Warning: opendir(/home/reco4828/public_html/_public/content/coperti/) [function.opendir]: failed to open dir: No such file or directory in /home2/reco4828/arhiva.ecologic.rec.ro/application/controllers/Coperta.php on line 24
 Marius Costache: „Decizia Chinei de a opri importurile de deșeuri este o oportunitate pentru Europa“ - Reciclare & Recuperare | Ecologic
Acest site foloseşte cookies! Continuarea navigării implică acceptarea lor. Cititi politica cookies.

Reciclare & Recuperare

Marius Costache: „Decizia Chinei de a opri importurile de deșeuri este o oportunitate pentru Europa“

09 April 2019 - 01:44 PM Reciclare & Recuperare

GreenWEEE este cea mai importantă societate de reciclare a deșeurilor electrice și electronice din România și una dintre cele mai moderne din Europa. Înființată în urmă cu zece ani, compania este acum un reper pentru industria de reciclare la nivel european. Despre primii ani de activitate, despre piața deșeurilor electrice și electronice, dar și despre planurile de viitor ale companiei am vorbit cu Marius Costache, directorul general al GreenWEEE.
 ecologic

ecologic: Cum a apărut GreenWEEE pe piața reciclării din România?

Marius Costache, directorul general al GreenWEEE: GreenWEEE a apărut ca o continuare normală a businessului de reciclare al ceea ce este acum Green Group.

În ultimii 10-20 de ani îngrijorarea cu privire la mediul înconjurător a adus o creștere masivă a reciclării în Europa și în întreaga lume. Anticipând oarecum această perspectivă și-a început povestea Green Group în anul 2002 prin înființarea primului reciclator de mase plastice din România. Așa a apărut Greentech, care se ocupă cu reciclarea sticlelor din PET din care producem fulgi PET. În anul 2005 a apărut societatea Greenfiber International, care a început la Buzău producția de fibre sintetice 100% din PET, ulterior această activitate extinzându-se la Iași. În anul 2007 fondatorul Green Group, domnul Clement Hung, a avut ideea de a construi în România o fabrică modernă pentru reciclarea deșeurilor electrice și electronice, plan care a coincis cu momentul aderării României la Uniunea Europeană. El a previzionat că acest tip de deșeu va crește exponențial și că România va avea nevoie de o industrie solidă și instalații de reciclare pentru acestea. Astfel că în data de 23 februarie 2009 am obținut autorizația de mediu și fabrica a început să funcționeze.

Construcția fabricii a început mai devreme, în anul 2008, și a fost dezvoltată pe platforma de la Frasinu, județul Buzău, pe un teren care aparținea societății Romcarbon (atunci acționarul majoritar în Greentech și Greenfiber). A fost o investiție greenfield, unde am demolat construcțiile vechi și am ridicat o fabrică nouă, cu o valoare de aproximativ 10 milioane euro. Proiectul nostru a fost o premieră pentru România și un suport real în alinierea țării noastre la prevederile de mediu ale Uniunii Europene.

Marius Costache, directorul general al GreenWEEEAtunci când am început activitatea am inaugurat singura linie de reciclare din România destinată tratării aparatelor de răcire, GreenWEEE, cu extragerea freonului atât din circuitul de răcire, cât și din spuma poliuretanică. Probabil multă lume nu cunoaște că la frigiderele din generații mai vechi două treimi din freon se găsește în spuma poliuretanică. În prezent, deși nu se mai folosește freon și se utilizează ciclopentan, conform regulamentelor europene și standardelor BAT pentru reciclare (Best Available Techniques) gazul din spuma poliuretanică trebuie recuperat, iar această condiție stă și la baza standardelor WEEELABEX. Acest standard se dorește a fi implementat ca obligatoriu în toate statele membre printr-o inițiativă susținută atât de Asociația Europeană a Reciclatorilor de Electronice (EERA), cât și de WEEE Forum, ce reprezintă interesele asociațiilor colective care acționează în numele producătorilor, inclusiv OTR-uri din România.

ecologic: De unde au fost aduse instalațiile de reciclare de la GreenWEEE?

Marius Costache, directorul general al GreenWEEE: GreenWEEE „s-a născut“ în plină criză mondială și îmi amintesc că în 2009 am avut câteva dificultăți cu băncile pentru că în România criza apăruse în toamna anului 2008, când noi eram în plin proces investițional.

