Cornel Brezuică: „Primarii trebuie să se mobilizeze şi să nu mai aştepte ajutor din altă parte“
07 January 2019 - 03:00 PM Reciclare & RecuperareÎndeplinirea obiectivelor de reciclare și valorificare a deșeurilor municipale nu s-a putut realiza în nicio țară europeană fără implicarea autorităților publice locale, a primăriilor și a cetățenilor fiecărei localități. Ce ar trebui să facă acum autoritățile locale din România pentru rezolvarea problemei deșeurilor și pentru evitarea sancțiunilor europene, dar și ce programe are în derulare Administrația Fondului pentru Mediu am aflat de la Cornel Brezuică, președintele instituției.
ecologic
ecologic: Ce credeți că ar trebui să înțeleagă cetățenii în privința noilor reguli privind gestionarea deșeurilor municipale?
Cornel Brezuică, președintele Administrației Fondului pentru Mediu: Este o întrebare dificilă. În opinia mea, autoritățile publice locale și în special cetățenii trebuie în primul rând să înțeleagă că lumea se schimbă. Dacă până acum puteam să realizăm anumite lucruri cu un efort financiar și cu o abordare minimă a problemei, părerea mea este că de acum înainte obligațiile ce ne revin nouă tuturor vor fi mult mai greu de îndeplinit. Iar aceste obligații sunt îndeplinite cu bani, cu responsabilitate și cu un întreg mecanism de urmărire și control al serviciilor.
ecologic: Avem o serie de ținte de reciclare și de valorificare a deșeurilor la nivel național și amenințarea cu amenzi uriașe pentru neatingerea acestor ținte. Credeți că autoritățile locale cunosc aceste lucruri?
Cornel Brezuică, președintele Administrației Fondului pentru Mediu: Eu sunt sigur că primarii știu care sunt obligațiile cu privire la gestiunea deșeurilor, obligații în zona de colectare, de sortare, de tratare a deșeurilor. Ceea ce este foarte important de înțeles este că îndeplinirea acestor obligații duce la reducerea semnificativă a cantităților de deșeuri ajunse la depozitare.
Știu că au probleme fiindcă am avut discuții cu mulți primari și cunosc bine tot ceea ce se întâmplă la nivel național. Avem Sisteme de Management Integrat al Deșeurilor (SMID-uri) care nu sunt finalizate, altele care nu funcționează deoarece serviciul nu este adjudecat.
Pe de altă parte acolo unde SMID-urile nu sunt finalizate, fiind în faza de investiție, cât și acolo unde au fost realizate, apare o mare problemă. Infrastructura de colectare a deșeurilor nu a fost adaptată nevoilor acestor SMID-uri. Eu știu că este nevoie de bani pentru realizarea infrastructurii de colectare, dar mai știu totodată și că primarii trebuie să se mobilizeze și că nu trebuie să mai aștepte pe cineva să vină să facă în localitatea lor ce ar trebui să facă ei înșiși: conștientizare, colectare selectivă și altele.
ecologic: Credeți că selectarea deșeurilor la sursă este o condiție pentru o bună gestionare a deșeurilor municipale?
Cornel Brezuică, președintele Administrației Fondului pentru Mediu: Este indiscutabil faptul că activitatea de colectare selectivă ar trebui realizată în fiecare localitate din țară, de la cel mai mare oraș și până la cea mai mică comună. Cred că ar trebui începută pe două fracții, umedă și uscată, cu fluxuri separate de intrare în stația de sortare ca apoi să se treacă la mai multe fracții și să se ajungă în timp la niște cantități cât mai mari de deșeuri reciclabile care au fost deviate de la depozitare.
De asemenea, cred că cetățenii trebuie să conștientizeze obligațiile ce le revin și să plătească pentru serviciul de salubritate fiindcă acest serviciu costă. Iar dacă cetățeanul nu vrea să depună separat deșeurile, dacă nu își respectă obligațiile de colectare trebuie să fie penalizat cumva. Fiindcă degeaba instituim noi obligații la autoritatea locală și la societățile de salubrizare dacă populația pune tot gunoiul la grămadă. Cu o astfel de mentalitate nu se pot realiza niciodată obiectivele impuse autorităților publice locale.
ecologic: Care este riscul pentru bugetul primăriilor în cazul în care nu se face colectarea selectivă și toate deșeurile ajung în continuare la groapă?
