Warning: opendir(/home/reco4828/public_html/_public/content/coperti/) [function.opendir]: failed to open dir: No such file or directory in /home2/reco4828/arhiva.ecologic.rec.ro/application/controllers/Coperta.php on line 24
 Becurile viitorului ar trebui să fie cât mai puțin nocive pentru mediu - Reciclare & Recuperare | Ecologic
Acest site foloseşte cookies! Continuarea navigării implică acceptarea lor. Cititi politica cookies.

Reciclare & Recuperare

Becurile viitorului ar trebui să fie cât mai puțin nocive pentru mediu

08 January 2019 - 03:38 PM Reciclare & Recuperare

Deşeuri periculoaseColectarea becurilor, lămpilor şi surselor de iluminat este o activitate foarte dificilă şi costisitoare. În România sunt puţini cei care conştientizează faptul că becurile arse conţin multe substanţe toxice, iar spargerea sau aruncarea lor în coşul de gunoi sunt extrem de nocive pentru mediu. Despre problemele pe care le întâmpină o organizaţie de preluare de responsabilităţi din acest domeniu am vorbit cu Béla Kovács, directorul general al societăţii Recolamp.
 ecologic

ecologic: Cum a fost anul 2018 pentru Recolamp? Cu ce rezultate încheiați acest an?

Béla Kovács, director general Recolamp: Anul 2018 a fost un an în care am colectat multe deșeuri. Adică un an foarte bun și pentru mediu și pentru asociație. Am desfășurat campanii de informare și conștientizare, ne-am extins rețeaua de colectare, am fost alături de producătorii de echipamente de iluminat și de generatorii de deșeuri. Am fost activi. Și acum, în luna decembrie, încă suntem prinși în campanii și activități, dar ianuarie va fi o lună în care vom analiza rezultatele, vom trage concluzii și vom face noi planuri. Anul 2018 a fost un an provocator și din punct de vedere legislativ, dar ne-am adaptat noilor cerințe.

Béla Kovács, directorul general  al Recolampecologic: Ce ne puteți spune despre numărul de clienți, a crescut sau a rămas la nivelul anului trecut? V-ați atins obiectivele de colectare?

Béla Kovács, director general Recolamp: Cifrele exacte de colectare le vom avea la începutul anului 2019, dar din calculele preliminare pe care le facem trimestrial putem să spunem că suntem în grafic, iar misiunea noastră de colectare continuă. Rețeaua Recolamp se extinde constant, iar anul acesta numărul producătorilor de echipamente de iluminat a crescut și el, ceea ce este o dovadă clară că aceștia au devenit mai conștienți de obligativitatea colectării selective a deșeurilor pe care le pun pe piață. Un plus a fost și modificarea legislației în data de 15 august 2018 prin introducerea pe lista obligaţiilor şi a corpurilor de iluminat casnice (lustre, veioze, aplice etc.).

ecologic: Care au fost problemele cu care v-ați confruntat anul acesta?

Béla Kovács, director general Recolamp: Cea mai mare problemă rămâne aceeași, din păcate: lipsa de conștientizare a oamenilor asupra efectelor nocive ale becurilor arse aruncate la gunoi. Dar nu ne oprim aici, putem să discutăm în continuare și de sistemul precar de colectare selectivă a deșeurilor, despre lipsa unui sistem de control susținut din partea autorităților și aplicarea măsurilor coercitive, despre raportarea incompletă a datelor și interpretarea lor, neaplicarea legislației și modificarea legislației în timp scurt. Ne-ar ajuta și o actualizare a legislației europene, precum și a ghidurilor privind interpretarea directivelor europene din domeniu.

ecologic: Ce vă propuneți pentru anul viitor?

Béla Kovács, director general Recolamp: Țintele de colectare sunt din ce în ce mai mari, așa că vom avea nevoie să ne extindem rețeaua de colectare și mai mult. În plus, ne propunem să devenim și mai vizibili pe piața din România ca partener în colectarea selectivă a deșeurilor din echipamente de iluminat. Vrem să fim de asemenea aproape de generatorii de deșeuri și de consumatorii casnici, atât prin puncte de colectare, cât și prin campanii de creștere a conștientizării beneficiilor colectării selective.

ecologic: Cum apreciați activitatea de preluare de responsabilități a becurilor și corpurilor de iluminat la nivel european?