Utilajele și echipamentele moderne au fost un „proiect la cheie“, achiziționate din Europa și Asia (Germania și Taiwan), toată investiția fiind realizată din fondurile private ale investitorilor, cu suportul UniCredit Bank.

Să ne amintim că în vara anului 2008 prețul cuprului ajunsese la 10.000 dolari pe tonă, iar fierul la 800 dolari pe tonă, iar apoi cuprul a scăzut la 2.000 dolari pe tonă și fierul la puțin peste 100 dolari pe tonă. După acel impact major, care a avut loc pe toate piețele mondiale, lucrurile au revenit pe un făgaș normal și valorile au crescut treptat. Toată această situație ne-a ajutat fiindcă am intrat pe o piață care era oarecum la început de drum, inclusiv din perspectiva prețurilor. Trebuie să recunoaștem că înainte de anul 2007 multe dintre echipamentele electrice și electronice nu erau reciclate şi ajungeau la gropile de gunoi sau la centrele de fier vechi.

De când România a intrat în Uniunea Europeană au apărut și alți reciclatori și împreună cu suportul oferit de către organizațiile de transfer de responsabilitate, de Ministerul Mediului și Garda de Mediu am deviat acest flux al DEEE-urilor de la centrele de fier vechi către reciclare, iar acest lucru a fost foarte bun atât pentru mediul înconjurător, cât și pentru economia României. Ceea ce rezultă din aceste deșeuri de echipamente electrice și electronice sunt materii prime secundare; chiar dacă ele au titulatura de deșeuri, acestea sunt folosite în diferite industrii.

ecologic: Ce faceți cu materialele care rezultă din reciclarea DEEE-urilor, le valorificați?

Marius Costache, directorul general GreenWEEE: Activitatea de tratare înseamnă în primul rând o depoluare corectă prin extragerea freonului, mercurului, metalelor grele sau a sticlei de la CRT-urile care conțin plumb. Deșeurile electronice au un potențial de risc de poluare foarte mare din cauza conținutului de substanțe și materiale periculoase (freoni, metale grele, electroliți, PCB etc.), de aceea acordăm o deosebită atenție în extragerea lor într-un mediu controlat. Desigur, acest lucru implică niște costuri ridicate.

În același timp, să ne gândim la zicala „nimic nu se pierde, totul se reciclează“, astfel că după ce intră în fluxul de producție, rezultă și alte diferite tipuri de fracții: metale feroase și neferoase, fier, aluminiu, cupru sau alamă, diverse tipuri de plastic, PVC, componente electrice și electronice, plăci de circuit imprimat, la fel și din echipamentele de iluminat, la care se mai adaugă sticla și pudra fluorescentă. Toate aceste materiale sunt valorificate, având o valoare pozitivă.

Acesta este și motivul pentru care Uniunea Europeană susține principiul „Poluatorul plătește“ atunci când este vorba despre tratarea DEEE-urilor. O investiție fiabilă nu poate exista dacă nu este sprijinită de către OTR-uri, care suportă la rândul lor o parte din costuri, pentru că valoarea materialelor nu acoperă toate costurile necesare tratării corecte.

Linie de sortare

Asociația Europeană a Reciclatorilor de Electronice (EERA), din care facem și noi parte, a publicat un studiu cu suportul United Nations University (UNU) ce arată deficiențele modelului actual de business în domeniul reciclării și oferă o imagine de încredere în ceea ce privește costurile operaționale ale reciclării conforme a DEEE-urilor și paralela cu o colectare informală și consecințele ecologice și economice pe care le are asupra societății.

Practic, un reciclator dacă nu face depoluarea corectă „economisește“ aproximativ 30% din costuri, iar dacă nu le declară corect realizează o economie de 40% a costurilor. E important de punctat faptul că la un reciclator care respectă cu strictețe toate regulile marja de profit este limitată la câteva procente și nu are cum să fie de ordinul zecilor de procente, de 20 sau 50%.

ecologic: Cât de importantă credeți că este reciclarea DEEE-urilor în contextul politicii Uniunii Europene cu privire la economia circulară?

