Warning: opendir(/home/reco4828/public_html/_public/content/coperti/) [function.opendir]: failed to open dir: No such file or directory in /home2/reco4828/arhiva.ecologic.rec.ro/application/controllers/Coperta.php on line 24
 Neclarităţile legislaţiei afectează grav toate activităţile de reciclare - Reciclare & Recuperare | Ecologic
Acest site foloseşte cookies! Continuarea navigării implică acceptarea lor. Cititi politica cookies.

Reciclare & Recuperare

Neclarităţile legislaţiei afectează grav toate activităţile de reciclare

11 December 2018 - 12:00 PM Reciclare & Recuperare

Adunarea generală a OPP REMATLa adunarea generală a Organizației Patronale și Profesionale REMAT (OPP REMAT) care a fost organizată în perioada 28 - 30 octombrie 2018 la Cluj-Napoca s-au luat în discuție ultimele prevederi legislative din domeniu, oportunitățile și problemele apărute pe piața deșeurilor în ultimul an.   ecologic

Aproximativ 200 de reprezentanți ai societăților membre ale OPP REMAT au dezbătut problemele cu care se confruntă cei care lucrează în colectarea, valorificarea și reciclarea deșeurilor. Relațiile pe care aceștia le vor avea cu organizațiile de transfer de responsabilitate din domeniul ambalajelor, Ordonanța de Urgență nr. 74/2018 și alte modificări legislative privitoare la gestiunea deșeurilor care au apărut în acest an au fost unele dintre cele mai importante subiecte luate în discuție.

Oportunitatea pe care o reprezintă colectarea și reciclarea deșeurilor electrice și electronice a fost prezentată de președintele societății Environ, Andrei Orban. Marea problemă pe care membrii organizației au sesizat-o cu privire la legislația actuală este lipsa unor prevederi esențiale care ar trebui să însoțească aceste legi, cum ar fi normele de aplicare sau unele ordine de ministru care în mod inexplicabil întârzie să apară.

În lipsa acestora, fiecare societate care se ocupă de colectarea, valorificarea și reciclarea deșeurilor de ambalaje este nevoită să își desfășoare activitatea într-o stare de incertitudine care pe de o parte o poate face să încalce fără voie o legislație incompletă și neclară, iar pe de altă parte îi blochează orice încercare de a-și face un plan de afaceri.

„Noul ordin de ministru care îi obligă pe colectori să prezinte acordul scris al Asociațiilor de Dezvoltare Comunitară pentru a fi autorizați de agențiile de mediu este o altă problemă căreia agenții economici trebuie acum să îi facă față“, a spus Mihai Sofian, președintele OPP REMAT.

Majoritatea membrilor OPP REMAT sunt societăți comerciale care își desfășoară activitatea economică pe o piață europeană unde concurența este acerbă și unde fiecare stat încearcă prin măsuri interne să își sprijine industria. România este țara care descurajează orice activitate a propriilor agenți economici din domeniu, fie din necunoașterea regulilor și practicilor europene, fie doar din dorința de a aduce oricum cât mai mulți bani la bugetul de stat. Am rămas singura țară europeană în care un importator de deșeuri reciclabile din țările Uniunii trebuie să parcurgă proceduri complicate de notificare, să completeze formulare, să ceară documente de la autoritățile de mediu din țările de unde se face importul de deșeuri reciclabile, ca în cazul deșeurilor periculoase.

„Marea problemă a reciclatorilor din România nu este lipsa facilităților, ci faptul că operatorii nu beneficiază de un tratament egal cu al celorlalți reciclatori europeni, ceea ce dezavantajează România în relațiile cu alte țări. Mai mult decât atât, la noi autorități ale statului nu fac diferența între termeni și definiții specifice precum: deșeuri care nu mai sunt deșeuri, produs, subprodus, colectare, valorificare și reciclare, iar banalele coduri de deșeuri folosite în tranzacții au ajuns chiar să fie considerate de DIICOT ca fiind un limbaj codat de tip mafiot.“, a declarat Constantin Apostol, vicepreşedinte OPP Remat.

În plus, toate acestea vin pe fondul problemelor mondiale create de China care a restricționat drastic importurile de deșeuri. Alte articole in rubrica Reciclare & Recuperare