Warning: opendir(/home/reco4828/public_html/_public/content/coperti/) [function.opendir]: failed to open dir: No such file or directory in /home2/reco4828/arhiva.ecologic.rec.ro/application/controllers/Coperta.php on line 24
 Comisia Europeană va trebui să impună standarde de calitate obligatorii pentru tratarea DEEE - Reciclare & Recuperare | Ecologic
Acest site foloseşte cookies! Continuarea navigării implică acceptarea lor. Cititi politica cookies.

Reciclare & Recuperare

Comisia Europeană va trebui să impună standarde de calitate obligatorii pentru tratarea DEEE

11 March 2019 - 01:17 PM Reciclare & Recuperare

Președintele WEEE Forum, Jan VlakÎn cadrul unui eveniment găzduit de organizația WEEE Forum în februarie 2019, care a reunit decidenți politici, experți guvernamentali și lideri din industrie, s-a discutat despre modul în care standardele obligatorii de reciclare a deșeurilor de echipamente electrice și electronice (DEEE) vor impune aceleași reguli la nivelul întregii Uniuni Europene.

Președintele WEEE Forum, Jan Vlak, a remarcat că la momentul actual cele mai multe state membre UE nu vor reuși să atingă ținta de 65% la colectarea DEEE. Practicile ilegale, cum ar fi scoaterea de la groapa de gunoi, duc la pierderea unor materii prime valoroase și la eliberarea de substanțe periculoase în mediul înconjurător. Până la două treimi din DEEE-uri nu sunt raportate ca fiind colectate și tratate corespunzător. Standardele EN 50625 pentru tratarea DEEE- urilor, element de referință pentru industrie, abordează aceste provocări. Jan Vlak a subliniat că pentru a impune cu adevărat aceleași măsuri în toată Uniunea Europeană, respectarea standardului EN 50625 ar trebui să devină obligatorie pentru toate instalațiile de tratare a DEEE-urilor din UE. Tratarea DEEE-urilor în afara spațiului comunitar ar trebui să aibă loc în condiții similare cu cele aplicabile în cadrul Uniunii.

Mark Demesmaeker, membru în Parlamentul European din partea Belgiei, care lucrează la implementarea economiei circulare, a susținut declarația președintelui WEEE Forum și a adăugat că este timpul pentru punerea în aplicare a standardelor obligatorii privind DEEE-urile. Acest apel la acțiune adresat Comisiei Europene, așa cum este prevăzut de articolul 8.5 din Directiva 2012/19/UE, se bazează pe importanța standardelor de calitate și pe necesitatea de a evita distorsionarea piețelor de reciclare și diminuarea investițiilor private în domeniul recuperării de materii prime.

Mai multe state membre precum Olanda, Irlanda și Franța au implementat standardele obligatorii și au plasat responsabilitatea conformării sectorului asupra întregului ecosistem și a lanțului valoric al deșeurilor electrice și electronice. Aceste piețe beneficiază în momentul de față de o uniformitate impusă prin lege, cu cerințe similare pentru întregul sector.

Organizația WEEE Forum mulțumește tuturor participanților la eveniment pentru contribuțiile lor și invită viitorii membri ai Comisiei Europene să continue acest efort și să introducă obligativitatea standardelor.

www.ecotic.roAlte articole in rubrica Reciclare & Recuperare