Marius Costache, directorul general GreenWEEE: Trăim într-o eră hi-tech și avem nu unul, ci foarte multe aparate electronice personale. Dacă în privința deșeului municipal nu generăm mai mult decât acum 10 ani, la cantitatea de DEEE-uri situația este diferită. DEEE-urile au o pondere de generare de 10 ori mai mare față de deșeurile municipale. Avem astfel o adevărată problemă, dar care poate fi transformată într-un mare avantaj, atât pentru România, cât și pentru Europa. În ultimul timp se menționează foarte des economia circulară.

conomia circulară își propune să utilizeze cea mai inteligentă soluție care să permită societății să obțină o valoare maximă din resurse și să adapteze consumul acestora la nevoile actuale și viitoare.

Linie de prelucrare

Dar mai înainte de aceasta, dacă ar fi să vorbim aplicat pe electronice, aș aminti de urban mining (mineritul urban). Multe din aceste echipamente electrice și electronice vin din alte zone decât Europa și pentru a le produce au fost folosite diferite resurse, fier, inox, cupru, aur, argint, care sunt înglobate într-un produs pe care noi îl avem și pe care îl folosim zilnic. Potențialul mineritului urban este că putem transforma deșeurile în niște resurse, prin reciclare.

Nu mai vorbim în ziua de azi de gunoi sau deșeu, ci vorbim de resurse, iar țara care va înțelege acest lucru va avea un mare avantaj competitiv. O mare parte din „deșeurile“ pe care le primește poate din alte țări devine materie primă secundară folosită la nivel național sau care pleacă mai departe la export în produse deja finite. Dar pentru asta trebuie să înțelegem diferența dintre gunoi, deșeu și resursă.

Noua materie primăecologic: Cum au fost acești primi 10 ani ai GreenWEEE?

Marius Costache, directorul general GreenWEEE: În luna martie anul acesta, noi am împlinit 10 ani de zile de la deschidere. Din punctul meu de vedere a fost o perioadă bună pentru companie, pentru industrie, pentru țară și lucrurile au evoluat destul de mult. Este adevărat că se poate și mai bine, dar eu cred că suntem într-o direcție potrivită și cred că reciclatorii, OTR-urile, autoritățile centrale, cu toții au înțeles că direcția e una singură: înainte.

Acum ne desfășurăm activitatea în două fabrici (la Buzău și la Câmpia Turzii), având o capacitate totală de tratare de 100.000 tone/an, cu un număr de peste 400 de angajați și cifra de afaceri în anul 2017 de 15,5 milioane euro. Suntem și singurul operator din piață ce deține certificarea WEELABEX pe patru fluxuri de tratare. Faptul că suntem aliniați la o platformă pentru evaluarea celor implicați în colectarea și tratarea DEEE-urilor în Europa ne oferă mai multă valoare și credibilitate a acțiunilor noastre în fața furnizorilor și clienților deopotrivă. În plus, standardele nu se referă doar la reciclare, ci sunt un cumul de procese care pornesc de la colectare, depozitare, transport, procesare prin tratare, reciclare și reutilizare. Asta pentru că WEEELABEX impune reguli stricte de management, implementare și înregistrare a procesului de reciclare.

Am investit până astăzi 25 milioane euro în capacități de reciclare, fonduri private, raportândune la cantitatea de deșeuri pe care România o produce anual.

În anul 2012 am dotat fabrica cu noi utilaje tehnice de specialitate și echipamente de ultimă generație în domeniul reciclării bateriilor portabile. A fost singurul proiect cofinanțat prin Fondul European de Dezvoltare Regională, valoarea totală a acestuia fiind de 810 mii de euro, din care asistența financiară nerambursabilă de 317 mii de euro.

Celelalte tipuri de baterii cum ar fi bateriile litiu-ion, nichel-cadmiu etc. le trimitem în Europa la alți operatori, fiindcă noi nu avem o astfel de instalație. Am considerat că este nevoie de un volum mai mare de baterii pentru a justifica o astfel de investiție. Această investiție a presupus atât prestarea unui serviciu de tratare și eliminare deșeuri periculoase, cât și obținerea de produse regenerate, de tipul materiilor prime secundare.

Din anul 2015 compania este certificată WEELABEX (WEEE Label of Excellence), un certificat ce confirmă că tratarea și procesarea deșeurilor de echipamente electrice și electronice (DEEE) au fost efectuate la cele mai înalte standarde.