Cornel Brezuică, președintele Administrației Fondului pentru Mediu: Este foarte clar că cineva va trebui să plătească pentru inacțiunea autorității locale sau nepăsarea cetățenilor. În prezent taxa de depozitare este destul de mică, 30 de lei pe tonă, dar va crește la 80 de lei peste doi ani și sunt convins că această valoare va crește în continuare din ce în ce mai mult.
Nu trebuie să uităm că în ultimii ani costurile pe care le au operatorii de depozit au crescut considerabil. Noi ne speriem de o taxă de 10 euro, dar tariful lor a crescut de la 12 la 22 euro, deci și acolo a fost o creștere considerabilă. Având în vedere aceste realități, pot să vă spun că după părerea mea taxa de depozitare în România va ajunge în scurt timp la 60 - 70 euro pe tonă.
ecologic: Totuși când vorbim de colectare selectivă, de SMID-uri, există și exemple pozitive, nu?
Cornel Brezuică, președintele Administrației Fondului pentru Mediu: Din punctul meu de vedere sunt multe exemple pozitive, dar nu știu dacă aș putea să mă raportez la un întreg județ și să spun că el este un județ etalon. Acesta ar fi și un obiectiv pentru mine: să facem un județ care să fie un exemplu de bune practici, cu investiții de la AFM sau de la bugetul de stat, nu contează. Dar să avem un județ care să fie un exemplu pentru cum ar trebui să funcționeze sistemul, cum ar trebui făcută colectarea selectivă, unde ar trebui să ajungă deșeurile și așa mai departe.
În prezent există tot felul de păreri și o grămadă de specialiști, de consultanți, fiecare cu opinia lui, iar primarul este pus la mijloc și trebuie să ia o decizie. Cred că ar fi bine să existe un șablon, un model care apoi să poată fi replicat.
ecologic: Ar trebui să existe două tarife, unul pentru materialul reciclabil și altul pentru celelalte deșeuri?
Cornel Brezuică, președintele Administrației Fondului pentru Mediu: Nu știu. În primul rând cred că ar trebui să existe un tarif de acces la serviciul de salubritate pe care ar trebui să îl plătească toată lumea. Abia apoi putem construi alte tarife, pentru deșeul reciclabil și pentru fracția nereciclabilă. Trebuie să înțelegem că nu există cost zero pentru deșeuri. Orice calcul arată că societățile de salubrizare trebuie să încaseze o sumă de bani.
Iar dacă vrem colectare din ușă în ușă, trebuie spus că aceasta este cea mai costisitoare. Cel care crede că va câștiga din valorificarea deșeurilor reciclabile trebuie să fie conștient că procentul deșeurilor reciclabile raportat la totalul deșeurilor gestionate este foarte mic, iar acesta nu va putea să îi acopere costurile.
Cetățeanul trebuie să înțeleagă că pentru salubritate plătește un serviciu public, așa cum plătește și pentru celelalte servicii. În plus, mai trebuie spus ceva: serviciul de gestionare a deșeurilor este diferit față de celelalte, fiindcă dacă pentru energia electrică sau cea termică termică sancțiunea este recuperarea sumelor restante sau întreruperea furnizării acestor servicii, în cazul deșeurilor acest lucru nu se poate face. Pentru că gunoiul va fi aruncat a doua zi la vecini sau pe stradă...
Cheia rezolvării problemei deșeurilor în România este cetățeanul, el trebuie conștientizat, responsabilizat și, de ce nu, chiar penalizat dacă este cazul.
ecologic: În ce stadiu se află programul privind instalarea sistemelor de panouri fotovoltaice pentru producerea de energie?
Cornel Brezuică, președintele Administrației Fondului pentru Mediu: Este un proiect la care eu țin foarte mult, Programul privind instalarea de sisteme fotovoltaice, adresat cetățenilor.
