Warning: opendir(/home/reco4828/public_html/_public/content/coperti/) [function.opendir]: failed to open dir: No such file or directory in /home2/reco4828/arhiva.ecologic.rec.ro/application/controllers/Coperta.php on line 24
 Graţiela Gavrilescu: „Am avut și avem o foarte bună colaborare cu Comisia Europeană“ - Reciclare & Recuperare | Ecologic
Acest site foloseşte cookies! Continuarea navigării implică acceptarea lor. Cititi politica cookies.

Reciclare & Recuperare

Graţiela Gavrilescu: „Am avut și avem o foarte bună colaborare cu Comisia Europeană“

10 December 2018 - 02:43 PM Reciclare & Recuperare

Începând din anul 2019, în toate localitățile din România colectarea selectivă a deșeurilor ar trebui să fie obligatorie, plata serviciului de salubritate ar trebui să fie diferită pentru fracția umedă și cea reciclabilă, iar cele 32 de Sisteme de Management Integrat al Deșeurilor ar trebui să fie funcționale. Ce măsuri ia Guvernul României pentru îndeplinirea acestor obligații care ne revin am aflat de la Grațiela Gavrilescu, viceprim-ministru și ministrul Mediului.
ecologic

ecologic: În ședința de guvern din data de 5 septembrie a.c. a fost adoptat Memorandumul cu tema „Măsuri pentru îndeplinirea condiționalităților ex-ante 6.2 privind sectorul deșeurilor și evitarea suspendării plăților intermediare aferente sectorului deșeuri din POIM“. Vă rugăm să ne spuneți care sunt acele condiționalități pe care România nu le-a îndeplinit, de ce și când credeți că vor fi îndeplinite.

Grațiela Gavrilescu, viceprim-ministru și ministrul Mediului: Condiționalitățile ex-ante reprezintă o serie de măsuri introduse de Comisia Europeană pentru fondurile structurale astfel încât să asigure întrunirea condițiilor necesare pentru ca acestea să fie utilizate într-un mod eficient. Condiționalitatea ex-ante 6.2 privind sectorul deșeurilor vizează promovarea unor investiții sustenabile din punct de vedere economic și de mediu în sectorul deșeurilor, în special prin elaborarea de planuri de gestionare a deșeurilor în conformitate cu Directiva 2008/09/CE privind deșeurile.

Există câteva criterii după care Comisia Europeană face evaluarea îndeplinirii acestei condiționalități, și anume: raportarea cu privire la progresele înregistrate în atingerea țintelor, existența planului de gestionare a deșeurilor, existența planului de prevenire a generării deșeurilor și adoptarea măsurilor necesare pentru a se atinge până în anul 2020 obiectivele privind pregătirea pentru reutilizare și reciclare.

Depozit ecologic

Primele trei criterii au fost îndeplinite odată cu adoptarea de către Guvernul României a Planului Național de Gestionare a Deșeurilor, la sfârșitul anului 2017.

Criteriul al patrulea, care presupune aplicarea instrumentelor economice în domeniul deșeurilor, l-am considerat îndeplinit prin adoptarea OUG nr. 74/ 2018. Cu toate acestea, Comisia Europeană dorește să vadă că aceste măsuri adoptate prin OUG nr. 74/2018 vor fi implementate și că începând cu anul 2019 autoritățile publice locale vor implementa colectarea separată a deșeurilor de la populație, că vor introduce sistemul „Plătești pentru cât arunci“ și tariful diferențiat pe cele două fracții - reciclabilă și menajeră -, că producătorii de ambalaje și organizațiile de transfer de responsabilitate (OTR) vor acoperi costurile de gestionare a deșeurilor de ambalaje din deșeurile municipale și, nu în ultimul rând, că vom aplica efectiv contribuția pentru economia circulară.

Acesta este motivul pentru care a fost adoptat Memorandumul respectiv, în baza căruia a fost constituit Comitetul Național pentru Deșeuri.

ecologic: Prin același Memorandum este decisă înființarea Comitetului Național pentru Deșeuri, condus de ministrul Mediului. Vă rugăm să ne spuneți cine face parte din acest comitet din partea MDRAP, câte întruniri au avut loc până acum și eventual ce decizii s-au luat.

Linie de sortare

Grațiela Gavrilescu, viceprim-ministru și ministrul Mediului: Înfiinţarea Comitetului Național pentru Deșeuri a fost aprobată prin Decizia nr. 249/2018 a prim-ministrului emisă în data de 22 octombrie a.c. Comitetul este structurat pe două paliere: unul decizional și altul tehnic, drept pentru care fiecare autoritate componentă a acestui comitet trebuie să-și nominalizeze reprezentanți la nivel de demnitar și la nivel tehnic, astfel încât lucrurile să funcționeze eficient.

La nivel decizional, toate ministerele și autoritățile implicate - Mediu, Dezvoltare, Fonduri Europene, Finanțe, ANRSC, Garda Naţională de Mediu, ANPM și AFM - sunt reprezentate la nivel de secretar de stat. Sigur că la nivel tehnic, aceste instituții își desemnează specialiști în funcție de tematica dezbătută. Pot să vă spun că până acum Comitetul s-a întrunit de două ori.

ecologic: Vă rugăm să ne spuneți care este situația actuală a SMID-urilor. Ce SMID-uri sunt pe deplin funcționale, ce SMID-uri sunt încă nefinalizate, care sunt cele fazate și care sunt în curs de atribuire. Vă rugăm să ne spuneți și care este situația SMID-ului Prahova.