Începând cu a doua parte a anului 2017 am investit 8,5 milioane de euro pentru deschiderea unei noi fabrici de reciclare a deșeurilor electrice și electronice la Câmpia Turzii, judeţul Cluj, și pentru modernizarea fabricii din Buzău, ajungând la capacitatea de tratare de 100.000 tone/an, care ar fi mai mult decât ținta României la ora actuală, de 45%, adică 80 de mii de tone.
Aș vrea să mai adaug că noi am avut din anul 2009 o stație de tratare pentru cabluri pe care am folosit-o atât pentru tratarea cablurilor care au rezultat din deșeurile electrice și electronice, cât și pentru cablurile provenite din industria de automotive, din casări, cabluri de telefon, de energie, dar deși acesta este un business separat de reciclare a DEEE-urilor el asigură o parte importantă din totalul veniturilor.

Totodată, prin investiția nouă de la Buzău, tehnologia pe care o avem acum ne permite tratarea unor alte componente sau tipuri de deșeuri cum ar fi acelea care provin din industria de automotive. Astfel, tehnologia de sortare ne permite o puritate foarte bună a fracțiilor rezultate și automat ne oferă posibilitatea să diversificăm gama aceasta de tipuri de deșeuri pe care putem să le tratăm.

ecologic: Cum ați obținut certificarea WEEELABEX?

Marius Costache, directorul general GreenWEEE: La Bruxelles, organizația WEEE Forum, la solicitarea producătorilor, a inițiat o platformă pentru evaluarea celor implicați în colectarea și tratarea DEEE-urilor în Europa, cu scopul final de a avea un standard pentru reciclare.

Noi am fost abordați de către WEEE Forum, am răspuns invitației și în felul acesta am fost auditați în premieră de către 30 de auditori din diverse OTR-uri din toată Europa. Procesul a durat aproximativ o săptămână, în care au urmărit toate operațiile de manipulare, sortare și tratare a DEEE-urilor din fabrică. După finalizarea auditului pilot am fost invitați la Bruxelles, unde am primit primul certificat pe acest proiect în cadrul unei ceremonii festive.

Din acel moment, organizația WEEELABEX, care este o organizație de sine stătătoare, a auditat și autorizat peste 200 de companii la nivel european pe diverse fluxuri, iar GreenWEEE este una dintre ele. Așa cum menționam, GreenWEEE este autorizată pe patru fluxuri de tratare, iar pentru al cincilea este autorizată compania GreenLamp, care are certificatul WEEELABEX din anul 2017 și este a cincea din Europa care a obținut un astfel de certificat.

În momentul de față se încearcă implementarea acestui standard în legislațiile naționale ca fiind unul obligatoriu, în ideea că orice reciclator care are autorizație de tratare va trebui să aibă și acest standard. Nivelul de performanță din toate procesele, începând cu cele administrativ-organizatorice, continuând cu procesele de management și risc, intrând apoi în detaliul cerințelor tehnice, indiferent că sunt tehnologii automatizate sau lucru manual, vizează DEEE-urile pe drumul lor din momentul înregistrării lor pe poarta fabricii și finalizându-se în momentul încetării statutului de deșeu și ar trebui să fie aliniat de către toți operatorii.

Noua materie primă

În același timp și OTR-urile au certitudinea și evaluarea standardizată asupra nivelului de performanță din toate procesele, începând cu cele administrativ-organizatorice, continuând cu procesele de management și risc, intrând apoi în detaliul cerițelor tehnice care vizează DEEE-urile pe drumul lor din momentul înregistrării lor pe poarta fabricii până la stadiul de fracție.
În anul 2011 am început reciclarea lămpilor și suntem singurii reciclatori din România care avem o stație de tratare a lămpilor, ce include și recuperarea mercurului din pudra fluorescentă. În anul 2013 am deschis o instalație de sortare a bateriilor și de tratare a bateriilor alcaline cu zinc-carbon.

ecologic: Care ar fi planurile pentru următorii 10 ani de zile?

Marius Costache, directorul general GreenWEEE: În primul rând ne dorim să creștem în continuare cu noi planuri de investiții. Decizia Chinei de a-și închide granițele pentru deșeurile care vin din toată lumea este o mare problemă, dar în același timp o oportunitate, fiindcă acum Europa trebuie să investească în capacități proprii de tratare a deșeurilor. GreenWEEE merge în această direcție, astfel încât fiecare produs devine materie primă secundară pentru care există rezolvare și finalitate în circuitul economic. Alte articole in rubrica Reciclare & Recuperare