Warning: opendir(/home/reco4828/public_html/_public/content/coperti/) [function.opendir]: failed to open dir: No such file or directory in /home2/reco4828/arhiva.ecologic.rec.ro/application/controllers/Coperta.php on line 24
 Taiwanul importă tehnologie de reciclare din România - Reciclare & Recuperare | Ecologic
Acest site foloseşte cookies! Continuarea navigării implică acceptarea lor. Cititi politica cookies.

Reciclare & Recuperare

Taiwanul importă tehnologie de reciclare din România

05 July 2017 - 05:29 PM Reciclare & Recuperare

O delegaţie condusă de secretarul general al Biroului de Protecţia Mediului din Tainan, oraşul care a fost prima capitală a Taiwanului, a vizitat România în cursul lunii mai pentru a vedea cum se face reciclarea în ţara noastră. Taiwanul este ţara unde deşeurile nu se depozitează, unde peste 50% din deşeuri se reciclează şi unde deşeurile biodegradabile sunt transformate în fertilizator care este distribuit gratuit cetăţenilor. România este ultima ţară din Europa în ceea ce priveşte reciclarea şi cu toate acestea, oficialii din Taiwan spun că au multe de învăţat de la noi. Vă prezentăm în continuare un interviu cu Li Men-Yen, secretarul general al Biroului de Protecţia Mediului din Tainan.ecologic

Li Men-Yen, secretar general al Biroului de Protecţia Mediului din Tainan

 

ecologic: Din câte știm noi, Taiwanul este țara unde reciclarea este pentru locuitori un mod de viață. Se face de mult timp, se face bine, organizat și foarte eficient. De ce ar avea nevoie cetățenii din Tainan de un sistem românesc de colectare, de ce ar avea nevoie de SIGUREC?

Li Men-Yen, secretar general al Biroului de Protecția Mediului din Tainan: Și noi credem că Taiwanul a atins un nivel bun la capitolul reciclare, e adevărat. Am auzit însă că, în România, Green Group a înregistrat câteva performanțe foarte bune, că au introdus tehnologii noi de colectare și de eliminare a deșeurilor post-consum și alte procedee. Iar acestea sunt noi pentru Taiwan. În ceea ce privește sistemul de colectare, în țara mea se colectează, cum este normal, deșeurile separate manual de la fiecare familie, din fiecare gospodărie, de către companiile de salubritate. Însă Green Group a conceput un sistem de colectare automată numit SIGUREC, un sistem nou pentru Taiwan. Un astfel de sistem ne-a fost donat de ROTA Association (Association for Developing Economic and Cultural Relationships between România and Taiwan), este amplasat în Tainan și funcționează cred eu foarte bine, dacă ne gândim că în două luni au fost colectate peste 600.000 de sticle.

De aceea dorim să știm mai multe despre acest tip de colectare și ne gândim să introducem mai multe asemenea instalații în Taiwan. Am vizitat Green Glass Recycling, fabrica de reciclare a sticlei, iar sistemul de acolo ni s-a părut a fi unul foarte bun, foarte avansat. Tehnologia de separare a cioburilor de sticlă pe culori se face cu ajutorul unui sortator optoelectronic foarte avansat, de producție germană. Eu cred că avem și noi nevoie de această tehnologie și sperăm să putem introduce cât mai curând acest tip de echipament și în țara mea.

ecologic: Nu există fabrici de reciclare a sticlei în Taiwan? Cât plătesc acolo producătorii pentru ambalajele puse pe piață?

Li Men-Yen, secretar general al Biroului de Protecția Mediului din Tainan: Avem fabrici de reciclare, dar la noi nu s-au folosit facilități de sortare automată. Sunt multe lucruri în domeniul reciclării pe care Taiwanul le-ar putea învăța din România. La noi lucrurile se fac de mult timp, se fac bine, dar se fac manual. În România, cu toate că lucrurile au început mai târziu, sistemul este automatizat, este mai performant și mai eficient. De asemenea, în România sistemele de colectare cooperează cu retailerii și s-a venit cu acest concept nou, SIGUREC. În plus, aici există o cooperare cu școlile, cu autoritățile centrale, cu care se pot încheia acorduri voluntare.