Grațiela Gavrilescu, viceprim-ministru și ministrul Mediului: În cadrul POS Mediu 2007 - 2013 au fost aprobate 32 de proiecte de management integrat al deșeurilor, prin care s-au finanțat activități vizând prevenirea, colectarea selectivă, valorificarea, reciclarea, tratarea și eliminarea deșeurilor, în paralel cu închiderea depozitelor de deșeuri neconforme.

SIMD Caraş-Severin

Dintre cele 32 de proiecte, pentru 18 a fost necesară fazarea investițiilor și continuarea lor în cadrul Programului Operațional Infrastructură Mare, astfel încât să se asigure atât fondurile necesare pentru a acoperi necesarul de finanțare, cât și realizarea obiectivelor proiectelor și implementarea politicii în acest sector. Dintre cele 14 proiecte finanțate integral în cadrul POS Mediu, până în prezent 6 proiecte sunt funcționale, 4 proiecte au semnat contractele de operare și urmează să fie declarate funcționale în perioada imediat următoare, iar 4 proiecte sunt încă nefuncționale. Pentru cele 18 proiecte fazate în cadrul POIM 2014 - 2020 stadiul punerii în funcțiune a sistemelor de management integrat al deșeurilor variază în primul rând în funcție de gradul de realizare a investițiilor propriuzise, dar în același timp și în funcție de capacitatea instituțională de la nivel local.

Avem astfel trei județe unde nu a fost lansată nicio procedură pentru contractarea serviciilor de operare, având în vedere că investițiile sunt încă în curs, patru județe unde nu a fost lansată nicio procedură pentru contractarea serviciilor de operare deși investițiile sunt fie finalizate, fie în fază finală în proporție mai mare de 95%, trei județe unde s-au lansat anumite componente, trei județe unde proiectele înregistrează un progres foarte bun (toate componentele lansate sau semnate) și un județ în care proiectul are toate contractele de operare semnate.
SMID-ul de la Prahova face parte dintre cele 18 proiecte fazate în cadrul POIM 2014 - 2020, care înregistrează un progres foarte bun.

ecologic: Cum colaborează Ministerul Mediului cu Comisia Europeană în domeniul deșeurilor? Există unele aspecte pe care specialiștii Comisiei nu sunt dispuși să le accepte? Insistă oficialii europeni pe introducerea unei taxe de depozitare a deșeurilor?

Grațiela Gavrilescu, viceprim-ministru și ministrul Mediului: Încă de la preluarea mandatului am avut și avem o foarte bună colaborare cu Comisia Europeană și implicit cu DG Environment, având în vedere problemele de mediu pe care România le are în special în domeniul deșeurilor. Să nu uităm că înainte de a veni la conducerea Ministerului Mediului tocmai fusese deschisă procedura de infringement pentru depozitele neconforme de deșeuri. Ulterior au apărut condiționalitățile ex-ante și presiunile pentru adoptarea PNGD și a instrumentelor economice.

Staţie de reciclareDatorită modului în care am reușit să gestionez lucrurile și a unui dialog deschis cu reprezentanții Comisiei Europene, inclusiv cu comisarul Vella, am reușit să rezolv mare parte din aceste probleme. Nu cred că putem vorbi de aspecte pe care specialiștii Comisiei nu ar fi dispuși să le accepte. Ei înțeleg foarte bine problemele cu care ne confruntăm aici și sunt dispuși să ne ajute să le rezolvăm. Comisia Europeană nu ar accepta însă indiferența noastră.

De aceea eu, alături de echipa mea și colegii din minister, suntem mereu în dialog cu ei, le cerem sprijinul și îi informăm în legătură cu tot ceea ce facem.

În data de 6 decembrie 2018 comisarul de mediu Karmenu Vella va veni din nou la București, în cadrul unei conferințe, pentru a discuta cu toți factorii interesați despre economia circulară, despre aspectele economice asociate unui management eficient al deșeurilor și, nu în ultimul rând, despre răspunderea extinsă a producătorului, colectarea separată și reciclarea.

ecologic: Considerați că în situația actuală, în care China refuză să mai primească deșeuri, România poate deveni o destinație pentru deșeurile din Europa?

Grațiela Gavrilescu, viceprim-ministru și ministrul Mediului: Decizia statului chinez de a interzice importurile de deșeuri reciclabile, în special cele de plastic, are în spate motive foarte clare: calitatea acelor deșeuri. Prin urmare România nu va accepta importuri de astfel de deșeuri, care nu corespund unor criterii minime de calitate cerute de industria de reciclare.

Pe de altă parte, România trebuie să aplice principiul proximității și să își dezvolte capacități de reciclare în primul rând a propriilor deșeuri, înainte de a accepta deșeuri din import. Alte articole in rubrica Reciclare & Recuperare