Warning: opendir(/home/reco4828/public_html/_public/content/coperti/) [function.opendir]: failed to open dir: No such file or directory in /home2/reco4828/arhiva.ecologic.rec.ro/application/controllers/Coperta.php on line 24
 Anchete de corupție și fraudă în industria britanică de reciclare a plasticului - Reciclare & Recuperare | Ecologic
Acest site foloseşte cookies! Continuarea navigării implică acceptarea lor. Cititi politica cookies.

Reciclare & Recuperare

Anchete de corupție și fraudă în industria britanică de reciclare a plasticului

11 November 2018 - 10:42 AM Reciclare & Recuperare

DeşeuriThe Guardian a publicat recent un amplu material despre investigațiile privind abuzurile și fraudele din industria britanică de reciclare a plasticului. Agenția de Mediu a Guvernului britanic a înființat o echipă de anchetă condusă de specialiști din serviciile secrete care investighează infracțiunile din sistem, în timp ce tot mai multe țări refuză sau limitează transporturile de deșeuri din plastic exportate de Marea Britanie.
ecologic

Potrivit The Guardian, Agenția de Mediu britanică (EA) a început să ancheteze o serie de infracțiuni: exportatori care au făcut declarații false cu privire la mii de tone de deșeuri de plastic inexistente în realitate, cazuri în care deșeuri de plastic sunt aruncate în râuri și mări în loc să fie reciclate sau transporturi ilegale de deșeuri de plastic trimise prin Olanda în Orientul Îndepărtat. De asemenea, instituția ar trebui acum să cerceteze de ce unele companii britanice cu infracțiuni repetate de transport de deșeuri contaminate sunt lăsate să facă în continuare export.

În Marea Britanie, companiile exportatoare de deșeuri câștigă milioane de lire taxând producătorii și detailiștii pentru a le elibera certificate de recuperare a deșeurilor din plastic - care valorează acum 60 de lire pe tonă - prin care să dovedească guvernului că și ei contribuie la reciclare.

În această vară, Biroul Național de Audit a criticat dur sistemul pentru că este deschis fraudelor și abuzurilor. Printre principalele probleme semnalate era faptul că totul se bazează pe declarațiile companiilor cu privire la câte deșeuri de ambalaje exportă.

Astfel au apărut mari discrepanțe între cifrele declarate de exportatori și cantitățile de deșeuri de ambalaje înregistrate în punctele vamale. Din datele analizate de The Guardian rezultă că firmele exportatoare au declarat că au expediat peste granițe cu 35.135 tone de plastic mai mult decât cantitățile care au părăsit țara și au fost înregistrate ca deșeuri în vămile britanice. Se pare așadar că multe companii exportă încărcături pe care le declară drept deșeuri din plastic pentru a beneficia de prețul de 60-70 de lire pe tonă aferent certificatelor de recuperare.

Zilnic, cel puțin 100 de containere cu deșeuri din plastic sunt expediate prin porturi ca Felixstowe sau Southampton spre Europa sau Orientul Îndepărtat. Surse apropiate anchetei au declarat publicației citate că reprezentanții Agenției de Mediu britanice nu au vizitat niciodată vreunul dintre locurile unde sunt trimise spre reciclare toate aceste deșeuri.

Jacob Hayler, directorul executiv al Asociației de Servicii pentru Mediu (Environmental Services Association, entitate care reunește principalii actori din domeniul colectării și reciclării de pe piața britanică) se numără printre primii care au semnalat Agenției de Mediu discrepanțele dintre cifrele declarate și cantitățile exportate. Hayler a declarat că aici este vorba despre corupție și crimă organizată: „Agenția și alții se gândesc cum ar putea îmbunătăți aplicarea legii… este vorba despre crimă organizată, de bande de infractori care exploatează sistemul“.