Am lucrat împreună cu colegii mei la acest proiect aproape opt luni de zile, iar acum ghidul de finanțare urmează să fie publicat în Monitorul Oficial, urmând ca până la sfârșitul anului 2018 să deschidem o sesiune de validare a instalatorilor. De aceea am adresat o invitație către toate societățile care au autorizație ANRE, către societățile comerciale care se ocupă cu reparații la rețeaua electrică să se înscrie cu mare încredere în cadrul programului nostru. Programul are ca obiectiv montarea pe 27.000 de imobile a unor instalații cu puterea de 3 kilowați pentru producerea energiei electrice care va fi furnizată în rețeaua națională, ceea ce face din el un program de interes major.
ecologic: Dar programul „Rabla pentru electrocasnice“? Și ce alte programe aveți în derulare?
Cornel Brezuică, președintele Administrației Fondului pentru Mediu: Un alt program de mare interes aflat în derulare în momentul acesta este „Rabla pentru electrocasnice“. Acest program va da cetățeanului posibilitatea să scape de aparatele vechi, care consumă foarte mult și în schimbul predării lor spre reciclare să obțină vouchere pentru cumpărarea de aparate electrocasnice noi, mai performante din punct de vedere energetic (clasele A++ și A+++): mașini de spălat rufe, frigidere, combine, lăzi frigorifice, aparate de aer condiționat ș.a.
Programul este în derulare. În săptămâna 10-14 decembrie 2018 s-au înscris comercianții, iar din data de 17 decembrie a.c. se pot înscrie și persoanele fizice. Bonificațiile pot ajunge la 400 de lei pentru fiecare echipament.
Totodată, un alt program aflat în derulare este cel pentru instalațiile de încărcare a mașinilor electrice, adresat municipiilor reședință de județ, care are un buget de 20 milioane de euro. Am fost nevoiți să amânăm termenul de începere al acestui program deoarece studiul de fezabilitate necesită ceva timp. Avem la ora actuală două autorități publice locale care au depus solicitări de finanțare și le mulțumesc pentru asta.
Un alt program este acela referitor la mijloacele de transport în comun prietenoase cu mediul înconjurător, autobuze electrice sau hibrid plug-in, tramvaie și troleibuze. În acest moment 11 localități au depus cereri de finanțare pentru acest program. Noi am evaluat componenta juridică a proiectului și până la sfârșitul anului vom termina de evaluat toate solicitările depuse și vom semna contractele. Acest program are un buget de 100 milioane de euro.
De asemenea, lucrăm la un ghid pentru cofinanțare din bugetul AFM a lucrărilor de închidere a unor depozite de deșeuri municipale neconforme. Bugetul alocat acestui program este de 100 milioane de lei.
Sunt mai multe proiecte, ne mai gândim la crearea unei infrastructuri de combustibil alternativ cu gaz natural comprimat. Mai avem o schemă de sprijin pentru a amplasa câte o instalație de încărcare pentru mașinile electrice la fiecare o sută de kilometri pe cele mai importante drumuri din România. Aceasta este o schemă de sprijin la care se lucrează la Bruxelles. Sunt multe proiecte pentru mediu care au fost începute în mandatul meu la AFM și în prezent sunt în faza de maturitate, în sensul că sunt sesiuni în derulare, urmează semnarea contractelor și implementarea acestora.
ecologic: Ce ne puteți spune despre sistemul de trasabilitate a deșeurilor? Când va fi funcțional?
Cornel Brezuică, președintele Administrației Fondului pentru Mediu: Am modificat Ordonanța nr. 196/ 2005, în cadrul căreia am trecut obligativitatea ca începând cu luna iunie 2019 să se folosească acest sistem de trasabilitate a deșeurilor. Da, există softul, trebuie parametrizat și trebuie actualizat cu modificările care au apărut prin OUG nr. 74 care a mai stabilit anumite particularități.
ecologic: Există pe viitor și vreun proiect de sprijinire a industriei de reciclare?
Cornel Brezuică, președintele Administrației Fondului pentru Mediu: Da, anul viitor vom deschide o sesiune adresată operatorilor economici privați pentru achiziționarea de instalații de reciclare.

Alte articole in rubrica Reciclare & Recuperare
-
Sistemul de garanţie-returnare este un instrument important al economiei circulare
11 August 2020 - 04:27 PMSubiecte precum schimbările climatice, poluarea terestră şi marină, dependenţa de combustibilii fosili pe fondul creşterii cererii de resurse pe ...
