Warning: opendir(/home/reco4828/public_html/_public/content/coperti/) [function.opendir]: failed to open dir: No such file or directory in /home2/reco4828/arhiva.ecologic.rec.ro/application/controllers/Coperta.php on line 24
 „România Reciclează“ - o campanie care a mobilizat mii de români să se implice în reciclare - Reciclare & Recuperare | Ecologic
Acest site foloseşte cookies! Continuarea navigării implică acceptarea lor. Cititi politica cookies.

Reciclare & Recuperare

„România Reciclează“ - o campanie care a mobilizat mii de români să se implice în reciclare

08 January 2019 - 04:05 PM Reciclare & Recuperare

România recicleazăRomânii au predat spre reciclare peste 150.000 de kilograme de aparate electrice vechi și baterii uzate în programul „România Reciclează“ organizat de Asociația Environ și Asociația Sistemul Național de Reciclare a Bateriilor în parteneriat cu autoritățile locale. În total, o sută de comune și orașe din 37 de județe s-au implicat în acțiunile de colectare selectivă în cele două ediții ale programului desfășurate în iunie - iulie și septembrie - noiembrie 2018.

Printre cele mai reciclate echipamente electrice s-au numărat televizoarele (30%), monitoarele și unitățile PC (18%), frigiderele (7%), dar și sute de mașini de spălat, aspiratoare, storcătoare și alte electrocasnice și aparate electrice uzate sau defecte. Printre localitățile din care s-au colectat cantități record de DEEE-uri sunt fruntașe orașele mari precum Tulcea, Târgu Jiu, Caracal, Râmnicu Vâlcea, dar și localități mai mici ca Bălan (Harghita) și Hârșova.

„În doar șase luni, «România Reciclează» a devenit un program funcțional de colectare în care populația predă aparatura veche spre reciclare: de la 30 de tone colectate din 22 de localități în prima ediție am ajuns într-un timp record la 100 de localități și 150 de tone DEEE. Sprijinul și comunicarea susținută de autoritățile locale, cărora le mulțumim, ne-au ajutat să deservim aproape un milion de români.

Ne așteptăm ca în ediția a III-a să atingem noi recorduri, iar primăriile dornice să se alăture acestei mișcări naționale își pot exprima interesul pentru participarea în programul din 2019“, a declarat Roxana Puia, PR managerul Asociației Environ.

Scopul programului „România Reciclează“ este să potențeze cantitățile reduse de echipamente electrice și casnice uzate și defecte (DEEE) trimise către reciclare, în vederea onorării angajamentelor luate de țara noastră pentru protecția mediului și protejarea sănătății cetățenilor. Potrivit recomandărilor Comisiei Europene, centrele municipale de colectare constituie un canal cheie de colectare în sistemul de management al deșeurilor, iar organizarea campaniilor naționale de conștientizare este o măsură necesară pentru îmbunătățirea ratelor de colectare.

România Reciclează

Campania itinerantă dedicată colectării echipamentelor electrice și electronice uzate din mediul urban și rural va continua și în 2019. „România Reciclează“ se adresează locuitorilor persoane fizice din localitățile participante și instituie un mecanism de premiere a participanților. Colectarea separată și reciclarea deșeurilor la nivelul fiecărei comunități au în primul rând un puternic caracter de responsabilitate socială și, simultan, avantaje economice imediate prin acordarea bonificației la predarea deșeurilor.

Conform prevederilor OUG nr. 5/2015, autoritățile locale au obligația de a asigura colectarea DEEE-urilor provenite de la gospodăriile particulare prin centre fixe, puncte mobile de colectare (un centru la 50.000 de locuitori, dar nu mai puțin de un centru pe localitate) sau colectarea periodică cu operatori desemnați.

Pentru cea de-a III-a ediție a campaniei „România Reciclează“ primăriile se pot înscrie prin e-mail la adresa office@environ.ro sau pe www.reciclamimpreuna.ro.Alte articole in rubrica Reciclare & Recuperare