În Taiwan nu există conceptul de acord voluntar semnat între autoritățile centrale, retaileri și actorii de pe piața gestiunii deșeurilor, așa cum este în România. Dar noi am stabilit deja niște reglementări și unele sisteme de reciclare. Fiecare companie care produce sticle trebuie să plătească înainte de a le produce. S-a creat un fond pentru procesul de reciclare și fiecare companie, cum ar fi Coca-Cola, Heineken, Taiwan Beer, plătește înainte de a le produce.

Staţie de reciclare

Menționez că este un sistem deținut de stat. Referitor la cât se plătește, pot să vă spun că tarifele sunt diferite, în funcție de ceea ce se produce. Știu că pentru o sticlă din PET se plătește un dolar taiwanez (0,03 USD), iar pentru o sticlă de bere se plătesc doi dolari taiwanezi (0,06 USD). Există 12 de tipuri de deșeuri care sunt gestionate de administrația centrală și locală. Așa cum am menționat mai devreme, înainte de a începe producția, fabrica trebuie să plătească o anumită sumă către acest fond gestionat de autorități. Guvernul central încasează fondurile și le folosește pentru diverse proiecte de reciclare, acordă subvenții și încurajează fabricile să recicleze și mai mult.

ecologic: De cât timp funcționează acest sistem în Taiwan?

Li Men-Yen, secretar general al Biroului de Protecția Mediului din Tainan: Avem acest sistem din anul 1997 și funcționează foarte bine, dacă ne gândim că rata de reciclare înregistrată de orașul Tainan este foarte mare, de 51%, iar nivelul întregii țări depășește acest prag. Și ne referim la deșeurile menajere pe care le putem reutiliza sau recicla. Restul este considerat gunoi și îl trimitem la incinerare. În Taiwan, noi nu depozităm deșeurile decât după procesul de incinerare și numai atunci când cenușa rezultată nu poate fi folosită la fabricarea cimentului. Suntem o țară mică, foarte aglomerată.

Staţie de reciclareecologic: Sunt recompensați cetățenii din Taiwan pentru reciclarea deșeurilor?

Li Men-Yen, secretar general al Biroului de Protecția Mediului din Tainan: Deoarece în Taiwan există reglementări stricte privind deșeurile, cetățenii sunt obligați să recicleze, deci nu există recompense pentru această activitate. Este simplu, trebuie doar să o faci, este datoria fiecărui cetățean. În schimb, Guvernul îi recompensează din fonduri proprii pe micii colectori și prin urmare încurajează acest gen de business. Totodată, Guvernul poate acorda sprijin pentru dezvoltarea fabricilor care acționează în domeniul gestiunii deșeurilor. Dar pentru cetățeni nu există recompense, este doar o datorie.

ecologic: Totuși, sistemul SIGUREC recompensează cetățenii pentru că reciclează.

Li Men-Yen, secretar general al Biroului de Protecția Mediului din Tainan: Da, dar este un sistem privat și face parte dintr-o afacere. Prin SIGUREC se dorește colectarea deșeurilor reciclabile direct de la consumatori, pentru ca mai apoi acestea să fie trimise direct către industria de reciclare; pentru a-i încuraja însă pe cetățeni să aducă deșeurile reciclabile la SIGUREC, sistemul le oferă o recompensă și astfel deșeurile devin o sursă de venit. În schimb, Autoritățile locale pot oferi infrastructură pentru colectare, dar nu și recompense pentru cetățeni. Acum doi ani, domnul Clement Hung, care este originar din orașul Tainan, a venit în Taiwan și ne-a povestit despre cum se face reciclarea în România și despre afacerea pe care a dezvoltat-o în acest sector și am fost curios să aflu mai multe. Personal, încurajez investițiile și dezvoltarea sectorului privat în domeniul reciclării deșeurilor în Taiwan și în mod particular în Tainan, pentru că treaba mea, în calitate de reprezentant al Biroului pentru Protecția Mediului, este să reduc cantitățile de deșeuri și să cresc gradul de reciclare. Astfel, în timp ce inițiativa privată va creşte, va scădea presiunea care se pune pe autorități în ceea ce privește gestionarea deșeurilor.

ecologic: Vă rugăm să ne spuneți cum se face colectarea deșeurilor în Taiwan.

Li Men-Yen, secretar general al Biroului de Protecția Mediului din Tainan: În Taiwan, sistemele de colectare și societățile de salubrizare, cu angajații, mașinile și tot ceea ce se folosește în acest domeniu sunt ale statului. Numai în Tainan există 3000 de angajați ai Biroului de Protecția Mediului care se ocupă de colectarea deșeurilor municipale.

