Warning: opendir(/home/reco4828/public_html/_public/content/coperti/) [function.opendir]: failed to open dir: No such file or directory in /home2/reco4828/arhiva.ecologic.rec.ro/application/controllers/Coperta.php on line 24
 Cristian Lazăr: „În privința deșeurilor municipale, suntem alături de minister în găsirea soluțiilor“ - Reciclare & Recuperare | Ecologic
Acest site foloseşte cookies! Continuarea navigării implică acceptarea lor. Cititi politica cookies.

Reciclare & Recuperare

Cristian Lazăr: „În privința deșeurilor municipale, suntem alături de minister în găsirea soluțiilor“

11 March 2019 - 12:57 PM Reciclare & Recuperare

Cristian Lazăr, managing partner GreenPoint ManagementPentru organizațiile de transfer de responsabilitate din domeniul deșeurilor de ambalaje anul 2019 nu se anunță a fi unul ușor, fiindcă dependența totală de autoritatea publică locală le reduce la minimum șansa de a-și atinge țintele de reciclare ce le revin. Pentru a afla cum vor lucra OTR-urile în acest an, i-am adresat câteva întrebări lui Cristian Lazăr, managing partner GreenPoint Management.
ecologic

ecologic: Ce semnale aveți acum, la început de an, în privința cantităților de deșeuri de ambalaje care vor fi colectate?

Cristian Lazăr, managing partner GreenPoint Management: Din anul acesta fluxul de bani s-a modificat, iar la ambalajele primare, noi, organizațiile de transfer de responsabilitate, vom fi nevoite să finanțăm sistemul direct prin primării sau prin ADI-uri. Potrivit datelor noastre nu sunt în operare decât 15 ADI-uri, iar restul de 27 de județe nu au sisteme de colectare selectivă, de sortare, de tratare mecano-biologică. Provocarea este ca și aceste entități, împreună cu operatorii cărora le-au delegat colectarea și sortarea, să poată raporta cantități de deșeuri reciclate. Din păcate însă, situația e mult mai gravă decât ne așteptam. Conform primelor date, cantitățile de deșeuri de ambalaje colectate la cele 15 ADI-uri care funcționează sunt foarte mici, de numai 5% din capacitatea proiectată.

ecologic: Care sunt motivele?

Cristian Lazăr, managing partner GreenPoint Management: Motivele sunt diverse. ADI-urile nu au implementat anul trecut sistemul „Plătești pentru cât arunci“, nu aplică tarife diferențiate și multe altele. Trebuie să-și pună la punct sistemul de colectare, să dea în operare toate instalațiile, să modifice tarifele conform legii și apoi să semneze protocoalele cu noi, OTR-urile, ca să le suportăm costurile aferente deșeurilor de ambalaje. În momentul în care acestea sunt îndeplinite, noi le acoperim aceste costuri, iar ei ne raportează cantitățile colectate pentru ca și noi să ne îndeplinim obiectivele.

Separarea deşeurilor

ecologic: Mai lucrați cu colectorii autorizați? Cum vă veți îndeplini obiectivele?

Cristian Lazăr, managing partner GreenPoint Management: Cu societățile de colectare a deșeurilor nu mai putem lucra, fiindcă ele nu mai pot beneficia conform noii legislații de eco-bonificația de la noi.

În aceste condiții, facem tot ce ne stă în putere pentru a ne îndeplini obligațiile pentru tipurile de deșeuri comerciale și industriale, deșeuri care nu au legătură cu UAT-urile, iar pentru deșeurile municipale și primare... suntem alături de Ministerul Mediului pentru găsirea soluțiilor necesare. Alte articole in rubrica Reciclare & Recuperare