferirea unei solu-ții aflate în proximitatea elevilor);
• adoptarea unor măsuri simple de prevenire a generării deșeurilor și de reducere a poluării.

Prezentările susținute în cadrul orelor de curs au fost adaptate vârstei elevilor, au inclus materiale video relevante și au avut un grad înalt de interactivitate. Materialele utilizate au fost foarte apreciate de învățători și diriginți, care și-au exprimat dorința de a le utiliza la curs și după finalizarea acțiunii UrbanWINS.

Punct de colectare selectivă

„Mă bucur că școala noastră face parte din acest proiect european; eu colectez separat acasă și mă bucur că acum fac acest lucru și la scoală. Apa filtrată este foarte bună și de aceea mi-am achiziționat un termos pentru a-l umple de fiecare dată cu apă de la școală. Am renunțat la a mai cumpăra apă pentru școală. Văzând prezentarea, am înțeles care este impactul plasticului asupra mediului, așa ca mi-am propus să reduc din plasticul pe care îl generez“, a spus un elev de liceu.

„Foarte bună inițiativa și mă bucur că școala noastră este implicată. Copiii sunt receptivi și de aceea cred că informațiile din prezentările susținute îi vor ajuta să rețină cum să arunce corect deșeurile. Totodată, cu această ocazie, am conștientizat mai bine impactul pe care acțiunile noastre îl pot avea asupra mediului“, a declarat un profesor de la Școala „Federico Garcia Lorca“.

www.ecotic.roAlte articole in rubrica Reciclare & Recuperare