Warning: opendir(/home/reco4828/public_html/_public/content/coperti/) [function.opendir]: failed to open dir: No such file or directory in /home2/reco4828/arhiva.ecologic.rec.ro/application/controllers/Coperta.php on line 24
 Condiţii pentru restituirea taxei auto de mediu - Politici & Economie | Ecologic
Acest site foloseşte cookies! Continuarea navigării implică acceptarea lor. Cititi politica cookies.

Politici & Economie

Condiţii pentru restituirea taxei auto de mediu

02 September 2017 - 12:41 PM Politici & Economie

Taxa de mediuRestituirea sumelor reprezentând taxa specială pentru autoturisme şi autovehicule, taxa pe poluare pentru autovehicule, taxa pentru emisiile poluante provenite de la autovehicule şi timbrul de mediu pentru autovehicule a fost reglementată prin Ordonanţa de Urgenţă nr. 52/2017.

Prin aprobarea Ordonanţei de Urgenţă nr. 52/2017, Guvernul a decis restituirea pe cale administrativă a tuturor taxelor plătite de către cetăţeni, începând cu anul 2007, pentru înmatricularea/transcrierea dreptului de proprietate pentru un autovehicul.

Această măsură de restituire vine ca urmare a faptului că respectivele taxe au fost sancţionate de Curtea de Justiție a Uniunii Europene.

Ordonanța reglementează restituirea pe cale administrativă, la cerere, a sumelor reprezentând taxa specială pentru autoturisme și autovehicule, taxa pe poluare pentru autovehicule, taxa pentru emisiile poluante provenite de la autovehicule și timbrul de mediu pentru autovehicule.

Trafic urban (foto Agerpres)Sumele se vor restitui către plătitorii care nu au cerut până la acest moment restituirea, contribuabili care au achitat taxa specială pentru autoturisme şi autovehicule, conform Legii nr. 571/2003 privind Codul Fiscal, cu modificările şi completările ulterioare, taxa pe poluare pentru autovehicule, prevăzută de Ordonanţa de Urgenţă a Guvernului nr. 50/ 2008, aprobată cu modificări prin Legea nr. 140/2011, cu modificările şi completările ulterioare, taxa pentru emisiile poluante provenite de la autovehicule, prevăzută de Legea nr. 9/2012, și timbrul de mediu pentru autovehicule, prevăzut de Ordonanţa de Urgenţă a Guvernului nr. 9/2013, aprobată cu modificări şi completări prin Legea nr. 37/2014, cu modificările şi completările ulterioare.

Cererile de restituire trebuie depuse la administraţiile fiscale teritoriale până la data de 31 august 2018, sub sancţiunea decăderii, iar restituirea sumelor se realizează astfel:
 pentru taxa specială pentru autoturisme şi autovehicule, taxa pe poluare pentru autovehicule, taxa pentru emisiile poluante provenite de la autovehicule, în perioada 1 ianuarie 2018 - 31 decembrie 2018;
 pentru timbrul de mediu pentru autovehicule, în perioada 1 septembrie 2018 - 31 martie 2019.

Sumele de restituit vor fi actualizate cu dobânda fiscală prevăzută la art. 174 alin. (5) din Legea nr. 207/2015 privind Codul de Procedură Fiscală, cu modificările şi completările ulterioare, respectiv 0,02% pentru fiecare zi.

Documentele obligatorii care însoţesc cererea de restituire se anexează în original sau în copie, astfel:
(i) documentul doveditor al plăţii taxei speciale pentru autoturisme şi autovehicule, taxei pe poluare pentru autovehicule, taxei pentru emisiile poluante provenite de la autovehicule sau timbrului de mediu pentru autovehicule;
(ii) chitanţa fiscală/ordinul de plată şi extrasul de cont, după caz, care să ateste efectuarea plăţii;
(iii) copiile cărţii de identitate a vehiculului şi a certificatului de înmatriculare.

Cornel Brezuică, preşedintele
    Administraţiei Fondului pentru MediuAlte articole in rubrica Politici & Economie