Warning: opendir(/home/reco4828/public_html/_public/content/coperti/) [function.opendir]: failed to open dir: No such file or directory in /home2/reco4828/arhiva.ecologic.rec.ro/application/controllers/Coperta.php on line 24
 Taxa de depozitare se amână până în anul 2019 - Politici & Economie | Ecologic
Acest site foloseşte cookies! Continuarea navigării implică acceptarea lor. Cititi politica cookies.

Politici & Economie

Taxa de depozitare se amână până în anul 2019

11 August 2017 - 10:36 AM Politici & Economie

Graţiela Gavrilescu, viceprim-ministru şi ministru al MediuluiGuvernul României, prin Ministerul Mediului, a luat decizia de suspendare a taxei la depozit până la 1 ianuarie 2019, ca urmare a unor deficiențe majore în aplicarea acesteia și a consecințelor sociale și de mediu înregistrate în primele şase luni ale anului. Executivul a luat această decizie în ciuda cererilor operatorilor economici din domeniul deşeurilor, care consideră că acest instrument economic este singurul instrument prin care România îşi poate creşte cantităţile de deşeuri reciclate.

Graţiela Gavrilescu, viceprim-ministru şi ministru al Mediului, consideră că România nu este încă pregătită pentru introducerea unei taxe la depozitarea deşeurilor.

„Constatăm un fenomen într-o continuă creștere a depozitării ilegale de deșeuri în România; ne confruntăm deja cu cantități duble comparativ cu 2016. De la începutul anului până în prezent, comisarii GNM au identificat cantități de deșeuri ilegal depozitate pe o suprafață totală, la nivel național, de 1.391.483 mp, față de 626.256 mp în 2016. Acest fenomen a apărut ca formă de eludare a taxei la depozit, fiind unul de natură să pună în pericol sănătatea comunităților în care astfel de cazuri sunt tot mai des identificate. România nu a fost suficient de pregătită pentru introducerea acestei taxe, aceasta fiind, de altfel, și concluzia la care am ajuns împreună cu comisarul european pentru mediu, Karmenu Vella.

Acest instrument economic de stimulare a reciclării se aplică doar după ce sistemul colectării selective este funcțional în orice colț al țării, iar Sistemele de Management Integrat al Deșeurilor sunt funcționale și pregătite să preia și să valorifice întregile cantități. Realitatea este că, în România, din 34 de SMID-uri construite cu fonduri europene doar unul este funcțional. În același timp, la fel de important este faptul că toate costurile provocate de introducerea taxei de depozit se regăsesc deja în facturile populației, în condițiile în care serviciile de salubritate nu s-au îmbunătățit față de anii precedenți.

Ca atare, pentru o logică și coerență în aplicarea politicii de management al deșeurilor, România a luat decizia și a informat Comisia Europeană privind suspendarea taxei la depozit până la 1 ianuarie 2019. În perioada următoare, vom aplica instrumente economice eficiente, fără costuri sociale și de mediu, prin care colectarea selectivă să devină o practică națională, iar cantitățile care ajung să fie taxate la groapa de gunoi să se limiteze doar la fracția umedă“, a declarat Graţiela Gavrilescu.

Ministerul Mediului a hotărât introducerea unui set de instrumente economice și măsuri care să impulsioneze sistemul reciclării în țara noastră și atingerea țintelor la nivel european. Acestea sunt: implementarea sistemului „plătești cât arunci“, finalizarea Planului Național de Gestionare a De șeurilor în luna octombrie, impunerea țintelor progresive pentru UAT-uri de reciclare anuală a deșeurilor municipale, operaționalizarea la nivel național a tuturor sistemelor de management integrat al deșeurilor (SMID-uri) construite în România şi declanșarea de către Ministerul Mediului, împreună cu UAT-urile, a unor campanii naționale de conștientizare a populației prin care să se prezinte avantajele colectării selective. Astfel, populația va fi informată că are posibilitatea să plătească doar fracția umedă și că deşeurile reciclabile pot fi predate gratuit direct la operatorul de salubritate.

ecologicAlte articole in rubrica Politici & Economie