Warning: opendir(/home/reco4828/public_html/_public/content/coperti/) [function.opendir]: failed to open dir: No such file or directory in /home2/reco4828/arhiva.ecologic.rec.ro/application/controllers/Coperta.php on line 24
 International e-Waste Day, la prima ediție - Reciclare & Recuperare | Ecologic
Acest site foloseşte cookies! Continuarea navigării implică acceptarea lor. Cititi politica cookies.

Reciclare & Recuperare

International e-Waste Day, la prima ediție

11 November 2018 - 09:54 AM Reciclare & Recuperare

e-waste DayZiua de 13 octombrie 2018 marchează prima ediție a e-Waste Day, ziua internațională a deșeurilor de echipamente electrice și electronice (DEEE). Inițiată de WEEE Forum, susținută de 26 dintre organizațiile sale membre și implicând 40 de organizații din 20 de țări din întreaga lume, e-Waste Day a avut menirea de a aduce în atenția publicului importanța reciclării DEEE-urilor și de a încuraja consumatorii să predea spre reciclare deșeurile electrice și electronice pe care le dețin, în vederea creșterii ratelor de reciclare în viitor.

Se estimează că în anul 2018 vor fi generate la nivel mondial 50 milioane tone de deșeuri electrice și electronice. Jumătate dintre acestea sunt dispozitive personale precum computere, smartphone-uri, tablete și televizoare, restul fiind electrocasnice mari și echipamente de încălzire și răcire.

Anual, doar 20% din DEEE-urile generate la nivel global sunt reciclate, ceea ce înseamnă că 40 milioane tone de DEEE-uri sunt aruncate în gropile de gunoi, arse sau comercializate ilegal și tratate necorespunzător. Aceasta se întâmplă în ciuda faptului că 66% din populația mondială dispune de reglementări legislative cu privire la deșeurile electrice și electronice. Acest lucru are ca rezultat o pierdere uriașă de materii prime valoroase pe lanțul de aprovizionare și provoacă probleme serioase pentru sănătate, mediu și societate din cauza transporturilor ilegale de deșeuri către țările în curs de dezvoltare.

Karmenu Vella, comisarul european pentru Mediu, Afaceri Maritime și Pescuit, a declarat: „Aceasta este o inițiativă importantă și binevenită, deoarece deșeurile electrice și electronice continuă să crească în volum, iar materialele conținute de acestea sunt esențiale pentru fabricarea de noi produse și pentru satisfacerea cererii consumatorilor de produse electronice. Chiar și în Uniunea Europeană, care este lider în reciclarea DEEE-urilor, doar 35% din deșeurile electronice sunt raportate oficial ca fiind colectate și reciclate. Inițiativele de creștere a gradului de conștientizare au un impact pozitiv asupra ratelor de colectare și vor ajuta țările membre să atingă țintele Directivei DEEE și totodată vor ajuta Europa să dezvolte economia circulară“.

e-Waste DayÎn acest context, ECOTIC, ca membru al WEEE Forum, a organizat împreună cu partenerii și colaboratorii săi activități care au avut drept scop promovarea colectării separate și reciclarea deșeurilor de echipamente electrice și electronice.

În perioada 8 - 12 octombrie 2018 Caravana ECOTIC a vizitat mai multe școli din București, informând elevii și profesorii asupra importanței colectării și reciclării în general și a DEEE-urilor în mod particular.

Caravana ECOTIC, expoziție mobilă care prezintă 10 tipuri de echipamente electrice și electronice dezasamblate în scopul evidențierii conținutului reciclabil, alături de alte informații utile privind importanța reciclării, a fost prezentă pe 13 octombrie a.c. la intrarea în Parcul Natural Văcărești. Elevii din clasele unei școli primare din București, aflați printre primii vizitatori, au avut oportunitatea de a afla despre conținutul nociv al deșeurilor electrice și despre modul în care sunt reciclate. Apoi, turul prin Parcul Natural Văcărești i-a încântat pe copii, care au descoperit istoria Deltei bucureștene, au aflat informații despre flora și fauna din această zonă și au promis că vor reveni. Nici adulții nu au fost neglijați; la rândul lor, și ei au beneficiat de tururi ale Caravanei și ale Parcului Natural.

De asemenea, elevii din județul Iași au beneficiat de un eveniment ECOTIC dedicat zilei internaționale a DEEE-urilor în cadrul căruia mai multe clase de la Şcoala gimnazială din comuna Miroslava au avut posibilitatea să viziteze Centrul Municipal de Colectare Iași și să afle mai multe despre acesta, despre fluxul prin care sunt colectate și ulterior reciclate deșeurile de echipamente electrice și electronice, precum și modalitățile de revalorificare a materiilor prime.

„Am susținut prima ediție a International eWaste Day organizând activități de informare prin intermediul Caravanei ECOTIC în instituții de învățământ și companii cu scopul de a conștientiza cetățenii asupra beneficiilor reciclării deșeurilor de echipamente electrice și electronice și valorificării materiilor prime în contextul tranziției la economia circulară“, a declarat Valentin Negoiță, președintele ECOTIC.

e-Waste Day

Totodată, GreenWEEE împreună cu ECOTIC au lansat campania online „Dacă ai DEEE-uri vechi, dă check-in la SIGUREC!“ prin care încurajează cetățenii să aducă la stațiile Sigurec deșeuri de echipamente electrice și electronice. Toți cei care predau electronice uzate în perioada 13 octombrie - 13 noiembrie 2018 la stațiile Sigurec Prime și City din toată țara dând check-in și folosind hashtagul #greenweee intră automat în cursa pentru premiile campaniei și vor putea câștiga prin tragere la sorți un telefon mobil de ultimă generație acordat de ECOTIC sau unul din cele 10 seturi de sacoșe de colectare. De asemenea, participanții sunt recompensați pe loc cu vouchere de reduceri la cumpărături. Alte articole in rubrica Reciclare & Recuperare