Sistemul de colectare este extrem de bine pus la punct. În ziua de luni este colectată sticla, marțea este ziua în care este colectat PET-ul și așa mai departe. Avem zile diferite pentru diferite tipuri de deșeuri. Noi știm că pentru creșterea gradului de colectare a deșeurilor reciclabile este necesară o infrastructură cât mai bună și cât mai simplă, astfel încât efortul depus de cetățeni să fie cât mai mic. Dacă efortul este prea mare, dacă procedeul este prea complicat, atunci cetățenii nu vor recicla.

Sistemul nostru este bine pus la punct. Colectăm deșeurile municipale patru zile pe săptămână. Există două tipuri de mașini: prima este pentru gunoi și o altă mașină este pentru reciclare. Oamenii știu când vin mașinile de gunoi pentru că se aude cântecul „Für Elise“, compus de Ludwig van Beethoven. Cetățenii știu deci că a venit timpul să predea gunoiul. Și este ușor pentru fiecare familie în parte să o facă. Ei trebuie să facă separarea pe trei categorii: prima este gunoi menajer, cea de-a doua este deșeu reciclabil, iar ei nu trebuie să separe plasticul, sticla și hârtia, toate acestea sunt puse într-un singur pachet, iar cea de-a treia categorie o reprezintă deșeurile alimentare. Acestea din urmă pot fi transformate în fertilizant, pentru că nu vrem ca un astfel de deșeu să ajungă la incinerator. Îl transformăm în compost, care poate fi folosit în agricultură sau în gospodării. Există patru fabrici, deținute de autoritatea locală, care transformă deșeurile alimentare în fertilizant, iar produsele rezultate sunt distribuite gratuit cetățenilor. Nu trebuie să le cumpere, dar trebuie să ofere în schimb deșeuri alimentare. Deșeurile alimentare sunt organice și rezultatele sunt bune pentru agricultură și grădinărit. De asemenea, evaluăm posibilitatea de a construi un digestor, în special pentru deșeurile alimentare pentru producția de biogaz. În mod similar, în Taiwan, nămolul rezultat din apa reziduală tratată se pune într-un digestor și se obține biogaz utilizat pentru electricitate și pentru încălzire. Și cred că acesta este un alt tip de reciclare.

Maşină de salubritate în Tainan

ecologic: Cum ați convins cetățenii să își depună selectiv deșeurile?

Li Men-Yen, secretar general al Biroului de Protecția Mediului din Tainan: De ce cetățenii colectează separat? Pentru că dacă nu respectă regulile, plătesc! Dacă inspectorii noștri, care verifică aleatoriu sacii de gunoi, descoperă că un cetățean nu a făcut separarea corespunzător, că nu a separat deșeurile menajere pe trei categorii, ei îl vor amenda pentru prima dată cu 1200 dolari taiwanezi (aproximativ 40 de USD). Dacă inspectorul constată că cetățeanul încalcă legea a doua oară, penalizarea va fi dublă. Iar dacă cetățeanul continuă să încalce legea, amenda ajunge la 6.000 dolari taiwanezi (aproximativ 200 de USD). Poate că 1200 dolari taiwanezi (aproximativ 40 de USD) nu este o amendă foarte mare, însă cu siguranță cetățenii nu vor fi foarte fericiți să o plătească.

Fondurile colectate din amenzi ajung la Guvern, dar ele nu sunt foarte mari deoarece cetățenilor le este teamă să fie penalizați și se conformează regulilor în ceea ce privește colectarea separată pe trei categorii. Acest sistem funcționează bine. Nici nu este nevoie ca inspectorii noștri să verifice conținutul sacilor colectați, numai prezența lor este suficientă pentru ca cetățenii să știe că nu pot arunca deșeurile menajere decât dacă acestea au fost separate în prealabil pe cele trei categorii. De asemenea, mai există un alt sistem în orașele Taipei și Noul Taipei (New Taipei), unde trebuie să cumperi saci pentru gunoi, iar aceștia sunt produși și aprobați numai de către autoritățile statului. Sacii sunt pe dimensiuni diferite, de 3 litri, de 5 litri sau de 10 litri și fiecare cetățean are obligația să cumpere aceste pungi în care se pun nereciclabilele. Prețul este diferit, în funcție de dimensiunea pungii. Pentru deșeurile reciclabile nu este nevoie de pungă, nu trebuie să plătești pentru a recicla. În schimb, dacă vrei să arunci gunoiul menajer, atunci trebuie să plătești ca să cumperi punga pentru tipul acesta de deșeu. Iar cea mai ieftină pungă, pentru o cantitate de 3 kg de gunoi, costă 25 de dolari taiwanezi (0,83 USD), iar cea de 6 kg costă aproximativ 33 de dolari taiwanezi (1,09 USD). Astfel, cetățenii sunt încurajați să colecteze separat și să nu pună deșeuri reciclabile în acele pungi.

