Warning: opendir(/home/reco4828/public_html/_public/content/coperti/) [function.opendir]: failed to open dir: No such file or directory in /home2/reco4828/arhiva.ecologic.rec.ro/application/controllers/Coperta.php on line 24
 3R Green a organizat o ședință de informare pentru primăriile din Ilfov - Reciclare & Recuperare | Ecologic
Acest site foloseşte cookies! Continuarea navigării implică acceptarea lor. Cititi politica cookies.

Reciclare & Recuperare

3R Green a organizat o ședință de informare pentru primăriile din Ilfov

11 December 2018 - 01:10 PM Reciclare & Recuperare

Şedință de informare pentru primăriile din IlfovÎn condițiile în care instituțiile de mediu din România întârzie declanșarea unei campanii de informare la nivel național cu privire la obligațiile ce revin autorităților publice locale cu privire la gestionarea deșeurilor începând cu data de 1 ianuarie 2019, unii agenți economici încearcă să se implice oferindu-le primăriilor nu numai informații cu privire la obligații, ci și soluții pentru îndeplinirea acestora.ecologic

Societatea 3R Green a organizat în data de 1 noiembrie 2018 dezbaterea „Bune practici în realizarea obiectivelor ce revin Unităților Administrativ-Teritoriale cu privire la gestiunea deșeurilor municipale“.

Evenimentul a avut loc în București și s-a adresat în special responsabililor cu gestiunea deșeurilor din cadrul primăriilor unor localități limitrofe Bucureștiului: Tunari, Ciolpani, Moara Vlăsiei, Copăceni, Dragomirești Vale, Mogoșoaia, Brănești, Cernica și Chitila.

Discuțiile au abordat ultimele modificări ale legislației deșeurilor și modul în care acestea aduc noi obligații și responsabilități în gestionarea deșeurilor municipale pentru primăriile din toată țara. Modificările aduse de OUG nr. 74/2018 pentru modificarea și completarea Legii nr. 211/2011 privind regimul deșeurilor și a Legii nr. 249/2015 privind modalitatea de gestionare a ambalajelor și a deșeurilor de ambalaje, precum și aprobarea Ordonanței de Urgență a Guvernului nr. 196/2005 privind Fondul pentru Mediu au fost principalele subiecte ale întâlnirii.

Pentru a scăpa de penalitățile pe care le pot primi pentru neîndeplinirea obligațiilor ce le revin, cel mai important lucru pe care îl pot face primarii din jurul Bucureștiului - zonă în care nu există nici o Asociație de Dezvoltare Intercomunitară și nici un Sistem Integrat de Gestionare a Deșeurilor - este ca în puținul timp cât a rămas să își găsească parteneri serioși din zona privată care să fie capabili să le preia obligațiile ce le revin.

Primăriile vor fi obligate de la 1 ianuarie 2019 să asigure colectarea selectivă pe 4 fracții reciclabile, hârtie, plastic, sticlă, metal și să includă în caietele de sarcini și în contractele de delegare a serviciului de salubrizare tarife distincte pentru activitățile desfășurate de operatorii de salubritate pentru gestionarea deșeurilor reciclabile și un alt tarif pentru restul deșeurilor.

eșeurile abandonate pe teritoriul localităților intră tot în sarcina autorităților locale până la identificarea celor care se fac vinovați. Pentru neîndeplinirea acestor obligații UAT-urile pot primi amenzi între 5.000 și 15.000 de lei.

Şedință de informare pentru primăriile din Ilfov

Articolul 31 din Legea nr. 211 prevede o amendă de aceeași valoare pentru neîndeplinirea obligației UAT-urilor de a colecta separat biodeșeurile în vederea valorificării și de a le trata într-un mod care să asigure un înalt nivel de protecție a mediului și de a încuraja compostarea individuală în gospodării. Și pentru îndeplinirea acestor obiective autoritățile locale au obligația de a elabora planuri la nivel local și la nivel județean. Tot între 5.000 și 15.000 de lei este valoarea amenzii ce va fi aplicată autorităților locale care nu își îndeplinesc obligațiile de a elabora strategii și programe proprii privind gestionarea deșeurilor, de a decide asocierea sau colaborarea cu alte autorități locale, de a asigura și de a răspunde pentru colectarea separată, transportul, neutralizarea, valorificarea și eliminarea finală a deșeurilor, inclusiv a celor municipale.

Mulți dintre reprezentanții primăriilor prezenți la dezbatere au aflat pentru prima oară cât de complexe și de numeroase sunt obligațiile pe care trebuie să le îndeplinească peste numai câteva săptămâni.

Pentru localitățile mici cum sunt comunele, aceste îndatoriri vor fi aproape imposibil de îndeplinit, din mai multe puncte de vedere. Pe de o parte este greu de crezut că populația se va alinia imediat, voluntar, la noile politici privind deșeurile și pe de altă parte aleșii locali nu vor avea posibilitățile financiare de a desfășura activități de educare și informare, de a crea infrastructura de colectare selectivă, de a schimba mentalitatea societăților de salubrizare cu care au încheiat contracte și de a face angajări de personal de specialitate pentru elaborarea planurilor locale, pentru raportări și pentru monitorizarea activității salubriștilor. De aceea, această perioadă scurtă este extrem de importantă pentru revizuirea tuturor parteneriatelor și contractelor pe care le au încheiate atât cu cetățenii, cu operatorii economici de pe raza localităților, dar și cu cei care se ocupă de gestionarea deșeurilor în cadrul unității administrativ-teritoriale.

Societatea 3R Green, unul dintre cei mai importanți colectori de deșeuri din zona județului Ilfov, deține una dintre cele mai mari stații de sortare din București. Florin Dobrescu, directorul general al societății, i-a asigurat pe cei prezenți că 3R Green poate prelua de la primării toată activitatea de management al deșeurilor începând de la colectarea separată a deșeurilor la sursa de generare, sortarea, reciclarea și în final eliminarea deșeurilor nereciclabile și în realizarea raportărilor de mediu pe care primăriile vor trebui să le facă. De asemenea, societatea 3R Green și-a manifestat și dorința de a se implica activ în acțiuni de educare și informare a cetățenilor în localitățile din județul Ilfov cu privire la depunerea separată a deșeurilor. Alte articole in rubrica Reciclare & Recuperare