Warning: opendir(/home/reco4828/public_html/_public/content/coperti/) [function.opendir]: failed to open dir: No such file or directory in /home2/reco4828/arhiva.ecologic.rec.ro/application/controllers/Coperta.php on line 24
 Proiect pilot UrbanWins: colectarea deșeurilor generate în timpul desfășurării evenimentelor publice - Reciclare & Recuperare | Ecologic
Acest site foloseşte cookies! Continuarea navigării implică acceptarea lor. Cititi politica cookies.

Reciclare & Recuperare

Proiect pilot UrbanWins: colectarea deșeurilor generate în timpul desfășurării evenimentelor publice

08 January 2019 - 04:23 PM Reciclare & Recuperare

Proiect pilotCreart este primul organizator de evenimente din București care a implementat strategia de gestiune, iar printre acțiunile importante puse în practică se numără: obligarea vânzătorilor de produse alimentare să utilizeze ambalaje biodegradabile, cel puțin 50% din pubele să fie destinate destinate exclusiv deșeurilor reciclabile, afișarea unor mesaje de informare sau impunerea unor restricții societăților de salubritate.

Un proiect pilot desfășurat în cadrul UrbanWins își propune să micșoreze efectele negative pe care evenimentele publice organizate în colaborare cu Primăria Municipiului București (spectacole, concerte, târguri culinare, evenimente culturale etc.) le pot avea asupra mediului înconjurător, permițând partenerilor locali să obțină instrumentele, instrucțiunile și strategiile necesare pentru a gestiona eficient deșeurile generate și pentru a crea oportunități economice în lanțul de reciclare.

Acțiunea este implementată de Primăria Municipiului București și gestionată de Global Innovation Solution (GIS) cu sprijinul Ecoteca (conștientizarea și educarea publicului), Creart şi Arcub (organizatori de evenimente), Recycle International (colector de deșeuri reciclabile), Poliția Locală București, ALPAB și INCD ECOIND.

Nevoia creșterii eficienței în colectarea selectivă a deșeurilor în cadrul evenimentelor publice a fost identificată prin Proiectului de cercetare UrbanWins și a generat un interes crescut din partea cetățenilor și grupurilor de inițiativă civică.

Proiect pilotPrin reunirea tuturor părților implicate în managementul deșeurilor s-au obținut rezultate pozitive deosebite în ceea ce privește informarea/conștientizarea publicului, prevenirea generării deșeurilor, colectarea separată la sursă și scăderea nivelului de contaminare a deșeurilor reciclabile.

Proiectul tratează obiectiv și analitic cele mai mari evenimente organizate în municipiul București într-un interval de 7 luni, cu accent asupra problemelor legate de funcționarea necorespunzătoare a structurilor de mediu, lipsa infrastructurii sau nivelul crescut de contaminare a deșeurilor. Proiectul pilot va îmbunătăți astfel elementele care afectează negativ mediul înconjurător, conform unor indicatori specifici și unor strategii caracteristice, iar în primăvara anului viitor va fi realizat un ghid ușor de implementat de către municipalități.

Acțiunea urmărește creșterea nivelului de informare/conștientizare a cetățenilor care participă la evenimente publice, identificarea problemelor întâmpinate de părțile implicate în gestiunea deșeurilor și găsirea unor măsuri de soluționare a acestora, iar ghidul ce urmează să fie realizat la finalizarea proiectului pilot are potențialul de a fi un instrument foarte util pentru orice alt oraș care se confruntă cu dificultăți similare în gestionarea deșeurilor.

Fiecare dintre cele nouă evenimente analizate a adunat între 15.000 și 155.000 de participanți, iar cantitățile de deșeuri generate au fost de până la 10 tone pe eveniment. Metodele de prevenție au redus rata maximă de generare, în timp ce infrastructura de colectare a permis rate de reciclare de până la 75% din cantitatea totală generată (deșeuri reciclabile și deșeuri menajere). În plus, nivelul scăzut de contaminare a permis o rată de reciclare a deșeurilor colectate separat de peste 90%.

Alexandra GheneaAlte articole in rubrica Reciclare & Recuperare