În timp ce investigația e în curs de desfășurare, Marea Britanie caută noi piețe unde să-și trimită deșeurile de plastic. După ce China a stopat acceptarea acestora în ianuarie 2018, exporturile britanice s-au îndreptat spre Malaezia, Vietnam și Polonia. Dar Malaezia și Vietnamul au impus apoi interdicții temporare asupra importurilor, iar Polonia are în vedere impunerea unor restricții, semn că țările devin tot mai prudente, pe fondul dovezilor care au indicat rate mari de contaminare.

DeşeuriConform The Guardian, cifrele arată o creștere a exporturilor din Marea Britanie către Turcia și Olanda. Mai mulți reprezentanți din domeniu consideră că piețele de export pe care se bazează Marea Britanie în eforturile sale de a-și atinge țintele de procesare a peste 50% a deșeurilor din plastic până în 2020 s-ar putea epuiza în câteva săptămâni.

Phil Conran, directorul companiei 360 Environmental și președintele comitetului consultativ al guvernului pe tema ambalajelor, a declarat că „toate aceste piețe închid efectiv ușa materialelor de proastă calitate și devin tot mai stricte în ceea ce acceptă“.

Noile piețe au adus și mai multe temeri de abuz. În conformitate cu declarațiile făcute de companii, în primele trei luni ale acestui an Marea Britanie a exportat în Turcia 27.034 tone de deșeuri din plastic, comparativ cu 12.022 tone în primele trei luni ale anului 2017, iar exporturile către Olanda au crescut cu aproape 10.000 de tone în primele șase luni din 2018 față de prima jumătate a anului 2016.

Agenția de Mediu a fost sesizată că unele firme exportatoare profită de faptul că pe teritoriul Europei controalele sunt mai puțin stricte și folosesc Olanda pentru „spălarea“ unor mari cantități de deșeuri pe care apoi le transportă ilegal în state din Orientul Îndepărtat.

Addie van der Stappen, reprezentantul companiei olandeze de reciclare Kunststof Recycling, a declarat că țara sa nu are capacitatea de reprocesare a cantităților tot mai mari de deșeuri din plastic venite din Marea Britanie: „Nu va fi reciclat tot. Europa este sufocată de plastic din Anglia, britanicii îneacă Europa în plasticul lor“.

Exporturile crescute spre Turcia ridică temerea că și mai multe deșeuri de plastic britanice vor ajunge în apele mărilor. Specialiștii se întreabă dacă în Turcia deșeurile sunt depozitate pentru a fi reciclate ulterior sau nu sunt reciclate deloc.

Raportul Biroului Național de Audit publicat pe 19 iulie 2018 a criticat aspru lipsa de fermitate a EA și a Guvernului. Documentul avertizează că stimulentele financiare încurajează companiile să pretindă în mod fraudulos că au reciclat ambalaje din plastic și există riscul ca mari cantități să nu fie reciclate la standardele cerute Marii Britanii ori să nu fie reciclate deloc și să contribuie la poluare.

Marie Fallon, reprezentanta Agenției de Mediu, a confirmat în fața membrilor Parlamentului că a fost înființată o echipă condusă de specialiști din cadrul serviciilor de informații pentru a investiga fraudele și actele de corupție din sistemul de export al deșeurilor. Fallon a admis că de-a lungul anilor instituția ar fi putut face mai mult pentru combaterea abuzurilor și a recunoscut că în perioada 2016-2017 agenția a efectuat sub 40% din cele 346 de controale în teren pe care și le propusese.

Datele EA arată că în ultimele trei luni șase exportatori au avut licențele suspendate sau anulate, iar în ultimii trei ani o companie a avut 57 de containere cu deșeuri de plastic oprite în porturile britanice din cauza contaminării.

În prezent, în Marea Britanie continuă să opereze cinci companii exportatoare cunoscute ca având risc ridicat, iar alte 33 considerate cu risc mediu au încă acreditare pentru a exporta deșeuri de plastic. Alte articole in rubrica Reciclare & Recuperare