La staţia de reciclare

ecologic: Inspectorii controlează cetățenii, dar cum sunt controlate companiile pentru managementul deșeurilor?

Li Men-Yen, secretar general al Biroului de Protecția Mediului din Tainan: Agenția Națională pentru Protecția Mediului a emis o lege, „waste disposal act“, prin care sunt supravegheați toți actorii din piață, persoanele fizice, colectorii, de la cel mai mic, de la o singură persoană, până la firmele de colectare mai mari, reciclatorii sau producătorii, toți se supun aceleiași legi. De exemplu, dacă dorești să demarezi un business în domeniul colectării și reciclării deșeurilor, trebuie să obții avizele necesare pentru acest tip de activitate și să respecți legislația în vigoare.

În cazul fabricilor, acestea trebuie să ne declare care este obiectul lor de activitate, ce materii prime folosesc în procesul de producție și ce cantitate de deșeuri generează. Dacă o fabrică produce un bun care post-consum se va transforma în deșeu, atunci va plăti o taxă conform tipului de produs fabricat. De exemplu, pentru producerea unei sticle plătește 2 dolari taiwanezi, iar pentru producerea unei anvelope plătește 200 de dolari taiwanezi. Dacă fabricile vor produce alt tip de bunuri, vor plăti taxe standard, la fel ca și persoanele fizice. Fiecare actor din piață este verificat pentru activitatea sa, iar dacă nu respectă prevederile legislației respective sau declară ceva și inspectorii noștri descoperă altceva la fața locului, atunci el este amendat.

Lucrurile sunt foarte clare, iar rolul autorităților locale este să verifice că se respectă regulile impuse de legislație. Desigur, capacitatea autorităților de a verifica toți actorii din piață este limitată și de aceea ne bazăm și pe respectul lor față de lege. Nu este un lucru plăcut să fi amendat, iar când se întâmplă ca o companie să primească o amendă, se face un anunț public, fapt care îi afectează imaginea. În cazul reciclării totuși nu se percep la fel de multe amenzi ca în cazul poluării. Aceasta pentru că, spre deosebire de poluare, reciclarea nu este o problemă atât de mare în Taiwan, unde rata de reciclare e ridicată. În plus, pentru ca reciclarea să se întâmple, nu este nevoie de un efort prea mare sau de investiții importante într-o infrastructură de colectare din partea cetățenilor sau companiilor. Trebuie doar ca ei să separe deșeurile.

În schimb, dacă există o companie la nivel local care are rezultate anuale foarte bune, aceasta este promovată și obține o recunoaștere din partea guvernului central cum că aceasta a acționat foarte bine în domeniul reciclării. Dar, repet, în Taiwan nu se depun foarte multe eforturi sau să se investească prea mult, pentru că această activitate de colectare și reciclare trebuie făcută, este percepută ca o obligație atât din partea cetățenilor, cât și a autorităților.

De asemenea, firmele mari, cum este Coca- Cola, își îndeplinesc țintele, pentru că nu își permit să aducă o imagine negativă companiilor. Este adevărat că sunt verificate și monitorizate, iar toată documentația este controlată. Autoritățile sunt foarte vigilente și își îndeplinesc sarcinile cu seriozitate.

Colectarea deşeurilor municipale

ecologic: Pungile din plastic sunt des utilizate în Taiwan?

Li Men-Yen, secretar general al Biroului de Protecția Mediului din Tainan: Cu toții știm că pungile din plastic nu sunt ușor de reciclat. Și de asemenea nu sunt potrivite pentru incinerare, din cauza poluării aerului. EPA discută despre acest lucru și s-ar putea să existe restricții în cazul sacilor de plastic. Dar noul regulament va fi stabilit într-un an sau doi ani. Acum urmează să organizăm întâlniri publice pentru a discuta cu experții. În primul rând, trebuie să obținem un nou act legislativ, iar procesul este de durată. Dar dacă autoritățile locale au nevoie de anumite reglementări, au puterea să le implementeze.