-
Constantin Damov: „Economia circulară este ultima şansă pe care omenirea o are pentru a renaşte economic şi sustenabil“
11 August 2020 - 04:08 PMCoaliţia pentru Economie Circulară este o organizaţie neguvernamentală care şi-a propus să promoveze în România principiului european privi ...
-
Campania „Fii la tine-n țară la fel ca afară“ a ajuns în Brașov
24 April 2020 - 11:14 AMCampania naţională de informare „Fii la tine-n ţară la fel ca afară” organizată de ECOTIC în parteneriat cu Ministerul Mediului, Apelor şi ...
-
ECOTIC a lansat campania naţională „Fii la tine-n ţară la fel ca afară!“
24 April 2020 - 10:30 AMPe 14 ianuarie 2020 ECOTIC a lansat în parteneriat cu Ministerul Mediului, Apelor și Pădurilor prima campanie națională de informare privind cole ...
-
Peste 1.900 tone deșeuri din echipamente de iluminat colectate și reciclate în 2019
11 April 2020 - 02:37 PMÎn 2019 Asociația Recolamp a colectat, tratat și reciclat 1.914 tone deșeuri din echipamente de iluminat, asigurând o țintă de colectare de 49, ...
-
Industria reciclării deșeurilor electrice în anul 2020, sub semnul întrebării
11 April 2020 - 01:55 PMImpactul la nivel mondial al pandemiei COVID-19 este încă foarte greu de anticipat, însă în mod cert consecințele se vor resimți pentru mult ti ...
-
Industria cimentului declară că respectă integral legislația din domeniul deșeurilor
11 April 2020 - 01:29 PMCIROM (Patronatul din industria cimentului și altor produse minerale pentru construcții din România) face următoarele precizări ca urmare a infor ...
-
Cristian Pocol: „Obiectivul nostru comun trebuie să fie crearea unei puternice industrii naţionale de reciclare“
11 April 2020 - 01:18 PMDeşeurile de echipamente electrice şi electronice (DEEE) reprezintă o mare problemă la nivel global, iar îndeplinirea obiectivelor de colectare d ...
-
Sistemul garanţie-depozit este singura soluţie pentru atingerea obiectivelor de reciclare
10 April 2020 - 02:48 PMImplementarea unui sistem garanție-depozit în România este o soluție prin care reciclarea deșeurilor de ambalaje se poate face eficient și la co ...
-
Noi reguli pentru Iridex și Ecosud
09 April 2020 - 01:29 PMÎn martie a.c. Garda Națională de Mediu a efectuat o serie de controale la depozitele de deșeuri Iridex și Ecosud. Comisarii au constatat mai mul ...
-
Coincinerarea deșeurilor, între profit și nevoia de transparență
13 March 2020 - 02:00 PMÎn februarie 2020 Digi24 a readus în discuție un documentar de anul trecut despre fabricile de ciment care ard deșeuri periculoase din import și ...
-
Ionuţ Georgescu: „Unul dintre principiile fundamentale ale companiei FEPRA este transparența“
12 March 2020 - 02:00 PMFost ONG-ist, apoi șef al Direcției deșeuri din Ministerul Mediului și acum antreprenor, Ionuț Georgescu este unul dintre cei mai cunoscuți spec ...
-
Clienţii magazinelor LaDoiPaşi au predat spre reciclare 1.000 kilograme baterii
12 March 2020 - 01:44 PMAsociația Sistemul Național de Reciclare a Bateriilor (SNRB) a colectat în 2019 din rețeaua LaDoiPași peste 1.000 kilograme baterii uzate aduse d ...
-
Taxarea plasticului nereciclat este un impediment major în adoptarea bugetului UE
12 March 2020 - 01:34 PMAdoptarea bugetului Uniunii Europene pentru noul cadru financiar multianual (CFM) 2021-2027 se anunță a fi o sarcină extrem de dificilă pentru Cha ...
-
Ca să trăim mai sănătos trebuie să predăm corect deșeurile
12 March 2020 - 01:25 PMCreșterea consumului și suprapopularea din ultimul secol au pus o mare presiune pe resursele naturale. Conform unei analize realizate de Global Foot ...