Warning: opendir(/home/reco4828/public_html/_public/content/coperti/) [function.opendir]: failed to open dir: No such file or directory in /home2/reco4828/arhiva.ecologic.rec.ro/application/controllers/Coperta.php on line 24
 Piața deșeurilor reciclabile este blocată de autoritățile locale - Reciclare & Recuperare | Ecologic
Acest site foloseşte cookies! Continuarea navigării implică acceptarea lor. Cititi politica cookies.

Reciclare & Recuperare

Piața deșeurilor reciclabile este blocată de autoritățile locale

10 April 2019 - 02:22 PM Reciclare & Recuperare

ConferinţăÎn perioada 4 - 5 martie 2019 a avut loc la Poiana Brașov conferința organizației patronale REMAT. Cum era de așteptat, subiectul principal al dezbaterilor a fost Ordonanța de Guvern nr. 74/2018, care le-a creat membrilor organizaţiei multe probleme.
 ecologic

Conform OUG nr. 74/2018 colectorii de deșeuri nu mai pot încheia contracte cu organizațiile de transfer de responsabilitate din domeniul ambalajelor, deci nu mai pot beneficia de compensațiile pe care OTR- urile le plătesc pentru colectarea deșeurilor care au valori negative, cum sunt lemnul, sticla și plasticul. În plus, colectorii nu își mai pot desfășura activitatea decât dacă obțin de la Asociația de Dezvoltare Intercomunitară (ADI) sau de la primărie când nu există ADI o aprobare care să certifice faptul că activitatea lor nu afectează îndeplinirea obligațiilor de colectare ce revin autorității locale, chiar dacă acele cantități sunt raportate către primărie și de aici mai departe agențiilor de mediu. Până acum însă niciun colector de deșeuri nu a obținut acest acord.

Scoaterea de pe piața deșeurilor reciclabile a societăților de colectare a avut un sigur scop: ruperea relației contractuale dintre ei și organizațiile de preluare de responsabilități din domeniul ambalajelor care plătesc conform responsabilității extinse a producătorului acoperirea costurilor de colectare și reciclare a deșeurilor de ambalaje. De înțeles, dacă ne gândim că suma contribuției OTR-urilor este evaluată la aproximativ 200 de milioane de euro, bani care ajungeau până acum la colectorii, reciclatorii și salubriștii care dovedeau colectarea și reciclarea unor anumite cantități de deșeuri de ambalaje. Acum toți acești bani ar trebui să ajungă la ADI-uri și la primării.

Conferinţă

Din păcate însă nici ADI-urile care nu au reușit să-și pună în funcțiune Sistemele de Management Integrat al Deșeurilor și nici primăriile nu vor putea raporta prea curând colectarea unor cantități de deșeuri reciclabile, fiindcă fără un sistem de colectare selectivă puținele materiale reciclabile colectate în amestec care rezultă din cele câteva stații de sortare funcționale sunt atât de contaminate încât nu pot fi acceptate de niciun reciclator.

Autoritățile locale refuză colaborarea cu colectorii

Președintele OPP REMAT, Mihai Sofian le-a cerut tuturor celor prezenți la conferință să pună la dispoziția conducerii organizației toate comunicările prin care primăriile confirmau că au refuzat să încheie contracte cu colectorii. „Vă rog să ne puneți la dispoziție toată corespondența pe care ați avut-o cu autoritățile locale, inclusiv răspunsurile prin care vi se refuză dreptul de a colecta deșeuri pe ra-za anumitor localități, pentru a le depune la Ministerul Mediului împreună cu o solicitare de revizuire urgentă a noii legislații din domeniul deșeurilor“, a spus Sofian. „Ne-ar ajuta foarte mult să vedem dacă există o colaborare între colectori și autoritatea publică locală privitor la achiziția deșeurilor de la persoanele fizice sau direct de la generare fiindcă dorim să vedem care este reacția autorității locale la ofertele venite din partea colectorilor“, a explicat președintele AFM, Cornel Brezuică.

Cosmin Teodoru, directorul general al Direcției Deșeuri din Ministerul Mediului, a menționat importanța implementării unor anumite instrumente economice cerute de Comisia Europeană. „Aș dori să nu uităm de unde a plecat această modificare legislativă și anume de la implementarea sistemului «plătești pentru cât arunci», instrument economic care a apărut ca o condiționalitate în urma investițiilor realizate cu fonduri nerambursabile în celebrele SMID-uri (Sisteme de Management Integrat al Deșeurilor, n.r.) care din păcate în prezent să spunem că funcționează parțial, ca să fim optimiști. Credem că numai prin aplicarea unor tarife diferențiate se va putea asigura colectarea separată a cantităților de deșeuri reciclabile pe care ni le dorim cu toții“, a spus Teodoru.

UAT-urile cer niște tarife uriașe

Roxana Șunică, director general adjunct al societății FEPRA Internațional SA, una dintre cele mai importante organizații de transfer de responsabilitate din domeniul ambalajelor, a pus în discuție problemele cu care se confruntă OTR-urile acum. „Fiindcă nu există o abordare unitară națională, noi OTR-urile suntem nevoite să contactăm fiecare ADI, fiecare UAT. De aceea așteptăm cu mare interes ghidul elaborat de Ministerul Mediului, care cu siguranță ne-ar ajuta pentru că am avea cel puțin un punct de reper în discuțiile cu autoritățile locale“, a declarat Roxana Șunică.

Conferinţă

Președintele SC Ecologic 3R Ambalaje SA, Doru Iorga, a semnalat un fenomen îngrijorător apărut în relațiile OTR-urilor cu autoritățile locale. „Autoritățile locale nu înțeleg că mecanismul economiei de piață este bazat pe cerere și ofertă. I se cere unui OTR să achite unui UAT o sumă nejustificat de mare, în spatele căreia stă poate numai incompetența administrativă. Ni se cer niște sume fără a se ține cont că e posibil ca producătorii noștri să nu poată susține aceste tarife. Trebuie clarificate toate aceste aspecte pentru că la un moment dat cei doi lei, cât e penalitatea la AFM, vor deveni un cost acceptabil pentru producător și vă întreb: dacă OTR-urile nu vor mai încasa banii de la producători, cine va mai plăti acele sume astronomice cerute de către primării și cum va mai funcționa sistemul?“, a declarat Iorga. Alte articole in rubrica Reciclare & Recuperare