În orașul Tainan, avem deja unele reglementări cu privire la pungile de plastic care pot fi folosite în anumite spații comerciale. Se plătește numai pentru pungile de o anumită calitate, cu o grosime de 0,2 milimetri și care pot fi reutilizate. În magazinele mici de cartier unde puteți cumpăra de exemplu băuturi răcoritoare în pahare din plastic sau o gustare, se dau niște punguțe mici, iar acelea nu se plătesc. De asemenea, în Tainan nu se folosesc tacâmuri din plastic, ci doar cele fabricate din carton și din hârtie.

ecologic: Ce ne puteți spune despre colectarea și reciclarea echipamentelor electrice și electronice? Cum este realizată în Taiwan?

Li Men-Yen, secretar general al Biroului de Protecția Mediului din Tainan: În Taiwan, sistemul de reciclare a produselor electrice electronice este foarte reușit, pentru că toată această activitate aduce venituri. Din aceste echipamente se pot obține metale, aur, argint, litiu, care pot fi reutilizate sau reciclate din nou. Avem reglementări pentru acest tip de deșeuri, iar această piață este una profitabilă. Nu trebuie să faci ceva, mediul privat o va face. Însă produsele care nu sunt de calitate ar putea întâmpina unele probleme legislative, în sensul că din cauza utilizării unor materii prime de slabă calitate în procesul de producție, acestea nu vor putea fi reciclate. Prin urmare, legislația va reglementa această situație și nu va permite producția unui bun de slabă calitate.

ecologic: Ce alte probleme legate de mediul înconjurător au locuitorii din Tainan?

Li Men-Yen, secretar general al Biroului de Protecția Mediului din Tainan: Majoritatea oamenilor sunt preocupați de poluarea aerului, în special de particulele în suspensie (PM 10), iar valoarea maximă admisă prin lege este de 2,5. Această poluare vine în principal din China, din cauză că Taiwanul este situat foarte aproape de această țară și vântul contribuie la această situație. Noi am calculat și aproximativ 30% din aceste particule sunt din China, ceea ce înseamnă foarte mult. Coreea de Sud și Japonia s-au plâns și ele de poluarea cauzată de China. Știm că China este foarte serioasă în ceea ce privește problema poluării aerului și a apei, dar își dorește în același timp și o dezvoltare economică.

Totuși deșeurile sunt mereu o problemă importantă.

Acum, în Taiwan, cea mai dificilă situație este legată de depozitele de deșeuri și de incineratoare. Este foarte dificil să construiești un incinerator nou. Cele vechi se degradează de la an la an. În cele din urmă, aceste depozite vor fi pline și apoi ce vom face? Nu avem nevoie de alte depozite de deșeuri, trebuie să reciclăm și să reducem cantitățile de gunoi. În prezent, există unele tehnologii din Germania sau Olanda care transformă depozitele vechi în unele noi. Vorbim despre depozite unde sunt îngropate deșeuri de aproximativ 30 de ani. O parte din aceste deșeuri depozitate pot fi însă reciclate. Incinerarea este o altă problemă în Taiwan. Există două incineratoare mari în Tainan, cu o capacitate de 900 tone pe zi, iar pe întreg teritoriul Taiwanului există 22 de incineratoare.

Oraşul Tainan

ecologic: Cum percep cetățenii existența acestor incineratoare?

Li Men-Yen, secretar general al Biroului de Protecția Mediului din Tainan: Ei sunt împotriva acestui lucru. Incineratoarele nu pot fi folosite timp 50 de ani, poate este ok doar pe o perioadă de 20-30 de ani. Trebuie deci să facem ceva și să le transmitem cetățenilor noștri că avem nevoie de regenerare, de depozite de deșeuri pe care să le folosim temporar. Acum discutăm despre asta cu cetățenii și nu știm dacă vor accepta. În general, cetățenii noștri nu agreează nimic legat de tratarea deșeurilor în proximitatea caselor lor. Ei spun că este problema noastră, nu a lor. De aceea, noi trebuie să găsim soluții. Alte articole in rubrica Reciclare & Recuperare