Béla Kovács, director general Recolamp: Chiar dacă România este codașă în ceea ce privește colectarea și reciclarea echipamentelor de iluminat, putem să spunem că și la nivel european se depun eforturi foarte mari pentru a realiza țintele de colectare. Recolamp face parte din Asociația EucoLight, care reunește 18 organizații de profil din Europa. EucoLight a colectat și reciclat aproximativ 80% din totalul deșeurilor provenite din echipamente de iluminat colectate și reciclate în Europa.

ecologic: Care sunt țările fruntașe în reciclarea becurilor și corpurilor de iluminat?

Béla Kovács, director general Recolamp: Ne uităm cu admirație la Franța, Germania, Anglia și Spania, care sunt lideri europeni în reciclarea deșeurilor din echipamente de iluminat și îndrăznim să sperăm că într-un viitor nu foarte îndepărtat și România se va situa printre țările fruntașe.

Deşeuri periculoase

ecologic: Ce probleme specifice implică reciclarea becurilor și a corpurilor de iluminat?

Béla Kovács, director general Recolamp: Deșeurile din echipamente de iluminat sunt deșeuri periculoase pentru mediu, care conțin mercur și praf fluorescent. Acestea, odată ajunse la groapa de gunoi, contaminează și restul deșeurilor și poluează solul, așadar trebuie colectate în recipiente speciale și transportate în condiții de siguranță. Apoi urmează procedura de tratare, de eliminare controlată a substanțelor periculoase și de valorificare. Un alt fenomen pe care îl luăm în calcul și cu care ne confruntăm, dacă se poate spune așa, este creșterea vânzărilor la LED-uri. Fără modificarea legislației, acest lucru va duce la imposibilitatea îndeplinirii țintei de colectare și de reciclare la sursele de lumină. Acesta este și motivul pentru care multe organizații colective din România au renunțat să gestioneze categoria 3 (din anul 2019) - „surse de lumină“. În general, deșeurile colectate din surse de lumină conțin becuri economice, tuburi de neon și becuri cu incandescență sau halogen și mai puțin LED-uri. Dar la vânzare cantitatea de LED-uri crește galopant, durata de viață a acestora este foarte mare, iar ele nu se vor regăsi prea curând în deșeurile colectate. În prezent avem aproximativ 1% LED-uri ca deșeuri colectate. Prin urmare, ținta de colectare la sursele de lumină nu se va putea îndeplini fără o modificare a legislației existente: fie modificarea țintei de colectare la această categorie (LED-uri și non-LED-uri), fie modificarea modului de calcul al țintei de colectare la această categorie ca procent din deșeurile generate. Pe piață există peste 700 producători de echipamente de iluminat care vor fi practic puși în imposibilitatea îndeplinirii acestei obligații.

Deşeuri periculoase

ecologic: Periodic sunt scoase de pe piață anumite tipuri de becuri. Cum comentați?

Béla Kovács, director general Recolamp: Becurile scoase din procesul de fabricație sunt becuri care sunt pe piață deja. Noi le privim ca deșeuri pe care trebuie să le colectăm și reciclăm. În ceea ce privește noile becuri care se pun pe piață, pe noi ne interesează să știm tehnologia și componența acestora, pentru a ne adapta procedura de colectare și tehnologia de valorificare. Când spunem asta, ne gândim și la economia circulară, care presupune ca produsele noi să fie ușor de reciclat sau să aibă componente care pot fi înlocuite.

ecologic: Care vor fi principalele calități ale becurilor viitorului?

Béla Kovács, director general Recolamp: Recolamp este o organizație care are ca viziune un mediu curat. Așa că becurile viitorului ar trebui să fie cât mai puțin nocive pentru mediu, durabile și să consume cât mai puține resurse naturale, iar tehnologia ne dovedește că se poate. Dar până când becurile arse nu vor mai fi o problemă pentru mediu și sănătatea oamenilor, Recolamp vrea să își îndeplinească misiunea în continuare. Alte articole in rubrica Reciclare & Recuperare